Connect with us

Politica

Mircea Dobre, ministrul Turismului care a introdus voucherele de vacanță: “Cîțu îngroapă horeca, distruge un întreg sistem”

Published

on

Premierul Florin Cîțu i-a informat, luni, pe liderii PNL că abia săptămâna viitoare va trimite Legea Bugetului în Parlament, dar aceasta va conține o serie de tăieri drastice. Astfel, Cîțu a anunțat că vor fi eliminate voucherele de vacanță pentru bugetari în anul 2021. Premierul explică faptul că a luat această decizie deoarece… nu ar fi fost cheltuite cele de pe 2019 și 2020. Și aceasta nu este singura tăiere pe care Guvernul Cîțu o aplică în acest an. Urmează plafonarea salariilor bugetarilor, dar și a unei serii de sporuri. Totodată, Guvernul va umbla serios la indemnizația de hrană a bugetarilor. Și tăierile nu se opresc aici pentru că se va umbla și la subvențiile acordate studenților și se va merge pe o limitare a acestora. În ceea ce privește pensiile, acestea vor fi indexate cu rata inflației și cu până la 50% din salariul mediu brut pe economie. În urma acestor plafonări sau tăieri, Guvernul se așteaptă să facă o economie de aproximativ 9 miliarde de lei.

INFO! Toate aceste măsuri vor fi trecute fie sub forma unor amendamente în Parlament, fie prin OUG-uri separate, dar totul va ține de decizia luată în coaliție.

Una dintre măsurile de austeritate a revoltat majoritatea românilor: tăierea voucherelor de vacanță. Cei mai mulți susțin că măsura va duce la prăbușirea și îngroparea turismului românesc, mulți agenți economici din turism reușind să supraviețuiască datorită vacanțelor pe care românii le achitau din voucherele de vacanță.

La scurt timp după ce a fost făcut anunțul oficial, Mircea Dobre, fost ministru al Turismului în Guvernul Mihai Tudose, același care a introdus voucherele de vacanță, a postat pe pagina lui de Facebook un mesaj prin care îi atenționează pe antreprenori că vor culege ceea ce au semănat și că vor mai exista “surprize plăcute din partea celor pe care i-ați votat”.

“Când spuneam că cei de la #PNL/#USR vor face să dispară #tichetele/#voucherele de vacanță toată lumea spunea că nu este adevărat. Ce ați semănat asta culegeți dragi antreprenori din #turism și funcționari publici. Vor mai fi și alte surprize “plăcute” din partea celor pe care i-ați votat.”, a scris Mircea Titus Dobre pe contul său de Facebook.

Contactat telefonic, Mircea Dobre a declarat pentru “Ordinea.ro” că actuala coaliție de guvernare “îngroapă horeca, distruge un întreg sistem” deoarece tăierea voucherelor de vacanță va produce un dezastru în toată industria turismului din România.

“Oamenii sunt niste amatori în tot ceea ce fac. Știu doar să taie și nici nu știu dacă realizează că îngroapă horeca în genaral… Nu doar hotelierii vor fi afectați, indirect sunt extrem de mulți beneficiari, o listă întreagă: distribuție, cafenele, restaurante, baruri pe plajă, muzee și multe alte locuri pe care orice turist le vizitează și scoate bani din buzunar, servicii conexe, resurse umane, consum în general. Tocmai de aceea, primul meu gând este o întrebare care nu îmi dă pace: Oare nu cumva nu mai au ce fura? Întreb asta pentru că deficitul va fi același, 10%. Fac calcule a la Vâlcov… Îmi amintesc perfect și oricine poate verifica declarația premierului Cîțu din 30 decembrie 2020 când transmitea că nu va avea grijă de horeca, că totul este bine și în grafic și nu vor fi tăieri. Ce s-a schimbat? Au găsit gaură în buget de la vouzhere? Ha! Măsurile date de ei pentru ajutorarea horeca, nimica toată… Pe Măsura 3 – investiții în activitățile afectate de covid – sunt proiecte aprobate pe achiziții de apartamente și s-a construit și mai mult anul trecut, iar cifrele confirmă spusele mele. Pe Măsura 4 care prevede fonduri pentru cei din turism să primească 20% ajutor… OUG există deja, îi fac modificări. Oamenii ăștia care lucrează în domeniu au nevoie ACUM, nu la sfârșitul anului 2021, așa cum vor ei să procedeze… O minciună ordinară tot ce fac și promit, nimic altceva. Voucherele de vacanță aduceau bani la bugetul de stat și se poate demonstra. E ca și măsura taierii gratuităților la transport pentru studenți. Vor încuraja călătoria “cu nașu’ “. Banii erau fiscalizați 100%, totul era făcut ca la carte, dar probabil că nu vor fiscalizare. Așa au ajuns să închidă un lucru benefic pentru fiecare parte implicată în turism. Lucrurile mergeau foarte bine și se îndreptau pe un drum corect, dar îl distrug. Ne duc treptat într-o groapă, dar sunt doar minciuni iar cele trei companii de vouchere pot spune dacă și câte vouchere mai sunt necheltuite pe piață”, a declarat Mircea Dobre, fostul ministru al Turismului.

NOTĂ! Prin OUG 46/30 iunie 2017, au fost acordate începând cu 2018 au fost prevăzuţi şi banii pentru voucherele de vacanţă. Proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede ca toate institutiile publice centrale, locale sau companiile de stat sunt obligate sa prevada aceste cheltuieli la rectificare. O data pe an, orice institutie publica centrala, locala sau companie de stat va acorda tichete de vacanta in valoarea salariului minim pe economie (1.450 de lei, n.r.). Inainte ca sa putem acorda aceste vouchere, noi reglementam intai printr-un act normativ. Noi, momentan, facem reglementarea si ulterior dupa rectificarea bugetara, voucherele de vacanta se pot acorda. Aceste vouchere de vacanta vor avea acelasi regim cu tichetele de masa, in privinta impozitarii, deci cu retinere la sursa. In cuantumul sumei de 1.450 de lei, valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie pot fi multiplu de 10 lei pana la 100 lei. Nu va fi vorba despre un singur tichet in valoare de 1.450 de lei, pentru ca salariatul poate nu doreste sa cheltuiasca toata suma o singura data.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!