Connect with us

Politica

Liberalii Bola și Crușoveanu se implică în reabilitarea și modernizarea infrastructurii din comuna Corbu. Vezi ce au propus!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Consilierii județeni Bogdan Bola și Marian Crușoveanu anunță că au fost invitați de primarul comunei Corbu, Marian Gălbinașu la discuții pe tema problemelor infrastructurii localității, știut fiind faptul că an de an, localitatea este inundată, urmare a ploilor torențiale. “Cauza principală o reprezintă canalul colector care aparține de drumul județean DJ 226 și care nu poate face față ploilor abundente sau dezghețului zăpezii în perioada primăverii, fiind necesare atât noi șanturi de captare și dirijare a apei cât și noi subtraversări ale drumului județean pentru a feri locuitorii comunei de noi pagube materiale. Consiliul Județean Constanta și-a asumat depunerea spre finanțare europeană prin programul POR ITI Delta Dunării a obiectivului investițional – Modernizarea infrastructurii de transport regional pe tronsoul DJ 226 Corbu-Sacele-Istria-Mihai Viteazu –”, transmit consilierii județeni Bola și Crușoveanu prin intermediul unei adrese pe care au înregistrat-o la secretariatul CJ Constanța cu nr. 12234/11.05.2017.

Proiectul European vizează conectarea drumului județean la rețeaua drumurilor naționale (DN 22), având ca scop îmbunătățirea economiilor locale prin dezvoltarea activităților în domeniul turismului, pescuitului, acvaculturii și agriculturii, îmbunătățirea conectivității și creșterea eficienței serviciilor publice. “În pofida inițiativei laudabile, dar și a faptului că acest drum județean este singura cale de acces direct spre cetatea antică Histria (obiectiv turistic de importanță națională) și care străbate o importantă porțiune a Biosferei Deltei Dunării, demersurile privind modernizarea acestuia se pare că au stagnat”, completează Bola și informează că strarea de degradare a drumului s-a accentuat prin cedări de fundații, gropi în carosabil, denivelări periculoase, sistemele de captare și evacuare a apelor pluviale sunt colmatate.

Consecințe și soluții

Conform documentului semnat de Bogdan Bola, Marian Crușoveanu și primarul comunei Corbu, Marian Gălbinașu, consecințele problemelor de infrastructură sunt: scăderea siguranței în trafic, un număr tot mai mic de turiști care vor vizita aceasta zonă a județului, reducerea numărului de societăți comerciale active și implicit, a persoanelor care vor angajate. Astfel, după consultări cu primarul, viceprimarul și personalul tehnic din cadrul primăriei localității Corbu, pentru o elaborare cât mai corectă și completa a documentației tehnico-economice faza SF/DALI a proiectului Reabilitare și Modernizare DJ 226 Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu, aleșii județeni propun următoarele soluții, acestea fiind, în opinia acestora, absolut necesare finalizării proiectului: “Pe teritoriul localității Corbu, considerăm ca fiind utilă proiectarea a 12 alveole (șase pe o parte, șase pe cealaltă) pentru staționarea în siguranță a mijloacelor de transport în comun dar și pentru siguranța în trafic a călătorilor. De asemenea, pentru a veni în sprijinul locuitorilor comunei Corbu, dar și pentru atragerea turiștilor în localitatea noastră, vă propunem introducerea în proiect a unei piste de biciclete în interiorul localității, această măsură fiind posibilă pe o distanță de cinci kilometri, drumul județean putând fi lărgit cu cel puțin 1,3 metri pe fiecare sens de mers. Mai mult, considerăm că amenajarea de perdele forestiere de-a lungul drumului județean DJ 226 pe o distanță de 2,5 kilometri, de la Midia Năvodari până în localitatea noastră, ar fi de un real ajutor pentru a preîntâmpina înzăpezirea drumului, dar și împotriva poluării zonei turistice. Totodată, vă rugâm să analizați posibilitatea ca finanțarea lucrărilor pentru canalul de preluare a apelor în zona inundabilă, cunoscută sub numele de Valea Caraharman, să fie prinsă în strategia de dezvoltare a județului Constanța și executată din fondurile Consiliului Județean Constanța. Domnule președinte, având în vedere starea de fapt expusă, dar și problemele istorice cu care se confruntă localitatea, vă rugăm să dispuneți ca imediat ce vor fi finalizate procedurile de selectare a serviciilor de proiectare, o delegație de consilieri locali condusă de domnul primar Gălbinașu să fie invitată la o primă ședință de lucru, împreună cu echipa de proiectanți, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru locuitorii județului Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Viorica Dăncilă, ȘOMERĂ: “Când ai pierdut, rămân foarte puţini lângă tine”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat, joi seara, că „deocamdată” nu s-a angajat, deși a primit mai multe propuneri, lăsând să se înțeleagă că o decizie ar urma să ia săptămâna viitoare. Pe de altă parte, Dăncilă a afirmat că nu va candida pentru nicio funcție la congresul PSD care va avea loc în februarie.

Întrebată la interviurile Mediafax dacă s-a angajat după ce a părăsit funcția de premier, Viorica Dăncilă a răspuns:

„Nu am un serviciu deocamdată. Am mai multe propuneri. (…) Când ai pierdut, rămân foarte puţini lângă tine”.

Fostul premier a mai declarat că nu va candida la nicio funcție în conducerea PSD, obiectivul său fiind în continuare șefia organizației pentru femei.

”La acest Congres nu o să candidez pentru nicio funcţie. Voi susţine echipa, colegii care vor candida. (…) Există o conferinţă de alegeri pentru organizaţia de femei. Voi candida pentru a fi preşedinţa organizaţiei naţionale a femeilor social-democrate, funcţie pe care am mai deţinut-o”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a decis, în luna noiembrie, să demisioneze din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale. (sursa: hotnews.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis: „Decizia Guvernului privind două tururi pentru primari nu contravine normelor Consiliului Europei“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Palatul Cotroceni, ca este „destul de sceptic” cu privire la moțiunea de cenzură pe care a anunțat-o PSD și pe care o susține și UDMR după angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor in doua tururi. Șeful statului a zis că nu este nimic în neregulă cu modificarea legislației în acest fel cu puțin timp înaintea alegerilor.

„Este un argument invocat în ultima vreme de cei care în ultimii 3 ani au demonstrat că vor să reducă democrația din România așa cum s-a exprimat cineva din PSD. Nu contravine normelor Consiliului Europei. Da mai multe opțiuni alegătorilor, nu mai puține opțiuni. Nu se restrâng drepturi, dimpotrivă. Este o chestiune cerută insistent de-a lungul anilor de partide și cetățeni. Am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențiala și nu contravine niciunei norme”, a declarat Iohannis.

Declarația lui Iohannis vine după ce fostul ministru de Externe Titus Corlățean a declarat că cei de la Consiliul Europei monitorizează Guvernul de la București pentru modificarea legilor electorale.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Asociația Elevilor din Constanța depune o plângere penală împotriva membrilor Guvernului

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță că va depune, marți, 21 ianuarie, o cerere de începere a urmăririi penale pe numele membrilor Guvernului la Administrația Prezidențială și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Elevii constănțeni spun că plângerea vine ca urmare a expirării termenului de 15 ianuarie acordat pentru că nu li se decontează transportul până la școală. Elevii le transmit celor de la Guvern că sunt responsabili de problema transportului elevilor.

„În 8 ianuarie, reprezentanții AEC au transmis către membrii Guvernului pachete cu revendicările pe care le au față de guvernanți în privința problemei transportului, povești ale unor copii care nu pot ajunge la școală sau se confruntă cu probleme din cauza lipsei banilor de transport, precum și autobuze de jucărie, ca însemn pentru lipsa de interes a miniștrilor față de situația elevilor. Această acțiune a reprezentat începutul campaniei #VremTransport.

Alături de pachete a fost lansat și un ultimatum pentru guvernanți: dacă problema transportului elevilor nu va fi rezolvată până la data de 15 ianuarie, AEC va cere urmărirea penală a persoanelor responsabile. Seria de revendicări a fost următoarea:

  • respingerea în Parlament a Ordonanței „abandonului școlar” nr. 51/2019, care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice și, astfel, a dus la imposibilitatea acordării reducerilor pentru elevi și alte categorii dezavantajate, precum și abandonarea traseelor neprofitabile, lăsând mii de comunități fără transport.
  • abrogarea HG nr. 309/1996 și modificarea art. 105 din Legea educației pentru a elimina contradicțiile legislative în ceea ce privește acordarea reducerilor pentru elevi
  • abrogarea HG nr. 863/2016, pentru a debloca decontarea integrală a navetei elevilor în România.

Până la acest moment, guvernanți nu au transmis niciun răspuns cu privire la solicitările AEC, acestea fiind total ignorate. Din lipsa de acțiune nu putem înțelege decât o dovadă de dezinteres față de elevii care merg kilometri întregi pe jos până la școală, unii dintre ei prin zone ce îi pun în pericol, precum păduri, așa cum a fost cazul din Buzău, față de elevii care sunt nevoiți să folosească cursele „la ocazie” și față de elevii ai căror familii fac sacrificii foarte mari pentru a le asigura transportul până la școală. În acest sens, ne dorim să anunțăm că reprezentanții elevilor pun piciorul în prag și vor trece la măsuri drastice, începând cu cererea urmăririi penale a membrilor Guvernului. Ne dorim ca în perioada ce urmează să anunțăm organizarea unor proteste, atât în Constanța, cât și în capitală.“, se arată într-un comunicat al AEC.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016).

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: