Connect with us

Actual

Ministrul Prună, la închisoare! Senatorul Vasiliev e uluit!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a efectuat vineri o vizită la Penitenciarul Poarta Albă, au declarat pentru AGERPRES oficiali din ministerul Justiției. Potrivit oficialilor MJ, ministrul Prună a stat câteva ore la Penitenciarul Poarta Albă și a încercat să discute cu cât mai mulți deținuți. Vizita ministrului la penitenciar vine după ce MJ a lansat un proces de informare și consultare publică cu privire la situația sistemului și măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea sustenabilă a supraaglomerării. Deținuți din toată țara au declanșat, la începutul lunii iulie, ample proteste împotriva condițiilor din închisori, vârful fiind atins pe 14 iulie, când au fost înregistrate evenimente în 15 penitenciare. Ministrul Justiției afirma, după ce deținuții din mai multe penitenciare din țară au refuzat hrana, că România nu mai poate amâna luarea unor măsuri pentru îmbunătățirea situației din închisori, chiar dacă sumele alocate pentru investițiile care trebuie să fie făcute ar putea provoca și nemulțumiri.  “Suntem acum într-un moment în care nu avem de ales, trebuie să acceptăm că avem, ca societate, o problemă gravă, trebuie să acceptăm că cei care au greșit își execută pedeapsa într-un penitenciar, dar trebuie să o facă într-un mod demn și mai trebuie să acceptăm că avem numeroase hotărâri de condamnare la CEDO. Și pentru toate aceste motive cred că suntem în ceasul al doisprezecelea pentru a propune niște măsuri, chiar dacă poate că ele nu or să fie populare pentru toată lumea. Cei care nu vor să investim nimic în penitenciare, când vor vedea bugetele pe care o să le alocăm, vor fi nemulțumiți, cei care își doresc o grațiere colectivă și o amnistie, atunci când vor vedea că nu va exista sub mandatul meu o asemenea măsură, vor fi și ei nemulțumiți”, declara Raluca Prună, la sfârșitul lunii iulie.  În aceeași perioadă, ministrul Raluca Prună anunța că nu intenționează să propună o lege de grațiere sau amnistie, chiar dacă au existat presiuni în acest sens în spațiul public. “Am simțit o foarte mare presiune. De altfel, presiunea a fost și publică. (…) Nu am de gând să propun niciun fel de măsură de grațiere și de amnistie. De ce? Pentru că asta nu ar rezolva cauza. Noi avem o problemă de condiții în penitenciar și presupunând prin absurd că mâine toată lumea ar ieși din penitenciar, condițiile rămân aceleași. Și sistemul judiciar din România va continua să condamne persoane care se vor duce în aceleași condiții și vor avea exact aceleași probleme” declara Raluca Prună, apreciind că soluția problemelor din penitenciare nu ar fi grațierea, ci identificarea și apoi rezolvarea cauzelor care au condus la situația actuală.

Senatorul Marian Vasiliev e uluit de sumele cheltuite pentru detinuti

Cu numai o zi inaintea vizitei ministrului Pruna la penitenciarul Poarta Alba, senatorul de Constanta, Marian Vasiliev, scria pe pagina sa de facebook. „Sunt socat pe masura ce inteleg mai bine ce inseamna sistemul penitenciar din Romania…Dam pensii de 100 de euro unor oameni dupa o munca de o viata… Alocam 2 euro pe zi pentru hrana bolnavilor in spitale sau a copiilor si batranilor din centrele sociale…Dam salariul de 200 de euro unui medic rezident care face zeci de ore de garzi suplimentare…DAR CHELTUIM 700 DE EURO LUNAR PENTRU FIECARE DETINUT !!! Si de ce? Pentru ca nu avem curajul sa recunoastem ca sistemul doreste asta ca sa isi pastreze salariile mari? Ca noi ca stat, in loc sa recuperam banii furati, ii lasam pe faptasi cu banii si le si platim milioane de euro?? Cum ar fi ca cei care au furat sa plateasca prejudiciul creat, o suma identica drept amenda si sa faca arest la domiciliul lor? Sa cheltuie din banii lor, nu ai nostri !! Cum ar fi ca banii pentru detinutii care nu au savarsit infractiuni cu violenta sa ajunga in salariile medicilor, de exemplu? Si sa nu mai vorbim de cele 80 de milioane de euro anual pe care Romania le va plati in urma deciziei CEDO…Cei care au prejudiciat statul si au furat banii acestei tari trebuie sa devina o sursa de bani pentru stat, nu un motiv de cheltuiala…Din septembrie voi propune un set de masuri care sa schimbe din temelii sistemul…Dar pentru asta e nevoie de sprijinul intregii societati romanesti…”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

A murit antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă. Sala de sport din Nisipari va purta numele reputatului tehnician

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă, de la secția de haltere a Liceului cu Program Sportiv Constanța a murit în această dimineață la numai 44 de ani. El a fost internat la spitalul din Medgidia, infectat fiind cu SARS-CoV-2. Autoritățile din Nisipari, satul unde Angheluș Beșleagă antrena cu succes copiii din zonă, spun că antrenorului i s-a făcut rău în urmă cu câteva zile și a fost transportat la spital, el având și afecțiuni pulmonare.

Angheluș Beșleagă era unul dintre cei mai apreciați antrenori din țară cu rezultate deosebite. În satul Nisipari, comuna Castelu, profesorul avea o adevărată pepinieră de halterofili, care au uimit prin rezultatele obținute în diverse competiții. Printre cei mai reprezentativi sportivi ai săi se numără și Bianca-Daniela Dumitrescu, multiplă  campioană națională și europeană.

În memoria reputatului antrenor de haltere, autoritățile din Castelu au hotărât ca sala de sport din localitatea Nisipari să poarte numele de „Angheluș Beșleagă“.

„A murit o certitudine a sportului din comuna Castelu. Pe Angheluș Beșleagă l-au recomandat rezultatele sportive la haltere, fiind campion național. A practicat din tinerețe acest sport, iar acum experiența acumulată de el în calitate de sportiv o împărtășea copiilor atât la Liceul sportiv Constanța, cât și în satul în care locuiește – Nisipari. A construit în Nisipari o sala de antrenament din fonduri proprii atrăgând copiii pasionați de acest sport, văzând în ei viitori sportivi, lucru concretizat prin rezultate excelente în concursurile sportive naționale și europene. Regretăm dispariția prematură a profesorului antrenor ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ! În memoria a ceea ce a reprezentat la nivel județean, și în primul rând local, în prima ședință de Consiliu local vom propune domnilor consilieri ca Sala de Sport Nisipari să poarte numele “ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ”!“, este mesajul primarului din Castelu, Nicolae Anghel.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În aceste zile, mii de polițiști de frontieră sunt la datorie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că ne aflăm în perioada zilelor libere cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, precum şi într-o situaţie specială în contextul prevenirii răspândirii infecţiei cu Sars-Cov-2, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

În acest sens, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, au fost dispuse următoarele măsuri:

– asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;

– peste 3.800 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

– suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct;

În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Română menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor masuri comune.

Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional, care sunt operaţionale şi funcţionează în regim permanent, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cum va fi vremea în acest sfârșit de săptămână

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Iată cum va fi vremea în acest sfârșit de săptămână, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie:

Astăzi, în vestul, nordul şi centrul ţării vremea va fi în general închisă, cu valori termice diurne mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros, iar aria precipitaţiilor se va extinde treptat. Acestea vor fi sub formă de ploaie, trecător lapoviţă, iar mai ales la munte vor predomina ninsorile. Izolat vor fi condiţii de polei. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea va fi nebulozitate de plafon jos şi ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 1 şi 11 grade, iar cele minime între -5 şi 4 grade.

Duminică, 29 noiembrie, cerul va avea înnorări în cea mai mare parte a ţării, mai persistente ziua în sud-vestul, centrul şi nord-estul teritoriului, unde precipitaţiile se vor semnala local; la munte va ninge, iar în zonele mai joase de relief vor fi ploi, lapoviţă şi ninsori. În regiunile sudice şi sud-estice, dimineaţa pe alocuri se va semnala ceaţă, iar aria de nebulozitate şi precipitaţii – mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă – va fi în extindere în cursul nopţii. Pe spaţii mici se pot cumula cantitãţi de apă însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate pe crestele montane şi în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 9 grade, mai ridicate în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -5 şi 5 grade.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: