Connect with us

Politica

Ministrul Justiției a pornit procedura pentru numirea procurorilor de rang înalt de la Parchetul General, DNA și DIICOT

Publicat

la

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a pornit recent procedura pentru numirea procurorilor de rang înalt. Este vorba de funcții foarte importante de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, DNA și DIICOT, instituții esențiale în lupta anticorupție și împotriva criminalității organizate, care au nevoie de o conducere stabilă și cu atribuții complete.

„Voi ține cont de avizul Secției pentru procurori a CSM la propunerile pentru ocuparea funcțiilor vacante de procurori șefi la DIICOT, DNA și Parchetul General. Interviurile vor avea loc între 6 şi 9 septembrie. Ulterior, voi transmite propunerile către CSM pentru avizare De acolo, aceste propuneri vor merge către preşedinte. Dacă va fi vreun aviz negativ, solicitarea mea către domnul președinte va fi aceea de a nu da curs acelei propuneri. 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐢𝐭𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐧𝐨𝐦𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢, 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐢. 𝐂𝐚̂𝐭𝐚̆ 𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐭 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥, 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐦𝐞𝐮 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞, 𝐨 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐬̧𝐢 𝐫𝐞𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞. În orice caz poate solicita o respingere, bineînţeles, atributul final pe această legislaţie revine preşedintelui, cum este şi normal. Îmi doresc să se înscrie cât mai mulţi candidaţi, astfel încât să îi transmit președintelui cele mai bune variante, ca aceste structuri să fie întărite instituţional şi să-şi poată desfăşura activitatea. Fac un apel către procurori, care știu că a început această procedură de selecție, să se înscrie cu toată încrederea. Aș vrea să ne bucurăm de experiența lor”, a declarat Stelian Ion.

Consolidarea acestor instituții poate avea loc și prin diminuarea factorului politic în procedura de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, lucru propus de Stelian Ion în discuțiile pe marginea Legilor justiției.  Concret, soluția propusă presupune o procedură în două etape, cu implicarea Secției pentru procurori a CSM, spun cei de la USR

„Un rol crescut al Secției pentru procurori este esențial. De-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, și nu ignorate”, a declarat Stelian Ion.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziunea fiscală la TVA

Publicat

la data de

Scris de

Deficitul de încasare a TVA în România a crescut de la 29,1 miliarde lei în 2018, până la 35,1 miliarde lei în 2019, arată un nou raport publicat joi de Comisia Europeană, scrie Agerpres. Pierderile de venituri din TVA au un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor pe care administraţiile publice le alocă bunurilor şi serviciilor publice de care depindem cu toţii, cum ar fi şcolile, spitalele şi transporturile. În acelaşi timp, TVA neîncasată ar putea avea şi un efect pozitiv, întrucât statele membre depun eforturi pentru a acoperi datoria contractată în timpul redresării iniţiale în urma pandemiei de COVID-19 sau pentru a ridica nivelul ambiţiilor în materie de finanţare a combaterii schimbărilor climatice. Conform acestui document, în 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, cu o pierdere de 34,9% din veniturile din TVA (comparativ cu 32,7% în 2018), urmată de Grecia (25,8%) şi Lituania (23,5%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croaţia (1%), Suedia (1,4%) şi Cipru (2,7%). Comisia Europeană subliniază că, în termeni relativi, România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE pe întreaga perioadă 2015-2019.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Nicolae Ciucă anunță VOTAREA certificatului verde PÂNĂ LA FINELE ANULUI

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă spune că certificatul verde va fi votat în Parlament până la finele anului. Acesta spune și că documentul ar putea fi folosit și în biserici, deși reprezentanții cultelor au cerut acest lucru.

“Aș putea spune că activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor. Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă. Este o modalitate de  dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni. A fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști, și sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament și să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce privește incidența bolii și va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă citat de stiripesurse.ro.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

De ce au lipsit reprezentanții USR Constanța de la ceremoniile dedicate Zilei Naționale. Vezi ce spune consilierul Mihai Ochiuleț

Publicat

la data de

Scris de

Capetele de afiș politice la ceremoniile dedicate sărbătorii Zilei Naționale la Constanța au fost primarul Vergil Chițac și viceprimarul Ionuț Rusu, aflați în prima linie, iar în plan secund s-a aflat și City Managerul orașului, Felicia Ovanesian. Mulți s-au întrebat de ce lipsesc reprezentanții USR și PSD de la ceremonii. În ceea ce îi privește pe cei de la USR, consilierul Mihai Ochiuleț vine cu o explicație, care se dovedește a fi și un răspuns la un material publicat de un ziar constănțean.

„Nu am aflat de ce nimeni de la PSD nu a fost prezent la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naționale de la Constanța și nici nu mă interesează, dar pot să vă spun de ce nu a fost nimeni de la USR: pentru că nimeni nu ne-a invitat! Cei de la Replica ar fi aflat asta dacă făceau un minim de efort să ne întrebe. Dar e ok, nu ne supărăm. Crema liberalilor constănțeni a vrut să acapareze evenimentul. Au dat bine la poză și chiar îi felicit! Cu toate acestea, regret profund că primarul Chițac a fost huiduit în timp ce încerca să rostească ce avea scris pe foaie, dar se mai întâmplă atunci când apari rar, iar oamenii sunt nemulțumiți, deși tu crezi că ei sunt foarte bucuroși să te vadă. Realitatea 1 – Chițac 0.“, a scris pe Facebook Mihai Ochiuleț.

Amintim că, primarul Vergil Chițac a fost huiduit la scenă deschisă atunci când a luat cuvântul în cadrul ceremoniilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: