Connect with us

Societate

Liga Militarilor Profesioniști, la ceas aniversar. 10 ani de activitate, promovare și performanțe remarcabile

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Liga Militarilor Profesioniști (LMP), asociație  cu caracter nonguvernamental, apolitic și nonsindical, a luat ființă în anul 2010, la data de 1 iunie, din dorința de a continua o tradiție militară care, la Constanța, datează încă din perioada interbelică, având în vedere că, tot aici, s-a constituit prima asociație militară din România acum aproape 100 de ani, mai exact în anul 1928, sub titulatura “Cercul Maiștrilor Militari de Marină.

Cuvântul de ordine în această asociere de breaslă este camaraderia, principiul fiind cunoscut și larg aplicat în randul tuturor militarilor, iar misiunea LMP vizează în mod special crearea unui cadru propice desfășurării de acțiuni care să stimuleze activitățile profesionale, să dezvolte dorința de performanță și competitivitate, să promoveze necesitatea abordării cu seriozitate a intervențiilor de ajutorare interumană, precum și să deruleze evenimente ce pot contribui la deconectarea de la stresul cotidian. Prin inițiative desfășurate în deplin respect față de lege, LMP urmărește permanent dezvoltarea și cultivarea nobilului sentiment al camaraderiei și al devotamentului față de aproape și de patrie!

Liga Militarilor Profesioniști capătă calitate juridică la data de 17 septembrie 2010 și, încă de la inceput, se implică activ pentru îndreptarea unei legi discriminatorii prin dispozițiile căreia soldații și gradații profesioniști erau eliberați din sistem la vârsta de 40 de ani, după 20 de ani de serviciu militar, fără a beneficia de protecție socială și fara posibilitatea de a-și accesa o parte din drepturile cetățenești.

LMP a avut diverse inițiative prin care a propus majorarea limitei de vârstă până la care soldații și gradații profesioniști pot rămâne în sistemul militar. În 2012, LMP reușește să obțină majorarea limitei de vârsta la 50 de ani, fapt prevăzut în Legea 23/2012. După alți 3 ani, LMP reușește prin inițiativele sale să obțină o nouă majorare a vârstei până la care soldații și gradații profesioniști rămân în sistemul militar, cuantumul vârstei crescând la 55 de ani, așa cum a fost prevăzut în Legea 82/2015.

“Armele” Ligii Militarilor Profesionisti, în cadrul audiențelor cu decidenții militari și politici, au fost, întotdeauna, dialogul și diplomația. Astfel, de-a lungul celor 10 ani de activitate, LMP a obținut o serie de drepturi pentru Corpul soldaților și gradaților profesioniști din Armata Română.

Încă din primul an de la constituire, LMP a reusit obținerea “calității de militar” prin Legea 51/2010, fapt ce permite stabilirea unui statut corect pentru militarii români. Până în 2010 militarii angajați pe bază de contract cotizau la sistemul de pensii civile, lucru care era complet impropriu raportat la situația de fapt.

LMP nu s-a oprit aici însă. A obținut clasificarea militarilor pe grupe de muncă în condiții deosebite, speciale, altfel spus, au fost stabilite prin lege grupe de muncă similare cadrelor militare în activitate, consemnate în Legea 23/2012.

În 2015, o altă inițiativă importantă a LMP a fost transpusă în lege. Astfel, prin Legea 223/2015 a fost obținut dreptul la pensie militară de stat pentru Corpul SGP.

Anul 2018 este anul în care LMP se implică pentru reglementarea acordarii unor compensații lunare pentru chirie celor care contractează un credit imobiliar pentru achiziționarea unei locuințe. Inițiativa este transpusa în Legea 288/2018.

Au urmat și alte initiative în sprijinul soldaților și gradaților profesioniști încununate de succes. LMP a cerut acordarea Ordinului Onorific “În Serviciul Patriei” pentru Corpul SGP, lucru care s-a și materializat, și a intervenit pentru posibilitatea avansării gradaților profesioniști în corpul maiștrilor militari, fapt ce s-a concretizat prin modificarea Legii 80/1995.

Cea mai recentă și poate cea mai importantă izbândă a Ligii Militarilor Profesioniști este legată de modificarea statutului SGP, astfel încât acești militari să beneficieze de contracte pe perioadă nedeterminată până la vârsta standard de pensionare, după 15 ani în sistemul militar.

Până la apariția legii care reglementează această modificare, și anume Legea73/2020, soldaților și gradaților profesioniști li se reînoiau contractele din 3 în 3 ani.

Camera Deputaților a aprobat în data de 13 mai 2020 proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, în calitate de Cameră decizională iar legea a fost ulterior promulgată și de președintele Klaus Iohannis.

Liga Militarilor Profesioniști a luptat strâns pentru fiecare prevedere și drept câștigat de militari. Proiectul de lege a fost depus în Parlament de senatorul Mihai Fifor, fost ministru al Apărării.

Legea 73/2020 a adus schimbări importante în statutul soldaților și gradaților profesioniști, acestora fiindu-le astfel recunoscute anumite drepturi de care se bucurau doar cadrele militare: dreptul la concediu de odihnă, concediu pentru creșterea copilului, asistență medicală și medicamente gratuite pentru militari și familiile acestora. Cea mai importantă prevedere este însă aceea conform căreia militarii profesioniști cu o vechime de cel puțin 15 ani vor semna contract pe perioadă nedeterminată cu MApN.

Noua lege prevede printre altele, urmatoarele:

 • soldații și gradații profesioniști cu o vechime în serviciu de cel puțin 4 ani, trecuți în rezervă, care au vârsta de până la 50 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt.
 • militarii profesioniști vor beneficia de asistență medicală și medicamente gratuite. în condițiile prevăzute pentru cardele militare în activitate
 • membrii familiilor soldaților și gradaților profesioniști beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a MApN sau în alte rețele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister
 • soldații și gradații profesioniști au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihnă anual în aceleași condiții ca și cadrele militare în activitate
 • soldații și gradații profesioniști au dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea sau îngrijirea copilului, precum și la concediul paternal, în condițiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate
 • copii soldaților și gradaților profesioniști decedați în timpul și din cauza serviciului, ca urmare a unor acțiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepțional pot fi transferați la colegiile naționale militare sau în instituțiile de învățământ care formează maiștri militari sau subofițeri
 • la expirarea contractului, în funcție de opțiunea părților, contractul poate fi reînnoit, pe perioade succesive cu durata de până la 4 ani
 • soldații și gradații profesioniști care au o vechime în serviciu în această calitate de cel puțin 15 ani încheie cu MApN contracte până la limita maximă de vârstă până la care aceștia pot fi menținuți în activitate.

Meritul promulgării acestui act normativ aparține Ligii Militarilor Profesioniști, avandu-l ca președinte pe Cap. Dan Albu. Domnul Cap. Albu, alaturi de colegii săi din componența Consiliulului Director: vicepreședinte cap. Mocanu Dănuț, vicepreședinte Cap. Condeescu Alexandru, vicepreședinte Cap. Stancu Alexandru, secretar, Cap. Radu Ghe Gabriel, administrator, Cap. Anca Constantin, director de comunicare, Oana Nuță, jurist, Slt.(r) Pintea Emilian Valentin, casier, Cap. Cavadiea Mircea și de membrii Consiliul Director: cap. Pacurar Doru, cap. Tacciu Daniel, cap. Otelea Valentin, cap. Ocraim Mihai, cap. Bercaru Sorin, au reușit să aducă schimbarea în bine în lumea militară din Romania.

Comments

comments

Societate

(VIDEO) Cum se va schimba Delfinariul din Constanța în următorii doi ani

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La ora actuală, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța se află în plină dezvoltare. Sunt lucrări de modernizare a Delfinariului, care vor dura doi ani de zile.

Așa cum știți cu toții, Delfinariul este o secție importantă a CMSN. Este o secție în care se pot ține delfini, lei de mare și pinguini.

Modernizarea care se desfășoară acum va duce la extinderea sistemului de bazine. Ce înseamnă acest lucru precizează directorului CMSN Constanța, dr. Adrian Bîlbă.

”Se va ajunge la triplarea suprafeței de apă și la acvadublarea volumului de apă pe care îl avem la dispoziția celor două exemplare. (….) Urmează să aducem un grup de 5-6 indivizi cu care să formăm o echipă naturală și obișnuită la aceste cetacee și cu care să vă încântăm.”, a spus Bîlbă.

El a reamintit că aceste lucrări vor dura doi ani de zile.

”Până atunci, cele două femele (n.r. – Ni-Ni și Chan-Chan) vor continua să vă bucure, să trăiască în bazinul actual, să vă bucure cu prezența lor, cu tot ceea ce au învățat nou pentru a face cât mai plăcută vizita dvs. la Delfinariu.”, a continuat directorul CMSN.

Urmăriți declarația sa integrală în următorul video:

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

S-a stins din viață armatorul Corneliu Idu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 1 Decembrie, s-a stins din viață armatorul Corneliu Idu. Era patronul uneia dintre cele mai vechi companii de shipping din ţară.

El a fost cel care i-a sprijint la începutul carierei pe Simona Halep şi Horia Tecău.

Era internat de trei zile în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și fusese diagnosticat cu COVID-19.

Idu avea 70 ani, fiind născut în anul 1950, la Tuzla. Locuia în Eforie, oraş unde făcuse liceul, apoi urmase Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa (Academia Navală). A absolvit cursurile în anul 1974, ca șef de promoție al Secției Civile – Transport Maritim.

Era căsătorit și avea doi copii, un fiu şi o fiică, dar şi nepoţi.

Foto: Cuget Liber

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cum sărbătoresc preșcolarii și elevii din județul Constanța Ziua Națională a României

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ constănțene celebrează online Ziua Națională a României. În cadrul proiectului județean ”Incursiune în trecutul nostru”, inițiativă a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, în instituțiile școlare din județ se derulează în această săptămână acțiuni diverse care vin să amintească elevilor, părinților și cadrelor didactice bucuria de a celebra Ziua de 1 Decembrie.

Activitățile se vor desfășura în mediul on-line și se vor finaliza cu montarea unor filmulețe care vor fi postate pe pagina de facebook a Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Proiectul îi implică pe preșcolarii din grădinițele din municipiu și județ, pe elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă, precum și pe tinerii iubitori de istorie. În acest context, activitățile care se vor realiza sunt diverse, pliate pe vârsta și particularitățile individuale ale participanților, după cum urmează:

 • Bucate de sărbătoare – elevii și părinții sunt invitați să realizeze fotografii cu prânzul tradițional de 1 Decembrie din familia lor și să comenteze/ descrie rețete tradiționale românești;
 • Cel mai original drapel – participanții vor fotografia drapelul expus/ afișat/ creat de ei (realizat din hârtie creponată/ pictat, grafică etc.);
 • Eroul familiei mele – elevii și părinții acestora vor avea prilejul de a scrie un text scurt despre o figură emblematică din cadrul familiei lor;
 • Sunt mândru că sunt român pentru că…. – elaborarea unui text care să cuprindă motivele mândriei de a fi român;
 • Să dansăm în culori – elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă Maria Montessori Constanța și Delfinul Constanța vor confecționa ansambluri pe tematica Hora Unirii/ Hora Prieteniei, utilizând diverse materiale;
 • Păpuși în costume tradiționale și Obiecte tradiționale – elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă Maria Montessori Constanța și Delfinul Constanța vor realiza păpuși din linguri de lemn, pe care le vor costuma în ținute tradiționale și vor confecționa obiecte tradiționale, utilizând diverse tehnici: pictură pe sticlă, împâslirea lânii etc.;
 • Bucate românești – liceeni de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Albatros Constanța vor desfășura o expoziție de produse culinare tradiționale realizate de ei, sub îndrumarea cadrelor didactice;
 • Micul 1 Decembrie – preșcolarii din grădinițele constănțene vor realiza lucrări, utilizând tehnici ca: modelajul, pictura, grafică, privind semnificației Zilei de 1 Decembrie.

”Este o reală bucurie faptul că preșcolarii, elevii și cadrele didactice din județul nostru au ales să celebreze Ziua Națională a României în cadrul acestui proiect, iar sărbătorirea online dovedește că mândria de a fi român își găsește expresia în orice condiții, în orice moment al istoriei noastre. Este important ca, în acest context pandemic, mai mult ca oricând, să înțelegem că spiritul românesc înseamnă putere, sacrificiu, compasiune și respect pentru cei de lângă noi.” a afirmat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: