Connect with us

Actual

Mai avem plaje sălbatice! Mii de turiști gustă din plin vacanța la Sfântu Gheorghe! În apropiere e și insula Sacalin!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În cursul serii trecute, am citit cu mare surprindere, pe site-ul primăriei comunei Sfântu Gheorghe din județul Tulcea următorul anunț: ”Marți, 01.08.2017, Primăria Sfântu Gheorghe va întreprinde acțiunea de curățare a plajei. Vă așteptăm la malul mării Negre începând cu ora 6.00 pentru a aduna vegetația depusă de-a lungul plajei. Cei care doresc să ni se alăture sunt așteptați cu obiectul muncii, fiecare cu ce are în curte: greblă, lopată, furcă etc.  Prietenii noștri cu tractoare, ce ziceti, ne bazăm pe sprijinul vostru?” Nu știu cum vi se pare acest anunț, dar mie mi-a plăcut foarte mult. Pentru a afla detalii referitoare la modul în care a decurs această operațiune de curățare a plajei l-am sunat pe primarul comunei, Valentin Sidorencu, aflat deja la cel de-al treilea mandat. El ne-a spus că au ieșit în jur de 30 de persoane. ”Au ieșit la curățenie în jur de 30 de tineri. Aici sunt foarte mulți oameni cu bun-simț și te poți baza pe sprijinul lor. Dar să știți că nu am avut prea multă treabă. Am vrut să igienizăm plaja, însă turiștii care sunt la Sfântu Gheorghe nu aruncă gunoaie. Le duc la coșul de gunoi.” De la el am aflat că, la ora actuală, la Sântu Gheorghe sunt între 2.000 și 3.000 de turiști. Unii s-au cazat în corturi, alții la săteni iar ceilalți în singurul hotel care există aici. Cu toate că pare ciudată existența unui asemenea hotel pentru o mică localitate, care are puțin peste 700 de persoane. Însă trebuie să vă spun că la Sfântu Gheorghe este o plajă lungă de 15 km dar este amenajată doar pe o distanță de 2 km și jumătate. Pentru cei care mai visează la plaje libere, prea puțin aglomerate, am găsit locul perfect pentru o vacanță. Ce-i drept, nu este simplu de ajuns aici. Se poate merge cu un mijloc de transport (autoturism sau microbuze de transport) până la Mahmudia. De aici, există ambarcațiuni care asigură transportul spre localitate, amplasată la vărsarea brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră. E adevărat că-i departe, deoarece se află la 120 km de Tulcea… însă cine își dorește o vacanță minunată aici trebuie să ajungă. În plus, în imediata apropiere este și insula Sacalin, despre care am scris pe data de 15 iunie 2016. Iată ce anume:

Insula Sacalin

Știu că pentru foarte mulți dintre noi este incorect să existe locuri în care să nu ai voie să pui piciorul. Nouă ne place să călcăm totul în picioare (atâ la propriu, cât și la figurat!), cu intenție sau fără, doar că uneori acest lucru provoacă neajunsuri și distrugeri. Destul de puțină lume știe că, nu departe de noi, constănțenii, există un loc minunat, despre care putem spune că este de o frumusețe unică în lume, care este interzis vizitării. Este vorba despre insula Sacalin, situată în dreptul brațului Sfântu Gheorghe. Potrivit Rezervației Biosferei Delta Dunării, peninsula Sacalin s-a format în urmă cu 150 de ani și, într-o primă fază aici erau două insule, Sacalinul Mare și Sacalinul Mic. În timp, acestea s-au unit și au dat naștere unei lungi insule, care are în jur de 240 km pătrați. Până în prezent, insula s-a extins foarte mult și a ajuns la 19 kilometri, cu toate că în anul 1924, în urma măsurătorilor efectuate de către cercetătorii români, insula măsura 10 km. Adică aproape i s-a dublat lungimea, în decurs de 60-70 de ani. Și este în continuă creștere. Este greu de spus că la acel moment era o insulă căutată de mulți turiști. Cu toate acestea, în anul 1938 Guvernul României a declarat isnula ca făcând parte din zona de rezervație a biosferei și a interzis popularea ei. La ora actuală, este rezervație naturală. Dacă stăm și analizăm lucrurile, se pare că insula are dimensiunile Capitalei, dar spunem asta doar pentru a vă putea forma o imagine. Punct. Nici o altă asemănare nu există.

Insula unde au fost recenzate 229 de specii de păsări

Insula are o mișcare de rotație în jurul punctului de legătură cu țărmul, iar acest lucru a fost dovedit științific prin suprapunerea unor hărți mai vechi cu cele actuale. Acest lucru se explică prin erodarea puternică a noului pământ, ca urmare a curenților marini și a vântului foarte puternic care bate dinspre mare. Specialiștii susțin că și în următoarea perioadă (mai lungă sau mai scurtă, este greu de precizat) vor mai apărea insule în această zonă în care Dunărea se varsă în Marea Neagră. Deja în apropeiere de Sulina se poate observa o mica depunere pe întinderea apei, iar asta presupune formarea unei noi insulițe. Potrivit acelorași specialist citați, pe această insula au fost recenzate deja 229 de specii de păsări, pești rari, cum ar fi sturionul, și plante. Deși este o insula neumblată, ea poate fi observată de către turiștii care se aventurează pe aici, aduși de pescarii din Delta Dunării, care cunosc toate locurile din zonă.  Un specialist care a trecut deseori prin acest loc a declarat că Sacalin este de fapt o insulă instabilă, cu o geometrie variabila, “în care marea năzuroasă sparge periodic câte o portiță, pe care apoi o acoperă cu aluviuni în puțină vreme, ca și cum nu ar fi fost niciodată. Pustie, nisipoasă și presărată cu cotoare ascuțite de ierburi putrezite, nu are nimic din idilicul festiv al pliantelor despre Delta Dunării. Este un loc sălbatic și atât; în jur sunt doar tufe țepoase și păsări, iar comitetul de primire al peninsulei este format din câțiva măgari iubitori de natură virgină, ce-și rumegă pe îndelete plictiseala; însă aici poți asista pe viu la miracolul prin care Dunărea și Marea plămădesc din aluviuni insule și peninsule, adăugând noi și noi bucăți de uscat la pământul Deltei.”

Cum se poate ajunge la Sacalin

Cei care își doresc ca măcar să vadă cu ochii lor această nestemată a naturii, o pot face fără prea multe probleme. Trebuie doar să aveți câteva zile libere și să ajungeți până la Sfântu Gheorghe. Așa cum se știe, până aici se ajunge cu nava clasica sau cu un catamaran.  Odată ajunșți aici, nu trebuie decât să spuneți că vă doriți să ajungeți în apropiere de peninsula Sacalin și veți găsi cu siguranță o ambarcațiune care să vă ducă în acel loc. Dar, oricât ar fi drumul de lung și, uneori, poate plicitistor pentru cei neobișnuiți cu atâta izolare, în momentul în care ajungeți în apropierea peninsulei, veți simți că aerul nu vă mai este îndeajuns. Veți vedea păsările despre care menționam mai devreme, colonii întregi de pelicani, sute de nuferi galbeni care parcă așteptau să fie admirați. Aveți timp, aveți bani și vă doriți să petreceți o vacanță de neuitat? Atunci nu ezitați, descoperiți singuri insula Sacalin și bucurați-vă de vederea ei!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Acțiune a polițiștilor pe DN 2A. Zeci de șoferi au fost amendați

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 20 martie a.c, polițiștii  structurilor de poliție rutieră din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și cei ai Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, în baza planul de acțiune comun, au desfășurat activități pentru creșterea siguranței în trafic, pe DN 2A.

Scopul acțiunii a fost prevenirea accidentelor rutiere, precum și conștientizarea participanților la trafic cu privire la pericolele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație.

Astfel, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au acționat, prin așezarea radarelor în cascadă, pentru depistarea şoferilor care, prin deplasarea cu o viteză excesivă, pot pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic. În acest context, polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Constanța au aplicat 92 de sancțiuni contravenționale, dintre care 73 la nerespectarea regimului legal de viteză.

Totodată, au fost reținute 4 permise de conducere și au fost retrase 3 certificate de înmatriculare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Șofer beat, fără permis și care conducea o mașină neînmatriculată, prins la Costinești

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 20 martie,  polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Costinești au depistat un bărbat, în vârstă de 31 de ani, care a condus un autoturism neînmatriculat, pe raza localității Costinești.

În momentul în care l-au legitimiat, au realizat că bărbatul nu are permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. De asemenea, l-au pus să sufle și în aparatul alcooltest și au văzut cât de beat era omul –  rezultatul în urma testării a fost 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii rutieri au întocmit dosar penal pe numele tânărului.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Evaziune fiscală de milioane de dolari. Percheziții în mai multe județe, inclusiv Constanța!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această dimineață, polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu,  efectuează 197 de percheziții domiciliare, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari americani, prin evaziune fiscală.

Activitățile au loc pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Teleorman, Arad, Dolj, Mehedinți, Neamț, Vâlcea, Prahova, Olt și Giurgiu, la societăți comerciale și persoane bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Din investigații a rezultat că, în perioada 2012-2014, mai multe societăți comerciale ar fi înregistrat în evidența contabilă cheltuieli nereale, utilizând facturi fictive de la două societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, cu sediul pe raza județului Giurgiu, constând în achiziționarea de mărfuri și servicii care, în realitate, nu au fost realizate de firmele din Giurgiu.

În cauză, se efectuează cercetări față de 103 persoane bănuite că ar fi înregistrat în evidența contabilă achiziții și servicii nereale, constând în cumpărarea de legume, fructe, utilaje industriale, ambalaje și prestări de servicii privind organizarea unor spectacole, precum și repararea unor spații aparținând unor instituții de interes public.

Polițiștii vor ridica documente contabile, contracte, facturi și înscrisuri folosite la bănci.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de 6,5 milioane de dolari americani, dintre care 4,5 milioane de dolari ar fi fost transferați din conturile bancare aparținând celor două societăți din Giurgiu, către firme din China, fără a avea ca temei operațiuni economice.

Activitățile se desfășoară într-un dosar instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

La acțiune participă polițiști de la unitățile teritoriale unde sunt efectuate perchezițiile și jandarmi din Giurgiu, Teleorman și Ploiești.

În Constanța s-au desfășurat 2 percheziții la două societăți comerciale de pe raza municipiului.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: