Connect with us

Politica

Menabit Ozghiun (PER): „Zanfir Iorguș este un Radu Cristian, dar mai în vârstă. Remarc aceleași minciuni și aceleași apucături“

Tatian Iorga

Publicat

la

Fostul consilier local Menabit Ozghiun, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la Primăria Mangalia, a comentat pentru Ordinea.ro noua configurație electorală de pe plan local. Menabit Ozghiun a spus că de 24 de ani, în Mangalia au fost primari Zanfir Iorguș, cumătrul lui Zanfir Iorguș (Claudiu Tusac) și Radu Cristian, iar din cauza asta, Mangalia merge în aceeași direcție, în mai rău.

„Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să schimbi primarul. Dacă vor fi votați Radu Cristian sau Zanfir Iorguș, Mangalia va merge în aceeași direcție. Numai că, spre deosebire de alegerile din trecut, când oamenii au avut de ales între Radu Cristian și Zanfir Ioguș, de data acesta, cetățenii care nu îi vor pe cei doi au de ales și alte opțiuni. De când sunt în politică, oamenii au prins încredere în mine și, din postura de consilier local, m-am luptat ca cetățenilor să le fie mai bine. Am încercat să facem din Mangalia un loc de trăit mai bine.“, a spus Menabit Ozghiun.

Acesta a comentat și reapariția lui Iorguș în prim planul scenei politice. Acesta a spus despre contracandidatul său că versiunea „Iorguș 2020“ nu mai este aceeași cu versiunea „Iorguș 2000.“

„Ca o concluzie scurtă, Zanfir Iorguș este un Radu Cristian, dar mai învârstă, pentru că remarc la cei doi aceleași minciuni, aceleași apucături, aceeași agresiune față de cetățenii Mangaliei, că dacă nu ești cu el ești împotriva lui. Are multe răzbunări de făcut, are multe de rezolvat.“, a comentat Menabit.

Candidatul Partidului Ecologist a adăugat că Mangalia este în situația actuală pentru că Zanfir Iorguș a desființat societatea „Gold RA“.

„Până în primul mandat al lui Iorguș, 1996 – 2000, a existat o entitate a Primăriei numită GOLD RA, care se ocupa de salubrizarea în Mangalia, de spații verzi, de iluminatul public, zugrăvea blocurile și școlile. Avea 500 de angajați. Atunci Mangalia arăta bine pentru că exista GOLD RA, pe care Iorguș l-a primit moștenire de la fostul primar. Când a desființat GOLD-ul, a transferat toate serviciile de interes public către firmele de casă. Salubrizarea a dus-o la Uranus, termoficarea a dus-o la Romintem. Atunci Iorguș a creat borcanul cu miere, după care vine toată mafia politico-ecomică. Mangalia este devalizată de 20 de ani. Apariția lui Zanfir Iorguș a împins mulți dintre votanții tradiționali PSD către mine pentru că cei care votează PSD în mod tradițional nu îl vor pe Iorguș. Eu aș avea o întrebare pentru Iorguș: S-a înțeles cumva cu Felix Stroe ca apă să fie un leu la Mangalia sau a uitat Zanfir Iorguș de promisiunile pe care le face.“

Menabit Ozghiun a spus că Radu Cristian nu este mai breaz decât Iorguș, pentru a desființat Serviciul Administrare a Domeniului Public și Privat, iar în lipsa acesteia sunt externalizate tot felul de servicii către „firme fantomă“

„Spre exemplu, firmă din Călărași cu doi angajați, firme din București cu un singur angajat, care se ocupă defectuos de serviciile publice din Mangalia.“, a spus Menabit.

În ceea ce-i privește pe candidații USR la funcția de primar, Dumitru Paris, și cel al PMP, Mihai Crăciun, Menabit Ozghiun a spus că reprezentantul USR nu are notorietate pentru că a venit de la Constanța chiar înainte de alegeri, ia cel de la PMP se așteaptă la o colaborare cu el.

Menabit Ozghiun a declarat că alegerile din acest an sunt atipice prin prisma faptului în această campanie electorală se va axa mai mult pe promovarea mediul online și în media. De aceea, spune Menabit, favoriți vor fi primarii în funcție, pentru că ei dețin puterea în oraș. Candidatul Partidului Ecologist a atras atenția asupra unui aspect, pe care autoritățile nu l-au luat în calcul. Este vorba despre perioada scurtă în care candidații pot să strângă semnături.

„Am depus o cerere la Primărie pentru a instala trei corturi în care să strâng semnături, da încă nu am primit răspuns. Din păcate, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat abia ieri ghidul pentru alegerile locale, ceea ce înseamnă că mai avem timp doar până în data de 28 august să strângem semnături. Ținând cont de acest lucru, cred că Primăria ar trebui să se miște cu celeritate, pentru că este o situație specială. Mai mult, Primăria a fost închisă și nu s-au putut depune cereri decât online.“, a spus Menabit Ozghiun.

Comments

comments

Politica

Luminița Vlădescu, DEMISIE de la conducerea PSD Medgidia

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

După ce a pierdut alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Medgidia, Luminița Vlădescu își anunță demisia din funcția de președinte al organizației locale a PSD. Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, Luminița Vlădescu scrie că principalul motiv al demisiei îl constituie rezultatul slab de la alegerile locale. Totodată, fostul viceprimar al municipiului le transmite locuitorilor din Medgidia că nu renunță și la obiectivele propuse pentru oraș.

Iată mesajul:

“Astăzi am luat decizia firească de a-mi depune demisia din functia de președinte PSD Medgidia, ca urmare a rezultatelor slabe de la alegerile locale. Demisia mea este un act de onoare unilateral, în niciun caz de renunțare la obiectivele propuse pentru Medgidia. Mulțumesc tuturor colegilor, prietenilor și, mai ales, celor 2100 de alegători ai mei pentru susținere!”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Marian Cîrnu, Pro România Năvodari, a pierdut funcția de consilier local la un vot: “Am crezut în mulți prieteni falși”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Marian Cîrnu, primul pe lista Pro România pentru noul Consiliu Local al orașului Năvodari, a ratat mandatul din cauza unui vot.

Prin intermediul unei postări facută de candidatul Cîrnu pe contul său de Facebook, acesta îi informează pe cetățenii din orașul Năvodari că a reușit să adune 716 voturi și avea nevoie de… 717. La mustață, cum s-ar zice și ghinion pentru cei care își puseseră speranța că proiectele Pro România pentru Năvodari vor avea o voce în mandatul 2020 – 2024.

Iată și gandurile celui care a ratat Consiliul Local:

Salutare prieteni! Împreună am pierdut postul de consilier local la Năvodari pt 1 vot. Am avut 716 voturi. Era nevoie de 717.Imi asum! Am crezut în mulți prieteni falși. Dar tot împreună prin voturi am reușit noi, dvs, și ceilalți votanți din județ sa trimitem în Consiliul Județean Constanța 3 consilieri județeni! Va mulțumesc!

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

CCR a decis: Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare și respinge sesizarea președintelui Iohannis

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind organizarea alegerilor parlamentare în luna august.

Potrivit sesizării de neconstituţionalitate transmisă luni CCR, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat cât şi Camera Deputaţilor în 27 iulie şi a fost transmisă două zile mai târziu al Preşedinţie în vederea promulgării.

Klaus Iohannis a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.

„Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluţie legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conţinutul normativ, această reglementare încalcă prevederile mai multor articole din Constituţie”, arăta şeful statului.

În sesizare se subliniază că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare.

„Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice”, a explicat preşedintele.

Acesta a precizat că s-a instituit, astfel, o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare.

„În actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă. Este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce ţin de evoluţia situaţiei sanitare”, a menţionat Klaus Iohannis.

Acesta susţine că prin intervenţia intempestivă şi formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor ”se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale”.

„Dacă senatorii şi deputaţii vor fi obligaţi să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voinţa parlamentarului nu mai este liberă, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plasează legea criticată pe tărâmul nulităţii absolute”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele consideră că Parlamentul dobândeşte competenţa de a stabili data alegerilor în mod discreţionar, cu ignorarea regulilor stabilite de Constituţie, putându-se ajunge la prelungirea mandatului actualului Parlament, în afara cadrului constituţional.

„Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. (…) O guvernare democratică presupune ca poporul să îşi desemneze reprezentaţii la nivelul autorităţilor publice la intervale regulate de timp. Rezultă că mandatul autorităţilor publice trebuie să fie limitat în timp”, a mai explicat Iohannis.

Conform legislaţiei, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

„Prin norma criticată, se poate ajunge la situaţia în care Parlamentul poate stabili data alegerilor în mod arbitrar, fără vreo limitare şi fără o sancţiune în cazul în care acesta, prin data stabilită, prelungeşte indirect mandatul în curs”, a mai precizat preşedintele României. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: