Connect with us

Exclusiv

Mincinos peste măsură. Chelaru a semnat documente pentru abuzurile lui Matei, dar nu mai recunoaște nimic

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Cu o lejeritate demnă de un mare actor, Florin Chelaru a mințit într-o notă de relații care i-a fost solicitată de Curtea de Conturi a României. Ne referim aici la o ispravă a primarului din Năvodari consumată în luna septembrie 2017. Atunci, auditorii Curții de Conturi au luat la puricat acte referitoare la jaful de la taxe și impozite comis din 2012 până în 2016. Ce-au constatat aceștia este deja cunoscut opiniei publice. E cert că atât fostul primar Nicolae Matei, cât și actualul primar Florin Chelaru au falsificat ani de zile programele de venituri ale localității.

Favoritisme de milioane de euro

Și au făcut acest lucru cu două scopuri. În primul, numeroase persoane fizice și juridice au fost iertate de datorii. Este cazul operatorilor din Portul Midia, care, deși putrezi de bogați, n-au fost înscriși cu obligații la impozitul pe teren. La fel, concesionarul lacului Tașaul, firma bucureșteană Mat-Fish SRL deținută de un oarecare Doru Matei, nu a plătit un leu măcar pentru 1970 de hectare – luciu de apă, din 2008 până în prezent. Cherhanaua Tașaul, ridicată pe malul aceluiași lac, deținută pe rând de două societăți comerciale, nu a generat niciun venit pentru bugetul local. Deși Primăria a emis avize de funcționare pentru cele două societăți care au exploatat cherhanaua, niciuna din ele nu a fost înscrisă în programul de venituri al bugetului local, de parcă nici n-ar fi existat. E clar că la mijloc sunt favoritisme, cu încălcarea flagrantă a legii. Acestea au o dimensiune impresionantă raportat la faptul că sute de contribuabili nu aveau înregistrate corect datele despre imobilele deținute. Nu exista o coroborare a datelor din programul de venituri cu cele din Registrul Agricol, cu privire la regimul de intravilan/extravilan, evaluarea clădirilor și alte aspecte. Or, în aceste condiții, s-a încasat mai puțin decât trebuia sau, așa cum am arătat mai sus, nu s-a încasat deloc și nu s-au evidențiat niciunde asemenea obligații. Totodată, Primăria a mai uitat să se înscrie la masa credală a unor societăți intrate în insolvență cu sume de recuperat în cuantum de 3,4 milioane de euro.  Iar gaura generală se ridică la 48.966.286 de lei, ceea ce înseamnă 10,8 milioane de euro.

Raport Curtea De Conturi Septembrie 2017

Un fals prin care au muls bugetul de stat

Al doilea scop a fost acela de a se raporta procente stahanoviste la încasarea veniturilor… diminuate prin fals. Unde se făceau aceste raportări? La Trezorerie și la Ministerul de Finanțe. Localitățile cu procente mari de încasare a veniturilor proprii au beneficiat de mai mulți bani de la bugetul de stat. Vorbim aici de sume de ordinul milioanelor, care au intrat în conturile Primăriei Năvodari pe baza acestor falsuri. Totuși, ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie să spunem că falsurile din vremea lui Matei au fost mai crunte decât cele din vremea lui Chelaru.

Povestea unor locuri publice amenajate de un privat pe banii lui, că Primăria nu se sinchisea

Și măgăriile nu se opresc aici. Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că Primăria Năvodari a încălcat opt acte normative, printre care trei legi și o ordonanță de guvern, ceea ce constituie faptă penală, în scopul de a jecmăni un investitor din turism. Este vorba de firma Somaco Construct SRL, aparținând antreprenorului Grigore Comănescu. În anul 2007, investitorul se pregătea să ridice opt vile turistice de patru stele pe malul lacului Siutghiol, pe un teren de aproximativ 8.000 mp cumpărat de la un privat cu 1,3 milioane de euro. Constatând că fâșii din mal s-au prăbușit în luciul de apă, acesta a cerut Primăriei și Apelor Române să consolideze zona de protecție a lacului Siutghiol. Era obligația celor două instituții. Primăria, așa cum a constat Curtea de Conturi, nici nu s-a sinchisit să răspundă, în vreme ce Apele Române s-au plâns că nu au bani și l-au îndemnat să facă lucrarea pe cheltuiala lui. În decembrie 2007, Somaco Construct a obținut autorizația de construire, în baza unui memoriu în care prevăzuse la capitolul de mediu lucrări de consolidare și protejare a malului lacului. Investitorul a făcut lucrarea pe banii lui, ca să fie bine și să nu-și mai bată capul cu nesimțiții care nu aveau chef nici să răspundă la o petiție, darămite să pună osul la treabă.

O amendă de două milioane de euro mascată sub forma unei taxe fiscale

Ani buni, Primăria a fost mulțumită. Însă în 2012, enervat că o rudă a investitorului a îndrăznit să candideze la funcția de primar, Nicolae Matei s-a apucat să caute nod în papură. În primă instanță, acesta a trimis societății Somaco Construt SRL o adresă de intimidare, urmată din scurt de o amendă de 40.000 de lei, la regimul construcțiilor. Grigore Comănescu a contestat amenda în Justiție, ceea ce l-a enervat și mai tare pe Nicolae Matei, care se autointitula în acea perioadă ”Împărat de Năvodari”, așa cum susțin procurorii anticorupție care s-au ocupat de o puzderie de dosare penale pe numele acestuia. Pe 14 august 2012, Împăratul a mai aplicat o amendă peste amenda deja contestată, de data aceasta apreciind că ar fi vorba de depozitarea materialelor cuprinse în construcția de apărare. Ca să nu pară dublă sancțiune, ceea ce și este în realitate așa cum a constat inclusiv o instanță penală, a îmbrăcat-o ca ”taxă fiscală”. În acest sens, a trimis investitorului o decizie de impunere, fără număr de înregistrare și fără nicio explicați. Era o hârtie care nici nu respecta tipicul dictat de lege, însă valora enorm: două milioane de euro.

Primăria a încălcat 8 legi, ordonanțe, hotărâri de guvern…

La atâția ani distanță, după ce Matei a făcut ceva pușcărie și ar putea să mai facă pentru furtul Taberei și al terenurilor din Mamaia Nord, iată că a devenit posibil ca adevărul să fie scos la lumină prin controlul Curții de Conturi. Așa cum am indicat mai sus, auditorii spun că s-au încălcat opt acte normative. Ei spun că Primăria avea cunoștință de lucrare, încă de la momentul emiterii autorizației de construire din anul 2007. Dar mult mai gravă este constatarea că terenul pentru ocuparea căruia s-a pretins taxa aparține de drept statului român, fiind vorba de cuveta, malul și zona de protecție a lacului. Primăria Năvodari a furat pur și simplu terenul statului, pentru a pretinde taxa halucinantă de la investitorul în turism. Auditorii au cerut toate dosarele de ocupare a domeniului public taxate de Primărie. În toate, cu excepția Somaco Construct, există o cerere a persoanelor taxate. Nici nu se putea altfel, de vreme ce legea spune clar că taxa este datorată pentru beneficiul unei prestații, iar o decizie a Curții Constituționale și numeroase hotărâri judecătorești spun că nu poți să beneficiezi în contra voinței tale de un serviciu. Dacă te aleargă Împăratul pe străzi ca să-ți presteze ceva, nu se cheamă taxă, ci samavolnicie. În sfârșit, Curtea mai vorbește de discriminarea agentului economic în raport cu vecinii săi. Astfel, două societăți au beneficiar de contracte de concesiune a terenurilor de la lac, încheiate în 2013 și 2016, la redevențe – atenție!!! – de 87 și  și 91 de bani pe metru pătrat PE AN. Iar Lascu Bros SRL, societatea care administrează Scoica Land, a cumpărat prin negociere directă de la Primărie, în 2012, un teren similar de la Siutghiol, cu malul consolidat în mod similar, cu prețul de 516.026 lei cu tot cu TVA. Așadar, unii au plătit niște mărunțiș sau au cumpărat la prețuri foarte avantajoase, iar Somaco Construct, fără să i se ofere vreun drept de concesiune sau de proprietate, a fost scoasă datoare cu două milioane de euro.

Chelaru minte de îngheață apele

Întrebat de auditorii Curții de Conturi despre abuzul comis împotriva firmei Soamco Construct SRL, Florin Chelaru a răspuns la toate întrebările cu ”Nu știu”!, ”Nu”, ”Nu aveam atribuții”. Cu alte cuvinte, acesta nu a cunoscut abuzul de la Siutghiol. În realitate, ucenicul lui Matei minte de îngheață apele. Prima notificare trimisă firmei Somaco, la scurt după ce Primăria a furat terenul statului de pe malul lacului Siutghiol, este semnată pentru Matei chiar de Florin Chelaru.

Notificare Semnata De Chelaru 1

Băgat săgeată la înaintare, e foarte posibil ca insul să nu fi înțeles pe ce își pusese semnătura. Însă în 2013, pe când Matei era la pușcărie, Chelaru a semnat o nouă adresă pe care a trimis-o instanței de judecată, în care afirma că ”SC Somaco Construct SRL a depozitat și depozitează încă materiale constând în nisip, piatră, pietriș ș.a., pe care le-a folosit pentru stoparea eroziunii malului lacului, dar și pentru amplasarea a patru cheiuri de amarare ambarcațiuni”.

Chelaru Document Din 2003 Taxa Fiscala Somaco

Cap pătrat

Acum e evident că Florin Chelaru a mințit Curtea de Conturi, negând că ar fi știut situația supusă controlului. O știa foarte bine. Și, la fel cum minte acum, mințea și în 2013, cu același tupeu ieșit din comun. Și Curtea de Conturi acum, și Parchetul Judecătoriei Constanța prin procurorul Viorel Teliceanu în 2015, au constatat că niciodată nu s-a depozitat nimic pe teren. Depozitele sunt definite tehnic drept grămezi neconsolidate și provizorii de materiale, din care poți să iei sau să pui, după nevoie, desfășurând o activitate comercială, productivă sau, în general vorbind, taxabilă. Or, Somaco Construct nu a depozitat nimic provizoriu, ci a construit o platformă de consolidare, definitivă și – chiar așa cum îi spune numele – perfect consolidată. Societate nu vinde pietrișul din platformă și nici nu folosește nisipul la cultura broaștelor de baltă. Nu-l ia, nu-l vântură, ci l-a pus acolo, așa cum oricine ar pune o roabă de pietriș în groapa pe care nu vrea Primăria s-o astupe. Cât privește cele patru cheiuri de amarare, acestea n-au existat niciodată, în ciuda minciunilor sfruntate semnate de Chelaru. Cheiuri au fost și sunt în continuare la Scoica Land, care nu a fost taxată cu milioane de euro, ci premiată cu prețul foarte bun, ba chiar sub jumătate din valoarea de inventar, care i-a fost cerut de Primărie la vânzarea terenului… la fel de consolidat împotriva eroziunii.  Așadar, mincinos! Că tot e la modă să-l definești pe om dintr-un singur cuvânt.

 

Comments

comments

Exclusiv

Golănia juridico-financiară de la Căminul de Bătrâni Hârșova. Ionescu, un primar extraordinar

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Vara anului 2005. Un soare torid prăjește colinele din Hârșova. Primarul localității, liberalul Ionel Chiriță, se refugiază la Neptun, la o întâlnire de lucru a Alianței Dreptate și Adevăr. Are cu el un diplomat burdușit cu acte. La eveniment, se intersectează cu Gheorghe Barbu, ministrul protecției sociale. În câteva minute, îi spune oficialului că are în geantă trei proiecte sociale făcute ca la carte, după o vizită de documentare în Danemarca. Pe căprării: un adăpost pentru victimele violenței domestice, un centru after school și un cămin de bătrâni. Ministrul ascultă, cumpănește și îl invită la București, ca să deschidă aplicațiile.

Așa s-a născut proiectul căminului de bătrâni de la Hârșova. Primăria a pus la bătaie o clădire în care funcționase pe vremuri un sediu de CAP. Ministerul a venit cu fondurile necesare recompartimentării și modernizării. În anul 2008, investiția a fost finalizată. Două lucruri lipseau ca imobilul modernizat să funcționeze potrivit menirii sale: o centrală termică și recepția finală. În vara lui 2008, Chiriță pierde alegerile locale. La Primărie ajunge Tudor Nădrag, un tip cu o educație precară și pus pe hoții. Porțile căminului de bătrâni sunt ferecate cu lacăt. Opt ani rămân așa.

Abia în octombrie 2016, sub un nou primar, clădirea abandonată părea să își găsească în sfârșit menirea. Pe 27 octombrie 2016, edilul actual, Viorel Ionescu, s-a prezentat în plenul Consiliului Local, pentru a-și susține viziunea. Soluția găsită de el se referea la organizarea unei licitații publice pentru închirierea imobilului către o persoană fizică sau juridică, în scopul prestării, în regim privat, a serviciilor sociale. La o Fundație, ca în Danemarca, Suedia, Norvegia sau altă țară cu performanță în sistemul asistenței sociale, cu scopuri sănătoase și caritabile, nu s-a gândit. Dar bine că s-a gândit la o persoană fizică.

După dovada de largă viziune de mai sus, primarul și-a demonstrat talentul și în baliverne. Iată o motivație de-a dreptul memorabilă pe care a transpus-o în Studiul de Oportunitate înaintat aleșilor locali:

”În România, legislația europeană încurajează înființarea unităților medicale publice private. Dezvoltarea lor este motivată de beneficiile aduse, în special în condițiile în care România se confruntă cu o criză economică fără precedent”.

România a înregistrat cea mai mare creștere economică din toată Uniunea Europeană în anul 2016. Așadar, nici vorbă de criză economică fără precedent. Însă oral, în ședință, primarul a motivat total diferit oportunitatea închirierii. El i-a întrebat pe membrii comisiei sociale dacă bugetul local poate susține funcționarea căminului de bătrâni. Aceștia au răspuns că nu, mai ales că, nefăcând parte din comisia de specialitate economică, nici nu se pricepeau la chestiuni de buget. E limpede că proiectul închirierii s-a născut din neputință și interes. Vorbim aici de neputința de a asigura funcționarea clădirii din surse proprii, dar și de neputința de a aplica pentru o finanțare nerambursabilă, pe axele europene sau guvernamentale. Despre interes vă spunem mai jos.

În cadrul dezbaterii din Consiliu a contat foarte mult un amendament al consilierului local Ionel Dia, votat de o largă majoritate. Dia a propus o corecție profesională în caietul de sarcini, în sensul ca ”la licitația publică să participe numai persoane juridice, nu persoane fizice, care să facă dovada că au experiență în domeniu”. Păi cine a mai auzit de persoane fizice care operează cămine de bătrâni? Amendamentul lui Dia, votat de aleși, a devenit literă de lege… locală. Vorbim aici de HCL 113/27.10.2016, prin care s-a aprobat organizarea licitației, studiul de oportunitate și caietul de sarcini.

Lui Viorel nu i-a căzut cu tronc modificarea. Ca dovadă, cu prima ocazie, primarul a fraudat caietul de sarcini cu nonșalanță. Astfel, Primăria Hârșova a atribuit contractul de închiriere nr. 10/13.12.2016 a căminului de bătrâni de pe strada Vadului nr. 84, format din construcție în suprafață de 731,70 mp și curte de 1.271,58 mp, către o firmă lipsită de cea mai elementară experiență. Vorbim aici de SC Radar Cămin de Bătrâni SRL, o societate înființată pe 5 septembrie 2016, cu doar câteva luni înainte de a câștiga licitația. Radar nu a desfășurat niciun fel de activitate economică până în momentul de față, probat de faptul că pe site-ul oficial al Ministerului de Finanțe nu figurează cu date de bilanț. Contractul a fost încheiat pe zece ani, cu o chirie de 2.400 de lei pe lună (aproximativ 500 de euro).

Și neregulile nu se opresc aici. Astfel, potrivit clauzei 6.2 litera c) din contract, chiriașul avea obligația să obțină toate avizele, autorizațiile și dotările prevăzute de legislația în vigoare pentru desfășurarea activității. Căminul de bătrâni nu funcționează nici la momentul de față. Și nu funcționează… tocmai din lipsa autorizațiilor. În mod bizar, contractul cel deștept nu prevede posibilitatea rezilierii pentru neînceperea activității. Prevede în schimb rezilierea de drept în situația întreruperii activității comerciale pe timp de 3 luni. Însă, de vreme ce activitatea nu a început, e limpede că nu a fost întreruptă. Păi cum să întrerupi ceva ce nu a început? Așa ceva ar fi un non-sens. După 12 luni de așteptare, primarul Ionescu, exasperat că proiectul lui devenea un chix lamentabil, se decide să salveze aparențele, cu prețul încălcării grosolane a contractului și a caietului de sarcini. Oricum, ”pe caiet” :))) îl mai fraudase o dată. Pe 21 august 2017, Primăria a anunțat în SEAP că a atribuit direct un contract de 23.858 de lei plus TVA prin care a cumpărat de la o firmă din  București servicii de arhitectură pentru construcții.

”Autoritatea contractantă dorește încheierea unui contract de servicii pentru documentația tehnică necesară pentru obținerea avizului de securitate la incendiu și obținerea autorizației de funcționare PSI a Centrului Permanent de Îngrijire Persoane în Vârstă”, se arăta la rubrica dedicată descrierii achiziției.

Iată, așadar, că după ce i-a închiriat căminul fără dovada experienței, primarul l-a ajutat pe chiriaș, cu bani de la buget, ca să obțină autorizația. Ce au făcut, cum au făcut? Doar ei știu. Însă, în mod cert, căminul de bătrâni nu funcționează nici în momentul de față. Între timp, Ionescu a uitat de bătrânii bolnavi care meritau, încă din 2008, să aibă un centru al lor. În timp ce ei așteaptă, alesul lor mai pleacă în schimburi de experiență peste ocean, mai face un festival, mai zâmbește frumos în poze… să știe norodul că este, așa cum și-a scris pe tricou, ”un primar extraordinar”.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Primarul din Hârșova trebuie să achite din buzunarul său vizita în SUA și Canada

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe 23 aprilie 2018, la ora 10 dimineața, un funcționar de la compartimentul Achiziții din cadrul Primăriei Hârșova a finalizat procedura de cumpărare a unui pachet de transport cu avionul și de cazare în Canada și Statele Unite ale Americii. Pachetul a costat 32.457,85 de lei sau 6.964,32 de euro. La această sumă se adăuga TVA. Desigur, funcționarul nu acționase de capul său, ci cu ordin de la edilul Hârșovei, Viorel Ionescu. Acesta din urmă plănuia o vizită de serviciu în SUA și Canada. Dar plănuia de capul său, fără să întrebe în prealabil, așa cum era legal, Consiliul Local al orașului Hârșova. Abia pe 2 mai 2018, primarul a realizat că-i trebuie o aprobare. În disperare de cauză, Viorel Ionescu a convocat prin SMS aleșii locali într-o ședință de îndată. Caracterul ”de îndată” nu era întrunit, având în vedere că Ionescu deja își cumpărase biletul de avion cu o săptămână înainte, problema fiind așadar cunoscută din timp. Obedienți din fire, zece consilieri subordonați primarului n-au mai ținut cont de acest moft, votând inițiativa. Astfel a fost adoptată o hotărâre de aprobare a deplasării primarului peste ocean și de decontare a cheltuielilor, pe bază de documente justificative.

”Vizita de lucru are ca scop principal schimbul de experiență în domenii de interes comun: regenerare urbană, digitalizare, parteneriat public-privat, atragere de investiții străine, valorificare a potențialului de import-export, transport public, colectare deșeuri și reciclare, infrastructură”, se arăta în preambulul hotărârii adoptate.

Și tot în preambulul hotărârii se mai arată că, la baza inițiativei, ar sta o invitație primită de la Asociația Municipiilor din România – o structură din care fac parte doar localitățile cu rang de municipiu. Deși nu este membră AMR și nici nu ar avea cum să devină, UAT Hârșova ar fi primit o invitație de a participa la o misiune de informare pe probleme specifice… municipalităților.

Download (PDF, 760KB)

În intervalul 6 – 20 mai 2018, delegația din care a făcut parte și Viorel Ionescu de la Hârșova a vizitat aglomerările urbane Montreal și Ottawa din Canada, dar și metropolele americane Chicago și Washington. În fiecare metropolă vizitată, au avut loc întâlniri cu reprezentanții administrațiilor locale. Vorbim de 4 întâlniri mari și late, de aproximativ două-trei ore fiecare. În restul zilelor, program de voie.

Chiar și așa, agenda discuțiilor a fost total lipsită de învățăminte practice pentru singurul primar de oraș amestecat printre primarii de municipii și președinții de consilii județene care au participat la schimbul de experiență. Astfel, din comunicatele transmise de AMR, reies următoarele preocupări majore ale schimbului de experiență:

  • La Montreal, s-a discutat despre administrarea bugetului de 5,5 miliarde de dolari canadieni al acestei metropole, despre deszăpezire, mobilitate urbană și transportul public de persoane.
  • La Ottawa, delegația română a făcut un tur al orașului. Canadienii le-au prezentat primarilor români două șantiere în lucru. Este vorba despre un patinoar gigantic și despre o linie de metrou de suprafață.
  • La Chicago, s-a discutat de modernizarea aeroportului, despre globalizarea orașelor și despre câteva proiecte ale municipalității americane, cum ar fi de pildă introducerea de senzori de trafic în zonele aglomerate, prin care să se centralizeze într-o platformă digitală informațiile în timp real despre participanții la trafic.
  • La Washington, primarii români au aflat cum funcționează departamentul specializat în securitate, atacuri teroriste și uragane.


Cu experiența acumulată, Ionescu ar putea să-și propună modernizarea aeroporturilor din Municipiul Hârșova, câte or fi ele, construirea unei noi linii de metrou și prevenirea cu mai multă știință a atacurilor teroriste și a uraganelor. Ce-a învățat din programul de voie, vă arătăm cu altă ocazie.

La întoarcerea din misiune, primarul avea obligația legală să informeze Consiliul Local cu privire la schimbul de experiență. În acest sens, trebuie să știți că potrivit art. 44 din Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali, ”în urma îndeplinirii unor misiuni oficiale, aleșii locali sunt obligați să prezinte, la prima ședință ordinară de consiliu, un raport privind deplasările efectuate”. Legea stabilește și un termen maxim pentru îndeplinirea acestei obligații: 30 de zile. Deși au trecut luni bune de la schimbul de experiență, primarul Hârșovei a omis să informeze Consiliul Local cu privire la deplasarea peste ocean. Acest aspect a ieșit la iveală cu ocazia controlului tematic al Curții de Conturi. În aceste condiții, potrivit legii, sancțiunea aplicată este aceea ca primarul să suporte costurile deplasării din buzunarul său. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Felix Stroe, amintiri din copilărie: a vrut să fie ca Leontin Sălăjan, ministru al apărării naționale

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

În timp ce Horia Țuțuianu și Decebal Făgădău participau, alături de ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, la deschiderea anului școlar la proaspăt reînființatul liceu militar din oraș, președintele PSD Constanța, Felix Stroe, lua parte la o ceremonie cu mult mai modestă, în satul Ciobanu din nordul județului, alături de primarul acestei localități, Tudorel Gurgu, și de fostul primar din Hârșova, Tudorel Nădrag. Gurgu și-a anunțat demisia din PSD în urmă cu două săptămâni, pe motiv că localitatea sa nu a primit bani de la Consiliul Județean, care s-ar fi transformat în ultima perioadă într-un soi de Horică SRL (aluzia fiind la președintele CJC, Horia Țuțuianu). De asemenea, Gurgu anunța că organizația PSD Ciobanu se va reorienta spre PMP. Mai mult, primarul din Ciobanu a și participat la școala de vară a PMP-ului de la Neptun, cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar. Certat la cuțite cu Țuțuianu, Gurgu a găsit resorturile să-l aducă la evenimentul său pe șeful lui Țuțuianu. În schimb, președintele Felix Stroe l-a numit pe primarul din Ciobanu prieten și a punctat că prietenia acestuia îl onorează. Stroe a lăudat faptul că Gurgu le-a oferit anul trecut biciclete elevilor din localitate și s-a arătat încrezător că, anul acesta, primarul le va aduce și tablete. De asemenea, le-a vorbit participanților de investiția RAJA în comuna Ciobanu, în rețeaua de apă și canalizare.

Însă cel mai spectaculos moment a fost acela în care Felix Stroe i-a îndemnat pe copii să își propună țeluri mărețe. El a dezvăluit în premieră că, în prima sa zi de școală, în satul său natal, Siriu, de pe valea Buzăului, la întrebarea învățătorului despre ce ar vrea să ajungă în viață, ar fi răspuns: ministru al apărării naționale. Ca o ironie de zile mari, în vreme ce Stroe dezvăluia visul său din copilărie alături de primarul aflat la cuțite cu Horia Țuțuianu, ministrul în funcție al apărării naționale (care poate nici n-a avut acest țel în viață) tocmai inaugura, la braț cu Țuțuianu, Liceul Militar din Constanța.

”În fiecare an, să știți că merg la deschiderea anului școlar la țară, în județ. Nu mă duc în oraș, nu mă duc la Liceul Mircea. Mă duc undeva la țară, pentru că retrăiesc în felul acesta prima mea zi de școală. (…) Vreau să știți, când a întrebat învățătorul nostru, în prima zi, ce vrem să ne facem când vom fi adulți… E prima dată când povestesc acest lucru. Și, noi, atunci, acum mulți ani, o fetiță a spus că vrea să fie croitoreasă. Erau meseriile acelui moment, copii. Lumea evoluează, dar atunci era ceva să fii, la țară, croitoreasă. Un al copil, un băiat, a spus că vrea să fie șofer. Era un lucru foarte important. Și astăzi orice muncă este foarte importantă și orice muncă face cinste celui care o face. Și când m-a întrebat pe mine, eram 12 copii, eu știam să citesc de la cinci ani, pentru că părinții mei sunt învățători. Și i-am spus învățătorului… Văzusem pe ziarul bunicului meu pe ministrul apărării naționale. Era un om, Leontin Sălăjan, era un om frumos, un bărbat frumos, un om tânăr, și m-a impresionat pe mine, îmbrăcat în uniformă. Și când m-a întrebat învățătorul meu ce vreau să mă fac, am zis: domnu* învățător, când voi fi mare vreau să fiu ministrul apărării naționale. Pur și simplu, săracul om a leșinat! Nimeni din satul nostru nu-și mai propusese să fie ministrul apărării naționale. Vă spun – iertați-mi lipsa de modestie – dar chiar așa a fost. Și cu îndârjire m-am gândit toată viața mea să învăț când a fost de învățat, să muncesc serios când a fost de muncă. Și, uitați, n-am ajuns ministrul apărării naționale, dar am fost ministrul transporturilor. Ce vreau să vă spun: este foarte important ceea ce-ți propui să faci în viață.” – le-a spus Felix Stroe copiilor din Ciobanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: