Connect with us

Actual

Mănăstirea Colilia, reclădită de Gigi Becali în 2009, prădată de hoți

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Maica stareță Rafaela de la Mănăstirea Colilia face un apel umanitar către cei ce doresc și dispun de resurse materiale pentru a ajuta lăcașul de cult, după ce au fost furate generatoarele cu ajutorul cărora puteau beneficia lumina, căldura și apă curentă. Cunoscuții măicuțelor de la Colilia au făcut deja primul pas pentru căutarea celor mai potrivite soluții pentru lăcașul de cult de la Colilia postând un mesaj pe Facebook. Practic, în 10 zile hoții au reușit să sustragă cele trei generatoare care asigurau utilitățile celor 25 de oameni care trăiesc aici.

Acesta este mesajul postat pe cea mai cunoscută rețea de socializare:

Manastirea Colilia, in frig si intuneric.
In decursul a 10 zile au fost furate generatoarele care le asigurau lumina, caldura si apa curenta. Primul telefon primit dimineata zilei de azi a fost de la Maica Rafaela. „Ne-au furat și ultimul generator”. Am ramas fara cuvinte.. Ne-am vazut ieri, cand mi-a povestit, zambind, cum le-au fost furate in noaptea de 23 spre 24 octombrie doua generatoare. La începutul anului 2017 maica stareta Rafaela a fost nevoita sa faca un imprumut pentru a achizitiona un generator de o capacitate mai mare (la care inca mai are de platit), pentru a asigura lumina si caldura in manastire si in locuintele sociale care apartin manastirii. Cel de-al doilea generator era folosit pentru a le asigura apa curenta in manastire. Desi vorbea senin, ochii o tradau, se putea citi in ei durerea si suferinta. „Mai avem un generator mai vechi, care abia face fata. Ca sa putem aprinde lumina, trebuie sa scoatem frigiderele din priza. Daca vrem sa calcam ceva, la fel, iar caldura nu avem deloc!” „- Si ce-o sa faceti la iarna?”, am intrebat, nu aveti caldura, cum va veti descurca?” „Om vedea, poate reusim sa facem rost de bani sa cumparam altul!”.
Se pare insa ca hotii nu s-au multumit pana nu le-a luat si ultimul licar de lumina, in noaptea de 1 spre 2 noiembrie, au stins de tot lumina in manastire, lasandu-le nu doar frig, ci și in bezna si fara apa curenta. Am intrebat-o la telefon pe maica stareta cu ce pot sa o ajut, mi-a raspuns cu aceeasi voce stinsa – „Rugati-va pentru noi!”.
Dar stiu ca au nevoie de mai mult, asa ca m-am gandit sa incerc sa fac un apel pentru a le veni in ajutor. Iar cei care vor dori sa faca acest lucru, o pot face in contul Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – Colilia, cu sediul în comuna Cogealac, judeţul Constanţa, nr. RO41BTRLRONCRT0221819101 deschis la BANCA TRANSILVANIA sau luand legatura cu Maica stareta la telefon 0767937095. Orice ajutor, oricat de mic, este binevenit!”

25 de oameni nu beneficiază de utlilități din cauza hoților: „Nu înțeleg cum s-a întâmplat, sigur au fost mulți că nu înțeleg cum să cari 300 de kg”

Maica stareță Rafaela a declarat pentru “Ordinea.ro” că nu înțelege cum s-a putut întâmpla să fie furat generatorul greu de 300 de kg într-o noapte… “Ultimul generator furat cântărea peste 300 de kg, eu nu înțeleg cum a fost posibil să-l care. Mă gândesc că au fost destul de mulți; cred că au dat ceva la câini, chiar dacă noi îi lăsăm și liberi noaptea. Îmi e imposibil să înțeleg astfel de gesture”, ne-a spus maica stareță de la Colilia. Întrebată de ce au nevoie urgent, ne-a răspuns: “De current electric, să scăpăm de cheltuielile uriașe pe care le presupune atât achiziționarea unor generatoare noi, cât și de cheltuielile rezultate din consumul lor pentru a ne asigura utlilitățile. Ca bani, racordarea la curentul electric ne costă 700.000 lei, noi suntem și în camp și e mai greu posibil, nu știu… Noi nu avem acești bani și ar fi ideal să nu mai depindem de acest generator. De asemenea, trebuie să facem un gard, să împrejmuim proprietatea mănăstirii, poate așa nu vom mai fi expuși celor care intenționează să ne facă rău. Mă întristează că suntem aici de 11 ani și nu ne-a făcut nimeni rău, iar acum suntem în situația în care am rămas fără utilități și cu 4 rate de plătit la creditul pe care l-am făcut pentru a-l achiziționa.”

Mănăstirea Colilia ce poartă hramul “Intrarea în biserică a Maicii Domnului” este situate aproape de Cheile Dobrogei, a fost reclădită în anul 2009 de cunoscutul om de afaceri Gigi Becali, cu ajutorul său financiar transformându-se niște ruine din camp într-o așezare monahală frumoasă.

La Mănăstirea Colilia sunt 13 măicuțe și 10 persoane care fac parte din personalul auxiliari, aici funcționând și un centru social.

sursa foto: adevarul.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Raed Arafat: “Sunt cazuri COVID care nu se raportează. Le știm!”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Sunt cazuri de COVID-19 care nu se raportează, iar autoritățile cunosc acest lucru, spune, vineri, șeful DSU, Raed Arafat. Acesta spune că situația este „încă” sub control.

Arafat a spus că mulți dintre cei care ies pozitivi în urma testării cu teste antigen rămân acasă și nu raportează.

„Sunt cazuri care nu se raportează. Asta știm, pentru că sunt unii care fac teste antigen, teste rapide acasă și sunt pozitive și rămân acasă. Cum aveam înainte pe cei care aveau simptome ușoare și nu mergeau să se testeze, refuzau să se testeze. Acum se testează acasă și rămân acasă, în cazul fericit. Unii dintre ei poate nu respectă regulile și nu rămân acasă. Cu testele PCR suntem pe la 30.000 dacă nu greșesc, pe zi, la care se adaugă câteva mii de teste antigenice rapide. Rata de pozitivare am văzut că este totuși menținută la un nivel mai mic decât înainte”, a spus șeful DSU.

Raed Arafat spune că indicatorii după care se ghidează sunt „foarte buni” pentru a urmări situația în țară. Potrivit dr. Arafat, ocuparea paturilor de ATI a rămas pe un platou și are chiar o scădere.

„Scăderea este lentă, mică, dar arată că situația este sub control. Astăzi suntem sunt 1.000 de paturi în ATI. Locurile de internare pe cazurile intermediare în spitale sunt în relativă scădere”, a mai spus șeful DSU. Acesta a precizat că situația „este, încă, sub control” în România și acest lucru poate rămâne cel puțin la fel dacă fiecare dintre cetățeni va respecta măsurile legale.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Unul dintre judecătorii care l-au achitat pe Mazăre, cercetat de Inspecţia Judiciară

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliul Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a realiza cercetări cu privire la aspectele sesizate de mass-media în legatură cu judecătorul Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, cel care a stabilit împreună cu încă un magistrat din complet achitarea definitivă a fostului edil al Constanței Radu Mazăre pentru fapte de corupție privind retrocedarea unor terenuri. Potrivit informațiilor apărute în info-sud-est.ro, judecătorul Marius Cristian Epure și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, a fost achitat, în 18 ianuarie, de Curtea de Apel Constanţa într-un dosar în care a fost judecat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat mai multe terenuri din Mamaia, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie considerând că ar fi realizat un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro. Decizia Curţii de Apel este definitivă. Anterior, în primă instanţă, el fusese condamnat, în acest dosar, la şase ani şi jumătate de închisoare.

Surse: epochtimes-romania.com

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tentativă de omor în satul Dunăreni. Trei bărbați au fost arestați

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Trei bărbați din satul Dunăreni au fost arestați la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

În urmă cu două zile,  s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii N.N, B.G.T. şi B.A.I., fiind totodată dispusă şi reţinerea acestora pe timp de câte 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor simplu şi calificat, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Potrivit Compartimentului  de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Trinbunalul Constanța, din probatoriul administrat până în prezent a rezultat că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, duminică, 17 ianuarie a.c., în jurul orelor 20:00, cei trei inculpaţi au amenințat și agresat mai multe persoane, inclusiv persoana vătămată M.J., în incinta unui bar din satul Dunăreni, judeţul Constanța.

În acest mod, ei au provocat tulburarea ordinii și liniștii publice, determinându-i pe clienții localului public să părăsească barul și impunând intervenția organelor de poliție.

După o scurtă perioadă, în apropierea locuinţei persoanelor vătămate, cei trei inculpaţi au continuat să-l agreseze pe M.J., dar şi pe fiul şi concubina acestuia, M.A. și C.F. Astfel, inculpaţii B.G.T. și B.A.I. l-au lovit cu bâtele în cap și pe corp pe M.A., care a căzut inconștient la pământ, iar după câteva momente N.N. i-a lovit cu toporul în cap, pe rând, pe M.J., M.A. și C.F. şi i-a doborât la sol.

În urma loviturilor recepţionate, M.J. a suferit leziuni ce au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale, C.F. a suferit leziuni ce au necesitat 15 zile de îngrijiri mediale, iar M.A. a suferit leziuni ce au necesitat circa 50 zile de îngrijiri mediale şi care i-au pus viața în primejdie. Prin manifesările de violenţă ale celor trei inculpaţi au fost tulburate ordinea şi liniştea publică în localitatea Dunăreni.

În cursul zilei de 21 ianuarie 2021 procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei trei inculpaţi reţinuţi, propunere ce a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa, astfel încât aceştia au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

”Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.”, a menționat Compartimentul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: