Connect with us

Actual

Ministerul Energiei elimină obligația păstrării confidențialității informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Nuclearelectrica

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Potrivit noilor contracte de mandate revizuite de Ministerul Energiei, membrii Consiliului de Supraveghere nu mai sunt pot fi trași la răspundere pentru încălcarea obligațiilor de neconcurenţă. Se permit, astfel, conflicte de interes flagrante, susține Fondul Proprietatea prin intremediul unui comunicat de presă și citat de investenergy.ro.

Se prelungește provizoratul la companiile energetice din subordinea Ministerului Energiei . Până vor fi selectați administratori și supraveghetori în baza Ordonanței 109, într-un termen estimat de șefii de la minister de maxim 150 de zile, la Hidroelectrica și Nuclearelectrica rămân pe poziții tot membrii provizorii. Echipa condusă de ministrul Toma Petcu și-a pus în cap Fondul Proprietatea, care – în calitate de acționar minoritar la ambele societăți- se revoltă, acuzând acționarul majoritar de „intervenții nocive”, care sunt în contradicție cu normele guvernanței corporative. „Războiul” dintre cei doi acționari în ce privește situația de la Hidroelectrica se poartă la Tribunal. Reprezentanții Fondului Proprietatea sesisează repetarea situației de la Hidroelectrica și la Nuclearelectrica, Ministerul Energiei efectuând „modificări nocive” la contractele de mandat ale membrilor Consiliilor de Administrație. Ca urmare, Fondul Proprietatea a transmis un comunicat prin care își exprimă „dezaprobarea categorică și îngrijorările majore în privința celor două noi puncte propuse de către Ministerul Energiei pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, programată pe 24 august 2017”.

“Ambele puncte se află în contradicție flagrantă cu normele guvernanței corporative și este de așteptat să aibă un impact negativ asupra performanței Nuclearelectrica, precum și asupra valorii acțiunii acestei companii listate la bursă. Consiliul de Supraveghere interimar al Nuclearelectrica urmează să fie schimbat cu un alt Consiliu cu mandat scurt de patru luni, în ciuda faptului că data expirării mandatului membrilor Consiliului actual era cunoscută de toți acționarii de luni întregi”, semnalează Fondul Proprietatea. Astfel, contractele de mandat propuse pentru noul Consiliu interimar sunt revizuite, fiind eliminate obligații cheie ale membrilor Consiliului, care făceau parte din contractele de mandat anterioare. Potrivit noilor contracte, membrii Consiliului nu mai sunt pot fi trași la răspundere pentru încălcarea obligațiilor de neconcurenţă, permițând, astfel, conflicte de interes flagrante. Mai mult, ei nu mai sunt obligați sa păstreze confidențialitatea informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Nuclearelectrica, se menționează într-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea.

În opinia acționarului minoritar, această situație creată de Ministerul Energiei sporește în mod vizibil riscul unor potențiale practici de corupție și abuzive la Nuclearelectrica. În plus, pune în pericol performanța companiei, deoarece poate influența valoarea acțiunilor companiei cotate la bursă, precum şi încrederea investitorilor în viitorul companiei datorită lipsei de responsabilitate și transparență.

Johan Meyer, Co-CEO și Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: „Având în vedere repetarea situației similare de la Hidroelectrica, efectuarea unor modificări nocive la contractele de mandat ale membrilor Consiliilor pare să fie o practică comună a Ministerului Energiei. Încă o dată, un alt consiliu interimar cu contracte de mandat modificate pentru a fi cat mai permisive, care îngăduie membrilor Consiliului să-și păstreze poziții similare în alte companii energetice, inclusiv concurente, și care elimină dispozițiile privind confidențialitatea, pare să fie modalitatea Ministerului Energiei de a se abate de la legislația privind guvernanta corporativa și, de a urmări probabil alte interese. Această situație ridică îngrijorări serioase cu privire la responsabilitatea membrilor Consiliilor din sectorul energetic de a acționa în interesul companiei și de a nu-și folosi pozițiile de conducere în companii precum Nuclearelectrica și Hidroelectrica pentru a deservi alte interese decât cele ale companiilor respective”.

Oficialii FP insistă că Nuclearelectrica are nevoie urgentă de un Consiliu de Supraveghere puternic, responsabil, cu mandat pe durată completă, pentru a ajuta la gestionarea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă compania.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(FOTO) Lacul Nuntași revine la viață

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând de ieri, 29 octombrie, Lacul Nuntași are din nou apă. ABADL Constanța a derulat lucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria. Ieri a fost finalizată și ultima etapă a lucrărilor de reconectare a acestor lacuri, a fost restabilită curgerea naturală iar Lacul Nuntași este din nou alimentat cu apă.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a precizat că una din componentele activității – prin intermediul agenților și inspectorilor ecologi din teritoriu – este monitorizarea continuă a nivelului apelor din lacurile și canalele cuprinse în perimetrul Rezervației.

”De-a lungul anilor, în perioadele secetoase, s-a constatat o scădere drastică – uneori de până la 50% – a nivelului apei din Lacul Nuntași. În anul 2020, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei și a ajuns la secarea totală. La inițiativa Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării s-a încheiat un protocol de colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) având avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în scopul remedierii situației și refacerii ecosistemului periclitat din lacul Nuntași.”, precizează Biroul de presă al ARBDD. 

Directorul ABADL Constanța, Bogdan Bola, a scris pe pagina sa de Facebook că așa (re)începe totul pe lacul Nuntași!

”Apa începe din nou să curgă în lacul secat acum trei luni. Va fi nevoie de foarte multă apă pentru a acoperi cele aproape 860 de hectare ale cuvetei lacului, însă cu multă muncă, răbdare, atenție și ploaie (nu se poate fără), vom reface biodiversitatea în această zonă.

Și da, este în totalitate meritul echipei mele de la #ABADL, cărora le sunt recunoscător pentru tot ce au demonstrat și pentru tot ce m-au învățat!”, a scris directorul Bogdan Bola.

Foto: Facebook Bogdan Bola

 

 

Mai jos puteți citi informații despre ce s-a întâmplat în ultimele luni:

ABADL a stabilit calendarul pentru salvarea Lacului Nuntași

Autoritățile se implică în salvarea Lacului Nuntași. Bola: ”E nevoie de timp și multă muncă”

(FOTO-VIDEO) Lacul Nuntași a secat în procent de 95%! Efectele secetei pedologice în Dobrogea!

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ceață densă în județul Constanța. Circulație îngreunată pe autostrăzile A2 și A4

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că traficul este îngreunat pe mai multe artere rutiere din partea de sud și sud-est a țării, precum și pe Autostrada A2 București – Constanța și pe Autostrada A4 Ovidiu – Agigea, din cauza ceții dense care, pe alocuri, reduce vizibilitatea sub 100 de metri.

Conducătorii auto care se deplasează în aceste zone sunt sfătuiți să reducă viteza, să evite manevrele riscante în trafic, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și să sporeanscă atenția la volan.

Pe pagina Administrației Naționale de Meteorologie a fost postat un mesaj nou de vreme severă imediată, valabil de la ora 8.00, până la ora 9.30. Potrivit acestuia, este ceață în județul Constanța.

”Se vor semnala local și temporar, ceaţă care va determina scăderea vizibilității sub 200 m şi izolat sub 50 m.”, precizează meteorologii.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Urmează zile friguroase. LAPOVIȚĂ și NINSOARE, la munte

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, meteorologii au emis un mesaj nou de  vreme severă valabil începând din noaptea următoare.

Potrivit ANM, informarea meteorologică  vizează intensificări ale vântului, precipitații mixte în zona de munte. Intervalul de valabilitate este 30 octombrie, ora 02.00 – 31 octombrie, ora 20.00.

În intervalul menționat vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu viteze de 60…80 km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali rafalele vor depăși temporar 90 km/h. La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare și local se va depune strat de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări și în celelalte regiuni, dar mai ales în sudul și vestul Olteniei, unde se vor atinge viteze de 50…60 km/h.

Notă: Temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (31 octombrie), în Subcarpații Moldovei vor fi posibile precipitații mixte. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: