Connect with us

Politica

„Nimic nu va mai fi la fel!“. Analiza lui Băsescu despre pandemie

Tatian Iorga

Publicat

la

Într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu, fostul președinte Traian Băsescu a declarat că a realizat un material foarte dur, o viziune despre viitor, în care spune că trebuie să fim pregătiți și pentru alți viruși care vor ataca și alte organe. La câteva după interviu, Traian Băsescu a publicat analiza.

„PARTEA I-a

Nimic nu va mai fi la fel!

Ne iluzionăm că după una două luni, viaţa noastră va reveni la normalul de dinaintea epidemiei/pandemiei COVID-19. Niciodată! Drama globală care a început în China şi a cuprins tot globul, înainte de a fi o dramă a prezentului este mai degrabă o posibilă tragedie a viitorului care ne aşteaptă. Cred eu că, aşa cum oamenii evoluează şi viruşii ucigaşi ai viitorului evoluează şi sunt deja în proces de elaborare în natură. O natură pe care noi oamenii am transformat-o fără voia ei, iar la rându-i natura a încetat să mai fie un prieten al pământenilor. Această pandemie nu va trece cu uşurinţă. Probabil 2 – 3 ani până când va exista un vaccin pentru fiecare cetăţean al globului, măsurile de distanţare socială, măştile, mănuşile, pentru copii şi oameni maturi vor rămâne principalul mod de a ne apăra. Asimptomaticii vor fi identificaţi la un moment dat ca fiind riscul major la sănătatea celor din jur. O uriaşă problemă va fi cu asimptomaticii care neştiuţi de nimeni, nici măcar de ei înşişi, vor purta virusul ucigaş în societate, în familie, la locul de muncă. Vom ajunge să ne ferim de colegii de la birou, de vecini, de fraţi, de prieteni. O „moştenire” îngrozitoare pe care ne-o va lăsa SARS-COV-2 şi care, nu va putea fi lichidată decât prin testarea masivă a populaţiei pentru a putea fi depistaţi şi trataţi asimptomaticii. Din motive imposibil de explicat, România a optat pentru un număr restrâns de testări la populaţie. De la asimtomaticii nedescoperiţi va porni al doilea val de îmbolnăviri. Mai ales în ţările care au făcut puţine testări, vă imaginaţi care va fi atmosfera la birouri, în grupurile de prieteni şi chiar între rude, pornind de la premisa că nefiind o testare pe scară largă mulţi asimptomatici nu au fost depistaţi dar răspândesc boala COVID-19? Acceptăm ideea sau nu, viitorul nostru trebuie construit nu numai pe inteligenţa artificială, pe viteza năucitoare a tehnologiei 5G, pe tehnologii industriale nepoluante, pe energia verde, pe trenul care ajunge oriunde în Europa la fel de repede ca avionul. Va trebui să adăugăm ambiţiilor noastre traumele acestei pandemii dar mai ales, traumele viitoarelor pandemii, pe care trebuie să încercăm să le anticipăm, să le diminiuăm efectele, pentru că vrem sau nu, ele vor bântui Planeta Pământ. Din timp în timp, fără să ne întrebe, câte un virus nou, fără leac imediat, evadat din regnul animal sau de aiurea şi pe care, nu vom şti cum să-l neutralizăm, va brăzda planeta luându-şi orbeşte „tainul” în vieţi omeneşti. Cât de multe? Nimeni nu ştie…Dar sigur, va urma un alt virus pandemic. Când? Iarăşi nu ştiu, dar va veni…

SARS-COV-2 a atacat în principal plămânii oamenilor. Următorul virus pandemic, foarte probabil, va avea „alte gusturi”. Va ataca poate ficatul oamenilor, sau poate inima, sau poate rinichii sau poate creierul … nu ştiu. Nu sunt nici Baba Vanga şi nici Nostradamus. Ca om politic am însă obligaţia să încerc a anticipa viitorul.“, arată Băsescu în materialul său.

Comments

comments

Politica

Menabit Ozghiun (PER): „Zanfir Iorguș este un Radu Cristian, dar mai în vârstă. Remarc aceleași minciuni și aceleași apucături“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul consilier local Menabit Ozghiun, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la Primăria Mangalia, a comentat pentru Ordinea.ro noua configurație electorală de pe plan local. Menabit Ozghiun a spus că de 24 de ani, în Mangalia au fost primari Zanfir Iorguș, cumătrul lui Zanfir Iorguș (Claudiu Tusac) și Radu Cristian, iar din cauza asta, Mangalia merge în aceeași direcție, în mai rău.

„Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să schimbi primarul. Dacă vor fi votați Radu Cristian sau Zanfir Iorguș, Mangalia va merge în aceeași direcție. Numai că, spre deosebire de alegerile din trecut, când oamenii au avut de ales între Radu Cristian și Zanfir Ioguș, de data acesta, cetățenii care nu îi vor pe cei doi au de ales și alte opțiuni. De când sunt în politică, oamenii au prins încredere în mine și, din postura de consilier local, m-am luptat ca cetățenilor să le fie mai bine. Am încercat să facem din Mangalia un loc de trăit mai bine.“, a spus Menabit Ozghiun.

Acesta a comentat și reapariția lui Iorguș în prim planul scenei politice. Acesta a spus despre contracandidatul său că versiunea „Iorguș 2020“ nu mai este aceeași cu versiunea „Iorguș 2000.“

„Ca o concluzie scurtă, Zanfir Iorguș este un Radu Cristian, dar mai învârstă, pentru că remarc la cei doi aceleași minciuni, aceleași apucături, aceeași agresiune față de cetățenii Mangaliei, că dacă nu ești cu el ești împotriva lui. Are multe răzbunări de făcut, are multe de rezolvat.“, a comentat Menabit.

Candidatul Partidului Ecologist a adăugat că Mangalia este în situația actuală pentru că Zanfir Iorguș a desființat societatea „Gold RA“.

„Până în primul mandat al lui Iorguș, 1996 – 2000, a existat o entitate a Primăriei numită GOLD RA, care se ocupa de salubrizarea în Mangalia, de spații verzi, de iluminatul public, zugrăvea blocurile și școlile. Avea 500 de angajați. Atunci Mangalia arăta bine pentru că exista GOLD RA, pe care Iorguș l-a primit moștenire de la fostul primar. Când a desființat GOLD-ul, a transferat toate serviciile de interes public către firmele de casă. Salubrizarea a dus-o la Uranus, termoficarea a dus-o la Romintem. Atunci Iorguș a creat borcanul cu miere, după care vine toată mafia politico-ecomică. Mangalia este devalizată de 20 de ani. Apariția lui Zanfir Iorguș a împins mulți dintre votanții tradiționali PSD către mine pentru că cei care votează PSD în mod tradițional nu îl vor pe Iorguș. Eu aș avea o întrebare pentru Iorguș: S-a înțeles cumva cu Felix Stroe ca apă să fie un leu la Mangalia sau a uitat Zanfir Iorguș de promisiunile pe care le face.“

Menabit Ozghiun a spus că Radu Cristian nu este mai breaz decât Iorguș, pentru a desființat Serviciul Administrare a Domeniului Public și Privat, iar în lipsa acesteia sunt externalizate tot felul de servicii către „firme fantomă“

„Spre exemplu, firmă din Călărași cu doi angajați, firme din București cu un singur angajat, care se ocupă defectuos de serviciile publice din Mangalia.“, a spus Menabit.

În ceea ce-i privește pe candidații USR la funcția de primar, Dumitru Paris, și cel al PMP, Mihai Crăciun, Menabit Ozghiun a spus că reprezentantul USR nu are notorietate pentru că a venit de la Constanța chiar înainte de alegeri, ia cel de la PMP se așteaptă la o colaborare cu el.

Menabit Ozghiun a declarat că alegerile din acest an sunt atipice prin prisma faptului în această campanie electorală se va axa mai mult pe promovarea mediul online și în media. De aceea, spune Menabit, favoriți vor fi primarii în funcție, pentru că ei dețin puterea în oraș. Candidatul Partidului Ecologist a atras atenția asupra unui aspect, pe care autoritățile nu l-au luat în calcul. Este vorba despre perioada scurtă în care candidații pot să strângă semnături.

„Am depus o cerere la Primărie pentru a instala trei corturi în care să strâng semnături, da încă nu am primit răspuns. Din păcate, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat abia ieri ghidul pentru alegerile locale, ceea ce înseamnă că mai avem timp doar până în data de 28 august să strângem semnături. Ținând cont de acest lucru, cred că Primăria ar trebui să se miște cu celeritate, pentru că este o situație specială. Mai mult, Primăria a fost închisă și nu s-au putut depune cereri decât online.“, a spus Menabit Ozghiun.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP și-a făcut organizație la Cogealac. Sorin Șapte întră în luptă pentru Primărie cu „Gigi și Cati“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea partidului Mișcarea Populară Constanța anunță că a înființat organizație în comuna Cogealac și spune că noua echipă este pregătită să se lupte și să câștige alegerile locale din 27 septembrie. Candidatul PMP la Primăria Cogealac este Sorin Șapte, „cu o experiență în Consiliul Local și cu dorința de a schimba administrația comunei Cogealac.“

„Sorin Șapte și-a construit o echipă puternică, din care fac parte oameni ce își doresc să aducă schimbarea. Din echipa PMP pentru Cogealac fac parte: Sorin Șapte (candidat primărie), Cristian Foamete (consilier UNPR), Ion Funda (consilier PNȚCD) , Iulian Butcaru și Hagiu Demetrian (președinte PNL Cogealac).“, se arată într-un comunicat al PMP.

„Îi mulțumesc domnului Palaz pentru încrederea acordată și am convingerea că împreună cu echipa mea vom trimite acasă actuală conducere”, a declarat Sorin Șapte.

„Am încredere în noua echipă și sunt convins că dorința de implicare și experiența lor, vor aduce o schimbare în comuna Cogealac, comună care nu a fost administrată, ci a fost „patronată“ după propriile interese ale echipei nocive Gigi-Cati. Îi urez succes lui Sorin Șapte și noilor colegi care au înțeles să se alieze în vederea vindecării administrației de cei doi „covizi politici“”, a declarat Claudiu Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: “Pregătim o EXPLOZIE a creșterii economice”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că economia României își revine în ritm alert, după scăderea din timpul stării de urgență. Cîțu arată că se pregătește o explozie a creșterii economice în anul 2021.

Revenirea în “V” a economiei – încă o dovadă!

Am luat cele mai bune masuri pentru econonomie în cel mai dificil context economic din ultima sută de ani.

Economia a răspuns pozitiv la aceste masuri și acum avem primele dovezi.

În plina criza economică globală volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul A CRESCUT fata de aceeași perioadă a anului precedent.

Din primul moment am căutat masuri care să reducă efectele șocului negativ al pandemiei asupra economiei noastre și până acum am reușit.

Pregătim economia pentru o explozie a creșterii economice în 2021.”, scrie Florin Cîțu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: