Actual

Lumea în care trăim: 12 milioane de minore să mărită în fiecare zi

mart. 06, 2018 Maria Ionescu

Aproximativ 12 milioane de minore din toată lumea se căsătoresc în fiecare zi, conform unor noi estimări publicate marţi de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), citate de DPA şi preluate de Agerpres.
Potrivit datelor actualizate, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere cu 15% a numărului de mirese minore, de la una din patru la aproximativ una din cinci. Însă, în condiţiile în care tendinţa căsătoriilor minorilor va continua în ritmul actual, până în anul 2030 peste 150 de milioane de fete de pe mapamond se vor mărita înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, conform estimărilor fondului pentru copii al Naţiunilor Unite. “Când o fată minoră este forţată să se mărite ea se confruntă cu urmări care se manifestă imediat şi pe toată durata vieţii. Şansele sale de a termina şcoala scad, iar riscul de a fi abuzată de soţ şi de a suferi complicaţii în timpul sarcinii cresc”, notează într-un comunicat Anju Malhotra, consilier principal în cadrul UNICEF. În Asia de Sud, s-a observat o scădere a prevalenţei numărului mireselor minore, de la 50% în urmă cu zece ani la 30% în prezent. Şi în Africa Subsahariană a fost înregistrat un declin al acestor cazuri de minore măritate, de la 43% în urmă cu zece ani la 38% în prezent. Însă s-a observat totodată o schimbare a zonei în care se regăsesc cele mai multe mirese minore, aproape o treime dintre fetele sub 18 ani măritate recent fiind localizate în Africa Subsahariană, în comparaţie cu una din cinci în urmă cu un deceniu. Circa 650 de milioane de femei care trăiesc astăzi s-au măritat la vârsta la care erau minore, conform UNICEF. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite prevăd planuri pentru stoparea căsătoriei minorilor până în anul 2030.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!