Connect with us

Justitie

Micul regat al lui Arhip cel Groaznic. În timp ce aducea minorii cu duba la instanţă, încerca să-l judece în libertate pe un pedofil

Publicat

la

Judecătorul Alexandru Bogdan Arhip a fost suspendat pentru trei luni din magistratură pentru prestaţia sa în dosarul „Grădiniţa groazei”. Deşi recuzat în repetate rânduri şi criticat în presă, Arhip se încăpăţânase să emită mandate de aducere pentru minorii abuzaţi la Grădiniţa Micul Regat de pe strada Ion Raţiu din Constanţa. În caz existau filmări video care atestau că angajaţii Micului Regat au aplicat rele tratamente minorilor. Părinţii micuţilor au montat o cameră ascunsă în ochiul unui ursuleţ de pluş. Aşa au aflat cauzele pentru care copiii lor aveau comportamente anormale acasă, fiind ba apatici, ba nervoşi din cale afară: aceştia erau molestaţi, loviţi, târâţi pe jos şi agresaţi verbal. Deşi imaginile au fost difuzate de toate posturile de televiziune, Arhip a considerat că aceste probe nu sunt suficiente. În consecinţă, a cerut audierea minorilor, în speţă copii între trei şi şase ani. Întrucât părinţii s-au opus, judecătorul a emis mandate de aducere pentru minori, cerând Jandarmeriei să-i încarce în dubă şi să-i aducă la instanţă. Ca pe nişte infractori!

Judecătorul Lungu a încurajat comportamentul nedemn al lui Arhip, amendând părinţii

Judecătorul Cristian Lungu. Sursa foto: luju.ro

Ciudăţenii se mai întâmplaseră prin justiţia independentă de la Constanţa. În urmă cu mai mulţi ani, magistraţii locului au decis să reţină nişte victime, pentru a le proteja de furia unor interlopi. Interlopi care erau, bine mersi, în libertate, după ce se „omorâseră” pe holurile unui spital! Acest comportament discreţionar şi contrar drepturilor omului, nu doar că a fost tolerat la Constanţa, dar chiar a fost încurajat. Cum altfel să înţelegem că recuzarea lui Arhip a fost respinsă de colegul său Cristian Lungu de la Judecătoria Constanţa? Cum să înţelegem că Lungu i-a amendat pe părinţii care au cerut recuzarea lui Arhip, cu câte 500 de lei de căciulă, susţinând că aceştia şi-ar fi exercitat cu rea-credinţă acest drept procesual. Dar, iată că, unde a scuipat boierul, a pupat domnitorul. Căci CSM-ul le-a dat dreptate părinţilor, găsind că Arhip s-a comportat nedemn. Arhip plăteşte cu suspendarea, dar cel care i-a aprobat atunci conduita nedemnă nu suportă nicio consecinţă.

Arhip a încercat să-l pună în libertate pe medicul pedofil Boţ, care presta şi la Micul Regat

Procurorul de caz, Viorel Teliceanu. Sursa foto: ProTv

În timp ce emitea mandate de aducere pentru victimele de la Grădiniţa Groazei, acelaşi Arhip se străduia, cu repetiţie, să-l pună în libertate pe pedofilul Victor Emanuel Boţ, medic homeopat care presta şi la Micul Regat. Procurorul Viorel Teliceanu (foto) probase, inclusiv cu tehnică operativă, că acest Boţ şi-a dezgolit organele sexuale în faţa unui băieţel de şapte ani. Probase că Boţ violase o minoră de 13 ani, care făcea reflexoterapie la cabinetul său de pe strada Flămânda. „Inculpatul Boţ Victor Emanuel, profitând de calitatea sa de medic, a constrâns persoana vătămată, abuzând de încrederea şi influenţa sa asupra victimei, să se supună unui act sexual oral realizat de inculpat asupra victimei, totodată penetrând-o parţial cu degetul în vagin, fără a-i provoca deflorarea, ejaculând asupra victimei“. O altă minoră, de 11 ani, a fost abuzată într-un mod similar, mai puţin în ceea ce priveşte „ejacularea asupra victimei”.

O condamnare modestă pentru pedofil

Arhip a încercat în patru rânduri să-l pună în libertate pe pedofil, sub control judiciar, pe 27 iulie, 9 septembrie, 2 noiembrie şi 8 decembrie 2016. Însă toate tentativele sale au fost infirmate de Tribunalul Constanţa. Într-un final, acelaşi Arhip l-a condamnat pe pedofilul care lucra şi la Micul Regat, la 4 ani şi două luni de închisoare pentru acte sexuale cu minori, respectiv corupţie sexuală. Acuzaţiile de viol au fost respinse. De asemenea, acţiunea civilă a părţilor vătămate a fost respinsă. Parchetul s-a plâns că pedeapsa este prea mică, iar în momentul de faţă dosarul se află în apel. Spre comparaţie, antrenorul de handbal Ion Ţibru din Bucureşti a fost condamnat, pe fond, la 30 de ani de închisoare pentru că a violat şapte fete cu vârste între 11 şi 14 ani, în multe din cazuri exercitând doar o constrângere morală împotriva minorelor.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Justitie

OFICIAL! Procedura de selecție a procurorilor de rang înalt, suspendată

Publicat

la data de

Scris de

Ceea ce a spus ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, s-a confirmat și oficial: procedura de selecție a procurorilor de rang înalt a fost suspendată pe perioada mandatului interimar.

Anunțul privind suspendarea procedurii de selecție a procurorilor șefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție și Direcția Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a fost transmis, vineri, de Ministerul Justiției.

„Procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea unor funcții de conducere vacante, declanșată la data de 28 iulie 2021, se suspendă pe perioada interimatului funcției de ministru al justiției”, au transmis reprezentanții Ministerului Justiției.

Oprirea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt, ca primă măsură în interimatul la Ministerul Justiției, reprezintă dovada cea mai clară că aceasta a fost miza principală a remanierii, afirmă fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, revocat miercuri seara din funcție.

sursa foto: presaSM

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Stelian Ion, despre miza remanierii de la Ministerul Justiției: “Oprirea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt, dovada clară”

Publicat

la data de

Scris de

Remaniat de premierul Florin Cîțu de la Ministerul Justiției, Stelian Ion scrie pe contul său de Facebook despre miza deciziei șefului Executivului. Astfel, Ion transmite că “oprirea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt, ca primă măsură în interimatul la Ministerul Justiției, reprezintă dovada cea mai clară că aceasta este miza principală a remanierii“.

De asemenea, în același mesaj, de acum fostul ministru al Justiției susține că schimbarea “de pe o zi pe alta” are ca scop “obținerea avizului pentru PNDL3, proiect care facilitează furtul din bani publici”.

Iată mesajul complet:

“Oprirea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt, ca prima măsura în interimatul la Ministerul Justiției, reprezintă dovada cea mai clară că aceasta a fost miza principală a remanierii.
Iar schimbarea de pe o zi pe alta a conducerii Direcției de avizare din cadrul MJ pentru a facilita obținerea avizului pentru PNDL 3, proiect care faciliteaza furtul din banii publici, și, probabil, a unor avize ulterioare, arată că Florin Citu nu are respect pentru lege și folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public. Asta este realitatea tristă a acestor zile”.

Lucian Bode, ministru interimar al Justiției, oprește procedura de numire a noilor șefi la DIICOT și DNA

Lucian Bode (PNL), ministrul interimar al Justiției, a anunțat joi, 2 septembrie a.c., că oprește procedura de numire a unor procurori în funcții de conducere la DIICOT, DNA și Parchetul general, concurs lansat de Stelian Ion.

”Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din minister un punct de vedere și sunt convins că structurile de specialitate ale Ministerului Justiției vor publica un anunt în acest sens”, a declarat Bode într-o conferință de presă la preluarea funcției de ministru interimar al Justiției citat de jurnaliștii de la G4Media.ro.

De asemenea, este important să amintim că Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion, a făcut publică miercuri noapte lista cu candidații care și-au depus dosarele pentru ocuparea funcțiile de procuror-șef și adjunct la DIICOT, ajunct la DNA și șef de secție la Parchetul General. A fost ultima decizie majoră luată de Stelian Ion înainte de revocare.

Concursul a fost lansat de Stelian Ion în august și urma să se încheie pe 15 septembrie, cu propuneri care ar fi trebuit să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis, după avizul CSM. Odată cu revocarea lui Stelian Ion însă procedura poate fi blocată.

sursa foto: G4Media.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Ministrul Justiției, Stelian Ion, despre blocajul din Coaliție privind desființarea Secției Speciale: “Lipsește voința politică reală”

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, acuză PNL că amână decizia desființării Secției Speciale și complică situația, adăugând o condiționare car enu este impusă de nimeni și în niciun caz de Comisia de la Veneția, întrucât ”condiționează desființarea SIIJ de rezolvarea concomitentă a problemei mai vechi a numărului mare de plângeri penale pe care justițiabilii nemulțumiți le fac împotriva magistraților”.

Acesta îndeamnă PNL să fie de acord să desființeze Secția Specială ”fără alte amendamente și condiționări”.

Mesajul integral postat de Stelian Ion pe Facebook:

După discuția de ieri din coaliție legată de eternul subiect al desființării SIIJ, una dintre concluziile pe care le putem trage este că, într-adevăr, proiectului guvernului de desființare a SIIJ îi lipsește ceva: nu atât alte amendamente, cât mai degrabă voința politică reală de a desființa rapid SIIJ.

Am luat cunoștință ieri, în ședința de coaliție, de noua opinie a colegilor din PNL pe tema desființării SIIJ. Această opinie diferă de cele precedente. Dacă până acum această opinie era în sensul în care PNL era de acord cu desființarea SIIJ oricum ar fi fost ea, în forma guvernului sau cu amendamentul UDMR, acum colegii de coaliție ne spun că sunt de acord cu desființarea SIIJ cu respectarea avizului Comisiei de la Veneția. Vestea pare una bună. Asta am susținut și noi până acum: trebuie să desființăm SIIJ, cu refacerea competențelor DNA și DIICOT, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Dar ceea ce adaugă acum discuției colegii din PNL este că se condiționează desființarea SIIJ de rezolvarea concomitentă a problemei mai vechi a numărului mare de plângeri penale pe care justițiabilii nemulțumiți le fac împotriva magistraților. O chestiune amintită în avizul său de către Comisia de la Veneția, fără a fi impusă ca o condiționare pentru desființarea SIIJ. În opinia mea, această problemă poate fi discutată în cadrul mai larg al reformei justiției și al adoptării noilor legi ale justiției.

Sigur, putem discuta orice nouă propunere. O vom discuta și pe aceasta. Dar de ce această nouă temă a discuției va putea mai degrabă să temporizeze procesul de desființare a SIIJ? Pentru simplul fapt că această problemă ar fi putut fi discutată pe perioada verii, dacă cei care o invocă acum ar fi acceptat invitațiile repetate pe care le-am făcut de a ne întâlni și a mai tranșa din problemele legate de legile justiției. Avizul a fost emis în data de 5 iulie. A trebuit să treacă aproape două luni pentru a avea această interpretare a avizului Comisiei de la Veneția?

În ciuda bunelor intenții declarate odată cu lansarea acestei noi variante, efectul poate fi contrar: complică discuția, amână decizia, nu garantează că UDMR va renunța la amendamentul său, dimpotrivă, mai adaugă o condiționare care nu este impusă de nimeni în această etapă. În niciun caz de Comisia de la Veneția.

Răspunsul meu este simplu, în ciuda declarațiilor agresive și necolegiale ale unor colegi din PNL: dacă vreți într-adevăr să desființăm de urgență SIIJ, haideți să o facem pur și simplu, fără alte amendamente și condiționări! Avizul Comisiei de la Veneția nu doar că susține demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de către Comisie.

Așa cum se susține și în avizul Comisiei de la Veneția, „desființarea SIIJ este doar primul pas în această reformă”. Ceilalți pași, celelalte discuții, propuneri de reformă, le putem face în contextul legilor justiției.

Declarațiile lui Stelian Ion vin după ce luni liberalii i-au cerut ministrului Justiției, la ședința liderilor de coaliție pe tema desființării Secției Speciale, să transpună toate recomandările Comisiei de la Veneția.

În debutul ședinței premierul Florin Cîţu susținea că este “foarte important” pentru el ca Secția de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie desființată și că va prezenta în coaliție o soluție.

“Venim cu o propunere, ştiţi foarte bine, ministrul Justiţiei a cerut opinia Comisiei de la Veneţia în primăvară, o opinie care este foarte bună, dar foarte multe aspecte din acea opinie nu au fost discutate în spaţiul public. Şi atunci, noi credem că dacă se ia în considerare în totalitate opinia Comisia de la Veneţia, avem soluţia pentru a ieşi din acest impas temporar în care ne aflăm. Şi vom veni astăzi, împreună cu doamna Scântei, cu o soluţie pe masa coaliţiei”, a spus Cîţu, citat de Agerpres.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: