În luna mai a existat o presiune puternică pe piața valutară, cu ieșiri mari, chiar istorice de capital, care nu au fost determinate de un singur element, ci a fost o avalanșă de factori negativi, a explicat marți guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului privind inflația.
Potrivit guvernatorului, totul a început datorită tensiunilor și discursului public, „deseori agresiv”, din perioada campaniei electorale, care apoi s-a deteriorat treptat.
„Pe urmă a fost rezultatul alegerilor (din primul tur). După asta a urmat demisia Guvernului. Semnalul de alarmă l-a constituit faptul că Ministerul de Finanțe nu a putut în lunea de după alegeri, pe data de 5 sau 6 mai, n-a putut să ia bani din piață și a și anunțat public acest lucru. În consecință, am asistat la ieșiri masive”, a explicat marți Isărescu citat de jurnaliștii de la hotnews.ro.
Banca Națională a intervenit în ziua de după primul turul al alegerilor prezidențiale „cu sume mari, chiar foarte mari”, după cum le caracterizează numărul 1 din BNR.
Celulă de criză
„În aceste condiții, a adăugat el, cursul de sub 5 lei era imposibil de apărat, nu numai datorită pierderii de rezervă, cum spuneți dumneavoastră. Deși noi nu pierdem din rezervă. Schimbăm o parte din rezervă cu lei, vindem valută și cumpărăm lei de pe piață. Și, pe lângă curs, BNR mai trebuie să gestioneze și probleme de finanțare sau cele legate de cheltuielile publice și de plățile din economie. A venit ministrul de Finanțe aici, am discutat și s-au găsit soluții. S-a limitat o depreciere mai mare a cursului. În situații din astea, peste ieșirea de capital se așează și capitaluri speculative. Dar noi am asigurat și lichiditatea în piață pentru a se face plățile bugetare, pentru că erau și sume mari de plăți de pensii în acea perioadă. Oricum, cursul nu putea să mai fie păstrat. Cred că ar fi dat mult mai rău ca el să se fi rupt chiar în pragul turului al doilea și mai ales între timp să apară dificultăți și în ceea ce privește onorarea unor plăți publice”, a adăugat guvernatorul BNR.
Reamintim că, în premieră, Banca Națională a României a anunțat marți, 6 mai, un curs de 5,03 lei pentru un euro.Ulterior leul s-a depreciat câteva zile la rând, după care a revenit în proximitatea pragului de 5 lei/euro.