Conecteaza-te cu noi

Actual

Mai bine de jumătate dintre agenții economici constănțeni, fără licență pentru difuzarea muzicii

Published

on

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa împreună cu CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți) au organizat astăzi, 8 august a.c, o conferință de presă pentru informarea și conștientizarea agenților economici, din județul Constanța, care folosesc muzica în scop ambiental, fără a plăti drepturile de autor cuvenite artiștilor interpreți.

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții CREDIDAM au atras atenția asupra faptului că toate societățile comerciale (hoteluri, restaurante, baruri, discoteci etc.), care utilizează înregistrări audio sau video, ale prestațiilor artiștilor interpreți, în mediul ambiental, indiferent de sursa sau mijloacele tehnice folosite, sunt obligate, prin lege, să plătească drepturile de autor.

„Unitățile economice au obligativitatea de a achita o remunerație cuprinsă între 10 și 500 lei/lună, în funcție de tipul de activitate desfășurată (hotel, restaurant, incintă comercială sau club).  Spre exemplu, pentru un restaurant, bar sau cafenea, cu o suprafață cuprinsă între 100 și 150 mp, societatea ar trebui să achite remunerația de 38 lei/lună pentru audio și de 19 lei/lună pentru video (tv), echivalentul a 6 cafele pe lună.”, a precizat Ștefan Gheorghiu, directorul general al CREDIDAM.

Cu toate acestea, aproximativ 55% dintre agenții economici din Constanța nu dețin licență sau au întârzieri la plata pentru difuzarea muzicii: „Deși procedura de obținere a autorizației pentru difuzarea fonogramelor și/sau a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual este una simplistă, iar remunerțiile percepute sunt derizorii, majoritatea societăților continuă să nu plătească drepturile de autor, riscând o amendă cuprinsă între 3.000 și 30.000 lei, conform art 139 din Legea nr.8/1996.”, a adăugat Ștefan Gheorghiu.

În acest sens, Marius Schabergher, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Constanța, a făcut următoarea precizare vizavi de situatia agenților economici din județ:

Advertisement

,,În cursul anului 2017 a fost aplicat un număr de 44 de sancțiuni contravenționale pentru comunicarea publică, fără autorizarea sau consimţământul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe, în valoare totală de 274.000 de lei”.

De asemenea, reprezentanții asociației de gestiune colectivă au explicat procedura pe care agentul economic ar trebui să o urmeze pentru obținerea licenței: administratorul societății completează și semnează declarația de utilizator, într-un exemplar, și convenția, în două exemplare, pe care le trimite ulterior, în orginial, la adresa sediului CREDIDAM din str. C.A. Rosetti, nr. 34, sector 2, Bucureşti, cod poştal 020015. După  înregistrarea/procesarea informaţiilor utilizatorului în baza de date CREDIDAM, acestuia i se eliberează o factură proformă (pentru perioada solicitată în convenţie), însoţită de un exemplar al convenţiei dintre utilizator și CREDIDAM.

Administratorii societăților pot afla categoria la care se încadrează unitatea economică și remunerațiile pe care le au de achitat, conform metodologiei pentru ambiental, accesând pagina dedicată Comunicării publice de pe site-ul CREDIDAM: http://credidam.ro/wp/comunicare-publica/

Conferința de presă a avut loc în contextul campaniei CREDIDAM, de conștientizare și prevenire, organizată la nivelul mai multor județe. Scopul campaniei este de a furniza informații cu privire la obținerea licenței pentru societățile care utilizează în spaţiul public înregistrări din domeniul audiovizual și metologia conform căreia trebuie să achite remunerțiile, pentru respectarea Legii nr. 8/1996.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions