Conecteaza-te cu noi

Actual

Mărturii zguduitoare ale terorii anilor ’50, prezentate la Muzeul de Istorie din Constanța

Published

on

marturii muzeu istorie

Sute de deținuți politici din zecile de mii care și-au ispășit originile sociale nesănătoase, în anii ’50, la Canalul vechi, au lucrat și la Cazinoul din Constanța. Acest obiectiv a fost reabilitat, în sensul schimbării expresiei sale burgheze, la începutul anilor ’50. Arhitecții și meseriașii implicați în lucrări au fost puși la dispoziție de marile colonii de muncă forțată ale Canalului Vechi.

În zilele noastre, după mai bine de o jumătate de secol, Cazinoul se renovează din nou, de data aceasta pentru a se recupera tocmai expresia sa originară, așa-zis burgheză, în fapt aparținând curentului Art Nouveau din arhitectura începutului de secol XX. Iar noile lucrări au scos la iveală mărturii din sinistra perioadă a anilor ’50. Un prim mesaj scris pe un petic de sac de ciment a fost găsit, în tencuială, în perioada pandemiei. Iar zilele trecute, a fost descoperit un al doilea mesaj, tot pe un petic de sac de ciment, scris în germană de un meșter zidar condamnat sub regimul comunist la trei ani de muncă forțată.

Cele două mărturii ale terorii anilor 50 au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. La eveniment a fost prezent și Aurel Șeitan, reprezentant al Asociației Foștilor Deținuți Politici din Constanța, care a vorbit despre stadiul în care se află proiectul, vechi de ani de zile, de realizare a unui memorial al Canalului vechi. La inițiativa Asociației, au fost confecționate câteva plăci din granit cu numele victimelor din câteva colonii de muncă forțată de pe ”magistrala albastră”. Pentru o perioadă, plăcile sunt expuse la MINAC, însă locul lor definitiv ar trebui să fie la Poarta Albă, în vecinătatea monumentului de pe malul Canalului, ridicat cu ani buni în urmă în memoria victimelor regimului comunist.

Aurel Motototolea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța: ”Ceea ce vrem să prezentăm sub titlul generic de exponat al lunii martie este acest bilet descoperit la Cazino, pentru că știți că sunt lucrări de renovare a acestui monument emblematic al Constanței și, din când în când, apar noi dovezi ale lucrului cu deținuți politici. În anii ’50, Cazinoul a mai trecut printr-o etapă de restaurare parțială, de renovare, și au fost folosiți deținuți politici. Și nu numai acolo. Au fost folosiți și la stadionul Farul, și la Fântâna Dragonului(…) Avem aici un artefact care ne atestă existența și câteva gânduri din existența unui om care a fost deținut politic, a lucrat la Cazino în această calitate, fiind adus din țară, de la Cisnădie, din Ardeal, și a avut curajul să scrie câteva rânduri și să le lase pentru posteritate”.

Advertisement

Alte detalii tehnice despre conținutul noului artefact descoperit la Cazino au fost prezentate de specialiștii Tiberiu Potârniche și Delia Cornea. După cum am arătat mai sus, mesajul scris pe hârtie de sac este în limba germană. Iată traducerea acestuia:

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.
Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv.
Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”.

Cu doi ani în urmă, la Cazino a fost descoperit un prim bilet lăsat posterității de deținuții politici implicat în renovarea monumentului din anii 50. Primul bilet este semnat de Dumitru Botoș din judeţul Arad şi alţi 13 deţinuţi: ”Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions