Connect with us

Politica

Mereni, o comună lăsată de izbeliște! Primarul vrea alegeri anticipate!

Maria Ionescu

Publicat

la

Situația comunei Mereni, din județul Constanța este una cât se poate de dramatică. Am fost de mai multe ori în zonă, am văzut comuna și am stat de vorbă cu mai mulți locuitori. Însă, pe vremea când era primar Gheorghe Chiriac lucrurile decurgeau normal. Sau cel puțin așa se vedeau, din exterior. Odată cu alegerile de anul trecut, conducerea primăriei a revenit PSD-ului, respectiv primar a ajuns Silviu Florentin Gârea. Încă de la momentul aflării rezultatelor, lucrurile s-au complicat. Din cei 11 consilieri locali aleși, 5 erau din cadrul PSD, 5 de la PNL și unul, cel care urma să încline balanța în stânga sau în dreapta, era din partea PMP. Au fost foarte multe discuții și în ceea ce privește desemnarea viceprimarului. Într-un final, a fost ales, cu sprijinul consilierilor liberali, consilierul PMP, Vasile Simonca. Dar numai zile bune nu a avut în această calitate. El ne-a spus că problemele au început încă din prima zi: ”În prima mea zi de lucru la primărie am intrat în biroul primarului pentru a ne cunoaște și a stabili cum vom lucra. Firește, i-am întins mâna pentru a-l saluta. A refuzat să dea mâna cu mine.”, ne-a spus viceprimarul Simonca.  Tot el ne-a declarat că nu are școală prea multă dar  are școala vieții, iar acest lucru nu poate fi nici contestat, nici blamat.

Mai sunt câțiva angajați la Primărie

Lucrurile au decurs cât se poate de prost de-a lungul timpului. Unii angajați ai Primăriei și-au găsit alte locuri de muncă, alții au preferat să stea acasă decât să mai lucreze acolo. Însă la ora actuală lucrurile decurg cum nu se poate mai prost. Fostul primar al comunei, Gheorghe Chiriac, cel care a condus frâiele timp de 16 ani, ne-a spus că efectiv vrerea primarului este de a avea alegeri anticipate. ”De șapte luni de zile se vaită că nu are un consiliu local. Acum are consiliu dar nu vrea să lucreze cu el. Doriți o dovadă în acest sens? Am fost invitați la sediul primăriei toți consilierii locali. Am fost 6, cei cinci ai PNL și cel al PMP. Au lipsit toți consilierii PSD, se pare că lor nu le-a dat primarul nici măcar invitațiile de a participa la ședință. El are consiliu local, pentru că ne are pe noi, liberalii, dar și consilierul PMP. Pe lista sa de la PSD are și potențiali consilieri care pot începe să lucreze în folosul comunității. Urmează o nouă întâlnire și sunt foarte curios ce măsuri va lua prefectul județului. În fond, acum mingea este la el.”, ne-a spus Gheorghe Chiriac.

Inclusiv Claudiu Palaz s-a sesizat

Nebunia care a avut și încă are loc la Mereni este foarte cunoscută în județul Constanța. Inclusiv vicepreședintele Consiliului Județean a postat pe pagina sa de facebook, în urmă cu ceva vreme, o știre potrivit căreia viceprimarului Simonca i-a fost schimbată yala de la birou. De fapt, acest lucru se întâmpla în luna octombrie a anului 2016. Adică omul nu a mai putut nici să intre în propriul său birou. Dar să revenim la situația de fapt din comună. Lucrurile decurg ca la nebuni. Primarul centreză, tot el dă cu capul. Acuzațiile care îi sunt aduse sunt foarte grave dar atâta timp cât nu vor fi dovedite este greu să faci orice fel de afirmații denigratoare. Pe data de 22 decembrie 2016, Tribunalul Constanța a dizolvat Consiliul Local Mereni. Iar de atunci, toate încercările Prefecturii de a rezolva în vreun fel lucrurile au fost sortite pieirii. Va urma o nouă întâlnire a consilierilor locali. Rămâne de văzut cum vor sta lucrurile. Nu este exclus ca în scurt timp să fie dată o Hotărâre de Guvern care va stabili data alegerilor locale în comuna Nicolae Bălcescu pentru desemnarea unui nou primar, dar și cea a datei alegerilor locale în Mereni pentru desemnarea unui nou consiliu local. E scump, alegerile costă, dar cui îi pasă?

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Parlamentul votează Legea Bugetului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comisiile pentru buget-finanţe au termen pânâ luni la ora 10.00 să depună rapoartele pe proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021. De joia până sâmbăta trecută au fost dezbateri şi avize emise de comisiile de specialitate la cele două propuneri legislative ale Guvernului. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să aibă dezbateri generale pe proiecte şi dezbateri pe articole şi anexe, luni de la ora 16.00, iar marţi va fi dat votul final în Parlament. Premierul Florin Cîţu va participa la dezbaterile din Legislativ, a anunţat Executivul.

Comisiile pentru buget ale Parlamentului au adoptat sâmbătă un raport favorabil fără amendamente pe proiectul legii bugetului de stat, în forma iniţiată de Executiv, informează News.ro.

Astfel, bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364.907 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444907 miliarde lei.

Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.

Şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 a primit aviz favorabil sâmbătă în comisiile pentru buget ale Legislativului, în forma iniţiatorului. Acesta este stabilit la venituri în sumă de 90.08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare.

Suma de 283,325 milioane lei este pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi la cheltuieli este de140.395 milioane lei, la fel la credite de angajament şi la credite bugetare, iar excedentul este de 142.93 milioane lei.

Următoarele lucruri au fost luate în considerare în alcătuirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an şi anume valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020, creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019.

De asemenea, a fost avută în vedere creşterea numărului de şomeri înregistraţi şi cifra ar fi de 310.000 de persoane pentru acest an, comparativ cu 305.000 anul trecut. Creşterea ratei şomajului înregistrat ar fi de 3,6%, comparativ cu 3,5% la sfârşitul anului trecut, conform notei de fundamentare a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin aceste proiect este asigurată repartiţia PIB pentru domeniul social care vizează sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Este alocat un procent de 8,4% din PIB pentru a sprijini aceste două domenii.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Sondaj CURS: Românii au mai multă încredere în George Simion (AUR) decât în premierul Cîţu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Sondajul realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS în luna februarie 2021 arată că politicienii din România, fără excepţie, sunt într-un mare deficit de încredere. Chiar şi cei care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei au un nivel de neîncredere dublu.

Potrivit cercetării sociologice, pe primul loc în topul încrederii se află Klaus Iohannis, cu 37% încredere multă şi foarte multă, dar şi cu 63% încredere puţină şi foarte puţină. Pe locul doi şi trei se află Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, cu 25%, şi Ludovic Orban, preşedintele PNL, cu 20%.

Tot la 20% încredere multă şi foarte multă se situează şi George Simion, liderul AUR, care reuşeşte să-i depăşească pe liderul USR, Dan Barna (18%), şi pe premierul Florin Cîţu (17%). Simion are şi potenţial de creştere, având în vedere că 31% dintre respondenţi afirmă că nu îl cunosc. Traian Băsescu, Dacian Cioloş, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu se află la coada clasamentului, cu procente foarte mari la încredere puţină şi foarte puţină.

Un caz aparte este cel al Ancău Dragu, preşedintele Senatului, care este o necunoscută pentru 63% dintre români.

Topul încrederii în miniştrii Guvernului Cîţu este condus de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă (32%), urmat de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe (29%). Oarecum surprinzător, pe locul al treilea se află vicepremierul Kelemen Hunor, cu 18% încredere multă şi foarte multă, însă şi cu cel mai mare procent la încredere puţină şi foarte puţină.

Mulţi dintre miniştrii Guvernului Cîţu nu sunt cunoscuţi de electorat, iar dintre cei cu o notorietate mai mare Vlad Voiculescu (16%) şi Sorin Cîmpeanu (16%) beneficiară de o încredere mai mare, în vreme ce Raluca Turcan este abia la coada clasamentului (7%). Notorietarea mai mare vine însă la pachet şi cu un procent mai mare la capitolul încredere puţină şi foarte puţină.

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1100 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt neponderate

Perioada de realizare: 22 – 26 februarie, 2021

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președinți noi la organizațiile de femei și tineret ale PSD Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Organizația de femei a PSD din municipiu Constanța are, de astăzi, un nou președinte. Este vorba despre Roxana Dobrescu, care a candidat în trecut pentru un post de consilier municipal. Roxana Dobrescu o înlocuiește în funcție pe Mărioara Cojoc, fost consilier local. Tot azi au avut loc alegeri și la Organizația de Tineret, unde a fost ales în funcția de președinte Nicu Lascu.

Săptămâna viitoare, pe 6 martie vor avea loc alegerile la nivelul organizației municipale a PSD, iar până în acest moment pentru funcția de președinte s-au înscris în cursă Ion Dumitrache, pentru președinte executiv fostul deputat – George Vișan, iar pentru funcția de secretar executiv, consilierul local municipal – Dede Perodin. De asemenea, tot în cadrul alegerilor vor fi aleși și cinci vicepreședinți ai formațiunii municipale.

Sursa: ziarulamprenta.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: