Connect with us

Actual

Marinarilor români le-a trecut glonțul pe lângă ureche. Au fost la un pas să fie incluși în „Lista negră“!

Tatian Iorga

Publicat

la

Deși nu mai are demult flotă, România se poate lăuda cu peste 30.000 de navigatori, care au un aport extrem de important la economia națională. Potrivit directorului general al CERONAV, dr. Ing. Ovidiu Sorin Cupșa, aportul celor peste 30.000 de marinari români la economia națională se ridică la aproape un miliard de dolari anual. Cupșa spune că marinarii români reprezintă o categorie socio-profesională super-calificată, de top la nivel mondial, care mențin România între națiunile maritime importante ale lumii. Cu toate acestea, spune șeful CERONAV, a circulat o informație potrivit căreia marinarii români ar fi urmat să fie introduși într-o așa-zisă „listă neagră“, ceea ce ar fi însemnat un adevărat dezastru atât pentru cei 30.000 de navigatori (mai puține contracte, mai puține plecări și, inevitabil, mai puțini bani), cât și pentru economia României.

„În ultima vreme au circulat o mulțime de informații privitoare la reintroducerea către IMO (International Maritime Organization este agenția specializată a ONU care elaborează legislația maritimă mondială. Convenția IMO are 174 de state membre – inclusiv România din 1965 – și 3 state asociate.) a „Listei albe“ și a „Listei negre“ a navigatorilor, iar informațiile din presa internațională au fost confuze. Personal am fost sunat, întrebat și interpelat despre veridicitatea informației că România, alături de alte state, nu s-ar afla pe „Lista albă“ a țărilor care sunt conforme cu STCW (Convenția privind pregătirea personalului navigant). Îngrijorările sunt legitime, deoarece marinari români, autorități, sindicat, sistemul maritim de training și cel universitar din România ar fi fost profund afectate de o asemenea măsură!“, spune Ovidiu Cupșa‎ într-o postare pe Facebook.

„Keep calm! România rămâne în „Lista albă““

Pentru că o posibilă introducere într-o așa-zisă „Lista negră“ a navigatorilor români, adică țara noastră să fie scoasă din „Lista albă“, ar fi afectat viața celor 30.000 de marinari și a familiilor acestora, directorul Ceronav a ținut să precizeze, din capul de locului că IMO a RESPINS aprobarea unei noi „Liste albe“, România fiind în continuare pe „Lista albă“, ia sistemul românesc (incluzând MT, ANR, CERONAV și învățământul superior) este printre cele mai performante din lume conform auditurilor periodice ale IMO si EMSA (European Maritime Safety Agency).

Cu toate că marinarilor români le-a trecut glonțul pe lângă ureche, Ovidiu Cupșa a continuat în comentariul său să explice, în detaliu, cum de s-a ajuns la o astfel de situație. Directorul CERONAV afirmă că la Sub-Comitetul HTW6 (Human Training and Watchkeeping), din 29 apr – 3 mai 2019, Secretariatul General al IMO a supus spre adoptare o nouă „White List“ (Listă albă) a statelor membre care „au dovedit că sunt în conformitate cu Convenția STCW“. Sursa citată spune că, potrivit regulii I/7.3.2 din STCW, statele membre trebuie să raporteze periodic către IMO stadiul implementării STCW (Convenția privind pregătirea personalului navigant), iar neraportarea înseamnă că „nu ai dovedit…“.

„Tehnic Secretariatul General al IMO avea dreptate. Dar multe state nu au respectat această regulă, din diverse motive printre care faptul că: IMO nu a urmărit riguros implenentarea acestei reguli până acum și a îngăduit excepții, lipsa de notificare a statelor a indus un oarecare dezinteres a acestora pe această temă, iar  uneori comunicarea intre autorități a funcționat defectuos etc. Ca urmare în documentul HTW 6/12, SG a propus această nouă „Listă albă“, revizuită – care nu conținea câteva zeci de state, inclusiv România! Ministerul Transporturilor, ANR și subsemnatul – în calitate de președinte al Grupului Statelor Membre UE la IMO, ne-am sesizat și am decis să ne prezentăm la IMO cu un mandat de opoziție activă la adoptarea unei astfel de liste, care ar fi zguduit din temelii piața forței de muncă. UE nu este reprezentata la IMO direct, ci prin statele membre. Așadar, pentru chestiunile de interes european, Comisia Europeană propune anumite poziții, în funcție de informațiile tehnice și politice pe care le are la dispoziție. Acestea sunt negociate apoi de către delegațiile statelor membre, sub bagheta Președenției Consiliului European.

Deși UE pregătise inițial o poziție de susținere a acestei liste, în ședința statelor membre, pe care am coordonat-o personal la Londra (sediul IMO), am susținut cu argumente puternice o poziție contrară. Am arătat că nu este (așa cum pare la prima vedere) o simplă chestiune de ordin tehnic, gen: “nu am raportat, deci nu am dovedit că suntem conformi cu STCW”. O astfel de abordare simplistă ar fi afectat profund industria navală la nivel mondial, ducând la nerecunoașterea certificatelor de către inspectorii Port State Control și de către companiile de navigație. În această situație se aflau inclusiv 11 state membre UE, unele importante furnizoare de personal navigant – argument destul de serios pentru a avea, în final, câștig de cauză și susținerea tuturor statelor europene. Concluzia ședinței a fost că cele 28 de state membre plus Norvegia și Islanda, care fac parte din SEE, se vor opune activ în plenul IMO adoptării unei noi liste. În plen, noi (UE) reprezentam doar o părticică din cele 174 de state membre și vreo 50 de organizații asociate, dar destul de importantă, totuși: aproximativ 30% din flota mondială și 20% din personalul navigant. Au fost ore de dezbateri aprinse în care am expus și argumentele României, susținute activ de statele membre UE. Multe alte state din întreaga lume, afectate de această măsură au venit cu diverse argumente similare, împotriva împărțirii lumii în „Liste albe“ și „Liste negre“. La finalul dezbaterilor HTW 6 a RESPINS adoptarea acestei liste revizuite. Urmând ca problema raportării conform regulii I/7.3.2 in STCW să fie supusă atenției MSC (Maritime Safety Commitee) – organismul care adoptă deciziile subcomitetelor IMO). MSC este acum în desfășurare la Londra 5 – 14 iunie. În 10 iunie – MSC a decis că: ia act de propunerea subcomitetului HTW 6 privind regula I/7.3.2 din STCW și o trimite la HTW 7 pentru a lua măsurile necesare etc etc. Asta înseamnă că măsura s-a amânat cu un an. Până la HTW 7 statele au timp să ajungă la zi cu raportările“, spune Cupșa în postarea sa.

În loc de concluzii!

În finalul postării sale, directorul genral al CERONAV reamintește că, la acest moment, nu există nicio „Listă albă“ revizuită, iar marinarii români pot naviga liniștiți în continuare. Cupșa afirmă că autoritățile române au avut și ele un rol activ în respingerea revizuirii listei.

„Chiar dacă am scris foarte mult am dorit să explic cât mai în detaliu tuturor celor interesați, pentru a înlătura orice fel de îngrijorare. Totuși, această situație cred că a pus autoritățile din toată lumea la un important moment de reflecție: Orice regulă, oricât de neînsemnată pare, trebuie respectată, atunci când ți-ai asumat o convenție internațională. ANR a dat asigurari că România a actualizat raportarea imediat ce a apărut documentul HTW 6/12. Alte țări au făcut la fel. Dar dacă de data aceasta s-a obținut o amânare, în lumina celor expuse mai sus, next time… nu va mai exista niciun argument valid! Îmi permit să închei cu o abordare holistică:

  1. Sistemul naval românesc e un cluster în care nimeni nu e izolat. Fiecare marinar, inspector, expert, funcționar… depinde de fiecare. Trebuie să acționăm conștienți de asta!
  2. Sistemul naval românesc este avantajat de apartenența la UE, dor trebuie să știe să se poziționare corect. Și asta cred că e valabil în toate domeniile. Avem nevoie de parteneri puternici în competiția mondială!
  3. Sistemul naval românesc este integrat în sistemul naval mondial. Doar păstrarea ridicată a standardelor și respectarea convențiilor internaționale ne poate asigura succesul!
  4. În sistemul naval NU „merge și așa!“, încheie Ovidiu Cupșa.

Sursa foto: facebook.com/pg/imo.maritime.ambassador.ovidiu.sorin.cupsa

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Vrei să devii polițist? Te poți înscrie până pe 15 noiembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Dacă vreți să deveniți polițiști, puteți candida pe cele 765 de locuri (dintre care 22 de locuri speciale pentru rromi și 10 pentru alte minorități) la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și pe 162 de locuri (dintre care 3 sunt locuri speciale pentru rromi și 3 pentru minorități), la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca.

Până pe 15 noiembrie 2019, toți cei interesați pot depune dosarul de înscriere la sediul inspectoratelor de poliție județene sau la Poliția Capitalei, în funcție de reședința sau domiciliul fiecăruia.

Despre condiţiile de recrutare, documentele pe care trebuie să le conțină dosarul, evaluarea performanţei fizice, proba de verificare a cunoştinţelor și despre alte neclarități privitoare la admiterea în școlile de agenți de poliție, găsești pe site-ul Poliției Române, la secțiunea carieră – Admitere 2019 și ianuarie 2020 la link-ul:

https://www.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere-2019-si-ianuarie-2020 .

Concursul de admitere se va desfășura în perioada 10-23 ianuarie 2020.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Săptămâna viitoare, val de AER POLAR în România

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând de săptămâna viitoare, un val de aer polar vine deasupra României. Temperaturile vor scădea chiar şi cu 10 grade în unele regiuni.

Meteorologul Alina Șerban a declarat la Antena3: ”O masă de aer rece, care a afectat deja zona de nord a ţării, se va deplasa şi va determina scăderea valorilor termice şi în jumătatea sudică. Astăzi, temperaturile maxime se vor situa în jur de 21-29 de grade, iar temperaturile minime, la noapte, vor coborâ până în jurul valorii de zero grade, în depresiuni.

Luni se aşteaptă o uşoară încălzire în majoritatea regiunilor, se vor înregistra temperaturi de 30 de grade. Începând de marţi, o masă de aer rece va afecta din nou teritoriul ţării noastre şi va determina o răcire, o scădere a valorilor termice care vor coborâ sub normele caracteristice pentru această perioadă, în jumătatea nordică a ţării. În regiunile sudice temperaturile vor fi normale pentru această perioadă.”, a precizat Alina Șerban.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: Tânără prinsă beată la volan, cu permisul suspendat. Vezi pentru ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, polițiștii au depistat pe b-dul IC Brătianu din Constanța o șoferiță beată la volan.

Potrivit IPJ Constanța, în jurul orei 02.10, poliţişti din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat o femeie de 30 de ani, din municipiul Constanța, în timp ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice.

Femeia a refuzat să fie testată cu aparatul etilotest și nu a dorit să se supună prelevării de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor, polițiștii rutieri au stabilit faptul că, din luna martie a.c.,  femeia are suspendat dreptul de a conduce, tot pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Tânăra s-a ales cu un nou dosar penal.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: