Connect with us

Actual

Noi ambarcațiuni de salvare pe mare! O speranță pentru anul viitor!

Maria Ionescu

Publicat

la

Nu foarte multă lume știe că la Constanța există Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Cu toate că serviciile agenției sunt extrem de importante și viețile multor oameni pot fi salvate de către angajați, în ultimii ani, investițiile care s-au făcut aici au fost de zero lei! Ultima navă a fost achiziționată pentru ARSVOM în anul 2003, respectiv o șalupă cu capacitatea de 25 de persoane. Șalupele agenției sunt și mai vechi, respectiv două dintre ele, fabricate în anii 1981 în fosta URSS, și alte trei din 1990. Cel mai mare remorcher al agenției are 26 de ani și a fost fabricat la Brăila. Anul acesta, conducerea ARSVOM a decis să lanseze două proceduri de achiziție ce au ca obiect achiziționarea de nave de căutare și salvare specializate. ”Sper să fie achiziționate la sfârșitul acestui an. Dar acest lucru depinde de foarte multe considerente. Ar putea exista contestații care să amâne momentul achiziționării. Oricum, noi am făcut foarte multe verificări. Sunt multe șantiere care ar putea să le producă, dar depinde și de sumele pe care le vor percepe. Există șantiere în Finlanda, Estonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Suedia. Știu că în Marea Britanie și în Suedia se construiesc nave de foarte bună calitate dar sunt și foarte scumpe. Nemții, de asemenea, construiesc foarte bine. Noi vom merge pe baza anumitor recomandări din partea unor instituții similare, care să mai fi livrat nave de salvare. Iar prețurile sunt făcute pe baza unor estimări. Oricum, după ce se va organiza licitația pentru desemnarea constructorului va mai dura o perioadă de 12-15 luni până când ele vor fi gata! Noi sperăm ca anul viitor pe această vreme să le avem!”, a declarat directorul general al ARSVOM, Daniel Manole.

Valoarea ambarcațiunilor e mare

În interval de numai câteva zile, ARSVOM a publicat pe SEAP două anunțuri potrivit cărora a lansat procedurile de achiziție pentru două nave de căutare și salvare pe mare, dar și pentru una de depoluare. În cazul primului anunț publicat, agenția a lansat o procedură de achiziţie ce are ca obiect achiziționarea a două nave de căutare şi salvare specializate, a căror valoare este estimată la 9.166.666 euro fără TVA. Ulterior, a postat un nou anunț potrivit căruia caută un furnizor care să îi vândă o navă de depoluare specializată. Valoarea estimată a ambarcaţiunii este de 7.741.905 euro fără TVA. Cum vorbim despre niște licitații cu o valoare foarte mare, au fost impuse mai multe condiții ofertanților, printre care o garanție de participare în valoare de 154.800 de euro. În același stimp, ofertanții trebuie să facă dovada unei cifre de afaceri medii anuale pe ultimii trei ani de cel puţin 15.483.810 euro, dar şi să prezinte o listă cu principalele produse livrate în ultimii trei ani, care să demonstreze contracte de minim 7.741.905 euro fără TVA. Modalitatea de achiziţie este licitaţia deschisă, ofertele putând fi depuse până cel târziu la data de 5 decembrie.

Agenția este relativ mică, dar va mai face angajări

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare este instituţia care intervine atunci când pe mare se produce un eveniment în care sunt implicate persoane. Iar pentru asta are nevoie, pe lângă ambaracațiuni rapide și specializate, și de angajați care să facă față volumului uneori foarte mare de muncă. Directorul general Daniel Manole ne-a spus că la ora actuală agenția are 145 de angajați dar, cu siguranță, numărul acestora va crește. ”Lucrăm în câte patru ture pe zi, cu un număr limitat de angajați. În momentul în care aceste nave vor fi date în exploatare, vom solicita suplimentarea de personal. Sperăm să mai putem angaja oameni. La momentul acesta mergem la multe intervenții pe barba noastră.”, a declarat directorul general Daniel Manole. Tot el ne-a spus că nava Hercules este în proces de remotorizare, la fel ca și cea de la Galați. ”Este un moment în care se dă o mai mare importanță acestui aspect. E un moment foarte bun și sperăm ca aceste achiziții să fie făcute în cele mai bune condiții. La achiziționarea ultimei nave, cea cumpărată în anul 2003, am avut parte și de o finanțare externă. Acum nu știu dacă vom mai reuși acest lucru, dat fiind faptul că se cere eligibilitate, se cer niște parametri economici, iar noi nu suntem productivi!”, a declarat directorul general Daniel Manole. La ora actuală, ARSVOM deține remorcherul Hercules, cinci șalupe de servitute, trei șalupe de căutare și salvare pe mare și trei șalupe de intervenție.  Așadar, va mai trece cel puțin un an până când vom putea spune că s-a înnoit și ARSVOM. Dar măcar în acest mod să putem realiza că se schimbă câte ceva în țară. Și pentru noi dar și pentru turiștii străini care navigă pe Marea Neagră.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Poliție RCA false descoperite de polițiștii de frontieră în urma a două percheziții

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au efectuat două perchiziţii domiciliare, în urma cărora au descoperit mai multe poliţe RCA false, cu diferite perioade de valabilitate şi poliţe RCA, tipizate, în alb.

În cursul zilei de ieri, 3 martie, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat percheziţii domiciliare, în baza unui mandat emis de Judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Constanţa, la sediul unei societăţii comerciale şi punctul de lucru al acesteia, situate pe raza localităţii Coşereni, județul Ialomița.

În urma percheziției efectuate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, un laptop, în care erau scanate mai multe poliţe RCA, 12 poliţe RCA cu diferite perioade de valabilitate precum şi 4 tipizate de poliţe RCA în alb.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, cu privire la două persoane, cetăţeni români, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, iar la finalizarea cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale care se impun.”, precizează reprezentanții Compartimentului Purtător de Cuvânt.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mandat european de arestare pe numele unui tânăr din Nicolae Bălcescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al  Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au depistat, în municipiul Constanța, un bărbat, de 24 de ani, din comuna Nicolae Bălcescu, pe numele căruia autoritățile judiciare din Ungaria au emis un mandat european de arestare.

Persoana în cauză este condamnată la 1 an și 8 luni, aceasta mai având de executat 10 luni și 6 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, fapte săvârșite pe teritoriul Ungariei și Austriei.

Bărbatul a fost reținut și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Curții de Apel Constanța, în vederea punerii în aplicare a mandatului de arestare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța. Bărbat depistat de polițiștii de frontieră cu permis de conducere contrafăcut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Băneasa efectuează cercetări cu privire la un cetăţean român, care a prezentat un permis de conducere contrafăcut.

În cursul zilei  de ieri, 3 martie a.c., aflaţi în misiune pe Drumul Judeţean 391 A, în dreptul localităţii Şipote, judeţul Constanţa, polițiștii de frontieră au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în România, la volanul căreia se afla cetățeanul A.C. în vârstă de 33 ani.

Cu ocazia efectuării controlului documentelor, persoana în cauză a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor franceze.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, polițiștii au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că permisul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond specifice unui document  autentic, acesta fiind contrafăcut.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun .”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: