Connect with us

Actual

Năvodari. USR-PLUS a câștigat detașat. PSD – locul 3, cu 14,97%. PMP – 12,03%

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Rezultate electorale de la Năvodari sunt atipice, dar confirmă evoluții locale pe deplin anticipabile. Alegerile au fost câștigate de tinerii de la USR-PLUS, cu 27,87% din voturi. Pe plan local, alianța s-a evidențiat prin mesajele critice la adresa primarului actual, Florin Chelaru, și la adresa fostului primar Nicolae Matei. PSD-ul condus de penalul Nicolae Matei și de interpusul său, Florin Chelaru, a fost abia a treia opțiune de vot a năvodărenilor. Vizita celor doi în Federația Rusă, chiar în timpul campaniei electorale, mizeriile urbanistice din zona Mamaia Nord, amplu mediatizate, precum și atitudinea arogantă au făcut ca PSD-ul să se prăbușească la 14,94%. 

Pe locul doi se situează PNL, cu 21,65%. Liberalii au obținut un scor sub media națională, deoarece liderul consilierilor PNL, Ștefan Gălbău, a fost în câteva rânduri portavocea lui Nicolae Matei, propunând în Consiliul Local proiecte în avantajul acestuia. De notorietatea este inițiativa lui Gălbău privind exprimarea unui acord de principiu al Consiliului Local Năvodari în favoarea SC Tabăra Năvodari SA, societate controlată de cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei, de a obține licența ANRE în vederea redistribuirii energiei electrice în cartierele Tabără și BeachLand, prin exploatarea unui punct trafo preluat abuziv de la SC Sind România SRL, o dată cu tot patrimoniul taberei de copii, în anul 2012. La începutul anului 2019, actele prin care patrimoniul taberei de copii ajunsese ilegal pe mâinile cumnatului lui Matei au fost anulate de instanță. Însă societatea acestuia a reușit să păstreze posesia asupra unui post trafo. Neavând documente care să-i ateste vreun drept asupra postului trafo, Tabăra Năvodari SA avea nevoie de un acord al Consiliului Local Năvodari, pentru a se putea înregistra la ANRE ca redistribuitor de energie electrică. Tocmai în acest context, liberalul Ștefan Gălbău și-a pus emnătura de inițiator pe un proiect de hotărâre care avantaja net gașca lui Nicolae Matei. De asemenea, Gălbău s-a stopșit în altă ședință de consiliu la reprezentanții Somaco Construct SRL, o societate taxată abuziv cu două milioane de euro pe vremea lui Nicolae Matei, care solicita ca autoritatea locală să revină asupra taxei aberante, în contextul în care Parchetul Curții de Apel tocmai constatase că aceasta a fost emisă prin fals intelectual. Trebuie să menționăm că atitudinea lui Gălbău a fost una singulară în rândul PNL, ceilalți consilieri liberali votând chiar împotriva colegului lor. Situația a fost semnalată în spațiul public de Ordinea.Ro și de alte publicații locale constănțene, însă PNL nu a avut tăria să se rupă de acest comportament. Prin urmare, liberalii plătesc acum prețul electoral, obținând la Năvodari un scor sub media națională. 

Un scor electoral foarte bun a obținut la Năvodari echipa PMP condusă de Costel Aurelian Dumitrașcu, un consilier tânăr, implicat în viața orașului, care a pledat în mod constant pentru recuperarea prejudiciilor cauzate localității de fostul primar Nicolae Matei. De asemenea, PMP Năvodari a inițiat acțiuni de plantare de arbori și a susținut protestul impresionant de la Năvodari #ȘîEu pentru autostrăzi. Cum a apreciat publicul aceste activități s-a văzut în votul de ieri. PMP a obținut la Năvodari 12,03% din voturi. 

Iată clasamentul de la Năvodari:

Alianța 2020 USR-PLUS – 27,87%

PNL – 21,65%

PSD – 14,94%

PMP – 12,03%

Pro România – 7,36%

ALDE – 3,13%

UDMR – 0,57%

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mesaj nou de VREME SEVERĂ. Ploi torenţiale şi descărcări electrice

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această dimineaţă, Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis un nou mesaj de vreme severă, valabil de azi, 31 mai, ora 10:00  până în data de 3 iunie, ora 23:00. Vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări temporare ale vântului.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade, în special după-amiaza și seara, cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină și vijelii. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, îndeosebi în jumătatea de nord a teritoriului pe parcursul zilei de duminică (31 mai), se vor înregistra cantități de peste 15…25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.
Duminică (31 mai), la munte, vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși 70…80 km/h, iar la altitudini mari vor fi rafale de peste 90 km/h și trecător se vor semnala precipitații mixte. Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului cu viteze de 45…55 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Update: În urmă cu puţină vreme, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare nowcasting potrivit căreia în zonele montane de peste cota 1800 de m din Transilvania şi Moldova, în judeţele Bistriţa Năsăud, Maramureş, Suceava şi Neamţ vântul va prezenta intensificări care la rafală vor depăși 70…90 km/h viscolind şi spulberând zăpada, determinând scăderea vizibilităţii.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(DOCUMENT) Mergi la plaja vara asta? Nu uita sa îți faci rezervare, telefonică sau online, pentru șezlong!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Accesul pe plajele concesionate se va face cu rezervare, telefonică sau online, numărul de persoane fiind limitat, având în vedere că şezlongurile trebuie aşezate cu păstrarea distanţei de doi metri între ele, conform normelor publicate în Monitorul Oficial. Şezlongurile şi alte echipamente de pe plajă trebuie dezinfectate înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Pe plajele neconcensionate, autorităţile locale sunt responsabile de evitarea aglomeraţiei, se arată în Ordinul privind aprobarea normei care stabilește măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Potrivit ordinului semnat de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi de secretarul de stat Mircea Fechet de la Ministerul Mediului, publicat în Monitorul Oficial, între şezlongurile de pe plajă trebuie păstrată o distanţă de doi metri, dacă acestea sunt utilizate de persoane care nu sunt din aceeaşi familie. De asemenea, administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul.

„Art. 5. – Operatorii economici sau administratorii, după caz, au următoarele obligatii privind protecția turiştilor în spaţiile în care aceştia au acces: 1. vor amplasa la loc vizibil regulamentele de acces şi de comportament pe plajă; 2. se asigură măsuri pentru respectarea unei distante de 2 m (stanga/dreapta, fata/spate) între sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite. 3. pentru estimarea capacităţii plajei cu menținerea distantei fizice se pot folosi atat proiecții de date anterioare cat si monitorizare activă. 4. administratorii vor asigura accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menținerea distanței fizice, descurajarea aglomerării şi limitarea adunărilor mari. 5. de asemenea, pentru atingerea obiectivelor de reducere a riscului de transmitere a infecţiei cu virusul SARS COV 2, administratorii plajelor trebuie să adopte măsuri pentru: a) restricţionarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută; b) asigurarea accesului prin puncte de intrare clar semnalizate; c) stabilirea de culoare unidirecționale, separate, de intrare si de ieșire; d) rezervarea utilizării plajei pe anumite perjoade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefohic și / sau adoptarea de ore strategice de funcționare sau criterii de închidere flexibile; e) colaborare cu forţele de ordine pentru redirecţionarea sau devierea vehiculelor / persoanelor, dacă este atinsă capacitea maximă stabilită; f) limitarea numărului de angajați care interacţionează cu publicul; 6. accesul in zonele adiacente interioare (de exemplu, zone de schimbare, vestiare, toalete) trebuie să respecte regulile de distantare fizică; 7. trebuie să se mențină o distantă de cel puțin 2 metri intre persoane (inclusiv angajatii) in orice moment, exceptie: membri ai aceleiasi familii sau dacă siguranta activitatii de baza necesită o distanță mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele)“, se arată în Ordin.

Citește Ordinul aici:

Download (PDF, 2.76MB)

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Spațiu comercial modern în locul Galeriilor Soveja. Vezi și cum va trasforma RAEDPP Piața Tic Tac

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Directorul Regiei Autonome “Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța, Florin Gheorghe, a declarat că fostele galerii Soveja vor fi demolate, iar în locul lor va fi amenajat un magazin mai mare.

”Am reușit să finalizăm cadastrul și intabularea pentru acel teren, pentru că nu exista așa ceva. Acum parcurgem pașii legali pentru a demola clădirile care există în zonă. Vom construi acolo un mare spațiu comercial, ce se va compartimenta între doi sau mai mulți retalieri importanți. Avem oferte de la nume importante din domeniu. Va fi un magazin modern, nu ceea ce există în prezent acolo”, a spus Florin Gheorghe.

Șeful RAEDPP a vorbit și de planurile pe care Regia le are pentru piața Tic Tac. Florin Gheorghe a punctat că piața se va transforma, la rândul ei, într-un spațiu comercial modern.

„Vom construi la Tic Tac un spațiu comercial cu parter și jumătate de etaj. La parter vom amenaja patru spații comerciale, cu o piață alimentară în mijlocul lor, iar pentru etajul așezat pe jumătate de parter, căutăm agenți economici care sunt dispuși să construiască o terasă, sau de ce nu, un loc de joacă.”, ne-a dezvăluit Florin Gheorghe.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: