Conecteaza-te cu noi

Societate

Medicul care l-a înlocuit pe profesorul Cercel în Comisia anti-COVID19: “Nici masca chirurgicală simplă nu are filtre deosebite”

Published

on

Medicul Adriana Pistol va conduce Comisia pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din Ministerul Sănătății. Anunțul a fost făcut de ministru Nelu Tătaru, care l-a demis, ieri, de la conducerea acestei comisii pe Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Adriana Pistol, noua șefă a Comisiei științifice speciale anti-COVID din cadrul Ministerului Sănătății, a declarat pentru B1 TV că, la fel ca până acum, comisia va încerca „să stea permament în sprijinul măsurilor care vor fi adoptate” în contextul epidemiei de coronavirus. Structura va analiza, din punct de vedere științific, ce restricții pot fi relaxate și care ar trebui menținute la fel.

Adriana Pistol a declarat, pentru B1 TV, că restricțiile nu vor fi eliminate toate deodată, ci etapizat și, probabil, măsura privind distanțarea socială va fi printre ultimele la care se va renunța. Aceasta a mai spus că testarea contează, dar mai importante sunt măsurile luate vizavi de persoanele depistate pozitiv, astfel încât infecția să nu se extindă.

„Deci cred că, în momentul de față, ceea ce trebuie înțeles este că relaxarea nu înseamnă o relaxare totală sau sistarea tuturor măsurilor care au fost adoptate până în prezent. Această relaxare trebuie să fie efectuată într-un mod etapizat, nu toate măsurile vor fi retrase în mod automat. Această analiză se va face și se face în grupuri de lucru, pentru a vedea ce anume ne permitem să relaxăm până la ce punct, în ce zone, în ce teritorii. Așa că nu ne dorim să pierdem ce am câștigat până în acest moment. Întâi de toate, vom pleca de la cazurile pe care le avem acum. Deja, noi am mărit numărul de persoane care pot fi testate, inclusiv anumite categorii care au boli grave cronice și pot fi la risc să dezvolte o formă de boală severă. Măsurile de relaxare, nu neapărat testarea, contează și respectarea măsurii de distanțare socială. Cred că aceasta va fi printre ultimele la care se va renunța”, a declarat Adriana Pistol, pentru B1 TV.

Aceasta a estimat că numărul persoanelor testate pentru coronavirus în România e „undeva cel puțin la 50.000, chiar 60.000”.

Advertisement

Adriana Pistol a mai declara că „măștile chirurgicale sunt de preferat, dar și cele de stofă sunt utile”:

„Să știți că și OMS recomandă chiar și măștile din pânză, stofă, care pot fi spălate, dezinfectate. E important să știm că acest lucru are efect. Nici masca chirurgicală simplă nu are filtre deosebite”.

Cine este Adriana Pistol

Pistol este directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Întâi de toate să setăm care sunt priorităţile acestei Comisii, este o Comisie ştiinţifică, şi să analizăm toate domeniile pe care le considerăm prioritare, astfel încât să facem nişte propuneri concrete Ministerului Sănătăţii. Garantat, fiecare dintre specialităţi a identificat deja nişte nevoi. Este o responsabilitate morală întâi de toate, mai ales că în componenţa acestei comisii se află profesonişti de marcă şi sigur că îmi înţeleg rolul înainte de toate, pe lângă aportul – pentru că sunt epidemiolog, în primul rând organizatoric şi de coordonare a unui grup de oameni care or să-şi exprime opiniile profesionale, aşa văd această Comisie. Este o provocare, nu trăim vremuri foarte liniştite, noi lucrăm aici la Institutul Naţional aproape full time, orice altă provocare poate fi uneori aşa un pic disturbatoare, dar până la urmă este ceva ce este normal”, a spus Adriana Pistol, potrivit Mediafax.

Din Comisie face parte și renumitul medic din Timișoara, Virgil Musta

Din comisie mai fac parte prof. univ. dr. Dorel Săndesc, Florin Dumitru Mihălţan, dr. Cristina Grasu, Simona Pârvu, conf. dr. Simine Florescu, prof. dr. Victoria Aramă, conf. dr. Daniela Piţigoi, prof. univ. Cirstian Vlădescu, şef lucrări – Musta Virgil Filaret, şef lucrări dr. Silviu Dumitrescu, prof. dr Daniel Coriu.

Advertisement

Membri invitaţi sunt: conf. univ.dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, asistent univ. dr. Nicolae Dragoş Garofil – secretar de stat, dr. Amalia Şerban, dr. Andreea Moldovan, dr. Casandra Butu.

sursa foto: agerpres.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions