Connect with us

Societate

Liga Militarilor Profesioniști, la ceas aniversar. 10 ani de activitate, promovare și performanțe remarcabile

Publicat

la

Liga Militarilor Profesioniști (LMP), asociație  cu caracter nonguvernamental, apolitic și nonsindical, a luat ființă în anul 2010, la data de 1 iunie, din dorința de a continua o tradiție militară care, la Constanța, datează încă din perioada interbelică, având în vedere că, tot aici, s-a constituit prima asociație militară din România acum aproape 100 de ani, mai exact în anul 1928, sub titulatura “Cercul Maiștrilor Militari de Marină.

Cuvântul de ordine în această asociere de breaslă este camaraderia, principiul fiind cunoscut și larg aplicat în randul tuturor militarilor, iar misiunea LMP vizează în mod special crearea unui cadru propice desfășurării de acțiuni care să stimuleze activitățile profesionale, să dezvolte dorința de performanță și competitivitate, să promoveze necesitatea abordării cu seriozitate a intervențiilor de ajutorare interumană, precum și să deruleze evenimente ce pot contribui la deconectarea de la stresul cotidian. Prin inițiative desfășurate în deplin respect față de lege, LMP urmărește permanent dezvoltarea și cultivarea nobilului sentiment al camaraderiei și al devotamentului față de aproape și de patrie!

Liga Militarilor Profesioniști capătă calitate juridică la data de 17 septembrie 2010 și, încă de la inceput, se implică activ pentru îndreptarea unei legi discriminatorii prin dispozițiile căreia soldații și gradații profesioniști erau eliberați din sistem la vârsta de 40 de ani, după 20 de ani de serviciu militar, fără a beneficia de protecție socială și fara posibilitatea de a-și accesa o parte din drepturile cetățenești.

LMP a avut diverse inițiative prin care a propus majorarea limitei de vârstă până la care soldații și gradații profesioniști pot rămâne în sistemul militar. În 2012, LMP reușește să obțină majorarea limitei de vârsta la 50 de ani, fapt prevăzut în Legea 23/2012. După alți 3 ani, LMP reușește prin inițiativele sale să obțină o nouă majorare a vârstei până la care soldații și gradații profesioniști rămân în sistemul militar, cuantumul vârstei crescând la 55 de ani, așa cum a fost prevăzut în Legea 82/2015.

“Armele” Ligii Militarilor Profesionisti, în cadrul audiențelor cu decidenții militari și politici, au fost, întotdeauna, dialogul și diplomația. Astfel, de-a lungul celor 10 ani de activitate, LMP a obținut o serie de drepturi pentru Corpul soldaților și gradaților profesioniști din Armata Română.

Încă din primul an de la constituire, LMP a reusit obținerea “calității de militar” prin Legea 51/2010, fapt ce permite stabilirea unui statut corect pentru militarii români. Până în 2010 militarii angajați pe bază de contract cotizau la sistemul de pensii civile, lucru care era complet impropriu raportat la situația de fapt.

LMP nu s-a oprit aici însă. A obținut clasificarea militarilor pe grupe de muncă în condiții deosebite, speciale, altfel spus, au fost stabilite prin lege grupe de muncă similare cadrelor militare în activitate, consemnate în Legea 23/2012.

În 2015, o altă inițiativă importantă a LMP a fost transpusă în lege. Astfel, prin Legea 223/2015 a fost obținut dreptul la pensie militară de stat pentru Corpul SGP.

Anul 2018 este anul în care LMP se implică pentru reglementarea acordarii unor compensații lunare pentru chirie celor care contractează un credit imobiliar pentru achiziționarea unei locuințe. Inițiativa este transpusa în Legea 288/2018.

Au urmat și alte initiative în sprijinul soldaților și gradaților profesioniști încununate de succes. LMP a cerut acordarea Ordinului Onorific “În Serviciul Patriei” pentru Corpul SGP, lucru care s-a și materializat, și a intervenit pentru posibilitatea avansării gradaților profesioniști în corpul maiștrilor militari, fapt ce s-a concretizat prin modificarea Legii 80/1995.

Cea mai recentă și poate cea mai importantă izbândă a Ligii Militarilor Profesioniști este legată de modificarea statutului SGP, astfel încât acești militari să beneficieze de contracte pe perioadă nedeterminată până la vârsta standard de pensionare, după 15 ani în sistemul militar.

Până la apariția legii care reglementează această modificare, și anume Legea73/2020, soldaților și gradaților profesioniști li se reînoiau contractele din 3 în 3 ani.

Camera Deputaților a aprobat în data de 13 mai 2020 proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, în calitate de Cameră decizională iar legea a fost ulterior promulgată și de președintele Klaus Iohannis.

Liga Militarilor Profesioniști a luptat strâns pentru fiecare prevedere și drept câștigat de militari. Proiectul de lege a fost depus în Parlament de senatorul Mihai Fifor, fost ministru al Apărării.

Legea 73/2020 a adus schimbări importante în statutul soldaților și gradaților profesioniști, acestora fiindu-le astfel recunoscute anumite drepturi de care se bucurau doar cadrele militare: dreptul la concediu de odihnă, concediu pentru creșterea copilului, asistență medicală și medicamente gratuite pentru militari și familiile acestora. Cea mai importantă prevedere este însă aceea conform căreia militarii profesioniști cu o vechime de cel puțin 15 ani vor semna contract pe perioadă nedeterminată cu MApN.

Noua lege prevede printre altele, urmatoarele:

 • soldații și gradații profesioniști cu o vechime în serviciu de cel puțin 4 ani, trecuți în rezervă, care au vârsta de până la 50 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt.
 • militarii profesioniști vor beneficia de asistență medicală și medicamente gratuite. în condițiile prevăzute pentru cardele militare în activitate
 • membrii familiilor soldaților și gradaților profesioniști beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a MApN sau în alte rețele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister
 • soldații și gradații profesioniști au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihnă anual în aceleași condiții ca și cadrele militare în activitate
 • soldații și gradații profesioniști au dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea sau îngrijirea copilului, precum și la concediul paternal, în condițiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate
 • copii soldaților și gradaților profesioniști decedați în timpul și din cauza serviciului, ca urmare a unor acțiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepțional pot fi transferați la colegiile naționale militare sau în instituțiile de învățământ care formează maiștri militari sau subofițeri
 • la expirarea contractului, în funcție de opțiunea părților, contractul poate fi reînnoit, pe perioade succesive cu durata de până la 4 ani
 • soldații și gradații profesioniști care au o vechime în serviciu în această calitate de cel puțin 15 ani încheie cu MApN contracte până la limita maximă de vârstă până la care aceștia pot fi menținuți în activitate.

Meritul promulgării acestui act normativ aparține Ligii Militarilor Profesioniști, avandu-l ca președinte pe Cap. Dan Albu. Domnul Cap. Albu, alaturi de colegii săi din componența Consiliulului Director: vicepreședinte cap. Mocanu Dănuț, vicepreședinte Cap. Condeescu Alexandru, vicepreședinte Cap. Stancu Alexandru, secretar, Cap. Radu Ghe Gabriel, administrator, Cap. Anca Constantin, director de comunicare, Oana Nuță, jurist, Slt.(r) Pintea Emilian Valentin, casier, Cap. Cavadiea Mircea și de membrii Consiliul Director: cap. Pacurar Doru, cap. Tacciu Daniel, cap. Otelea Valentin, cap. Ocraim Mihai, cap. Bercaru Sorin, au reușit să aducă schimbarea în bine în lumea militară din Romania.

Comments

comments

Societate

Primăria orașului Năvodari face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante

Publicat

la data de

Scris de

Primăria oraşului Năvodari organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale, vacante, de:

 1. 1 post – muncitor necalificat I din cadrul Compartimentului ecarisaj;
 2. 1 post – muncitor calificat, treaptă profesională I din cadrul Compartimentului administrare cimitire;
 3. 1 post – muncitor calificat, treaptă profesională I în cadrul Compartimentului întreținere-reparații;
 4. 1 post – îngrijitor vârstnici  în cadrul Serviciului social – Unitate de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • muncitor necalificat I:
  • studii generale/medii
  • vechime în muncă – minimum 1 an (dovedită cu carnet de muncă sau adeverințe),
 • muncitor calificat, treaptă profesională I – din cadrul Compartimentului administrare cimitire:
  • studii generale/medii,
  • calificare în una din următoarele meserii: zidar, pavator, sudor, vopsitor, zugrav, zidar-tencuitor, dulgher, drujbist, faianțar,
  • vechime în muncă – minimum 5 ani (dovedită cu carnet de muncă sau adeverințe),
 • muncitor calificat, treaptă profesională I – în cadrul Compartimentului întreținere-reparații:
  • studii generale/medii,
  • calificare într-o meserie cu profil tehnic: instalator sanitar, instalații apă-canal, zidar, vopsitor, zugrav, lăcătuș, zidar-tencuitor, dulgher, faianțar, zugrav-vopsitor, fierar betonist, electromecanic, electrician, mecanic, mecanic agricol, mecanic mașini și utilaje, mecanic auto, pavator, drujbist, tâmplar, lăcătuș mecanic;
  • vechime în meserie – minimum 5 ani (dovedită cu carnet de muncă sau adeverințe),
 • îngrijitor vârstnici:
  • studii medii/generale,
  • curs de calificare în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice la domiciliu, absolvit cu diplomă,
  • fără vechime,

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 06 octombrie 2021, data limită pentru depunerea dosarelor;
 • 18 octombrie 2021, ora 10.00: proba scrisă pentru postul contractual vacant de îngrijitor vârstnici;
 • 19 octombrie 2021, ora 10.00: proba practică pentru cele 3 posturi contractuale vacante de muncitori necalificați I și muncitor calificat, treaptă profesională I;
 • data și ora interviului se vor comunica ulterior.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială www.primaria-navodari.ro. Condiţiile de participare la concurs şi bibliografia se afişează la sediul Primăriei oraşului Năvodari, Str. Dobrogei nr. 1, telefon 0241/761.603, int. 108.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

În Portul Constanța Sud au demarat lucrările de construire a unui drum

Publicat

la data de

Scris de

Au început lucrările de construire a drumului de acces pe latura de Vest a Incintei nr. 3 din Portul Constanța Sud.

Drumul propus pentru execuție are o lungime de 830,27 ml și o lățime de 7m, se află în Portul Constanța Sud, Incinta nr.3 la sud de dana 131 și face legătura între platforma betonată a danei 131 și drumul de beton existent.

Valoare proiectului este de 4.255.735,83 lei, fără TVA, finanțarea este realizată din surse proprii CN APM SA Constanța.

Lucrările de construcție și montaj sunt executate de SC Deliver Lex Trans SRL, iar termenul de execuție este de 11 luni. Proiectantul este SC Manbor Proiect SRL.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(FOTO) Lucrările de reducere a eroziunii costiere din Eforie continuă

Publicat

la data de

Scris de

Demarate în luna iunie a acestui an, lucrările de reducere a eroziunii costiere, pe tronsonul Eforie Sud și Cordon Eforie Nord – Eforie Sud, evoluează și sunt în graficul de execuție.

În cadrul unei vizite în șantier, efectuate în cursul acestei săptămâni de către reprezentanți ai  Administrației Naționale Apele Române, Apele Române Dobrogea-Litoral și ai antreprenorului Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, a fost verificat stadiul de implementare al proiectului, astfel încât, până în primăvara anului 2023,  noile plaje să poată fi redate turiștilor.

În această perioadă, pe o lungime de 5,7 km, sunt montate șase diguri noi care vor fi mai ample și mai lungi decât cele anterioare. Pentru noile unități de protecție se folosește una dintre cele mai moderne și performante tehnologii din domeniu. Astfel, în interior, acestea vor fi protejate cu anrocamente din materiale locale, iar în exterior, cu prefabricate din beton, realizate în România, în județul Buzău.

”Noile diguri vor fi mult mai rezistente în fața curenților erozionali, tot mai accentuați din cauza schimbărilor climatice. Pe aceeași suprafață, vor fi realizate și lucrări de înnisipare.”, au precizat reprezentanții companiei Apele Române.

Toate componentele sunt identificate și poziționate cu coordonate GPS. În timpul lucrărilor, prin folosirea tehnologiilor performante, se asigură protecția ecosistemului din zonă.

În cadrul proiectului se va planta iarbă de mare (Zostera Noltii) care contribuie la creșterea biodiversității și îmbunătățirea calității apei.

”Noua plajă va avea 100 de metri lățime, iar lucrările hidrotehnice realizate vor fi pegătite să reziste timp de cel puțin 50 de ani.”,  au dat asigurări reprezentanții companiei.

Sursa: Apele Romane Dobrogea-Litoral

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: