Connect with us

Societate

Liceul Teoretic „Callatis Mangalia”, gazda expoziției “Bretania în suflet”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Cu ocazia zilei Culturii Naţionale, un omagiu adus pictorilor români care au străbătut Franta dar, mai ales Bretania cu şevaletul şi setul de pictura! Astfel, miercuri 15 ianuarie 2020, va avea loc expoziția virtuală “BRETANIA ÎN SUFLET”, dedicată pictorilor români în Bretania și Franța, înspirată de expoziţia “Pictori români în Bretania”.

Aceasta expoziție unică a fost realizată în 2009 la Muzeul Departamental Breton din #Quimper (Franta) si la Muzeul de artă din #Brest, în care au fost expuse şaptezeci şi şapte de lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul MNAR, realizate în Bretania de o serie de artiști români. In iarna 2009-2010, Muzeul Național de Artă al României a invitat publicul român la o expoziție „Călătorie în Bretania”, pe urmele artiștilor francezi şi români înspirați de lumea şi cultura bretonă. O munca de cercetare exceptională realizată din 2007 de Dna Păuleanu, Directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

O călătorie vizuală în epoca respectivă, plăcută, agreabilă, accesibilă tuturor vârstelor, pe parcursul căreia vor fi prezentate marile opere ale artiștilor români ce au pictat în Bretania intre 1830 și 1930.

Activitatea este organizată de Biblioteca Franceză „Arthur Rimbaud”. Invitații vor fi elevii din clasele de franceză şi arte plastice din Mangalia, împreună cu profesorii lor. Prin intermediul acestei prezentări artistice şi istorice, publicul va avea ocazia de a descoperi o imagine completă asupra particularităților regiunii bretonă – folclorul și peisaje – un cadru ce a fascinat de-a lungul timpului pe artiștii români.

Prezentarea va avea loc, miercuri 15 ianuarie, între orele 12.00 şi 13.00, la Liceul Teoretic „Callatis Mangalia”.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

Vreți să învățați să călăriți? Sunteți așteptați la manejul de la CMSN Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Clubul de echitație, care funcționează în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, vă așteaptă să vă înscrieți la Școala de Echitație. Pentru a putea lua lecții de călărie vă puteți face abonamente de 5 sau 11 ședințe. Prețul unui abonament de 5 ședințe este de 250 de lei +TVA, iar cel pentru 11 ședințe costă 500 de lei+TVA. Plimbările în manej costă 5 lei pentru echitație ponei și 10 lei pentru echitație cai.

Este de precizat faptul că manejul de la CMSN Constanţa are o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi este deschis pe tot parcursul anului. Echitația de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii se face într-o incintă închisă chiar și pe timpul iernii, dar de primăvara, caii și elevii ies în aer liber. Sunt 14 cai din rase diferire (calul de sport românesc, olandeză, freziană, norvegiană – Fjord Horse, cai arabi, huțul bucovinean și ponei), pregătiți și antrenați atât pentru începători cât și pentru avansați.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Vrei să devii scafandru? Vezi ce trebuie să faci

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul de Scafandri din Constanţa organizează, în perioada 27-31 ianuarie, selecţia pentru admiterea la cursul de iniţiere scafandru, care este planificat să se desfăşoare, în perioada 24 februarie-16 aprilie.

Selecţia pentru curs cuprinde o evaluare psihologică, probe fizice, vizită medicală şi teste de hiperbarism (barofuncţie şi toleranţă la oxigen). Pentru participare se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 de ani, care sunt absolvenţi de liceu şi care îşi doresc o carieră în domeniul scafandreriei.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, absolvenţii vor primi un certificat de absolvire cu antetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi cel al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, care le va permite exercitarea profesiei de scafandru în ţările Uniunii Europene.

Detalii suplimentare cu privire la metodologia de admitere la cursul organizat de unica instituţie de formare profesională a scafandrilor pe teritoriul României sunt disponibile pe site-ul oficial al acesteia (www.centruldescafandri.ro) în secţiunea “Cursuri”.

Foto: Centrul de Scafandri Constanta

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Vineri, marinarii militari participă la Ziua Unirii Principatelor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În toate garnizoanele Forțelor Navale Române, marinarii militari vor participa vineri, 24 ianuarie, la ceremoniile militare organizate cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Conform programului, la Constanța, festivitățile vor începe la ora 11.00, în Piața Ovidiu; la Mangalia, la ora 10.55, la Complexul monumental din Piaţa Republicii; la Brăilala ora 11.00, în Piaţa Independenţei la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza; la Tulcea, la ora 10.00, în Piaţa Tricolorului și în localitatea Sarichioi (județul Tulcea), începând cu ora 11.00; la Babadag, la ora 09.30, la Monumentul Eroilor din Babadag.

Cu această ocazie, joi, 23 ianuarie, vor avea loc sesiuni de comunicări științifice, simpozioane și expoziții de carte la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, la Academia Navală „Mirea cel Bătrân” și la Cercul Militar din Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: