Connect with us

Actual

Mai avem plaje sălbatice! Mii de turiști gustă din plin vacanța la Sfântu Gheorghe! În apropiere e și insula Sacalin!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În cursul serii trecute, am citit cu mare surprindere, pe site-ul primăriei comunei Sfântu Gheorghe din județul Tulcea următorul anunț: ”Marți, 01.08.2017, Primăria Sfântu Gheorghe va întreprinde acțiunea de curățare a plajei. Vă așteptăm la malul mării Negre începând cu ora 6.00 pentru a aduna vegetația depusă de-a lungul plajei. Cei care doresc să ni se alăture sunt așteptați cu obiectul muncii, fiecare cu ce are în curte: greblă, lopată, furcă etc.  Prietenii noștri cu tractoare, ce ziceti, ne bazăm pe sprijinul vostru?” Nu știu cum vi se pare acest anunț, dar mie mi-a plăcut foarte mult. Pentru a afla detalii referitoare la modul în care a decurs această operațiune de curățare a plajei l-am sunat pe primarul comunei, Valentin Sidorencu, aflat deja la cel de-al treilea mandat. El ne-a spus că au ieșit în jur de 30 de persoane. ”Au ieșit la curățenie în jur de 30 de tineri. Aici sunt foarte mulți oameni cu bun-simț și te poți baza pe sprijinul lor. Dar să știți că nu am avut prea multă treabă. Am vrut să igienizăm plaja, însă turiștii care sunt la Sfântu Gheorghe nu aruncă gunoaie. Le duc la coșul de gunoi.” De la el am aflat că, la ora actuală, la Sântu Gheorghe sunt între 2.000 și 3.000 de turiști. Unii s-au cazat în corturi, alții la săteni iar ceilalți în singurul hotel care există aici. Cu toate că pare ciudată existența unui asemenea hotel pentru o mică localitate, care are puțin peste 700 de persoane. Însă trebuie să vă spun că la Sfântu Gheorghe este o plajă lungă de 15 km dar este amenajată doar pe o distanță de 2 km și jumătate. Pentru cei care mai visează la plaje libere, prea puțin aglomerate, am găsit locul perfect pentru o vacanță. Ce-i drept, nu este simplu de ajuns aici. Se poate merge cu un mijloc de transport (autoturism sau microbuze de transport) până la Mahmudia. De aici, există ambarcațiuni care asigură transportul spre localitate, amplasată la vărsarea brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră. E adevărat că-i departe, deoarece se află la 120 km de Tulcea… însă cine își dorește o vacanță minunată aici trebuie să ajungă. În plus, în imediata apropiere este și insula Sacalin, despre care am scris pe data de 15 iunie 2016. Iată ce anume:

Insula Sacalin

Știu că pentru foarte mulți dintre noi este incorect să existe locuri în care să nu ai voie să pui piciorul. Nouă ne place să călcăm totul în picioare (atâ la propriu, cât și la figurat!), cu intenție sau fără, doar că uneori acest lucru provoacă neajunsuri și distrugeri. Destul de puțină lume știe că, nu departe de noi, constănțenii, există un loc minunat, despre care putem spune că este de o frumusețe unică în lume, care este interzis vizitării. Este vorba despre insula Sacalin, situată în dreptul brațului Sfântu Gheorghe. Potrivit Rezervației Biosferei Delta Dunării, peninsula Sacalin s-a format în urmă cu 150 de ani și, într-o primă fază aici erau două insule, Sacalinul Mare și Sacalinul Mic. În timp, acestea s-au unit și au dat naștere unei lungi insule, care are în jur de 240 km pătrați. Până în prezent, insula s-a extins foarte mult și a ajuns la 19 kilometri, cu toate că în anul 1924, în urma măsurătorilor efectuate de către cercetătorii români, insula măsura 10 km. Adică aproape i s-a dublat lungimea, în decurs de 60-70 de ani. Și este în continuă creștere. Este greu de spus că la acel moment era o insulă căutată de mulți turiști. Cu toate acestea, în anul 1938 Guvernul României a declarat isnula ca făcând parte din zona de rezervație a biosferei și a interzis popularea ei. La ora actuală, este rezervație naturală. Dacă stăm și analizăm lucrurile, se pare că insula are dimensiunile Capitalei, dar spunem asta doar pentru a vă putea forma o imagine. Punct. Nici o altă asemănare nu există.

Insula unde au fost recenzate 229 de specii de păsări

Insula are o mișcare de rotație în jurul punctului de legătură cu țărmul, iar acest lucru a fost dovedit științific prin suprapunerea unor hărți mai vechi cu cele actuale. Acest lucru se explică prin erodarea puternică a noului pământ, ca urmare a curenților marini și a vântului foarte puternic care bate dinspre mare. Specialiștii susțin că și în următoarea perioadă (mai lungă sau mai scurtă, este greu de precizat) vor mai apărea insule în această zonă în care Dunărea se varsă în Marea Neagră. Deja în apropeiere de Sulina se poate observa o mica depunere pe întinderea apei, iar asta presupune formarea unei noi insulițe. Potrivit acelorași specialist citați, pe această insula au fost recenzate deja 229 de specii de păsări, pești rari, cum ar fi sturionul, și plante. Deși este o insula neumblată, ea poate fi observată de către turiștii care se aventurează pe aici, aduși de pescarii din Delta Dunării, care cunosc toate locurile din zonă.  Un specialist care a trecut deseori prin acest loc a declarat că Sacalin este de fapt o insulă instabilă, cu o geometrie variabila, “în care marea năzuroasă sparge periodic câte o portiță, pe care apoi o acoperă cu aluviuni în puțină vreme, ca și cum nu ar fi fost niciodată. Pustie, nisipoasă și presărată cu cotoare ascuțite de ierburi putrezite, nu are nimic din idilicul festiv al pliantelor despre Delta Dunării. Este un loc sălbatic și atât; în jur sunt doar tufe țepoase și păsări, iar comitetul de primire al peninsulei este format din câțiva măgari iubitori de natură virgină, ce-și rumegă pe îndelete plictiseala; însă aici poți asista pe viu la miracolul prin care Dunărea și Marea plămădesc din aluviuni insule și peninsule, adăugând noi și noi bucăți de uscat la pământul Deltei.”

Cum se poate ajunge la Sacalin

Cei care își doresc ca măcar să vadă cu ochii lor această nestemată a naturii, o pot face fără prea multe probleme. Trebuie doar să aveți câteva zile libere și să ajungeți până la Sfântu Gheorghe. Așa cum se știe, până aici se ajunge cu nava clasica sau cu un catamaran.  Odată ajunșți aici, nu trebuie decât să spuneți că vă doriți să ajungeți în apropiere de peninsula Sacalin și veți găsi cu siguranță o ambarcațiune care să vă ducă în acel loc. Dar, oricât ar fi drumul de lung și, uneori, poate plicitistor pentru cei neobișnuiți cu atâta izolare, în momentul în care ajungeți în apropierea peninsulei, veți simți că aerul nu vă mai este îndeajuns. Veți vedea păsările despre care menționam mai devreme, colonii întregi de pelicani, sute de nuferi galbeni care parcă așteptau să fie admirați. Aveți timp, aveți bani și vă doriți să petreceți o vacanță de neuitat? Atunci nu ezitați, descoperiți singuri insula Sacalin și bucurați-vă de vederea ei!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

A fost cutremur în Marea Neagră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

In cursul acestei seri, la ora 20:37, a avut loc un cutremur în Marea Neagră, la adâncimea de 3 km.

Mișcarea tectonică a avut intensitatea de 2,2 grade pe scara Richter și s-a produs în apropierea urmatoarelor orașe: Năvodari (46km), Constanța (47km), Ovidiu (52km), Techirghiol (56km), Babadag (62km).

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Avarie RAJA în orașul Cernavodă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Pentru remedierea unei avarii survenită  la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 150 mm, din zona Dobroport, din orașul Cernavodă, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 18 octombrie 2018, în intervalul orar 14,30 – 16,30.

Vor fi afectați de lipsa apei potabile toți consumatorii din cartierul Columbia.

“Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp”, transmite conducerea Regiei de apă prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: Iată cum își petrec serile unii tineri

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, la dispeceratul Direcției Poliției Locale Constanța s-a primit un apel prin care se făcea referire la faptul că, pe Șoseaua Mangaliei din municipiul Constanța, în zona unui magazin comercial, un grup de aproximativ 15 persoane consumau băuturi alcoolice, tulburau ordinea și liniștea publică prin țipete, larmă, schimb de replici, prin folosirea de expresii vulgare și a unui limbaj licențios.

La fața locului au fost direcționate 3 echipaje de poliție locală, care au efectuat verificări și au constatat că aspectele semnalate de petent se confirmă.

Polițiștii locali au procedat la legitimarea persoanelor depistate la fața locului și au efectuat un control corporal sumar. Asupra a doi bărbați au fost găsite două piese din metal tip box, concepute să acopere articulațiile degetelor când acestea sunt strânse sub formă de pumn, iar asupra altui bărbat s-a găsit un baston telescopic metalic, de aproximativ 80 cm.

”Menționăm că la fața locului a fost găsit abandonat un cuțit metalic, tip fluture, având dimensiunea totală de 22 cm în pozitia deschis, al cărui posesor a fost identificat ulterior.”, a precizat Biroul de presă al Poliției Locale. 

În acest caz au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2750 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991 R pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, iar în conformitate cu prevederile art.5, alin.3 din O.G nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor s-a dispus măsura complementară de confiscare a bunurilor menționate anterior.

Ca urmare a intervenției efectuate de către polițiștii locali manifestarea publică nelegală a încetat, iar zona a fost eliberată.

”Pentru prevenirea săvârșirii unor astfel de fapte antisociale solicităm în continuare cetățenilor care întâlnesc astfel de cazuri să ne acorde sprijinul pentru identificarea lor sesizând Dispeceratul Poliției Locale Constanța 0241484205, iar echipajele noastre vor interveni în regim de urgentă.
Pentru utilizatorii aplicației whatsapp numărul de contact este 0799606142 cu rugămintea de a transmite fotografii cu ceea ce constată, locul și alte date care să ne permită identificarea rapidă și tragerea la răspundere a acestora.
Activități similare se vor derula în mod sistematic pentru asigurarea unui climat public civilizat.”, a completat Biroul de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: