Connect with us

Actual

Mâine e Ziua Internațională a Mării Negre! Din păcate, situația ecologică s-a înrăutățit

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Ziua de 31 octombrie a fost declarată  Ziua Internațională a Mării Negre la 31 octombrie 1996, când cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.

Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit îndeosebi la sfârșitul secolului XX din cauza reziduurilor transportate de râurile tributare, a pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere. Cele mai multe stocuri de pește din Marea Neagră, deja afectate de consecințele poluării, au fost supra-exploatate sau sunt amenințate de supra-exploatare. În consecință, există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje, și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre. Corectarea celor câteva decenii de utilizare excesivă a resurselor Mării Negre este un deziderat care necesită eforturi uriașe din partea tuturor factorilor de decizie, ca și a publicului larg din regiunea Mării Negre.

În acest context, la 21 aprilie 1992, a fost semnată la București Convenția de Protejare a Mării Negre Împotriva Poluării, dezvoltată cu asistență UNEP, fiind semnată, ulterior, de toate țările din regiune. Convenția de la București a intrat în vigoare la 15 septembrie 1992, reprezentând cadrul legal care concentrează prioritățile și principalele direcții ale activităților internaționale în problemele de mediu ale bazinului Mării Negre, incluzând conservarea biodiversității, fiind implementată de Comisia pentru Protejarea Mării Negre împotriva Poluării.

Acțiuni internaționale concentrate, cum este Programul de Mediu pentru Marea Neagră, finanțat de Fondul Mondial de Mediu (GEF), a permis realizarea cadrului de stabilire a strategiilor regionale, naționale și locale, precum și a strategiilor de coordonare. Adoptarea, în 1996, pe 31 octombrie, a Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, în cadrul Conferinței Interministeriale, a fost încununarea activității de trei ani a Programului de Mediu pentru Marea Neagră. Acest Plan Strategic recunoaște importanța participării tuturor sectoarelor societății la implementarea și aplicarea principiilor planului, precum și obținerea dezvoltării durabile în regiune.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa“ Constanța, marchează celebrarea Zilei Internaționale a Mării Negre prin organizarea, în zilele de 30 și 31 octombrie 2018, a trei workshop-uri în cadrul Proiectului European Orizont 2020 COASTAL (Platformă colaborativă pentru integrarea activităților terestre și maritime), privind interacțiunile dintre uscat și mare cu temele ”Creșterea Albastră“, pescuit și acvacultură și turism. Scopul proiectului este de a dezvolta recomandări și scenarii concrete de politici care să permită dezvoltarea economică a regiunii, cu o presiune redusă asupra mediului, participanții fiind factori interesați din județele Constanța și Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Este ploaie înghețată pe Autostrada București – Constanța!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informeazăcă, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, pe tronsonul kilometric 12 – 20, este semnalată ploaie îngheţată. Nu sunt înregistrate evenimente rutiere. Se acţionează cu material antiderapant.

Recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza, să sporească atenţia la volan şi măreasca distanţa de siguranţă între vehicule, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei, evitând astfel deraparea pe un carosabil umed sau alunecos.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ninsoare, viscol și polei, în întreaga țară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare de precipitaţii, mai ales sub formă de ninsori, viscol şi polei, valabilă în întreaga ţară, până marţi la orele prânzului.

În intervalul 17 decembrie, ora 12:00 – 18 decembrie, ora 12:00, în nordul şi în estul Olteniei, în jumătatea de vest a Munteniei, Transilvania, Maramureş, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat nou de zăpadă, în general între 10 şi 20 cm.

În prima parte a zilei de luni (17 decembrie), în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1.700 metri, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăşi viteze de 70 – 80 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită.

Temporar, în estul, centrul şi sud-estul ţării, pe arii restrânse va fi polei sau gheţuş.

La nivelul Bucureştiului, prognoza meteo arată că, în intervalul analizat, vremea va fi închisă. În prima parte a zilei de luni (17 decembrie) va ploua, apoi ploaia se va transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. Până la sfârşitul perioadei stratul de zăpadă nou depus va fi de 5 – 8 cm, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade, în timp ce minima se va situa în jurul valorii de -1 grad Celsius.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza informarea emisă luni.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cerșetori amendați pe străzile din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanta au depistat o persoană majoră din municipiul Constanta, aptă de munca, care apela la mila publicului, exercitând acte de cerșetorie, folosindu-se de 4 copii minori cu vârste cuprinse între 1 an și 13 ani pentru a solicita și obține ajutor material de la trecătorii din perimetrul străzii Ștefan Mihaileanu colț cu strada Călărași.

Echipajul de control a condus persoanele în cauză la sediul Direcției Generale Politia Locală Constanta, unde s-au întocmit actele premergătoare în vederea sesizării și predării instituției abilitate pentru demararea cercetării infractiunii de ”Folosirea unui minor in scop de cerșetorie ”așa cum este prevăzută in dispozițiile articolului 215 din Codul Penal.
De asemenea, polițiștii locali au notificat și serviciile sociale in vederea reglementarii situației juridice a minorilor ce au fost surprinsi in exercitarea săvârșirii faptelor antisociale.

Minorii au fost depistați cerșind in zona unui lacaș de cult din municipiul Constanta, fiind însoțiți de mama lor în vârstă de 23 de ani care le supraveghea activitatea ilicită, timp in care și ea desfășura activități de cerșetorie folosindu-se de un copil sugar pentru a obține foloase materiale de la enoriași.

”Pe această cale, rugăm cetățenii să se alăture campaniei Direcției Generale Poliția Locală Constanța : ” SPUNE STOP CERȘETORIEI!” și să nu mai dea curs cererilor /solicitătilor unor astfel de persoane.
Numai împreună putem asigura un climat public civilizat în municipiul Constanța!”, precizează Birăul de presă al Poliției Locale Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: