Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Motivul halucinant al acțiunilor în forță ale Primăriei Constanța la stadionul Metalul

Published

on

Săptămâna trecută, prin două acțiuni la rând, Primăria Constanța a pătruns prin efracție (adică prin tăierea gardului) pe stadionul Metalul din zona Badea Cârțan cu scopul de a demola o parte din baza sportivă.
Redacția Ordinea.Ro a publicat în exclusivitate un clip al operațiunii, care a fost vizionat deja de peste 830.000 de persoane, generând comentarii dure de protest din partea publicului. În clip sunt surprinse momentele esențiale în care poarta metalică a stadionului este forțată de niște băieți cu mușchi, dotați cu flexuri. Întreaga operațiune a fost condusă de un avocat,  care a pătruns pe stadion urmat de bodyguarzii unei firme de pază, somând verbal antrenorii și personalul clubului să părăsească terenul și vestiarele. Acesta a refuzat să-și decline identitatea și pe întreaga durată a operațiunii în forță a avut chipul acoperit cu mască de protecție.

Graba și excesele Primăriei de a rade stadionul de pe fața pământului au la bază un motiv halucinant, care agravează și mai mult circumstanțele faptelor. Astfel, trebuie să știți că luni, 22 iunie 2020, Tribunalul Constanța avea termenul decisiv de judecată într-un dosar civil, în care Asociația Club Sportiv Metalul Constanța a cerut suspendarea autorizației de demolare emisă în regim de urgență, fără avize din partea instituțiilor statului, pentru vestiarele și tribuna stadionului. Vorbim de un proces în care Primăria Constanța este parte, având dreptul să participe la dezbaterea probelor în contradictoriu cu asociația reclamantă. Or, cunoscând argumentele și dovezile înfățișate instanței de Clubul Sportiv Metalul, Primăria a încercat cu disperare să radă gardurile și covorul de gazon fără niciun act și să demoleze clădirile în baza unei autorizații emise, după cum am spus, fără niciun aviz din partea nimănui. Totul, cu orice preț, cu doar un week-end înainte ca instanța de judecată să se pronunțe asupra suspendării. În opinia noastră, argumentele și dovezile erau atât de puternice în favoarea clubului sportiv, încât ultima apărare a Primăriei a fost aceea de a interveni în forță, într-un dispreț total față de magistrați și față de actul de justiție. De altfel, instanța a rămas în pronunțare, soluția urmând să fie adoptată pe 23 iunie 2020. 

Ideea de desființare a stadionului Metalul are legătură cu proiectul construirii Sălii Polivalente. Acesta este un proiect despre care s-a vorbit în spațiul public la câțiva ani după ce Municipiul Constanța, la inițiativa actualului pușcăriaș Radu Mazăre, a inventariat terenurile de stat de sub bazele sportive din Badea Cârțan în domeniul privat al localității, fără nicio dovadă elementară de dobândire legală sau de transfer de la stat.

Advertisement

Vorbim de terenuri ocupate de baze sportive construite în anii 80 de statul român și de câteva întreprinderi și cooperative. Clubul Metalul avea în proprietate o clădire de vestiare, tribune pentru spectatori, platforme, alei și gradene, suprafața de joc formată din covor de gazon și instalație de drenaj, o tabelă de scor și gardul de împrejmuire. Terenul ocupat de aceste amenajări era de stat la data construirii bazei sportive. Or, în ciuda acestor evidențe, așa cum rezultă din documentele întocmite de Primăria Constanța, terenurile de sub bazele sportive au fost inventariate scriptic în domeniul privat al Municipiului Constanța prin hotărâri succesive de Consiliu Local în perioada 2002-2006. În 2007, Primăria a depus o cerere de intabulare în Cartea Funciară a terenurilor cucerite din pix, devenind, printr-un miraj al hârtiilor, proprietară recunoscută în fața terților. Primăria a căutat de atunci soluții să-i alunge pe sportivi, ca să uzeze de suprafețele inventariate scriptic.

O soluție s-a găsit în 2014, atunci când Radu Mazăre a găsit înțelegere la Liviu Dragnea, pentru construirea unei săli polivalente cu bani de la CNI. De altfel, CNI-ul a solicitat atunci în mod oficial Primăriei să-i predea o suprafață de 18.200 de metri pătrați, necesară pentru construirea sălii polivalente cu anexe, parcaje și căi de acces. Rețineți: 18.200 de metri pătrați, din care sala propriu-zisă ocupa doar 4.200 de metri pătrați. Din motive bizare, Primăria a predat 60.000 de metri pătrați de teren către CNI, probabil cu scopul ca întreaga suprafață să fie curățată de bazele sportive pre-existente.

În proiectul inițial, din anul 2014, sala polivalentă trebuia să aibă deschidere la Aleea Stadionului, iar parcarea ei trebuia amenajată pe actuala parcare de TIR-uri. Printr-o altă ciudățenie imposibil de explicat în afara unor ascunse interese imobiliare, Primăria s-a decis să schimbe proiectul inițial, în așa fel încât să salveze parcarea de TIR-uri și să sacrifice stadionul Metalul.

Marea problemă este aceea că bazele sportive, așa cum este și stadionul Metalul, nu pot fi desființate decât prin hotărâre de Guvern, în condiții foarte restrictive cuprinse în articolul 79 din Legea 69/2000 a educației fizice și sportului. Însă Primăria Constanța nu a obținut niciodată o hotărâre de Guvern pentru demolarea stadionului Metalul. Cu toate acestea, administrația Făgădău a identificat niște portițe juridice pentru a-și atinge scopul. Astfel, în decursul anului 2019, primarul Constanței a emis o dispoziție de expropriere a vestiarelor și tribunei de la Metalul pentru proiectul sălii polivalente. Însă procedura a rămas la nivel pur formal, întrucât Primăria nu a achitat despăgubirea PREALABILĂ stabilită de lege și de Constituție. Or, din acest motiv, nu vorbim de o expropriere, ci de niște acte care mimează exproprierea. Celelalte bunuri ale clubului, gradenele, suprafața de joc, tabela și gardul de împrejmuire nu au fost expropriate nici măcar la nivel formal.

Mai departe, primarul a angajat un expert pentru evaluarea rezistenței tuturor clădirilor din Badea Cârțan, incluzând aici și cele două corpuri de la stadionul Metalul. Întâmplător, lucrarea a fost făcută de un expert care a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru niște falsuri în hârtii. Expertul inculpat nu a văzut clădirile de la Metalul, dar a atestat în expertiza sa că acestea sunt în stare de ruină și reprezintă pericol public. Primăria avea însă și alte expertize la dispoziție, judiciare, comandate și supervizate de instanțele de judecată, în care se concluziona că vestiarele și tribunele de la Metalul sunt în stare optimă, adică perfect funcționale. Cu toate acestea, Făgădău s-a bazat doar pe expertiza special comandată, eliberând în baza ei o autorizație de desființare în regim de urgență, pentru salvarea de vieți omenești. În caz de urgență, avizele nu sunt necesare. În acest fel, primarul a ocolit obligația legală de a obține o hotărâre de Guvern pentru demolarea stadionului.

Advertisement

Pe de altă parte, după cum am arătat, Primăria nu a expropriat niciodată gardul sau covorul de gazon al stadionului. Din acest motiv, la începutul săptămânii trecute, angajații Primăriei au luat cu asalt gardurile construite în 1986, pretinzând că le pot demola fără autorizație, în baza unui extras de carte funciară.

Funcționarii au aberat că gardul ar fi fost construit fără acte, ori din acest motiv ar putea fi demolat fără nicio formalitate, ca o măsură urgentă de disciplină în construcții. Vă dați seama ce urgență, pentru un gard construit în anii 80!? Un ștab de la Primărie a respins criticile reporterului Ordinea.Ro că tăierea gardului are ca scop demolarea bazei sportive fără hotărâre de Guvern. ”Nu pătrundem în bază. Doar tăiem gardul, pentru că e ilegal” – a mințit acesta cu nerușinare. Asaltul asupra gardurilor a fost sistat în cele din urmă, după ce președintele Clubului Metalul s-a întors de la DNA (unde fusese citat pentru a fi audiat tocmai într-un dosar penal care privește situația descrisă în articolul de față) și a prezentat actele de proprietate. La două zile distanță, Primăria s-a întors cu avocatul ei la fața locului, că nu mai puteau birocrații să rabde un week-end până ce magistrații ar fi decis cine are dreptate.

Avocatul nu și-a declinat identitatea, nu a prezentat niciun document și a dat ordin verbal, dacă ați mai auzit așa ceva, pentru părăsirea terenului și a clădirilor de către personalul clubului.

După cum am arătat, Municipiul Constanța nu a avut niciodată posesia acestui teren. Pământul de sub bazele sportive a fost inventariat scriptic, la fel cum au făcut și alți primari PSD-iști trimiși în judecată de DNA pentru naționalizarea din pix a unor bunuri.

Advertisement

Clubul de fotbal Metalul era specializat în formarea de copii și juniori. Aici au învățat fotbal 1.700 de copii ai Constanței. Cel mai bun dintre ei, Cristian Manea, este și cel mai tânăr debutant din istoria echipei naționale de fotbal a României, unde a fost selectat la nici 17 ani. Despre performanțele echipei s-au scris numeroase articole în presa locală și națională, din anul 2005 încoace. În 2019, una din echipele de copii de la Metalul a câștigat trofeul pe Național Arena. La fel de important, în cadrul clubului învățau fotbal și copii de la orfelinat. O parte din micii fotbaliști orfani se aflau pe tern la momentul demolării, după cum se poate observa în clipul Ordinea.Ro.

Trebuie să mai spunem că pronunțarea deciziei judecătorești pentru suspendarea autorizației de desființare în regim de urgență a fost amânată pentru ziua de marți, 23 iunie 2020. De asemenea, pe 24 iunie 2020, are loc primul termen într-un dosar în care Clubul Sportiv Metalul a solicitat sistarea construcțiilor pe terenul de fotbal, prin ordonanță președințială. Va urma!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions