Connect with us

Actual

Ministrul Petcu, îngrijorat de defecțiunile la reactoarele de la Cernavodă: “Am cerut o analiză la SNN”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Conducerea Nuclearelectrica așteaptă aprobarea acționarului majoritar – Ministerul Energiei pentru a demara retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă. Ministrul Energiei, Toma Petcu, ne-a declarat că va lua o decizie după ce CNCAN stabilește împreună cu SNN strategia de autorizare și implicit cerințele pentru obținerea acesteia, în baza unui studiu comandat de companie, aflat în derulare. El s-a arătat nemulțumit de discuțiile și speculațiile pe tema întârzierii aprobării de la minister pentru proiectul de retehnologizarea a reactorului și, totodată, de modul în care s-au luat decizii la SNN. Nu este normal ca acționarii să adopte o decizie, după ce aceasta a fost deja luată, că și-au dat seama că le trebuie mai mult timp, a precizat Petcu citat de investenergy.ro.

Potrivit experienței internaționale, în proiectele de retehnologizare pe termen lung din Canada, Europa, SUA, sunt necesare: Studii integrate de evaluare a impactului asupra mediului, pentru obținerea acordului de mediu, un Raport final de securitate nucleară, precum și revizuirea periodică a securității nucleare. SNN derulează, în prezent, un studiu cu proiectantul central pentru a stabili împreună cu CNCAN strategia de autorizare și implicit cerințele pentru obținerea acesteia, informează reprezentanții companiei. Strategia actualizată prevede funcționarea unității pe durata de viață operațională de 30 de ani prin depășirea limitei de 210.000 de ore la un factor de capacitate de 80%. Ministrul Energiei a mai anunțat că a cerut o analiză la Nuclearelectrica pentru a vedea care sunt cauzele repetatelor defecțiuni tehnice la reactorele de la Cernavodă, precum și soluțiile pentru a putea preveni astfel de situații.

“Mă îngrijorează defecțiunile tehnice din ultima perioadă la Unitățile de la Cernavodă. Ce s-a întâmplat recent la reactorul 2 este același tip de defecțiune  ca la reactorul în iarnă. Implică același tip de reparații”, a spus Petcu.

La ultima AGEA, Ministerul Energiei  s-a abținut de la votul aferent punctului 2 de pe ordinea a zi, respective  aprobarea strategiei și planului de acțiuni actualizate pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, astfel că în final nu s-a întrunit numărul de voturi necesar luării unei hotărâri.

Potrivit informării SNN, acționarul majoritar a considerat că la momentul AGA (11.07.2017) informația pusa la dispoziție de societate este insufficientă pentru a adopta o decizie în acest sens, subiectul urmând sa fie readus în atenția acționarilor în cadrul unei adunări generale ulterioare. “Reprezentanții ministerului au solicitat conducerii companiei completarea strategiei/planului de acțiuni cu informații suplimentare privind acțiunile întreprinse până în prezent conform planului aprobat în anul 2013, situația condiționărilor în începerea lucrărilor privind extinderea numărului de ore de funcționare a Unității 1, realizarea instalației de detritiere și retehnologizarea Unității 1, cu prelungirea duratei de operare cu încă 30 de ani, rezultatele inspecțiilor preliminare realizate de SNN care au condus la oportunitatea extinderii numărului de ore de operare a Unității 1 și o evaluare cel puțin preliminară a structurii organizatorice și contractuale în care se va realiza proiectul de retehnologizare, cu impact asupra costurilor”, se precizează în documentul Nuclearelectrica transmis spre informare acționarilor și investitorilor. Conducerea companiei reafirmă că “a solicitat aprobarea acționarilor pentru actualizarea strategiei și planului de lucru ale programului de retehnologizare a Unității 1 tocmai pentru a putea implementa măsuri concrete în acest sens în avantajul acționarilor.”

Strategia actualizată pentru Proiectul de retehnologizare a Unității 1, care prevede extinderea duratei de viață va aduce beneficii semnificative pentru situația financiară a SNN. Totodată, va implica riscuri reduse și controlabile din punct de vedere tehnic, operare, financiar în condiții tehnologice bine controlate privind securitatea nucleară, prin comparație cu obiectivul strategiei, de constituire de fonduri proprii suplimentare pentru proiect de până la 100 milioane euro, de-a lungul perioadei extinse, condiționat de retenția beneficiilor respective și nedistribuirea lor către acționari, se precizează în răspunsul SNN la solicitarea Ministerului Energiei. SNN va implementa un set de măsuri al cărui scop este să demonstreze fără echivoc că Unitatea 1 poate fi exploatată în condiții de securitate nucleară dincolo de 210.000 de ore de funcționare, se menționează în raportul companiei.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Agricultorii din Dobrogea, mesaj pentru premierul Orban: să declare județele Constanța și Tulcea calamitate!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Grupul de Inițiativă al Producătorilor Agricoli din Dobrogea i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă prin intermediul căreia îi cer să declare județele Constanța și Tulcea ca fiind zone calamitate din cauza secetei.

„Dobrogea se confruntă cu o situație excepțională cauzată de seceta pedologică care s-a instalat începând cu luna noiembrie 2019. Din datele publice transmise de Ministerul Agriculturii reiese că din suprafața totală calamitată de 1,2 – 1.4 milioane de hectare la nivelul țării, 416.000 hectare sunt doar în județul Constanța, deci mai bine de o treime din totalul suprafețelor afectate la nivel național. În această situație specială starea producătorilor agricoli afectați de secetă se agravează pe zi ce trece, mare parte din aceștia confruntându-se cu o lipsă acută de lichidități din cauza nerecoltării culturilor însămânțate în toamna anului 2019. Pentru a putea depăși această criză, pentru a putea înființa noile culturi de toamnă, dar în special pentru a evita o criză alimentară la nivelul întregii țări, noi agricultorii avem nevoie să fim susținuți de către autoritățile statului“, notează Grupul de Inițiativă al Producătorilor Agricoli din Dobrogea prin: Theodor Ichim, Răzvan Filipescu, Mircea Chipaila, Cornel Zamfir, Jean Marc Lacrouts , Mihai Ciobanu și Daniel Gheordunescu.

Download (PDF, 190KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) A plouat de-a rupt. 15 străzi au fost inundate în localitatea Valu lui Traian

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Dobrogea a fost sub cod portocaliu de vremea rea, iar în județul Constanța a plouat foarte tare. Au fost numeroase localități în care s-au produs inundații. Cele mai multe străzi inundate a fost în localitatea Valu lui Traian.

Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța aici au fost înregistrate 15 străzi inundate, o magazie și 5 case. De asemenea, a fost și un copac care a căzut.

La fața locului au intervenit 12 subofițeri, 1 ofițer și o autospecială de stingere și una de primă intervenţie, un microbuz și 4 motopompe.

Vezi imagini:

Sursa foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Prognoza meteo. La sfârșitul lunii octombrie, vremea se răcește accentuat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 26 octombrie – 8 noiembrie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie, cu o medie a valorilor diurne de 17…20 de grade și a celor nocturne de 6…9 grade, dar scăderea temperaturilor din intervalul 30 octombrie – 02 noiembrie va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12…14 grade şi minime de 3…6 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme normală, posibil chiar rece spre finalul perioadei de referinţă. Va ploua local în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză.

CRIŞANA

O vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie va caracteriza primele zile ale intervalului, astfel că media maximelor va fi de 17…20 de grade, iar a minimelor de 6…9 grade. Ulterior, în perioada 30 octombrie – 02 noiembrie, răcirea accentuată a vremii va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12…14 grade şi minime de 2…6 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme normală, posibil chiar rece spre finalul perioadei de referinţă. Va ploua local în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de referinţă.

TRANSILVANIA

Până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menţine mai ridicate decât cele specifice la sfârşit de octombrie, cu medii ale maximelor de 14…19 grade şi ale minimelor de 5…8 grade. Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie – 02 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 9…12 grade ziua şi 0…5 grade noaptea, mediat regional. Variaţii termice sunt estimate şi pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie. Ploi locale se vor semnala în jurul datei de 30 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în primele zile din cea de-a doua săptămână de prognoză.

MARAMUREŞ

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie, cu o medie a valorilor diurne de 18…20 de grade și a celor nocturne de 7…9 grade, dar scăderea temperaturilor din intervalul 30 octombrie – 02 noiembrie va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12…13 grade şi minime de 3…5 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori posibil peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme mai rece spre finalul perioadei de referinţă. Ploile vor fi mai frecvente în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la începutul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

MOLDOVA

Până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menţine mult mai ridicate decât cele specifice la sfârşit de octombrie (medii ale maximelor de 14…19 grade şi ale minimelor de 7…11 grade). Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie – 02 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 10…13 grade ziua şi 3…5 grade noaptea, mediat regional. Variaţii termice sunt estimate şi pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie. Ploi mai frecvente vor fi în jurul datei de 30 octombrie, iar în celelalte zile din interval va ploua în general slab şi doar cu caracter local.

DOBROGEA

Până în data de 30 octombrie, valorile termice se vor menţine mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu maxime de 18…20 de grade şi minime de 10…14 grade, mediat regional. Apoi vremea se va răci accentuat, determinând un regim termic uşor sub cel normal, în medie cu 10…13 grade ziua şi 4…6 grade noaptea. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o încălzire uşoară a vremii, iar estimările indică valori termice în general în jurul mediilor multianuale până la sfârşitul intervalului de referinţă. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată la începutul intervalului şi în jurul datei de 29 octombrie.

MUNTENIA

Până în data de 30 octombrie, valorile termice se vor menţine mult mai ridicate decât cele normale, cu maxime de 17…20 de grade şi minime de 8…10 grade, mediat regional. Apoi vremea se va răci, determinând un regim termic apropiat şi chiar uşor sub de cel climatologic specific perioadei din an, în medie cu 12…14 grade ziua şi 2…5 grade noaptea. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o încălzire uşoară a vremii, iar estimările indică valori termice în general în jurul mediilor multianuale până la sfârşitul intervalului de referinţă. Se vor semnala pe alocuri ploi slabe, temporare

OLTENIA

O vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie va caracteriza prima parte a intervalului, astfel că media maximelor va fi de 18…20 de grade, iar a minimelor de 7…10 grade. Ulterior, în intervalul 31 octombrie – 02 noiembrie, răcirea treptată a vremii va determina un regim în general apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 13…15 grade şi minime de 3…5 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme normală spre finalul perioadei de referinţă. Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusă pe tot parcursul intervalului de referinţă.

LA MUNTE

Intervalul va debuta cu vreme mai caldă decât ar fi normal, cu maxime în medie de 8…14 grade și minime pozitive în cea mai mare parte a zonei montane. Din 30 octombrie însă, răcirea vremii va fi accentuată, astfel că temperaturile vor deveni apropiate sau chiar mai scăzute decât mediile multianuale, cu 2…6 grade ziua şi valori sub pragul de îngheţ noaptea. Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în jurul celui climatologic specific la începutul lunii noiembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată între 30 octombrie – 02 noiembrie, perioadă când la altitudini mari vor fi şi ninsori sau lapoviţă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: