Societate
Ministrul de Interne anunță că banii din amenzile aplicate în timpul stării de urgență vor ajunge în sistemul medical

Societate
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Județul Constanța, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale, vacante, de:
- ofițer mecanic maritim – 1 post în cadrul Biroului hidrologie marină – S.G.A. Constanța
- șofer – 1 post în cadrul Formației Mangalia – S.G.A. Constanța
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:
- ofițer mecanic maritim:
- studii medii în domeniul naval;
- vechime în specialitate: minimum 1 an.
- carnet marinar cu valabilitate de minimum 1 an;
- brevet/certificatul de capacitate cu valabilitate mai mare de 2 ani.
- șofer:
- studii medii în domeniul auto;
- vechime în specialitate: minimum 4 ani.
- posesor permis de conducere minimum categoria C;
- certificat pentru conducere autovehicule transport marfă cu masa de 7,5 tone.
Concursul se va organiza conform calendarului următor:
- 10 iunie, ora 15.00 – termenul limită pentru depunerea dosarelor;
- 21 iunie, ora 11.00 – proba scrisă;
- 27 iunie, ora 11.30 – proba interviu.
Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente:
- cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare;
- copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
- copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică;
- carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie;
- cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează;
- adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate;
- curriculum vitae.
Adeverința care atestă starea de sănătate conține, în clar, numărul, data, numele emitentului și calitatea acestuia, în formatul standard stabilit de Ministerul Sănătății.
În cazul în care candidatul depune o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale, în cazul în care este declarat admis la selecția dosarelor, acesta are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului.
Copia actului de identitate, copiile documentelor de studii și carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea vor fi prezentate și în original în vederea verificării conformității copiilor cu acestea.
Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare: Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, str. Mircea cel Bătrân nr. 127, Constanța, telefon 0241/673036, interior 137, 138.
Comments
Societate
Direcția de Drumuri și Poduri Constanța are un nou director regional

Cu începere de ieri, 26 mai, la conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța a fost numit un nou director regional. Este vorba despre ec. Florin Vizan.
Potrivit DRDP Constanța, acesta a fost numit în baza Hotărârii nr.10/16.05.2022 a Consiliului de Administrație al CNAIR și a împuternicirii nr. DG1/1074/25.05.2022 dată de directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Precizăm că Florin Vizan nu a fost până acum angajat al DRDP Constanța.
Comments
Societate
Vaccin anti-cancer, testat cu succes

Un nou vaccin anti-cancer, testat pe șoareci și pe maimuțe, a demonstrat că poate să distrugă protecțiile pe care tumorile le pun în aplicare pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar, blocând celulele bolnave, relatează agenția ANSA, citată de Rador.
Majoritatea vaccinurilor împotriva cancerului vizează proteine specifice (antigen) găsite pe suprafața celulelor tumorale, cu intenția de a ajuta sistemul imunitar să le recunoască și să le atace.
Totuși, capacitatea acestor antigeni de a stimula un răspuns imunitar este unică pentru fiecare individ, ceea ce face dificilă dezvoltarea unui vaccin eficient pentru toți. Mai mult, tumorile reușesc adesea să scape de atacurile celulelor imunitare, modificând sau mascând antigenii din celulele lor, astfel încât acestea să nu fie recunoscute.
Cercetătorii conduși de Soumya Badrinath au adoptat o abordare diferită. Vaccinul lor împotriva cancerului poate depăși variațiile individuale, deoarece vizează două tipuri de celule imunitare, celulele T și celulele NK (Natural Killer), care provoacă un atac general și coordonat.
În special, vaccinul stimulează două proteine numite MICA și MICB, care sunt prezente și la suprafața celulelor canceroase și a căror producție crește în condiții de stres, care sunt capabile să se lege de celulele imunitare și să le activeze. În mod normal, tumorile reușesc să neutralizeze această amenințare, descompunând MICA și MICB și dispersându-le, dar tocmai în acest moment intră în joc noul vaccin: împiedică celulele tumorale să se elibereze de cele două proteine și, prin urmare, să facă mai ușoară activarea celulelor T și NK ale sistemului imunitar.
Rezultatele indică faptul că terapia este capabilă să promoveze imunitatea protectoare împotriva tumorilor, chiar și împotriva celor cu mutații care scapă în mod normal de apărarea naturală a organismului. În testele preliminare, efectuate pe șoareci și exemplare de macac rhesus, vaccinul s-a dovedit eficient și sigur.
Comments
-
Actualo săptămână ago
S-a întâmplat la Constanța. Un tânăr cu permisul SUSPENDAT a schimbat locul cu pasagerul din dreapta
-
Actual2 săptămâni ago
S-a întâmplat la Constanța. Focuri de armă pentru prinderea unui bărbat care conducea drogat și fără permis
-
Actual2 zile ago
Accidente grave de muncă în județul Constanța. Urmează o campanie de verificare în domeniul construcțiilor
-
Exclusiv2 săptămâni ago
Clienții avocatului Hașotti au pierdut cariera Sibioara. Justiția a constatat că retrocedarea s-a făcut cu acte FALSIFICATE
-
Administratie4 săptămâni ago
Primăria Constanța anunță că peste 1.000 de tone de deșeuri au fost strânse din oraș în campania „Curățăm România”
-
Actual3 zile ago
ÎNCHISOARE pentru neplata impozitelor. Decizia ANAF
-
Administratie2 săptămâni ago
Autoritățile din comuna Lumina s-au alăturat campaniei ”Curățăm România!”
-
Societate4 săptămâni ago
Biblioteca Județeană Constanța face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante