Connect with us

Actual

Minunea de la Brebeni. Nicolae Moga, ”ministrul” cu pârtie de schi într-un loc uitat de lume

Published

on

Redacția Ordinea.Ro a colectat informațiile și fotografiile disponibile în spațiul public despre domeniul schiabil din satul Brebeni, comuna Ion Corvin, județul Constanța, despre care s-a vehiculat în presă, în ultimii ani, că aparține familiei senatorului constănțean Nicolae Moga, propunerea PSD pentru fotoliul de ministru al Administrației și Internelor.

Primele informații lansate în spațiul public referitor la această investiție de familie datează din anul 2012. Atunci, postul România TV publica un videoreportaj realizat la Brebeni, în contextul în care, în localitate, se derulau investiții pentru realizarea unui complex cu clădiri turistice și pârtie de schi.

2012. O investiție bizară. Proprietarul știut de toată lumea: senatorul Moga

Jurnaliștii România TV au obținut și un punct de vedere din partea administratorului firmei de construcții care se ocupa de amenajări. Iată ce consemnau aceștia:

”Coordonatorul muncitorilor care amenajează pârtia este consilierul parlamentarului Nicolae Moga, Adrian Mitran. El spune, însă, că investiţia e derulată de firma lui, iar serviciul şi afacerile nu sunt amestecate. “Nu m-a cununat, nu m-a botezat, n-am fost colegi de facultate. Suntem într-adevăr prieteni, dar legături financiare nu există. Ce putea să-mi ofere senatorul Moga în afaceri?”, spune Mitran.

Din reportajul difuzat în 2012 de România TV se mai deduce că Adrian Mitran, pe atunci consilier parlamentar și prieten declarat al senatorului Moga, deținea la rândul său un teren la Brebeni, fiind vecin cu Răzvan Adrian Moga, fiul politicianului constănțean. Întrebat cine a venit primul în zonă, el sau fiul lui Moga, Mitran a răspuns că au venit în același timp.

În sfârșit, videoreportajul România TV conține puncte de vedere exprimate de localnicii din Brebeni. Toți cei intervievați spun că proprietarul știut al complexului turistic ar fi senatorul Moga. Unul din săteni declară că ar fi avut terenul pe care se amenaja atunci pârtia de schi în proprietate, însă ar fi aflat că l-ar fi pierdut neachitând taxele la timp.

”Eu sunt proprietarul locului unde a făcut Moga. Chipurile nu am plătit de ani de zile și ei au ocupat locul, nu știu cum, în ce bază.”, declară acesta în videoreportajul România TV.

Mai notăm aici faptul că Aurel Mitran este un personaj cunoscut în mediul de afaceri din Constanța. Acesta s-a evidențiat prin societatea Clean Control ITC SRL, care a externalizat o vreme activitatea de control călători de la regia de transport în comun a Primăriei Constanța, pe vremea lui Radu Mazăre.

2015. Un drum cu heliport, cadou de la Consiliul Județean

O a doua referință importantă la domeniul turistic dotat cu pârtie de schi de la Brebeni apare în presă în anul 2015. O anchetă a jurnaliștilor de la “Dezvăluiri” prezintă dovada faptului că senatorul Moga a colaborat… bine cu fosta conducere a Consiliului Județean Constanța, a cărei activitate era coordonată de Nicușor Constantinescu. În acest context, jurnaliștii de la Dezvăluiri au punctat sub titlul “Consiliul Județean i-a făcut cadou baronului PSD Nicolae Moga drum și heliport până la pârtia sa de schi” legătura dintre afacerile familiei Moga și administrația județeană din Constanța. Jurnaliştii de investigaţie vorbesc despre faptul că investiţia din satul Brebeni este a lui Răzvan Moga, fiul lui Nicolae Moga. Despre ce este vorba?

 

sursa video: youtube/Dezvaluiri.ro

„Prin 2012 aici a fost construit un adevărat resort cu circuit închis, cu cabană de vânătoare şi pârtie de schi cu toate dotările: tunuri pentru zăpadă şi instalaţie de teleschi. În imediata apropierea a staţiunii, lângă drum, a fost construită o platformă asfaltată cu o suprafaţă însemnată, de peste o mie de metri pătraţi, pe care se poate vedea semnul de heliport“, scriau jurnaliștii de la Dezvăluiri.ro.

Iată și alte imagini de pe domeniul familiei senatorului Moga:

2016. Un revelion de poveste

După dezvăluirile din presa constănțeană, în ianuarie 2016 la Brebeni a fost organizat un revelion al jurnaliștilor. În fotografiile evenimentului, colectate de Ordinea.Ro de pe rețelele sociale, apare chiar senatorul Nicolae Moga, încălțând schiurile. Într-o cronică a evenimentului, publicată de un jurnalist constănțean în magazin-nautic.ro (articolul s-a păstrat in cache pe Google și poate fi accesat aici), apar date suplimentare cu privire la domeniul schiabil. În primul rând, aflăm că locația are un nume oficial, și anume Complexul Agro-Turistic Brebeni. Apoi aflăm că întregul complex este format dintr-un restaurant vânătoresc pentru 90 de persoane, o cabană cu șemineu, mobilier, ornamente, blănuri și o atmosferă care te duce cu gândul la Tirolul austriac, din inima Alpilor… Autorul mai pomenește de existența a 50 de locuri de cazare. Apoi menționează că pârtia de schi de pe Dealul Morilor se întinde pe două hectare de pământ, cu o lungime de 300 de metri liniari și o lățime de 70. Înclinația dealului califică traseul schiabil la un grad mediu de dificultate.

”Pista se află în curs de omologare și va fi destinată, în special, copiilor care doresc să deprindă taina schiului. Totodată, sunt în plan și tabere pentru cei mici, locul fiind unul în care natura predomină, cu trasee deosebite și cu o apropiere fericită de locuri de mare interes precum Tropaeum Traiani, din localitatea Adamclisi sau Peștera Sf. Andrei.” – se mai consemna în articolul din 2016.

2018. Fiul senatorului devine persoană publică…. și obligată să-și declare averea

Noi date despre situația complexului de la Brebeni devin disponibile din anul 2018, atunci când fiul senatorului Moga, Răzvan Adrian, devine persoană publică, membru în consiliul de administrație al societății de stat CFR Marfă. El a depus declarații de avere și interese, în această calitate.

Din aceste documente aflăm că fiul senatorului deținea în 2018 un teren intravilan de 3300 de metri pătrați în comuna Ion Corvin, cumpărat în anul 2012, dar și construcții în suprafață de 414 metri pătrați în aceeași unitate administrativ-teritorială. Intuim că este vorba exact de complexul de la Brebeni. Pe de altă parte, în declarația juniorului nu figurează terenul extravilan de două hectare pe care a fost amenajată pârtia de schi.

În sfârșit, trebuie să consemnăm că, indiferent de resorturile ascunse ale acestei afaceri, investiția în sine este una riscantă și, totodată, lăudabilă, în contextul în care zona Adamclisi-Oltina are un peisaj de vis și un potențial turistic fenomenal, ignorat cu totul de public, mai ales din pricina lipsei de investiții în spații de cazare și de petrecere a timpului liber. Or inițiativa familiei Moga vine să suplinească acest gol. Cu siguranță, vorbim de o investiție financiară extrem de consistentă.

Domeniul de la Brebeni al familiei senatorului Moga arată asa:

Sursa foto: Facebook

Nicolae Moga, la un pas de a deveni ministrul Administrației și Internelor

Comitetul Executiv al PSD a decis luni, 15 iulie a.c., ca locul lui Carmen Dan la Ministerul Administrației și Internelor să fie luat de senatorul PSD de Constanţa, Nicolae Moga. Dacă nominalizarea este acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, senatorul Moga o va înlocui pe Carmen Dan, cea care şi-a anunţat luni, 15 iulie a.c., demisia din funcţie.

Nicolae Moga are 67 de ani şi se află la al treilea mandat în Parlamentul României.

Politicianul este cunoscut ca unul din apropiaţii lui Radu Mazăre, având la un moment dat funcţia de preşedinte al Neptun TV, televiziunea înfiinţată chiar de fostul primar al Constanței. De altfel, fiul senatorului, Răzvan Adrian Moga, este unul dintre asociaţii firmei (Soti Cable Neptun SRL) care obţinea licenţa CNA în anul 2014 pentru ca NTV să poată emite.

Nicolae Moga a absolvit Facultatea de Energetică a a Institutul Politehnic Bucureşti (1977), cu specializarea Centrale Termoelectrice. În perioada 2002-2004 a absolvit studiile postuniversitare de management şi finanţare locală a Universităţii Ecologice din Bucureşti, în paralel cu studii de licenţă în domeniul dreptului, la aceeaşi instituţie de învățământ. La fel ca mulţi oameni politici, Moga a frecventat şi cursurile Universităţii Naţionale de Apărare – 2011. Prin Decretul 226/1992, senatorul PSD a primit calitatea de „luptător cu merite deosebite” în Revoluţia din decembrie 1989. Aşa se explică terenul de 4.608 metri pătraţi primit în baza Legii 42 în zona Mamaia-Sat, notează jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Pensie de 4.000 de lei / lună și indemnizație de la Senat în cuantum de 11.907 lei / lună

În declarația de avere actualizată pe site/ul senatului în data de 11 iunie 2019, senatorul Moga a notat că deține 2,5 hectare de teren în localitatea Adamclisi (judeţul Constanţa), o casă de locuit în Mamaia-Sat (Năvodari) şi două case de vacanţă în aceeaşi zonă. La capitolul depozite bancare, Moga a trecut suma de 50.000 de lei, în timp ce la rubrica împrumuturi apare suma de aproximativ 250.000 de lei dată cu împrumut lui Şerban Constantin şi suma de 330.000 de lei cu care şi-a împrumutat fiul, pe Moga Răzvan Adrian.

Senatorul Nicolae Moga a câştigat anul trecut de la Senat suma de 142.884 de lei, de la firma SC Tracon SRL Brăila a câştigat sub formă de dividente suma de 179.000 de lei, iar ca pensionar a încasat anul trecut suma de 48.000 de lei.

Iată și declarația de avere a posibilului viitor ministru al Administrației și Internelor:

Download (PDF, 985KB)

Notă: O parte din fotografiile care ilustrau articolul de față în varianta sa inițială au fost șterse, după ce persoana care le-a postat în diferite locuri publice de pe Facebook ne-a adus la cunoștință că nu dorește ca acesta să mai fie în circuitul public și chiar le-a retras de la publicare. 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta