Connect with us

Actual

Mai avem plaje sălbatice! Mii de turiști gustă din plin vacanța la Sfântu Gheorghe! În apropiere e și insula Sacalin!

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul serii trecute, am citit cu mare surprindere, pe site-ul primăriei comunei Sfântu Gheorghe din județul Tulcea următorul anunț: ”Marți, 01.08.2017, Primăria Sfântu Gheorghe va întreprinde acțiunea de curățare a plajei. Vă așteptăm la malul mării Negre începând cu ora 6.00 pentru a aduna vegetația depusă de-a lungul plajei. Cei care doresc să ni se alăture sunt așteptați cu obiectul muncii, fiecare cu ce are în curte: greblă, lopată, furcă etc.  Prietenii noștri cu tractoare, ce ziceti, ne bazăm pe sprijinul vostru?” Nu știu cum vi se pare acest anunț, dar mie mi-a plăcut foarte mult. Pentru a afla detalii referitoare la modul în care a decurs această operațiune de curățare a plajei l-am sunat pe primarul comunei, Valentin Sidorencu, aflat deja la cel de-al treilea mandat. El ne-a spus că au ieșit în jur de 30 de persoane. ”Au ieșit la curățenie în jur de 30 de tineri. Aici sunt foarte mulți oameni cu bun-simț și te poți baza pe sprijinul lor. Dar să știți că nu am avut prea multă treabă. Am vrut să igienizăm plaja, însă turiștii care sunt la Sfântu Gheorghe nu aruncă gunoaie. Le duc la coșul de gunoi.” De la el am aflat că, la ora actuală, la Sântu Gheorghe sunt între 2.000 și 3.000 de turiști. Unii s-au cazat în corturi, alții la săteni iar ceilalți în singurul hotel care există aici. Cu toate că pare ciudată existența unui asemenea hotel pentru o mică localitate, care are puțin peste 700 de persoane. Însă trebuie să vă spun că la Sfântu Gheorghe este o plajă lungă de 15 km dar este amenajată doar pe o distanță de 2 km și jumătate. Pentru cei care mai visează la plaje libere, prea puțin aglomerate, am găsit locul perfect pentru o vacanță. Ce-i drept, nu este simplu de ajuns aici. Se poate merge cu un mijloc de transport (autoturism sau microbuze de transport) până la Mahmudia. De aici, există ambarcațiuni care asigură transportul spre localitate, amplasată la vărsarea brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră. E adevărat că-i departe, deoarece se află la 120 km de Tulcea… însă cine își dorește o vacanță minunată aici trebuie să ajungă. În plus, în imediata apropiere este și insula Sacalin, despre care am scris pe data de 15 iunie 2016. Iată ce anume:

Insula Sacalin

Știu că pentru foarte mulți dintre noi este incorect să existe locuri în care să nu ai voie să pui piciorul. Nouă ne place să călcăm totul în picioare (atâ la propriu, cât și la figurat!), cu intenție sau fără, doar că uneori acest lucru provoacă neajunsuri și distrugeri. Destul de puțină lume știe că, nu departe de noi, constănțenii, există un loc minunat, despre care putem spune că este de o frumusețe unică în lume, care este interzis vizitării. Este vorba despre insula Sacalin, situată în dreptul brațului Sfântu Gheorghe. Potrivit Rezervației Biosferei Delta Dunării, peninsula Sacalin s-a format în urmă cu 150 de ani și, într-o primă fază aici erau două insule, Sacalinul Mare și Sacalinul Mic. În timp, acestea s-au unit și au dat naștere unei lungi insule, care are în jur de 240 km pătrați. Până în prezent, insula s-a extins foarte mult și a ajuns la 19 kilometri, cu toate că în anul 1924, în urma măsurătorilor efectuate de către cercetătorii români, insula măsura 10 km. Adică aproape i s-a dublat lungimea, în decurs de 60-70 de ani. Și este în continuă creștere. Este greu de spus că la acel moment era o insulă căutată de mulți turiști. Cu toate acestea, în anul 1938 Guvernul României a declarat isnula ca făcând parte din zona de rezervație a biosferei și a interzis popularea ei. La ora actuală, este rezervație naturală. Dacă stăm și analizăm lucrurile, se pare că insula are dimensiunile Capitalei, dar spunem asta doar pentru a vă putea forma o imagine. Punct. Nici o altă asemănare nu există.

Insula unde au fost recenzate 229 de specii de păsări

Insula are o mișcare de rotație în jurul punctului de legătură cu țărmul, iar acest lucru a fost dovedit științific prin suprapunerea unor hărți mai vechi cu cele actuale. Acest lucru se explică prin erodarea puternică a noului pământ, ca urmare a curenților marini și a vântului foarte puternic care bate dinspre mare. Specialiștii susțin că și în următoarea perioadă (mai lungă sau mai scurtă, este greu de precizat) vor mai apărea insule în această zonă în care Dunărea se varsă în Marea Neagră. Deja în apropeiere de Sulina se poate observa o mica depunere pe întinderea apei, iar asta presupune formarea unei noi insulițe. Potrivit acelorași specialist citați, pe această insula au fost recenzate deja 229 de specii de păsări, pești rari, cum ar fi sturionul, și plante. Deși este o insula neumblată, ea poate fi observată de către turiștii care se aventurează pe aici, aduși de pescarii din Delta Dunării, care cunosc toate locurile din zonă.  Un specialist care a trecut deseori prin acest loc a declarat că Sacalin este de fapt o insulă instabilă, cu o geometrie variabila, “în care marea năzuroasă sparge periodic câte o portiță, pe care apoi o acoperă cu aluviuni în puțină vreme, ca și cum nu ar fi fost niciodată. Pustie, nisipoasă și presărată cu cotoare ascuțite de ierburi putrezite, nu are nimic din idilicul festiv al pliantelor despre Delta Dunării. Este un loc sălbatic și atât; în jur sunt doar tufe țepoase și păsări, iar comitetul de primire al peninsulei este format din câțiva măgari iubitori de natură virgină, ce-și rumegă pe îndelete plictiseala; însă aici poți asista pe viu la miracolul prin care Dunărea și Marea plămădesc din aluviuni insule și peninsule, adăugând noi și noi bucăți de uscat la pământul Deltei.”

Cum se poate ajunge la Sacalin

Cei care își doresc ca măcar să vadă cu ochii lor această nestemată a naturii, o pot face fără prea multe probleme. Trebuie doar să aveți câteva zile libere și să ajungeți până la Sfântu Gheorghe. Așa cum se știe, până aici se ajunge cu nava clasica sau cu un catamaran.  Odată ajunșți aici, nu trebuie decât să spuneți că vă doriți să ajungeți în apropiere de peninsula Sacalin și veți găsi cu siguranță o ambarcațiune care să vă ducă în acel loc. Dar, oricât ar fi drumul de lung și, uneori, poate plicitistor pentru cei neobișnuiți cu atâta izolare, în momentul în care ajungeți în apropierea peninsulei, veți simți că aerul nu vă mai este îndeajuns. Veți vedea păsările despre care menționam mai devreme, colonii întregi de pelicani, sute de nuferi galbeni care parcă așteptau să fie admirați. Aveți timp, aveți bani și vă doriți să petreceți o vacanță de neuitat? Atunci nu ezitați, descoperiți singuri insula Sacalin și bucurați-vă de vederea ei!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Doi militari români au fost răniți în Afganistan

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Doi militari din cadrul Batalionului 191 Protecția Forței „Golden Lions” au fost răniți miercuri, 21 octombrie, în Afganistan, în jurul orei 19.30, ora României, în timpul unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat.

Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected / autovehicule rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor), în regiunea Kandahar. Dispozitivul exploziv s-a declanșat la trecerea ultimului autovehicul din coloană. În urma exploziei, au fost răniți sergentul Gabriel Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman.

Militarii din patrulă au aplicat procedurile standard prevăzute de regulile de angajare, asigurând zona și acționând de urgență pentru acordarea primului ajutor militarilor răniți și evacuarea întregului echipaj al vehiculului afectat de explozie către Spitalul Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar, unde cei doi militari răniți, aflați în stare stabilă, beneficiază de tratament medical de specialitate. Ceilalți trei membri ai echipajului sunt evaluați medical, conform cerințelor standard aplicabile în aceste situații.

Militarii arădeni au fost dislocați în teatrul de operații din Afganistan în luna august, pentru o misiune de șase luni.

Foto: Facebook MApN

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ieri, doi bărbați au ajuns în spatele gratiilor. Vezi ce infracțiuni au comis

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiști din județul Constanța au pus în executare două mandate.

Primul dintre ele a fost efectuat de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale. Aceștia au identificat un bărbat, de 34 de ani, pe numele căruia Judecătoria Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 8 luni și 586 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Tot ieri, polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia au identificat un bărbat, de 32 de ani, pe numele căruia Judecătoria Mangalia a emis un mandat de executare a pedepsei de 7 luni și 10 zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Cei doi bărbați au fost escortați și încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

CNAIR reia licitația pentru reabilitarea Podului de la Cernavodă, situat pe Autostrada Soarelui

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) organizează licitație pentru reabilitarea Podului de la Cernavodă, situat pe Autostrada A2, la km 157+600.

Conform documentelor, valoarea estimată a lucrărilor este de 81 milioane de lei, iar durata lor este de 24 de luni. Contractul prevede o perioadă de garanție de minimum 36 de luni.

Termenul limită de depunere a ofertelor este 23 noiembrie a.c., conform informațiilor din SEAP.

INFO! CNAIR a mai lansat licitație pentru aceeași lucrare, la pachet cu Podul peste brațul Borcea, situat pe Autostrada A2, la km 149+680. Din cauză că nu a fost depusă nicio ofertă, licitația a fost anulată.

Cele două poduri în lungime de 2,6 kilometri, de la Borcea și Cernavodă, sunt o parte importantă a Coridorului IV Pan-European care traversează România de la Vest la Est.

Lucrările cu un grad ridicat de complexitate vor fi executate pentru prima oară după 38 de ani, perioadă în care aceste poduri nu au suferit nici un fel de lucrări de reparații semnificative pe partea rutieră.

Proiectul de reabilitare a celor două poduri dunărene va fi finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: