Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Mincinos peste măsură. Chelaru a semnat documente pentru abuzurile lui Matei, dar nu mai recunoaște nimic

Published

on

Cu o lejeritate demnă de un mare actor, Florin Chelaru a mințit într-o notă de relații care i-a fost solicitată de Curtea de Conturi a României. Ne referim aici la o ispravă a primarului din Năvodari consumată în luna septembrie 2017. Atunci, auditorii Curții de Conturi au luat la puricat acte referitoare la jaful de la taxe și impozite comis din 2012 până în 2016. Ce-au constatat aceștia este deja cunoscut opiniei publice. E cert că atât fostul primar Nicolae Matei, cât și actualul primar Florin Chelaru au falsificat ani de zile programele de venituri ale localității.

Favoritisme de milioane de euro

Și au făcut acest lucru cu două scopuri. În primul, numeroase persoane fizice și juridice au fost iertate de datorii. Este cazul operatorilor din Portul Midia, care, deși putrezi de bogați, n-au fost înscriși cu obligații la impozitul pe teren. La fel, concesionarul lacului Tașaul, firma bucureșteană Mat-Fish SRL deținută de un oarecare Doru Matei, nu a plătit un leu măcar pentru 1970 de hectare – luciu de apă, din 2008 până în prezent. Cherhanaua Tașaul, ridicată pe malul aceluiași lac, deținută pe rând de două societăți comerciale, nu a generat niciun venit pentru bugetul local. Deși Primăria a emis avize de funcționare pentru cele două societăți care au exploatat cherhanaua, niciuna din ele nu a fost înscrisă în programul de venituri al bugetului local, de parcă nici n-ar fi existat. E clar că la mijloc sunt favoritisme, cu încălcarea flagrantă a legii. Acestea au o dimensiune impresionantă raportat la faptul că sute de contribuabili nu aveau înregistrate corect datele despre imobilele deținute. Nu exista o coroborare a datelor din programul de venituri cu cele din Registrul Agricol, cu privire la regimul de intravilan/extravilan, evaluarea clădirilor și alte aspecte. Or, în aceste condiții, s-a încasat mai puțin decât trebuia sau, așa cum am arătat mai sus, nu s-a încasat deloc și nu s-au evidențiat niciunde asemenea obligații. Totodată, Primăria a mai uitat să se înscrie la masa credală a unor societăți intrate în insolvență cu sume de recuperat în cuantum de 3,4 milioane de euro.  Iar gaura generală se ridică la 48.966.286 de lei, ceea ce înseamnă 10,8 milioane de euro.

Advertisement

Raport Curtea De Conturi Septembrie 2017

Un fals prin care au muls bugetul de stat

Al doilea scop a fost acela de a se raporta procente stahanoviste la încasarea veniturilor… diminuate prin fals. Unde se făceau aceste raportări? La Trezorerie și la Ministerul de Finanțe. Localitățile cu procente mari de încasare a veniturilor proprii au beneficiat de mai mulți bani de la bugetul de stat. Vorbim aici de sume de ordinul milioanelor, care au intrat în conturile Primăriei Năvodari pe baza acestor falsuri. Totuși, ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie să spunem că falsurile din vremea lui Matei au fost mai crunte decât cele din vremea lui Chelaru.

Povestea unor locuri publice amenajate de un privat pe banii lui, că Primăria nu se sinchisea

Și măgăriile nu se opresc aici. Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că Primăria Năvodari a încălcat opt acte normative, printre care trei legi și o ordonanță de guvern, ceea ce constituie faptă penală, în scopul de a jecmăni un investitor din turism. Este vorba de firma Somaco Construct SRL, aparținând antreprenorului Grigore Comănescu. În anul 2007, investitorul se pregătea să ridice opt vile turistice de patru stele pe malul lacului Siutghiol, pe un teren de aproximativ 8.000 mp cumpărat de la un privat cu 1,3 milioane de euro. Constatând că fâșii din mal s-au prăbușit în luciul de apă, acesta a cerut Primăriei și Apelor Române să consolideze zona de protecție a lacului Siutghiol. Era obligația celor două instituții. Primăria, așa cum a constat Curtea de Conturi, nici nu s-a sinchisit să răspundă, în vreme ce Apele Române s-au plâns că nu au bani și l-au îndemnat să facă lucrarea pe cheltuiala lui. În decembrie 2007, Somaco Construct a obținut autorizația de construire, în baza unui memoriu în care prevăzuse la capitolul de mediu lucrări de consolidare și protejare a malului lacului. Investitorul a făcut lucrarea pe banii lui, ca să fie bine și să nu-și mai bată capul cu nesimțiții care nu aveau chef nici să răspundă la o petiție, darămite să pună osul la treabă.

Advertisement

O amendă de două milioane de euro mascată sub forma unei taxe fiscale

Ani buni, Primăria a fost mulțumită. Însă în 2012, enervat că o rudă a investitorului a îndrăznit să candideze la funcția de primar, Nicolae Matei s-a apucat să caute nod în papură. În primă instanță, acesta a trimis societății Somaco Construt SRL o adresă de intimidare, urmată din scurt de o amendă de 40.000 de lei, la regimul construcțiilor. Grigore Comănescu a contestat amenda în Justiție, ceea ce l-a enervat și mai tare pe Nicolae Matei, care se autointitula în acea perioadă ”Împărat de Năvodari”, așa cum susțin procurorii anticorupție care s-au ocupat de o puzderie de dosare penale pe numele acestuia. Pe 14 august 2012, Împăratul a mai aplicat o amendă peste amenda deja contestată, de data aceasta apreciind că ar fi vorba de depozitarea materialelor cuprinse în construcția de apărare. Ca să nu pară dublă sancțiune, ceea ce și este în realitate așa cum a constat inclusiv o instanță penală, a îmbrăcat-o ca ”taxă fiscală”. În acest sens, a trimis investitorului o decizie de impunere, fără număr de înregistrare și fără nicio explicați. Era o hârtie care nici nu respecta tipicul dictat de lege, însă valora enorm: două milioane de euro.

Primăria a încălcat 8 legi, ordonanțe, hotărâri de guvern…

La atâția ani distanță, după ce Matei a făcut ceva pușcărie și ar putea să mai facă pentru furtul Taberei și al terenurilor din Mamaia Nord, iată că a devenit posibil ca adevărul să fie scos la lumină prin controlul Curții de Conturi. Așa cum am indicat mai sus, auditorii spun că s-au încălcat opt acte normative. Ei spun că Primăria avea cunoștință de lucrare, încă de la momentul emiterii autorizației de construire din anul 2007. Dar mult mai gravă este constatarea că terenul pentru ocuparea căruia s-a pretins taxa aparține de drept statului român, fiind vorba de cuveta, malul și zona de protecție a lacului. Primăria Năvodari a furat pur și simplu terenul statului, pentru a pretinde taxa halucinantă de la investitorul în turism. Auditorii au cerut toate dosarele de ocupare a domeniului public taxate de Primărie. În toate, cu excepția Somaco Construct, există o cerere a persoanelor taxate. Nici nu se putea altfel, de vreme ce legea spune clar că taxa este datorată pentru beneficiul unei prestații, iar o decizie a Curții Constituționale și numeroase hotărâri judecătorești spun că nu poți să beneficiezi în contra voinței tale de un serviciu. Dacă te aleargă Împăratul pe străzi ca să-ți presteze ceva, nu se cheamă taxă, ci samavolnicie. În sfârșit, Curtea mai vorbește de discriminarea agentului economic în raport cu vecinii săi. Astfel, două societăți au beneficiar de contracte de concesiune a terenurilor de la lac, încheiate în 2013 și 2016, la redevențe – atenție!!! – de 87 și  și 91 de bani pe metru pătrat PE AN. Iar Lascu Bros SRL, societatea care administrează Scoica Land, a cumpărat prin negociere directă de la Primărie, în 2012, un teren similar de la Siutghiol, cu malul consolidat în mod similar, cu prețul de 516.026 lei cu tot cu TVA. Așadar, unii au plătit niște mărunțiș sau au cumpărat la prețuri foarte avantajoase, iar Somaco Construct, fără să i se ofere vreun drept de concesiune sau de proprietate, a fost scoasă datoare cu două milioane de euro.

Chelaru minte de îngheață apele

Advertisement

Întrebat de auditorii Curții de Conturi despre abuzul comis împotriva firmei Soamco Construct SRL, Florin Chelaru a răspuns la toate întrebările cu ”Nu știu”!, ”Nu”, ”Nu aveam atribuții”. Cu alte cuvinte, acesta nu a cunoscut abuzul de la Siutghiol. În realitate, ucenicul lui Matei minte de îngheață apele. Prima notificare trimisă firmei Somaco, la scurt după ce Primăria a furat terenul statului de pe malul lacului Siutghiol, este semnată pentru Matei chiar de Florin Chelaru.

Notificare Semnata De Chelaru 1

Băgat săgeată la înaintare, e foarte posibil ca insul să nu fi înțeles pe ce își pusese semnătura. Însă în 2013, pe când Matei era la pușcărie, Chelaru a semnat o nouă adresă pe care a trimis-o instanței de judecată, în care afirma că ”SC Somaco Construct SRL a depozitat și depozitează încă materiale constând în nisip, piatră, pietriș ș.a., pe care le-a folosit pentru stoparea eroziunii malului lacului, dar și pentru amplasarea a patru cheiuri de amarare ambarcațiuni”.

Advertisement

Chelaru Document Din 2003 Taxa Fiscala Somaco

Cap pătrat

Acum e evident că Florin Chelaru a mințit Curtea de Conturi, negând că ar fi știut situația supusă controlului. O știa foarte bine. Și, la fel cum minte acum, mințea și în 2013, cu același tupeu ieșit din comun. Și Curtea de Conturi acum, și Parchetul Judecătoriei Constanța prin procurorul Viorel Teliceanu în 2015, au constatat că niciodată nu s-a depozitat nimic pe teren. Depozitele sunt definite tehnic drept grămezi neconsolidate și provizorii de materiale, din care poți să iei sau să pui, după nevoie, desfășurând o activitate comercială, productivă sau, în general vorbind, taxabilă. Or, Somaco Construct nu a depozitat nimic provizoriu, ci a construit o platformă de consolidare, definitivă și – chiar așa cum îi spune numele – perfect consolidată. Societate nu vinde pietrișul din platformă și nici nu folosește nisipul la cultura broaștelor de baltă. Nu-l ia, nu-l vântură, ci l-a pus acolo, așa cum oricine ar pune o roabă de pietriș în groapa pe care nu vrea Primăria s-o astupe. Cât privește cele patru cheiuri de amarare, acestea n-au existat niciodată, în ciuda minciunilor sfruntate semnate de Chelaru. Cheiuri au fost și sunt în continuare la Scoica Land, care nu a fost taxată cu milioane de euro, ci premiată cu prețul foarte bun, ba chiar sub jumătate din valoarea de inventar, care i-a fost cerut de Primărie la vânzarea terenului… la fel de consolidat împotriva eroziunii.  Așadar, mincinos! Că tot e la modă să-l definești pe om dintr-un singur cuvânt.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions