Connect with us

Politica

Mihai Neamțu: Am avut prea puține confruntări pentru că mulți dintre candidați n-au deloc substanță (P)

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Absența dezbaterilor din campania electorală pentru alegerea președintelui României este o temă care stârnește ample discuții cu doar câteva zile înaintea votării. În acest context, i-am adresat purtătorului de cuvânt al Partidului Mișcarea Populară o serie de întrebări, pe această temă.

Reporter: De ce nu am avut dezbateri și confruntări directe între candidați?

Mihai Neamțu (PMP): Am avut prea puține confruntări pentru că mulți dintre candidați n-au deloc substanță. Ce crede Klaus Iohannis despre ideologia de gen? Este Dan Barna păpușa lui Macron și un susținător al Armatei Europene (și, deci, al slăbirii NATO)? Dorește viitorul președinte ca Turcia să fie membră UE? Este favorabilă Viorica Dăncilă cotelor obligatorii de migranți? Iată întrebări la care n-am aflat un răspuns. Motivul? Slaba pregătire intelectuală a contracandidaților lui Theodor Paleologu.

 

Reporter: Candidatul PMP, Theodor Paleologu, a participat la două dezbateri împreună cu Kelemen Hunor și la una alături de Cătălin Ivan. Credeți că aceste confruntări cu cei doi candidați mai slab cotați în sondaje i-au adus un plus de imagine sau i-au dăunat?

Mihai Neamțu: Pentru cei care mai cred în virtuțile creștin-democrației, smerenia presupune dialogul și respectul oferit partenerilor de cursă. Theodor Paleologu a vorbit și cu oamenii de pe stradă, deci nu văd cum i-ar fi prejudiciat imaginea întâlnirile despre care vorbiți. Dimpotrivă. Precum Socrate în cetatea Atenei, candidatul PMP s-a lăsat interpelat pe orice subiect, la orice oră, în orice format. O ținută cu adevărat europeană!

 

Reporter: Am întâlnit multe din ideile lui Theodor Paleologu în diferite forme în discursul altor candidați. Ce rămâne neplagiabil din mesajul lui Theodor Paleologu? Ce-l individualizează în raport cu alți candidați care au preluat aceste teme, transformându-le în idei comune?

Mihai Neamțu: Nu ideile, ci doar textele se pot plagia. Ce-l face pe Toader Paleologu special? Faptele, nu vorbele. Spre deosebire de liderul USR, noi avem un candidat care n-a făcut contracte cu Statul. Firma domnului Paleologu n-a organizat licitații trucate și n-a făcut plăți fictive. Contractele sale nu-s anonimizate, cum s-a întâmplat cu 68% din contractele firmei domnului Barna.

Pe lângă faptul că domnul Paleologu nu este un antreprenor fake,  aș observa și pregătirea candidatului PMP în chestiuni de politică externă. Avem un om care înțelege mai bine așezarea românilor în istoria și civilizația europeană. Theodor Paleologu reprezintă Dreapta democratică: respectă tradiția creștină, n-o batjocorește: este atlantist convins; vrea taxe și impozite mici, o birocrație redusă și un Stat minimal-funcțional.

 

Reporter: Vi se pare corect argumentul potrivit căruia Theodor Paleologu rupe din voturile lui Dan Barna și în acest fel contribuie la năruirea speranței unui tur II fără PSD?

Mihai Neamțu: Aici mă văd obligat să vă răspund printr-un citat amplu din profesorul Adrian Papahagi. Iată cum funcționează logica useristă: „Logica useristă: Barna a venit cu voturile moștenite de la mama sa, sau de la cine l-a făurit, iar Paleologu i le fură. Voturile nu le acordă electoratul celor care îl conving, ci sunt proprietatea lui Iohannis, Barna și Dăncilă, care și le împart între ei. Cum își permite Paleologu să candideze? Vai, ce nedemocratic! Democratic e să candideze doar Barna. La următoarele alegeri, în 2024, când Iohannis nu mai poate candida, iar PSD a fost făcut zob, Barna va candida singur (deci cu ceva mai multe șanse de câștig). Cum își permite un partid de 5-6%, cu reprezentare locală, națională și europeană, ca PMP, să aibă candidat? Se știe că partidele există ca să nu aibă candidați, ci să-l sprijine pe Barna.“

 

Reporter: Ce ar câștiga România dacă Theodor Paleologu va intra în turul II? Și ce ar pierde dacă nu va intra în turul II?

Mihai Neamțu: În turul II, domnul Iohannis nu va putea să mai evite o dezbatere. Șansa unei confruntări între omul care tace și omul care gândește și vorbește cu propria lui minte n-ar merita ratată. Vom auzi, astfel, abordări curajoase privind Reîntregirea Țării. Domnul Paleologu susține o politică de re-românizare a Republicii Moldova prin acordarea cetățeniei într-un ritm mai susținut, prin acordarea de burse în continuare și prin terminarea marilor proiecte de racordare a gazoductului Ungheni-Chișinău la resursele noastre de energie. De asemenea, candidatul PMP nu cedează sirenelor unei Armate europene separate de Comandamentul NATO. Toate aceste diferențe trebuie să iasă la iveală din respect pentru români și pentru democrație. 

 

Reporter: Are România nevoie de o viziune conservatoare?

Mihai Neamțu: Așa cum plantele au nevoie de lumină și sufletul omenesc are nevoie de credință. E bine că vorbim despre anticorupție, debirocratizare, democrație reală, orașe smart, tehnologizare și digitalizare, mașini electrice, dezvoltarea infrastructurii, licitații corecte etc. Toate acestea nu trebuie să ne rupă de rădăcini, de memorie, de pilda trecutului. Mișcarea Populară propune, deci, un conservatorism luminat, apropiat de valorile acelor mari personalități (de la Ronald Reagan și Margaret Thatcher până la Papa Ioan Paul al II-lea și Helmuth Kohl) care au dărâmat comunismul.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 31190006

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PNL ia în calcul atacarea la CCR  a legii privind DUBLAREA alocațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a declarat, astăzi, că PNL ia în calcul să atace la Curtea Constituţională legea adoptată de Camera Deputaţilor prin care au fost dublate alocaţiile întrucât „ceea ce votează Parlamentul de o bucată de timp nu are nicio legătură cu realitatea economică“. Liderul PNL le-a transmis parlamentarilor că va îndrepta orice măsură care nu este sustenabilă din punct de vedere economic: „Nu mai votați astfel de acte normative, nu mai votaţi pomeni, acte normative pentru care nu există resurse financiare“.

„Suntem în analiză. Și aici, răspunsul pe care vi-l dau este foarte clar: noi suntem un guvern responsabil. Tot ceea ce votează Parlamentul de o bună bucată de timp, nu are nicio legătură cu realitatea economică din România, noi și noi acte normative care generează scăderi de venituri, care generează noi cheltuieli pentru buget și care riscă să arunce România în haos. Nu este normal! Fac apel la responsabilitate către membrii Parlamentului: nu mai votați astfel de acte normative, nu mai votați pomeni, nu mai votați creșteri de cheltuieli pentru care nu există resurse financiare. Şi aşa România se află într-o situaţie mai dificilă decât alte țări europene, pentru că noi am moștenit deja un deficit și grave dezechilibre economice care au fost provocate de guvernările anterioare și expunerea noastră la criză este mult mai mare, cu riscuri mult mai mari…. Nu putem în schimb să punem în practică acest pachet atât timp cât o majoritate parlamentară controlată de PSD ne generează noi și noi poveri, noi și noi cheltuieli pentru care nu există resurse financiare și riscă să ne ducă în situația în care să nu mai putem să cheltuim nici un leu pentru investiții, să nu mai putem să cheltuim nici un leu pentru susținerea companiilor, să nu mai putem să cheltuim nici un leu pentru susținerea angajaților din companiile afectate, așa cum am adoptat măsura de sprijin a reluării activității prin plătirea 41,5% din salariul brut, nu o să mai avem resurse pentru măsurile economice din cauza acestor decizii care sunt luate de o majoritate, care și-au bătut joc de România și care continuă să își bată joc de România. În ceea ce ne privește, vom îndrepta orice măsură care nu este sustenabilă din punct de vedere economic.“, a afirmat Orban.

Amintim că Parlamentul a respins, miercuri, amânarea dublării alocaţiilor copiilor până la 1 august, propusă de Guvern

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Orban avertizează: „Pot fi introduse noi RESTRICŢII dacă nu se respectă măsurile de protecție“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban i-a îndemnat, din nou, pe români să se protejeze şi să respecte “distanţa fizică de protecţie sanitară”. Ludovic Orban a atras atenţia că orice creştere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus poate să ducă la noi restricţii.

“Aşteptăm să vedem evoluţia. Numai pe baza numărului de persoane care au fost diagnosticate pozitiv într-o zi nu este bine să formulezi judecăţi de valoare, opinii. Sigur că e un semnal de alarmă şi va trebui să urmărim cu şi mai multă atenţie ceea ce se va întâmpla. Îndemnul meu către români este acelaşi: protejaţi-vă, purtaţi masca, respectaţi distanţa fizică de protecţie sanitară! Nu interacţionaţi de aproape cu oamenii! Este adevărat că în aer liber nu eşti obligat să porţi mască, dar dacă nu porţi mască, am văzut locuri în care erau oamenii unul lângă altul, nepurtând mască, în parcuri şi în alte zone. Dacă nu purtaţi mască, feriţi-vă să interacţionaţi de aproape cu alţi oameni care vă pot transmite virusul şi cărora le puteţi transmite virusul în cazul în care sunteţi infectaţi”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa: România TV

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP, către Iohannis: HUO! Palaz: „Patriotismul se simte! Nu se mimează“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele executiv al PMP, deputatul Marius Pașcan, l-a criticat în termeni duri, astăzi, pe președintele Klaus Iohannis după ce acesta a atacat la Curtea Constituțională a României legea privind declararea zilei de 4 iunie ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon. Într-o postare pe Facebook, Pașcan se întreabă „la comanda cui“ a făcut acest lucru Iohannis.

„Doamne, pe mâna cui ne-ai lăsat țara?!

Unii ar vrea să șteargă istoria românilor, să o excludă din memoria generațiilor viitoare, să o facă pierdută sau în cel mai bun caz mistificată în detrimentul realității… Am aflat stupefiat că pentru examenul de bacalaureat la disciplina istorie au fost excluse din programa de examinare pe care trebuie să o asimileze elevii tocmai capitolele referitoare la Primul război mondial, Marea Unire din 1 Decembrie 1918, semnificația Tratatului de la Trianon, adică toate aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari și a statului român modern. Incredibil!

Minister al Educației și „mari” specialiști, chiar nu vă este rușine?!

Sau este o decizie în baza unei strategii politice premeditate, pe linia politică devoalată azi de președintele Kșaus Iohannis, care a atacat la CCR Legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon, pe motiv că „Nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”. Domnule președinte, de când au nevoie istoria României și evenimentele sale fundamentale de pretinsul „interes social”? Nu atacați prin similitudine și Ziua Națională a României la CCR, întrucât UDMR și mulți alții nu au niciun interes social pentru acest eveniment?! Ce aberație ați scornit și la comanda cui?! Pretexte, domnule președinte, pretexte, după ce tocmai ați pozat în patriot înfierând trocurile politice ale PSD cu UDMR care în mod real au subminat România și continuă. Acum procedați exact la fel ca cei pe care v-ați mâniat artistic în spațiul public. A fost, se pare, doar dramaturgie și ipocrizie. Păcat! HUO!“, se arată în postarea lui Pașcan.

În acest caz a reacționat și liderul PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz.

„Primul impuls a fost sa ies cu un comunicat dur la adresa Președintelui IOHANNIS! Cu ce m-ar fi ajutat? Să punctez politic? Să arăt românilor că nu este corectă față de ei decizia președintelui? Să înceapă iar circ între PNL și restul? Să țipe iar ungurii că sunt naționalist și prea radical? Chiar nu! Deja prin acest act IOHANNIS arată că nu vrea sub nicio formă ca românii să-și sărbătorească evenimentele istorice de care sunt mândri! Așa că, am doar o singură întrebare: DOMNULE PREȘEDINTE IOHANNIS! DE CE NU ȚINEȚI CU ȚARA?! Și vreau să vă mai spun ceva: PATRIOTISMUL SE SIMTE! NU SE MIMEAZĂ, domnule președinte!

Amintim că, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la legea prin care ziua de 4 iunie este declarată „Ziua Tratatului de la Trianon”, a transmis Administrația Prezidențială, vineri, într-un comunicat.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: