Connect with us

Societate

Liceul Teoretic „Callatis Mangalia”, gazda expoziției “Bretania în suflet”

Published

on

Cu ocazia zilei Culturii Naţionale, un omagiu adus pictorilor români care au străbătut Franta dar, mai ales Bretania cu şevaletul şi setul de pictura! Astfel, miercuri 15 ianuarie 2020, va avea loc expoziția virtuală “BRETANIA ÎN SUFLET”, dedicată pictorilor români în Bretania și Franța, înspirată de expoziţia “Pictori români în Bretania”.

Aceasta expoziție unică a fost realizată în 2009 la Muzeul Departamental Breton din #Quimper (Franta) si la Muzeul de artă din #Brest, în care au fost expuse şaptezeci şi şapte de lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul MNAR, realizate în Bretania de o serie de artiști români. In iarna 2009-2010, Muzeul Național de Artă al României a invitat publicul român la o expoziție „Călătorie în Bretania”, pe urmele artiștilor francezi şi români înspirați de lumea şi cultura bretonă. O munca de cercetare exceptională realizată din 2007 de Dna Păuleanu, Directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

O călătorie vizuală în epoca respectivă, plăcută, agreabilă, accesibilă tuturor vârstelor, pe parcursul căreia vor fi prezentate marile opere ale artiștilor români ce au pictat în Bretania intre 1830 și 1930.

Activitatea este organizată de Biblioteca Franceză „Arthur Rimbaud”. Invitații vor fi elevii din clasele de franceză şi arte plastice din Mangalia, împreună cu profesorii lor. Prin intermediul acestei prezentări artistice şi istorice, publicul va avea ocazia de a descoperi o imagine completă asupra particularităților regiunii bretonă – folclorul și peisaje – un cadru ce a fascinat de-a lungul timpului pe artiștii români.

Prezentarea va avea loc, miercuri 15 ianuarie, între orele 12.00 şi 13.00, la Liceul Teoretic „Callatis Mangalia”.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!