Connect with us

Politica

Mihai Neamțu: Am avut prea puține confruntări pentru că mulți dintre candidați n-au deloc substanță (P)

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Absența dezbaterilor din campania electorală pentru alegerea președintelui României este o temă care stârnește ample discuții cu doar câteva zile înaintea votării. În acest context, i-am adresat purtătorului de cuvânt al Partidului Mișcarea Populară o serie de întrebări, pe această temă.

Reporter: De ce nu am avut dezbateri și confruntări directe între candidați?

Mihai Neamțu (PMP): Am avut prea puține confruntări pentru că mulți dintre candidați n-au deloc substanță. Ce crede Klaus Iohannis despre ideologia de gen? Este Dan Barna păpușa lui Macron și un susținător al Armatei Europene (și, deci, al slăbirii NATO)? Dorește viitorul președinte ca Turcia să fie membră UE? Este favorabilă Viorica Dăncilă cotelor obligatorii de migranți? Iată întrebări la care n-am aflat un răspuns. Motivul? Slaba pregătire intelectuală a contracandidaților lui Theodor Paleologu.

 

Reporter: Candidatul PMP, Theodor Paleologu, a participat la două dezbateri împreună cu Kelemen Hunor și la una alături de Cătălin Ivan. Credeți că aceste confruntări cu cei doi candidați mai slab cotați în sondaje i-au adus un plus de imagine sau i-au dăunat?

Mihai Neamțu: Pentru cei care mai cred în virtuțile creștin-democrației, smerenia presupune dialogul și respectul oferit partenerilor de cursă. Theodor Paleologu a vorbit și cu oamenii de pe stradă, deci nu văd cum i-ar fi prejudiciat imaginea întâlnirile despre care vorbiți. Dimpotrivă. Precum Socrate în cetatea Atenei, candidatul PMP s-a lăsat interpelat pe orice subiect, la orice oră, în orice format. O ținută cu adevărat europeană!

 

Reporter: Am întâlnit multe din ideile lui Theodor Paleologu în diferite forme în discursul altor candidați. Ce rămâne neplagiabil din mesajul lui Theodor Paleologu? Ce-l individualizează în raport cu alți candidați care au preluat aceste teme, transformându-le în idei comune?

Mihai Neamțu: Nu ideile, ci doar textele se pot plagia. Ce-l face pe Toader Paleologu special? Faptele, nu vorbele. Spre deosebire de liderul USR, noi avem un candidat care n-a făcut contracte cu Statul. Firma domnului Paleologu n-a organizat licitații trucate și n-a făcut plăți fictive. Contractele sale nu-s anonimizate, cum s-a întâmplat cu 68% din contractele firmei domnului Barna.

Pe lângă faptul că domnul Paleologu nu este un antreprenor fake,  aș observa și pregătirea candidatului PMP în chestiuni de politică externă. Avem un om care înțelege mai bine așezarea românilor în istoria și civilizația europeană. Theodor Paleologu reprezintă Dreapta democratică: respectă tradiția creștină, n-o batjocorește: este atlantist convins; vrea taxe și impozite mici, o birocrație redusă și un Stat minimal-funcțional.

 

Reporter: Vi se pare corect argumentul potrivit căruia Theodor Paleologu rupe din voturile lui Dan Barna și în acest fel contribuie la năruirea speranței unui tur II fără PSD?

Mihai Neamțu: Aici mă văd obligat să vă răspund printr-un citat amplu din profesorul Adrian Papahagi. Iată cum funcționează logica useristă: „Logica useristă: Barna a venit cu voturile moștenite de la mama sa, sau de la cine l-a făurit, iar Paleologu i le fură. Voturile nu le acordă electoratul celor care îl conving, ci sunt proprietatea lui Iohannis, Barna și Dăncilă, care și le împart între ei. Cum își permite Paleologu să candideze? Vai, ce nedemocratic! Democratic e să candideze doar Barna. La următoarele alegeri, în 2024, când Iohannis nu mai poate candida, iar PSD a fost făcut zob, Barna va candida singur (deci cu ceva mai multe șanse de câștig). Cum își permite un partid de 5-6%, cu reprezentare locală, națională și europeană, ca PMP, să aibă candidat? Se știe că partidele există ca să nu aibă candidați, ci să-l sprijine pe Barna.“

 

Reporter: Ce ar câștiga România dacă Theodor Paleologu va intra în turul II? Și ce ar pierde dacă nu va intra în turul II?

Mihai Neamțu: În turul II, domnul Iohannis nu va putea să mai evite o dezbatere. Șansa unei confruntări între omul care tace și omul care gândește și vorbește cu propria lui minte n-ar merita ratată. Vom auzi, astfel, abordări curajoase privind Reîntregirea Țării. Domnul Paleologu susține o politică de re-românizare a Republicii Moldova prin acordarea cetățeniei într-un ritm mai susținut, prin acordarea de burse în continuare și prin terminarea marilor proiecte de racordare a gazoductului Ungheni-Chișinău la resursele noastre de energie. De asemenea, candidatul PMP nu cedează sirenelor unei Armate europene separate de Comandamentul NATO. Toate aceste diferențe trebuie să iasă la iveală din respect pentru români și pentru democrație. 

 

Reporter: Are România nevoie de o viziune conservatoare?

Mihai Neamțu: Așa cum plantele au nevoie de lumină și sufletul omenesc are nevoie de credință. E bine că vorbim despre anticorupție, debirocratizare, democrație reală, orașe smart, tehnologizare și digitalizare, mașini electrice, dezvoltarea infrastructurii, licitații corecte etc. Toate acestea nu trebuie să ne rupă de rădăcini, de memorie, de pilda trecutului. Mișcarea Populară propune, deci, un conservatorism luminat, apropiat de valorile acelor mari personalități (de la Ronald Reagan și Margaret Thatcher până la Papa Ioan Paul al II-lea și Helmuth Kohl) care au dărâmat comunismul.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 31190006

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Politica

Iohannis, comparat cu Hitler în conferința comună a PNȚCD și PSD de la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu a explicat la Constanța, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, care sunt motivele pentru care ar trebui votată Viorica Dăncilă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Pavelescu a spus că actualul șef de stat, Klaus Iohannis, nu ar mai trebui să primească încă un mandat pentru că Iohannis are apucături dictatoriale și a călcat în picioare Constituția României.

„La 30 de ani de la Revoluție, avem de apărat în România democrația, înainte de idei și programe politice și economice. Peste câteva zile se vor împlini 15 ani de când ultimii doi președinți au pus în paranteze democrația în România. Încălcările constituționale atât în cele două mandate ale lui Traian Băsescu, cât și în primul mandat al lui Iohannis, au fost flagrante. În ceea ce-l privește pe Iohannis, acesta a încălcat Constituția de nenumărate ori. Președintele Iohannis a refuzat, în mod explicit, respectarea deciziilor CCR. A încălca Constituția înseamnă suveranitatea poporului. Deci, avem un președinte care a încălcat suveranitatea poporului în mod repetat și a abandonat rolul de mediator. Persoana președintelui a uzurpat funcția de președinte al României. El a adus deservicii democrației. În România, sub președinția sub Klaus Iohannis, democrația a încetat să existe. Este principalul motiv pentru care PNȚCD a hotărât să o susțină pe Dăncilă.“, a spus Pavelescu.

Liderul PNȚCD a afirmat că i se pare de neacceptat declarația lui Iohannis potrivit căruia principalul său obiectiv este „eliminarea din scena politică a PSD“. Pavelescu spune că este o declarație gravă a lui Iohannis, pentru că eliminarea unui partid politic din viața publică o poate face numai instanțele de judecată.

„Nu președintele României poate să facă acest lucru, folosindu-se de serviciile secrete, de statul subteran și de cătușele procurorilor. Această declarație a lui Iohannis amintește de 1933 când Hitler a scos în afara legii Partidul Social Democrat din Germania. Nu putem să lăsăm neamendată o asemenea declarație, care are în spate fapte concrete ale președintelui, acelea de eliminare a unui partid politic. România nu poate fi transformată de președintele în funcție în Germania nazistă. Președintele a ieșit în stradă la mitinguri neautorizate împotriva PSD. PNȚCD nu sprijină PSD, ci propria cauză și ideologie. Atacurile lui Iohannis sunt de sorginte totalitară. Mâine poate fi oricare partid care nu e convenabil președintelui. În România, Iohannis se comportă ca un dictator și îi împarte pe români buni sau răi. Mesajul lui Iohannis a fost propagat de forțe care acționează în subteran“, a punctat Pavelescu.

Întrebat de Ordinea.ro de ce face referire la situația din Germania și nu la situația din România din 1924, când Partidul Comunist Român a fost interzis de un regim democratic, și că evocarea lui Hitler nu este cumva o manipulare, în condițiile în care Iohannis este etnic german, Pavelescu a replicat că Iohannis se ascunde în spatele acestei etnii în mod laș.

„Nu e un atac la etnia lui Iohannis. Nici Hitler nu a reprezentat poporul german, el a fost un scelerat. A nu confunda poporul german cu Hitler. Nu are nicio legătură etnia cu acuzația pe care i-o aduc. Iohannis încearcă o diversiune și încearcă să se ascundă în spatele etniei. Partidul Comunist era unul totalitar, dar Partidul Social Democrat German nu era totalitar. De aceea pentru noi e important 1933 din Germania și nu 1924 din România. În 33, Hitler a desființat un partid democratic și a instaurat el dictatura“, a spus Pavelescu.

Tot o conferința de presă, Pavelescu a fost întrebat de jurnaliști dacă știe că stă la masă cu reprezentanții unui partid care a chemat minerii în 1990 să îi bată pe studenții, care îi susțineau. „Ce le-ați spune acelor studenți, care trăiesc azi?“, a fost întrebarea unui jurnalist.

„Dumneavoastră nu puteți să îmi puneți orice întrebare, dar să vă răspund cum cred eu. Au trecut 30 de ani și nu mai sunt aceleași vremuri aceleași partide. Nu mai suntem în 90 când comunismul era încă în capul oamenilor. În 2019 nu mai există comunism în România. Președintele susține cu rea-credință că încă mai există comunism, dezinformând și manipulând populația. Nu mai există partid unic, așa cum vrea Iohannis ori poate vrea el să îl facă; nu mai există dictatura partidului unic. L-aș întreba pe Iohannis ce a făcut în decembrie 89? Eu am fost pe străzi și m-am expus gloanțelor. El a stat acasă, așa cum a recunoscut. Nu ne comparăm. Nu are dreptul moral să ne spună ce înseamnă democrația. Pe liberali, spre exemplu, nu i-a întrebat nimeni de ce au stat la masă cu social democrații atunci când au făcut USL. Oare PDL, acum în PNL, nu a făcut alianță cu PSD?“, a spus Pavelescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Orban anunță ÎNLOCUIREA șefului Casei Naționale de Pensii: “Dosarele sunt întârziate”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că urmează ca președintele Casei de Pensii să fie înlocuit.

„Dosarele de la Casa de Pensii sunt întârziate. Cu siguranță vom decide înlocuirea președintelui Casei de Pensii. Mai ales în procesul de modernizare a Casei de Pensii. Este complet neadaptată secolului 21 și e necesară o fluidizare a procedurilor, este necesară o fluidizare și o creștere a calității serviciului către pensionari”, a precizat premierul României, Ludovic Orban, într-o conferință de presă citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Ioan-Petru Căprariu a fost numit de premierul Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice în aprilie 2019. Anterior, el fusese președintele Casei Județene de Pensii Timiș timp de aproximativ 30 de ani. Ioan-Petru Căprariu și-a luat recent concediu medical.

„Probabil știa că urmează să fie schimbat și din cauza asta a intrat în concediul medical”, a mai subliniat zilele trecute preşedintele PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Barna își îndeamnă simpatizanții și susținătorii să voteze cu Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul USR Dan Barna afirmă, într-o postare pe Facebook, că participă la vot şi că îl votează pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis, îndemnându-şi simpatizanţii şi susţinătorii să facă la fel. El precizează că toate ştirile despre boicot sunt ”încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD” potrivit news.ro.

”Cum luptam cu fake news? Continuăm să repetăm adevărul! Particip la vot şi votez actualul preşedinte. Îi îndemn pe simpatizanţi şi susţinători să facă la fel”, afirmă liderul USR, clasat al treilea la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

El afirmă că toate ştirile despre boicotarea celui de al doilea tur de scrutin, din 24 noiembrie,  sunt încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD, nimic mai mult.

În ultimele zile, pe Facebook au fost lansate campanii  prin care se încerca inducerea ideii că Alianţa USR-PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: