Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Negoiță minte de îngheață apele ca să-l aranjeze pe Gherghiniță. Ofertele de piață atestă că bitumul s-a scumpit

Published

on

După ce Ordinea.Ro și o parte a presei online din Constanța au semnalat cazul licitației dubioase pentru asfaltarea străzilor Panait Cerna și Gheorghe Doja din Cernavodă, primarul localității și afaceristul declarat câștigător au ieșit la rampă cu declarații. Cei doi, în deplin consens, au mințit cu gura plină, ca să se acopere unul pe celălalt.

Problema semnalată de noi a fost aceea  că o comisie de licitație din care a făcut parte și consilierul personal al primarului Liviu Negoiță, cunoscutul politician Marian Iordache (fost primar de Medgidia, actualmente consilier județean), a scos de sub incidența legii o ofertă neobișnuit de mică. În mod normal, aceasta trebuia declarată inadmisibilă, deoarece reprezintă doar 31,54% din valoarea estimată a lucrărilor. Primăria Cernavodă a cerut explicații de la constructorul în cauză, pe numele său Getnic Construct Serv SRL, și le-a acceptat… pelicănește.  Deși la momentul publicării articolului, nu puteam cunoaște aceste explicații, declarațiile de acum ale lui Liviu Negoiță și ale patronului Getnic, Marius Gherghiniță, reprezintă o formă de prezentare publică a justificărilor care au produs cel mai probabil efecte chiar în cadrul procedurii de achiziție. Negoiță spune că valoarea estimată a lucrărilor a fost prea mare, iar nu oferta Getnic prea mică. ”A fost o eroare de estimare”, a declarat acesta pentru Replica de Constanța. În completare, patronul Getnic, Marius Gherghiniță, a declarat că estimarea s-ar fi făcut anul trecut, iar prețurile valabile atunci, nu mai sunt valabile în momentul de față. ”Atunci se lua bitumul cu 2.500 de lei tona, acum se ia cu 1.200 de lei tona”, a conchis afaceristul citat de aceeași publicație (vezi aici).

În realitate, declarațiile celor doi reprezintă o mistificare grosieră a realității. Bitumul nu era mai scump anul trecut, ci mult mai ieftin, și nu s-a ieftinit, ci s-a scumpit considerabil. Ofertelor comerciale pe care le publicăm, în facsimil, atestă că în luna aprilie 2016, tona de bitum costa 790 de lei, respectiv 880 de lei.

Advertisement

Pret Bitum 2016

La momentul de față, însă, de când prețul barilului de petrol s-a stabilizat și crește în continuu, tona de bitum a ajuns la 1.480 de lei în iunie 2017, respectiv 1.575 de lei în iulie 2017.

Pret Bitum 2017

Iată, așadar, că minciuna are picioare scurte. Ca să nu mai vorbim de evoluția salariilor, și ea ascendentă. Or, devine evident pentru oricine, că justificările oferite de Getnic și înghițite ca pelicanul de Negoiță sunt contrafactuale. O altă dovadă că primarul din Cernavodă este dispus la orice artificiu pentru a avantaja firma Getnic este dată de afirmația acestuia că deja s-a atribuit contractul de lucrări… înainte de expirarea termenului pentru depunerea contestațiilor.

Advertisement

Pe de altă parte, nu este exclus ca Negoiță să fie total neinformat asupra acestui subiect, știut fiind faptul că adevăratul conducător al treburilor publice este consilierul său, mult mai experimentat în chestiunile administrative. Cu alte cuvinte, este posibil ca afirmația primarului să nu fie reală și Primăria să nu fi încălcat legea la acest mod barbar în privința termenelor de contestație. Însă, cu siguranță, există probleme grave în privința modului în care s-a analizat raportul calitate-preț. În cadrul licitației, aspectul de calitate nu a fost evaluat în funcție de utilaje, tehnologii, soluții tehnice, ci doar în funcție de garanția declarată de ofertanți. După cum se știe, Getnic a declarat că oferă o garanție de zece ani, deși credem că trebuia să se probeze că soluțiile tehnice, echipamentele performante și materialele utilizate pot să confere lucrării o astfel de trăinicie. Însă așa ceva nu s-a întâmplat, de unde suspiciunea că lucrurile n-au fost curate. Timpul le va lămuri pe toate. La fel cum va lămuri dacă nu cumva în contractul care a fost sau care va fi încheiat există clauze ascunse care să permită majorarea prețului. Pentru că, la o treime din valoarea estimată, lucrarea nu se poate realiza.

Sursa foto: Facebook.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions