Connect with us

Politica

Ministerul lui Cîțu împrumută la greu ca să suporte deficitul bugetar estimat la 8,6% din PIB

Published

on

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) împrumută în draci. Cele mai recente date arată că ministrul condus de Florin Cîțu a împrumutat, ieri, 999,7 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Astfel, Finanţele au atras 675 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 17 de luni, la un randament mediu de 2,90%, şi 324,7 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni pe 168 luni, la un randament de 3,93%.

Marţi sunt programate licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei, respectiv 45 de milioane de lei la randamentele stabilite luni pentru obligaţiuni.

“Astăzi MFP a împrumutat 675 milioane de lei la o dobândă medie 2,90%, în timp ce dobânda în piaţă era de 2,99%, la o scadenţă de 1,4 ani, şi 324 milioane de lei la o dobândă medie de 3,93% /3,95%, dobânda în piaţă de 4,03%, la o scadenţă de 14 ani. Împrumutul de astăzi este folosit la acoperirea deficitului bugetar lunar şi plata a 47,7 miliarde de lei care reprezintă împrumuturi luate în anii precedenţi”, a scris ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, pe pagina de Facebook.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Pe de lată parte, Institutul Național de Statistică arată că Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – a fost în trimestrul II la nivelul de 244,96 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 11,9% faţă de trimestrul I 2020 şi cu 10,2% faţă de trimestrul II 2019.

Specialiștii în economie vorbesc de faptul că împrumuturile masive pe care le face statul vin să acopere din gaura financiară uriașă în care se află România. Concret, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, la jumătatea lunii august, că deficitul bugetar este estimat să crească în acest an de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB.

Sursa: incont.stirileprotv.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta