Connect with us

Politica

„Miracolul UDMR“ în județele din sudul țării! Mai multe voturi decât etnici! Constanța, printre „miracole“

Tatian Iorga

Publicat

la

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a trecut linia de sosire la alegerile europarlamentare la „photo finish“, reușind să obțină „in extremis“ pragul electoral necesar de 5% pentru a trimite oameni la Bruxelles. Cu un procentaj de numai 5,77%, cei de la UDMR au reușit să aibă în Parlamentul European două mandate: Iuliu Wikler și Lorant-Gyorgy Vincze. Ce surprinde însă cu adevărat este numărul mare de voturi pe care Uniunea le-a obținut la acest scrutin. Potrivit unei analize făcute de g4media.ro, UDMR a obținut la aceste alegeri 476.681 de voturi, cu 36.272 de voturi mai mult decât la alegerile parlamentare din 2016 și cu 64.858 mai multe voturi decât la alegerile locale din 2016. Nu este interesant, nu-i așa?! Și mai interesant este că, cei de la UDMR au cules voturi în județe unde, culmea, sunt doar câteva zeci sau cel mult aproape 200 de cetățeni de etnie maghiară. În schimb, cei de la UDMR au obținut mii de voturi în aceste zone. Spre exemplu, potrivit recensământului efectuat în 2011, în județele din sudul țării trăiau: Călărași – 72 de etnici maghiari, Ialomița – 28 de etnici maghiari, Dolj – 192 de maghiari, Olt – 66 de etnici maghiari și Constanța – 450 de etnici. În schimb, rezultatele la alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai, arată cu totul și cu totul alte date: Călărași – 686 voturi (UDMR), Ialomița – 712 voturi (UDMR), Dolj – 1.468 voturi (UDMR), Olt – 877 voturi (UDMR) și Constanța – 1.908 voturi pentru UDMR.

PSD și PNL, tribut pentru UDMR?!

Diferența majoră între numărul de locuitori de etnie maghiară care își au domiciliu în aceste județe din sudul țării și numărul mare de voturi obținute de Uniune este explicată de G4Media.ro, care notează, potrivit unor surse, că numărului mare de buletine obținute de UDMR vine din direcționarea de voturi de la PSD și PNL. Mai exact, notează sursa citată, în județele cu puțini etnici maghiari, PSD și PNL au trimis cetățeni de etnie română ca delegați în numele UDMR în secțiile de vot. Acești delegați au avut ca sarcină să voteze cu UDMR. Or, având în vedere că la nivel național au fost 18.000 de secții, un număr semnificativ de voturi au venit de la acești delegați trimiși de PSD și PNL.

Discrepanța dintre numărul de voturi obținute de UDMR și numărul de votanți este cu atât mai mare, în condițiile în care electoratul român s-a mobilizat în număr extrem de mare la aceste alegeri, înregistrându-se o prezență de aproape 50%, adică au votat aproape 7,71 milioane de cetățeni. Asta ar însemna că, la o prezenta de peste 50% la europarlamentare și în condițiile maghiarii sunt număr fix în România, UDMR ar fi trebuit, conform calculelor pe hârtie, să fie în afara listei pentru Parlamentul European.

G4Media.ro a făcut chiar și comparații în județe cu un număr mic de cetățeni de etnie maghiară (Europarlamentare 2019 față de Parlamentare 2016):

Argeș: 1.532 voturi față de 265 în 2016

Bacău: 2.988 voturi față de 1287

Botoșani: 926 voturi față de 239

Brăila: 721 voturi față de 289

Buzău: 1.155 voturi față de 279

Giurgiu: 731 voturi față de 146

Călărași: 686 voturi față de 128

Constanța: 1.908 voturi față de 398

Dâmbovița: 1.462 voturi față de 200

Dolj: 1.468 voturi față de 327

Ialomița: 712 voturi față de 100

Olt: 877 voturi față de 189

Teleorman: 667 voturi față de 204

Pe de altă parte, rezultate UDMR la ultimele cinci scrutine la care a participat UDMR arată:

Europarlamentare 2019: 476.681 de voturi

Parlamentare 2016: 440.409

Locale 2016: 411.823

Europarlamentare 2014: 350.689

Prezidențiale 2014, turul 1: 329.727

Sursa: G4Media.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Pe fondul pandemiei COVID-19, USR vrea vot prin corespondență la alegerile locale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pe fondul pandemiei de coronavirus și în condițiile în care se recomandă distanțarea socială, Uniunea Salvați România propune introducerea sistemului de vot prin corespondență la alegerile locale, care sunt estimate să aibă loc în toamna acestui an. În acest sens, deputatul USR Stanciu Viziteu lansează în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale.

„Vom lansa consultări cu societatea civilă și cu specialiști în drept constituțional și sistem de vot pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluție de a ajuta oamenii să voteze în contextul actual al pandemiei de COVID-19. Facem un apel și la celelalte partide să susținem împreună votul prin corespondență la alegerile locale. Grupul USR a realizat deja un proiect și îi invităm pe toți să îl citească și să își aducă contribuții la el.“, a notat inițiatorul proiectului.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constantin Cozma, candidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Tortoman

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța continuă campania pentru desemnarea candidaților la alegerile locale din acest an.

Candidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Tortoman este domnul Cozma Constantin, acesta s-a inscris in PMP impreuna cu alti trei conslieri PNL: Frunză Nădejdea, Ionită Lăcrămioara, Bouariu  Liviu.

Conducerea PMP Constanța transmite, printr-un comunicat remis redacției că propunerea lor, Constantin Cozma, este hotărât să câștige Primăria Tortoman.

„Salut inscrierea domnului Cozma in PMP si am incredere ca va castiga primăria Tortoman, fiind la aceasta data in Consiliul Local Tortoman un consilier foarte implicat, avand numeroase initiative.”  a declarat Claudiu Palaz

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ludovic Orban: “Vom crește pensiile, dar 40% este un procent nerealist”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la Digi 24, că majorarea pensiilor va avea loc, dar procentul de 40% nu este unul realist.

“Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. Pensionarii să aibă încredere că vom majora pensiile, dar vom vedea după mai multe analize cât putem suporta din Buget… Impactul pe 2021 ar fi de 10 miliarde de euro”, a spus Orban.

Amintim că președintele Iohannis a declarat săptămâna trecută, răspunzând unei întrebări legate de mărirea pensiilor cu 40% din toamnă, că această chestiune trebuie analizată cu mare atenție de guvernanți.

”Vă spun o chestiune care mă privește pe mine: mi pare nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă a epidemiei”, a spus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: