Connect with us

Actual

Manifestări culturale de Ziua limbii turce

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Featured Image

Uniunea Democrată Turcă din România deschide seria manifestărilor culturale prilejuite de sărbătorirea în premieră a Zilei Limbii Turce, cu un concurs naţional de poezie şi cântec în limba turcă, care va avea loc vineri, 9 iunie, ora 11.00, în Sala „Remus Opreanu” din incinta Instituţiei Prefectului-Judeţul Constanţa. Concursul, intitulat , „Frumoasa mea Limbă Turcă” este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România, informează Biroul de presă al UDTR.

Evenimentele culturale vor continua sâmbătă, 10 iunie, ora 11.00, cu o paradă a costumelor tradiţionale turceşti, pe traseul:Instituţia Prefectului-Bd-ul Ferdinand-Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa-B-dul 1 decembrie 1918- Casa de Cultură.

Tot sâmbătă, 10 iunie,de la ora 16.00, în Sala Mică a Casei de Cultură din Constanţa, va începe un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale turceşti. În debutul spectacolului, Preşedintele UDTR, domnul Osman Fedbi, va înmâna plachete omagiale unor personalităţi din spaţiul public, care prin activitatea lor au contribuit la promovarea limbii, culturii turce şi a imaginii etnicilor turci din România. Printre personalităţi se numără membri ai comunităţii turce precum, Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, Generalul Maior (R) Gelaledin Nezir, Preşedintele UDTR Osman Fedbi, Deputatul Iusein Ibram, istoricul Mustafa Ali Mehmet, Conf. Universitar dr. Agiemin Baubec, prof. Emin Emel dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale sau centrale şi ai unor instituţii care au sprijinit acţiunile UDTR de promovare  a identităţii etnice, lingvistice şi religioase. Printre aceştia se află: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, Prefectul Judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, Subsecretarul de Stat al DRI, Aledin Amet, Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, Primarul Municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, Primarul Municipiului Tulcea, Constantin Hogea, Primarul Comunei Cumpăna, Mariana Gâju, Decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”, Conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu şi Decanul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius”, Conf. Univ. Dr. Cristina Tamaş. De asemenea, vor primi plachete omagiale cu prilejul Zilei Limbii Turce, reprezentanţii misiunilor diplomatice ale Republicii Turcia în România, Ambasadorul Osman Koray Ertaş şi Consulul General, Mustafa Uygar Sertel precum şi Coordonatorul Biroului TIKA Bucureşti, Ahmet Daştan. Preşedintele UDTR va mai înmâna plachete omagiale, Directorului Institutului Turc „Yunus Emre” Constanţa, Ali Oğuzhan Yüksel , Preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci şi Preşedintelui TIAD „Dobrogea” Zeki Uysal.

Uniunea Democrată Turcă din România sărbătoreşte, în premieră, Ziua Limbii Turce, în urma adoptării în noiembrie 2016, de către Parlamentul României a Legii nr. 223 prin care se  instituie ca zi a Limbii Turce, ziua de 5 iunie, iniţiată de deputatul Iusein Ibram.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța:Tragedie pe șosea! Doi tineri și-au pierdut viața într-un accident! Unul dintre șoferi era beat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image

Un dramatic accident, care s-a soldat cu doi morți în vârstă de 18 ani, a avut loc în această dimineață pe DN 22, pe șoseaua care leagă Constanța de Tulcea.

Evenimentul rutier s-a produs în zona localității Palazu Mic. Au fost implicate două autoturisme, un BMV cu numere de Constanța și un Logan cu numere de Tulcea. Una dintre mașini s-a răsturnat.  

Iată cum s-a produs accidentul, potrivit IPJ Constanța: Un tânăr  a condus un autoturism pe DN 22, dinspre Tulcea către Constanța, iar la un moment dat, ajungând la km 265, între localitățile Cogealac și Tasaul, din cauza neadaptării vitezei la configurația drumului, respectiv curbă la dreapta, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un alt autoturism.

In urma impactului a rezultat decesul la fața locului a șoferului și pasagerului din spate din al doilea autoturism, (din Logan)  și vătămarea corporală ușoara a șoferului primului autoturism (BMW) și pasagerului dreapta din cel de-al doilea autoturism.

In urma testării cu aparatul alcooltest a conducătorului auto de pe BMWa rezultat o alcoolemie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Potrivit ISU Constanța, la accident au intervenit pentru extragerea persoanelor încarcerate, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare din cadrul Stației Midia și o autospecială de descarcerare grea de la Detașamentul Palas. Cele 2 persoane, care se aflau în același autoturism, au fost declarate decedate la fața locului. O a treia persoană, din același autoturism, a fost transportat la spital de o ambulanță B2 SAJ.

In cea de-a doua mașină se aflau 2 persoane din care una a fost transportată la spital, cea de a doua a refuzat transportul.

Este de remarcat tinerețea șoferilor și a pasagerilor din cele două autoturisme. Șoferul BMW are 22 ani, cel care s-a stins din viață avea 18 ani iar pasagerul care a murit avea tot 18 ani.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier la intrarea în Constanța de pe Autostrada A2!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image

În cursul acestei după amiezi, la intrarea în Constanța de pe Autostrada A2 a avut loc un eveniment rutier.

La fața locului a intervenit de urgență ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD C,  unde au găsit un bărbat în afara autoturismului, cu  traumatism cranio cerebral, care a fost transportat la spital.

Polițiștii Serviciului Rutier efectuează cercetări pentru a stabili concret care a fost cauza producerii evenimentului rutier.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier în localitatea Tuzla! O șoferiță a fost rănită

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Featured Image

În cursul zilei de azi, 19 ianuaruie, în jurul orei 13.00 un bărbat de 55 de ani a condus un autoturism pe DN 39 în localitatea  Tuzla, dinspre Constanţa către Mangalia.

La un moment dat, din cauza nepăstrării unei distanţe de siguranţă, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o femeie de 70 de ani, în aceeaşi directie de mers.

În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală uşoară a conducătoarei auto.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: