Connect with us

Actual

Motociclete pentru intervenții rapide, în dotarea SMURD Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a fost, astăzi, prezent la Constanța pentru a preda către SMURD Constanța două motociclete noi cu defibrilator. Conform datelor tehnice, motocicletele pot ajunge mult mai rapid la intervenții, chiar și în condiții de trafic aglomerat. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat cele două motociclete care au intrat în dotarea SMURD Constanța și vor deveni operaționale sunt conduse de paramedici – pompieri și au în dotare defibrilator semiautomat, trusă de resuscitare, oxigen, dar și alte materiale necesare în cazul intervențiilor rapide, până la sosirea primul echipaj SMURD sau a echipelor Serviciului de Ambulanță Constanța.

“Aceste motociclete sunt dotate cu tot ce trebuie pentru a salva o viaţă, pentru a menţine o persoană în viaţă până la sosirea echipajului de pe ambulanţă. Ele sunt folosite în zonele aglomerate, când nu este o ambulanţă liberă imediat, când ele sunt mai aproape. Sunt dotate cu defribilator semiautomat, cu oxigen, cu trusă de resuscitare, cu anumite echipamente pentru traumă, iar rolul paramedicului pompier care soseşte este de a acorda primul ajutor imediat şi manevrele de resuscitare până ajunge un echipaj mai mare care să preia cazul. Vor fi 13 paramedici. Motocicletele vor lucra pe timpul zilei, noaptea nu este nevoie, pentru că este aglomeraţia mai mică în oraş şi pot face faţă maşinile. Acum începem cu o motocicletă, dar în următoarele două-trei săptămâni vom ajunge la echipaj complet, în sensul că vor fi ambele motociclete funcţionale ”, a declarat, duminică, la Constanţa, secretarul de stat Raed Arafat.

El a precizat că timpul de reacţie poate scădea şi până la 10 minute: “Dacă putem câştiga trei-patru minute pe intervenţie la stop cardiac, este un lucru foarte mare”.

Şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, Rodica Tudoran, a afirmat că motocicletele nu au capacitate de evacuare, însă se pot strecura mai uşor în trafic, ceea ce ajută foarte mult la scurtarea timpului de intervenţie în situaţiile de urgenţă.

“În cazurile grave, de politraumă sau stop cardio-respirator, cinci minute înseamnă viaţă. În stop cardio-respirator, un şoc electric dat în primele cinci minute porneşte cordul şi pacientul poate supravieţui fără leziuni cerebrale. Întârzierea poate fi fatală. Acordăm primul ajutor, putem defibirla cu aceste motociclete”, a spus medicul Tudoran.

La eveniment au participat și președintele CJ Constanța, Horia Marius Țuțuianu, prefectul județului Constanța, Ioan Albu, dar și senatorul PSD de Constanța, Tit Liviu Brăiloiu.

“Astazi, impreuna cu Raed Arafat, am participat la prezentarea noilor echipamente din dotarea SMURD Constanta. Consider excelelenta ideea de a utiliza motociclete pentru a ajunge mai rapid la cei care necesita ingrijiri medicale. Sunt convins ca astfel cadrele medicale vor putea asigura ingrijiri in mod operativ. Imi doresc ca in judetul constanta sa avem servicii medicale profesioniste, astfel incat da crestem calitatea vietii”, a declarat șeful administrației județene constănțene.

Costul unei motociclete de acest gen costă în jur de 20.000 de euro.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Recomandări ale Serviciului Regim Permise și Înmatriculări pentru evita aglomerările la ghișeele instituției

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Prefectura Constanța notează că, încă de la începutul pandemiei, Serviciul Regim Permise și Înmatriculări Constanța funcționează exclusiv în baza programărilor online, pentru a preveni răspândirea infectării cu virusul SARS-CoV-2. În acest sens, cetățenii trebuie să ia în considerare un termen de așteptare, determinat de numărul de programări efectuate anterior. Astfel, spune sursa citată, pentru facilitarea accesului la serviciile de înmatriculare a vehiculelor, obținere și preschimbare a permiselor de conducere, reprezentanții serviciului transmit următoarele recomandări cetățenilor:

  • Să facă toate demersurile necesare pentru a evita pierderea/distrugerea/deteriorarea documentelor;
  • Să verifice periodic valabilitatea documentelor, astfel încât să acceseze aplicația de programare online cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea acestora;
  • După efectuarea programării online, să verifice cu atenție pe website-ul instituției și să se asigure că dețin toate documentele necesare pentru operațiunea dorită;
  • Să se prezinte la sediul serviciului la ora programării, pentru a evita aglomerația;
  • Să vină neînsoțiți la sediu;
  • Să respecte normele pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2;
  • Candidații să se prezinte la examenul pentru obținerea permisului de conducere, doar dacă au promovat anterior probele necesare în cadrul activității de pregătire teoretică și practică la școlile de șoferi.

Prefectura reamintește că programările online se fac exclusiv pe platforma Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor – https://www.drpciv.ro/drpciv-booking/

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Amplă acțiune a polițiștilor de la transporturi. Vezi unde acționează

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, polițiștii de la transporturi desfășoară o acțiune națională, în trenurile de călători, stațiile de cale ferată și aeroporturi, pentru limitarea efectelor pandemiei SARS COV-2 și creșterea siguranței călătorilor.

Sub coordonarea Direcției de Poliție Transporturi, polițiștii acționează, la nivel național, pentru creșterea gradului de ordine și siguranță publică și pentru verificarea respectării regulilor pentru limitarea efectelor pandemiei SARS COV-2.

La acțiune participă polițiști din cadrul structurilor de poliție transporturi, sprijiniți de forțe ale Jandarmeriei Române, Poliției Locale și de reprezentanți ai CFR Călători. Echipele de control sunt prezente în trenurile de călători, stațiile de cale ferată și aeroporturi, acționând pentru păstrarea măsurilor de siguranță sanitară în rândul călătorilor.

CFR Călători face apel la călători să NU urce în tren, dacă la casa de bilete li se comunică faptul că nu mai sunt locuri. Recomandarea este valabilă și pentru persoanele posesoare de abonamente/autorizații. Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente/autorizații și pentru a putea fi, astfel, dimensionată cât mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, recomandăm tuturor călătorilor procurarea biletelor din timp.

”Este important ca pasagerii să evite aglomerația și să nu aleagă pentru destinația lor doar trenurile de la orele de vârf. Dacă vor face rezervări din timp, se pot suplimenta în mod operativ trenurile, înainte de plecare. Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călatori este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum și în zonele de așteptare a trenurilor – stații de cale ferată, peroane, săli de așteptare.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al CFR Călători.

Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum și în zonele de așteptare a trenurilor – stații de cale ferată, peroane, săli de așteptare.

”Suntem la datorie, pentru siguranța cetățenilor și vom aplica în continuare legea, în toate situațiile în care se impune luarea măsurilor legale.”, au precizat reprezentanții IGPR.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) A VI-a misiune NATO, executată anul acesta de militarii din Forțele Navale

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” se va integra în Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care va opera în Marea Neagră, în perioada 29 octombrie – 18 noiembrie. Nava militară românească a plecat miercuri, 28 octombrie, din portul militar Constanța și urmează să participe la misiuni de asigurare a securității colective a NATO, pe flancul estic al Alianței.

Gruparea navală NATO din care face parte dragorul „Lupu Dinescu” este condusă de nava de sprijin logistic „Aliakmon” (Grecia) și mai are în compunere vânătoarele de mine „Alghero” (Italia), „Duero” și „Orion” (Spania). Misiunile grupării SNMCMG-2 în Marea Neagră vizează creșterea gradului de interoperabilitate între forțele navale participante, în domeniul luptei contra minelor marine. Navale au planificate escale în porturile Burgas (Bulgaria) și Kherson (Ucraina), dar vor participa și la Exercițiul multinațional MCM „Poseidon 20”, organizat de partenerii bulgari.

Dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu” este comandat de locotenent-comandorul Ionuț Diaconu și are la bord un echipaj format din 72 de militari.

Prin misiunile și exercițiile la care participă marinarii militari români, Forțele Navale Române contribuie la consolidarea posturii de descurajare a amenințărilor din bazinul pontic și la proiectarea stabilității în plan regional.

Foto: Forțele Navale Române

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: