Connect with us

Actual

Musulmanii din Medgidia, invitați la rugăciune pe stadion. Valentin Vrabie: ”Nu am aprobat nimic”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

O postare pe Facebook a președintelui Uniunii Democrate Tătare încurcă ițele înaintea sărbătorii de Ramadan a comunității musulmane din Medgidia. Astfel, Naim Belgin anunță că Primăria Medgidia a răspuns afirmativ cererii enoriașilor musulmani de a oficia slujba sfintei sărbători a Ramadan Bayramului pe stadionul din localitate. Desigur, cu respectarea unor condiții impuse de starea de urgență în care se află România din cauza pandemiei de coronavirus.

#Anunț foarte important pentru comunitatea musulmană din Medgidia!!!

Primăria din Medgidia a răspuns afirmativ cererii enoriașilor musulmani de a oficia slujba sfintei sărbători a Ramadan Bairamului. <<Aceasta va fi oficiată DUMINICĂ 24 MAI 2020, începând cu ora 07.00, pe Stadionul Municipal ”Iftimie Ilisei” Medgidia.>> [conform comitetului musulman]
#Rugăm toți credincioșii participanți să respecte condițiile legale din cadrul #StăriiDeAlertă de distanțare fizică!
1) Purtarea măștii sau a unui fular sau a unui batic care să acopere gura și nasul (din păcate cei care strănută pot fi excluși și îndepărtați)
2) Fiecare participant să vină cu un covoraș de rugăciune sau un prosop sau un sac de unică folosință (60 litri +/-)
3) Cei care vin cu copiii pot sta toți în același punct (legea reglementează acest aspect favorabil pentru cei care locuiesc sub același acoperiș)
4) Vă rugăm să: respectați regulile de igienă/curățenie; să intrăm/părăsim stadionul într-un mod civilizat și organizat; să lăsam curat stadionul la plecare!
5) După rugăciune urmează predica (care este importantă) apoi fiecare participant va părăsi stadionul ordonat și disciplinat

Acesta este anunțul postat în mediul online. Prin această aprobare, primarul municipiului Medgidia ar încălca legislația din starea de alertă, atunci când autoritățile centrale au interzis organizarea de manifestări publice inclusiv în spații deschise.

“NU am aprobat nimic, Belgin se bagă unde nu-i fierbe oala”

Contactat telefonic, primarul Valentin Vrabie a declarat pentru Ordinea.ro următoarele:

“În primul rând, să lămurim un aspect: Naim Belgin reprezintă o entitate politică și îi propun să nu amestecăm religia cu politica. Ceea ce a făcut dumnealui vine să bulverseze întreaga comunitate musulmană din Medgidia. Nu am aprobat nimic, Naim Belgin se bagă unde nu-i fierbe oala. Știm foarte bine că adunările publice sunt interzise în această perioadă și respectăm legea în perioada stării de alertă. Nu se organizează nimic la Medgidia.”

Când nu verifici informația, cazi singur în plasă…

Naim Belgin nu a verificat informația și nici nu a fost atent la mesajul public. A declarat pentru Ordinea.ro că a preluat niște mesaje publice, iar sursa este “Comitetul Musulman”.

Întrebat cum comentează postarea publică pe care a făcut-o și faptul că primarul declară că nu a aprobat o astfel de activitate publică, Naim Belgin a declarat:

“Am înțeles. Bine! Eu am pus pe pagina mea ceea ce este scris pe pagina geamiei. Știm cu toții că domnul primar își schimbă des opiniile, dar sperăm să fie bine și să putem organiza slujba pe stadion. De altfel, scrie și în lege că slujbele religioase sunt excepție în perioada stării de alertă.”

Dar, pentru că există un dar, conform surselor citate de Naim Belgin în convorbirea telefonică ar fi existat și alte postări publice prin care musulmanii din Medgidia au fost chemați la stadion, la slujba de Ramadan. În niciuna dintre postări nu era citată Primăria Medgidia care să fi aprobat vreo solicitare în acest sens, ci o invitație la slujbă pe stadionul “Iftimie Ilisei”. Iată-le:

Din mesajele publice ale reprezentanților geamiilor din Medgidia reiese un lucru clar: nicăieri nu este scris, negru pe alb, că Primăria sau primarul ar fi aprobat această manifestare. Pe de altă parte, stadionul este proprietate publică a Municipiului Medgidia și nu poate fi utilizat fără acordul Primăriei. Mai mult, după cum am relatat mai sus, primarul liberal al localității spune că nu va permite desfășurarea manifestării religioase pe stadion, deoarece legea nu permite. 

Declarația prefectului

Și prefectul județului Constanța, George Niculescu a explicat, prin intermediul unui mesaj public – urmare a unei solicitări venită din partea structurilor de conducere ale Uniunii Democrate Tătare – că adunările publice de orice natură sunt interzise în perioada stării de urgență.

 

Comments

comments

Actual

Comisarul șef Ciprian Sobaru NU mai este șef al Serviciului Rutier Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

După numirea comisarului șef  Adrian Glugă la comanda IPJ Constanța au loc schimbări la nivelul conducerii serviciilor. Comisarul șef Ciprian Sobaru nu mai este comandantul Serviciului Rutier. El a fost împuternicit la comanda Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative. Împuternicirea este valabilă timp de trei luni.

În locul său, la conducerea Serviciului Rutier a fost împuternicit comisarul șef Constantin Stoian, șeful Serviciului Ordine Publică din IPJ Constanța.

Precizăm că cei doi adjuncți ai lui Adrian Glugă sunt comisarul șef Mircea Vizitiu și comisarul Marian Nucu, împuternicit.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(VIDEO) 7 persoane au fost scoase din apa mării, la Mangalia. Un bărbat și-a pierdut viața

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, echipaje ale ISU  Constanța au fost solicitate sî intervină pe plaja Laguna, din Mangalia pentru a salva mai multe persoane aflate în pericol de înec.

La locul solicitării au fost alocate 2 ambulanțe SMURD B, 2 ambulanțe SAJ B și o ambulanță SAJ C. Din primele informatii este vorba despre 7 persoane, respectiv 4 copii și 3 adulți care au fost scoși la mal.

Pentru un adult s-a efectuat protocol de resuscitare. Ceilalți nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Din păcate, bărbatul nu a răspuns la manevrele de resuscitare și a fost declarat decedat. Omul avea 47 de ani și era din localitatea Florești, județul Cluj.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(VIDEO) Incredibil! Ce dezastru au făcut ploile pe plaja din sudul litoralului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ploile torențiale care au căzut ieri în județul Constanța au produs mari stricăciuni. Mai multe străzi au fost inundate, motiv pentru care s-a circulat cu foarte mare dificultate. De asemenea, apa a intrat în mai multe gospodării, iar la Dispeceratul societăţii RAJA SA s-au înregistrat zeci de reclamații, primite cu preponderență din sudul județului, respectiv din municipiul Mangalia.

Directorul ABADL, Bogdan Bola, a precizat, în urmă cu puțină vreme, că s-a înregistrat o nouă problemă specifică litoralului constănțean.

”În urma ploilor puternice de ieri, rețelele de canalizare nu fac față și refulează ape menajere amestecate cu ape pluviale. Așa s-a întâmplat și ieri la Cap Aurora, în Mangalia, unde rețeaua de canalizare nu este dimensionată la parametri optimi, pentru a prelua și debitul de ploaie. Iar din păcate, nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în zonă…

Din aceste motive, apele menajere și apa pluvială se revarsă pe plajă, provocând crearea de ravene și distrugând profilul litoralului nostru. În acest moment, am trimis o echipă de inspectori ABADL pentru a verifica, împreună cu reprezentanții RAJA, starea rețelei de canalizare și cum putem să oprim acest fenomen să se mai întâmple în acea zonă.

Vreau să menționez că echipele noastre de la ABADL au acționat încă de aseară pentru a aduce plaja la condiții normale de exploatare, pentru a nu exista inconveniente pentru operatorul de plajă.”, a postat Bogdan Bola pe pagina sa de socializare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: