Societate
Minori infractori! Șase copii au comis tâlhării și furturi!

Societate
Decanul de vârstă al marinarilor militari împlinește 102 ani

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea a ajuns la venerabila vârstă de 102 ani și este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române care a slujit țara, cu onoare și cu cinste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare. Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, la vârsta de 11 ani, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară și a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Pentru marinarul veteran Mircea Caragea, cea mai frumoasă amintire este faptul că a participat la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939, navă despre care îi place să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea pentru nava-școală „Mircea” este perenă și necondiționață la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.
După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.
În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu munitie, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944). Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și cu Ordinul „Coroana României”.
La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a schimbat registrul maritim cu cel fluvial, fiind numit comandant militar al Portului Hârșova (1944-1945). Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcția de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galați (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele (1947).
Cariera tânărului ofițer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc, când avea vârsta de 28 de ani, de către regimul totalitar comunist instaurat la putere în țara noastră și, la data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă, dar acest moment nefast nu i-a distrus energia și puterea de a merge mai departe în viață. A urmat o perioadă în care își găsea cu greu un loc de muncă, pe șantiere, ca muncitor necalificat, și, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcție de grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieșit la pensie.
După instaurarea regimului democratic în țara noastră, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă și, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, respectiv contraamiral. În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplara sa conduită civică, Președintele României i-a conferit, în anul 2019, contraamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.
„Cuvintele sunt puține pentru a ne exprima recunoștința față de importantele servicii pe care le-ați adus țării noastre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și pentru vitejia şi spiritul dumneavoastră de sacrificiu de care ați dat dovadă în cariera militară avută la bordul navelor militare și în alte structuri ale Marinei Regale Române.
Vă asigur de întreaga mea admirație pentru puterea exemplului pe care ați transmis-o generațiilor de marinari militari, cu privire la remarcabila conduită civică, demnitatea și tăria de caracter cu care ați înfruntat, mai bine de patru decenii, vicisitudinile vieții, după ce ați fost trecut în rezervă, în anul 1947, de către regimul comunist, fără prea multe explicații.
Cu prilejul aniversării vârstei de 102 ani, în numele întregului personal al Forțelor Navale Române, vă urez multă sănătate și zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească. LA MULȚI ANI, domnule contraamiral Mircea Caragea!”, este mesajul aniversar pe care Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, i l-a transmis decanului de vârstă al marinarilor militari români.
Comments
Societate
Vreți să vă angajați? Sunt trei posturi vacante la Liceul Energetic Constanța

Liceul Energetic Constanța organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale de execuție, vacante, după cum urmează:
- femeie de serviciu (2 posturi);
- administrator de patrimoniu.
Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale:
- a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;
- b) cunoaște limba română, scris și vorbit;
- c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
- d) are capacitate deplină de exercițiu;
- e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;
- f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;
- g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.
Vezi ce condiții specifice sunt necesare în vederea participării la concurs:
- femeie de serviciu:
- nivelul studiilor – minimum 8 clase;
- vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.
- administrator de patrimoniu:
- nivelul studiilor – studii universitare, domeniu economic;
- vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – minimum 7 ani.
Concursul se va desfășura potrivit următorului calendar:
- 04 februarie 2021, ora 14:00: termenul limită pentru depunerea dosarelor;
- femeie de serviciu:
- 08 februarie 2021, ora 09:00: proba practică;
- 08 februarie 2021, ora 11:00: proba interviu.
- administrator de patrimoniu;
- 08 februarie 2021, ora 10:00: proba scrisă;
- 08 februarie 2021, ora 12:00: proba practică;
- 08 februarie 2021, ora 14:00: proba interviu.
Pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente:
- cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare;
- copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
- copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică;
- carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie;
- cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează;
- adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate;
- curriculum vitae.
Adeverința care atestă starea de sănătate conține, în clar, numărul, data, numele emitentului și calitatea acestuia, în formatul standard stabilit de Ministerul Sănătății.
În cazul în care candidatul depune o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale, în cazul în care este declarat admis la selecția dosarelor, acesta are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului.
Copia actului de identitate, copiile documentelor de studii și carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea vor fi prezentate și în original în vederea verificării conformității copiilor cu acestea.
Relații suplimentare se pot obține la sediul Liceului Energetic Constanța, cu sediul în Constanța, bd. Mamaia nr. 284, județul Constanța, telefon 0341.405.808.
Foto: Ziua de Constanța
Comments
Societate
Ce amenzi au aplicat jandarmii constănțeni săptămâna trecută

În perioada 11 – 17 ianuarie, peste 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au fost zilnic la datorie, acționând în cooperare cu poliţiştii constănţeni, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională, dar şi pentru verificarea respectării măsurilor preventive dispuse de autorităţi în actualul context epidemiologic.
Totodată, în acest sfârşit de săptămână, jandarmii constănțeni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor preventive pe raza județului Constanța, în zone aglomerate, piețe și târguri agroalimentare, gări și stații de transport în comun din zona de competență.
Pe timpul misiunilor executate în această perioadă, au fost aplicate 140 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 35.000 lei, cele mai multe pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorităţi în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-Cov-2, dar şi pentru adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență, tulburarea liniştii publice, consum de alcool în locuri publice.
Totodată, în cursul săptămânii trecute jandarmii au acţionat pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a manifestaţiei de protest organizată de sindicatul Sanitas, precum şi a turneului 5 din cadrul Ligii Naţionale de Baschet Masculin.
Săptămâna trecută au mai fost executate 79 misiuni pentru punerea în aplicare a unor mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete, 7 misiuni în sprijinul lucrătorilor Gărzii de Coastă şi 3 misiuni în colaborare cu lucrătorii Direcţiei Silvice Constanţa.
Jandarmii au fost angrenaţi zilnic şi în misiuni de pază şi protecţie instituţională la cele 38 de obiective din competenţă.
Totodată, oamenii legii au asigurat şi protecţia transporturilor de vaccin împotriva COVID 19, în judeţul Constanţa.
”Recomandăm cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască de protecție, să respecte modul de organizare a evenimentelor, să evite locurile aglomerate și să nu se expună la riscuri, reamintind că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 sau prin sesizarea mai apropiat echipaj de jandarmerie, atunci când situaţia o impune.”, precizează reprezentanții Compartimentului Informare, Relații Publice și cu Publicul.
Comments
-
Actual3 zile ago
(VIDEO) Acțiune de amploare în mediul rural. Vezi câte amenzi au fost date
-
Exclusiv3 săptămâni ago
Ce se întâmplă cu Alternativa Techirghiol – drumul expres care va decongestiona Eforiile
-
Actual4 săptămâni ago
Curtea de Apel București: obligativitatea purtării măștii în spatii deschise, ILEGALĂ!
-
Actual3 săptămâni ago
Campania de vaccinare în România, etapa a doua: președintele și parlamentarii, printre cei imunizați anti – covid. Vezi lista completă
-
Actual3 săptămâni ago
Constanța. RAEDPP se alătură campaniei de informare privind vaccinarea împotriva COVID-19
-
Actual3 săptămâni ago
Un medic din Constanța a murit într-un tragic accident, pe Autostrada A2
-
Administratie4 săptămâni ago
Primăria Constanța vine cu precizări privind campania de vaccinare în municipiu împotriva COVID-19
-
Societateo săptămână ago
Campanie de vaccinare. MApN pregătește imunizarea personalului eligibil pentru etapa a II-a