Connect with us

Politica

„Miracolul UDMR“ în județele din sudul țării! Mai multe voturi decât etnici! Constanța, printre „miracole“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a trecut linia de sosire la alegerile europarlamentare la „photo finish“, reușind să obțină „in extremis“ pragul electoral necesar de 5% pentru a trimite oameni la Bruxelles. Cu un procentaj de numai 5,77%, cei de la UDMR au reușit să aibă în Parlamentul European două mandate: Iuliu Wikler și Lorant-Gyorgy Vincze. Ce surprinde însă cu adevărat este numărul mare de voturi pe care Uniunea le-a obținut la acest scrutin. Potrivit unei analize făcute de g4media.ro, UDMR a obținut la aceste alegeri 476.681 de voturi, cu 36.272 de voturi mai mult decât la alegerile parlamentare din 2016 și cu 64.858 mai multe voturi decât la alegerile locale din 2016. Nu este interesant, nu-i așa?! Și mai interesant este că, cei de la UDMR au cules voturi în județe unde, culmea, sunt doar câteva zeci sau cel mult aproape 200 de cetățeni de etnie maghiară. În schimb, cei de la UDMR au obținut mii de voturi în aceste zone. Spre exemplu, potrivit recensământului efectuat în 2011, în județele din sudul țării trăiau: Călărași – 72 de etnici maghiari, Ialomița – 28 de etnici maghiari, Dolj – 192 de maghiari, Olt – 66 de etnici maghiari și Constanța – 450 de etnici. În schimb, rezultatele la alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai, arată cu totul și cu totul alte date: Călărași – 686 voturi (UDMR), Ialomița – 712 voturi (UDMR), Dolj – 1.468 voturi (UDMR), Olt – 877 voturi (UDMR) și Constanța – 1.908 voturi pentru UDMR.

PSD și PNL, tribut pentru UDMR?!

Diferența majoră între numărul de locuitori de etnie maghiară care își au domiciliu în aceste județe din sudul țării și numărul mare de voturi obținute de Uniune este explicată de G4Media.ro, care notează, potrivit unor surse, că numărului mare de buletine obținute de UDMR vine din direcționarea de voturi de la PSD și PNL. Mai exact, notează sursa citată, în județele cu puțini etnici maghiari, PSD și PNL au trimis cetățeni de etnie română ca delegați în numele UDMR în secțiile de vot. Acești delegați au avut ca sarcină să voteze cu UDMR. Or, având în vedere că la nivel național au fost 18.000 de secții, un număr semnificativ de voturi au venit de la acești delegați trimiși de PSD și PNL.

Discrepanța dintre numărul de voturi obținute de UDMR și numărul de votanți este cu atât mai mare, în condițiile în care electoratul român s-a mobilizat în număr extrem de mare la aceste alegeri, înregistrându-se o prezență de aproape 50%, adică au votat aproape 7,71 milioane de cetățeni. Asta ar însemna că, la o prezenta de peste 50% la europarlamentare și în condițiile maghiarii sunt număr fix în România, UDMR ar fi trebuit, conform calculelor pe hârtie, să fie în afara listei pentru Parlamentul European.

G4Media.ro a făcut chiar și comparații în județe cu un număr mic de cetățeni de etnie maghiară (Europarlamentare 2019 față de Parlamentare 2016):

Argeș: 1.532 voturi față de 265 în 2016

Bacău: 2.988 voturi față de 1287

Botoșani: 926 voturi față de 239

Brăila: 721 voturi față de 289

Buzău: 1.155 voturi față de 279

Giurgiu: 731 voturi față de 146

Călărași: 686 voturi față de 128

Constanța: 1.908 voturi față de 398

Dâmbovița: 1.462 voturi față de 200

Dolj: 1.468 voturi față de 327

Ialomița: 712 voturi față de 100

Olt: 877 voturi față de 189

Teleorman: 667 voturi față de 204

Pe de altă parte, rezultate UDMR la ultimele cinci scrutine la care a participat UDMR arată:

Europarlamentare 2019: 476.681 de voturi

Parlamentare 2016: 440.409

Locale 2016: 411.823

Europarlamentare 2014: 350.689

Prezidențiale 2014, turul 1: 329.727

Sursa: G4Media.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

TENSIUNI CÂT CASA în coaliția de guvernare. Motivul? Susținerea lui Isărescu la șefia BNR

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat provocat, astăzi, un mic cutremur în sânul coaliției de guvernare. Ba chiar în propriul partid. Liderul Senatului a anunțat că, în urma discuţiei avute cu premierul Viorica Dăncilă, se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului acestuia de guvernator al Băncii Naţionale a României, informează România TV, care citează Agerpres. Anunțul a pus paie pe foc în rândul membrilor de frunte ai PSD și ALDE, care l-au atacat constant pe Isărescu în ultimii ani. Schimbarea cu 180 de grade a poziției șefilor PSD și ALDE referitoare la Isărescu l-a surprins pe deputatul ALDE Daniel Zamfir, unul dintre cei mai aprigi critici ai guvernatorului BNR. Liderul grupului ALDE din Senat, Daniel Zamfir, a anunțat că va vota împotriva numirii lui Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR și și-a exprimat speranța că și mulți alți parlamentari vor proceda la fel. De altfel, acesta l-a criticat în termeni duri pe Isărescu, pe Facebook.

„Presiunea constantă pe care Mugur Isărescu a făcut o asupra Guvernului a dat roade. Într un moment nu tocmai ușor pentru Guvern, încolțit din toate părțile, Ayatollah-ului ii reușește din nou. Manipularea de a pune în cârca Guvernului inflația a reușit și ea, deși este răspunderea BNR. Cel mai longeviv Guvernator de pe planetă își trece în palmares următoarele:

  1. Cea mai îndatorată populație din UE;
  2. Cel mai mic grad de intermediere financiară din UE- de zece ori sub media europeană!

3.Românii plătesc costuri triple cu creditarea față de media europeană, în timp ce băncile străine au profituri triple fata de media europeană;

3.A impus un ROBOR netransparent, “umflând ” ratele românilor.

Toate astea, bineînțeles, în numele stabilității financiare, pe care iată, toată Europa o apreciază. E limpede cred, pentru toată lumea, de ce nu l lasă oamenii ăștia să plece.

România va rămâne în continuare El Dorado pentru băncile străine. Cred în continuare că personajul e unul expirat, care a făcut rău României și din păcate va mai face. Eu va asigur că rămân același: voi vota împotriva lui Isărescu și sper să fie mulți parlamentari care să facă la fel“, scrie Daniel Zamfir.

Inclusiv în rândul social democraților există nemulțumiri cu privire la repoziționarea partidului vizavi de Isărescu. Potrivit unor surse din cadrul grupului, citate de stiripesurse.ro, senatorii PSD vor ca premierul Viorica Dăncilă să se prezinte într-o şedinţă a grupului pentru a explica de ce partidul l-ar susţine pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la BNR, în condţiile în care actualul guvernator a fost ţinta criticilor social-democraţilor în ultimele luni. De altfel, vicepreședintele PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei Deputaților, a declarat astăzi că ea nu va vota pentru menţinerea, în continuare, a lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale.

Telefonul din străinătate!

Decizia PSD și ALDE a a-l susține pe Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR a fost comentată și de deputatul de Constanța al PMP Robert-Nicolae Turcescu. Într-o postare pe Facebook, aceste scrie că, în 1 mai, publica informația cĂ Mugur Isărescu va primi un nou mandat în fruntea BNR:

„Mugur Isărescu va mai sta încă doi ani în fruntea BNR. Cel puțin doi ani. S-au purtat niște discuții interesante în stratosfera Finanțelor mondiale. Și apoi s-a dat un telefon în România“.

„Azi aflăm, surpriza!, că PSD, ce sa vezi, îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea BNR!“, punctează Robert Turcescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ciorbea nu mai e Avocatul Poporului. Cine e favorit să preia funcția?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Victor Ciorbea a înaintat, astăzi, o adresă președinților Senatului și Camerei Deputaților, prin care a informat că mandatul său de Avocat al Poporului a încetat, a anunţat instituţia într-un comunicat. Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit că Renate Weber este propunerea PSD – ALDE pentru acest post. „Avocatul Poporului e al celor de la ALDE”, a declarat Viorica Dăncilă după întâlnirea coaliţiei. Pe de altă parte, Peter Eckstein Kovacs este propunerea USR, susținută și de PNL și UDMR pentru Avocatul Poporului. Mandatul Avocatului Poporului este de 5 ani şi poate fi reînnoit o dată. Victor Ciorbea a fost ales în această funcție în 2014. Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Sursa: romaniatv.net

Sursa foto: facebook.com/Victor.Ciorbea

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD, ședință CEX înaintea Congresului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderii județeni PSD au primit, luni, o convocare pentru o ședință de CEX înaintea Congresului de sâmbătă, scriu, în exclusivitate, jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Reuniunea social-democraților va avea loc vineri, la ora 12.00, la sediul din Băneasa. La CEX se vor stabili candidaturile finale la Congresul din 29 martie:

  • Pentru președinte executiv PSD se află în cursă: Daniel Suciu (ministrul Dezvoltării), Daniel Florea (primar sectorul 5) și ar putea intra în cursă și Paul Stănescu.
  • Pentru secretar general concurează, momentan: Felix Stroe (lider PSD Constanta), Marius Dunca (lider PSD Brasov), Codrin Stefanescu (fost secretar general).
  • Pentru președinte PSD nu se anunță momentan alt candidat în afara Vioricăi Dăncilă.

Data limită de depunere a candidaturilor este miercuri.

Congresul PSD va avea loc sambata, la Sala Palatului.

foto: arhiva

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: