Connect with us

Actual

Noi ambarcațiuni de salvare pe mare! O speranță pentru anul viitor!

Maria Ionescu

Publicat

la

Nu foarte multă lume știe că la Constanța există Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Cu toate că serviciile agenției sunt extrem de importante și viețile multor oameni pot fi salvate de către angajați, în ultimii ani, investițiile care s-au făcut aici au fost de zero lei! Ultima navă a fost achiziționată pentru ARSVOM în anul 2003, respectiv o șalupă cu capacitatea de 25 de persoane. Șalupele agenției sunt și mai vechi, respectiv două dintre ele, fabricate în anii 1981 în fosta URSS, și alte trei din 1990. Cel mai mare remorcher al agenției are 26 de ani și a fost fabricat la Brăila. Anul acesta, conducerea ARSVOM a decis să lanseze două proceduri de achiziție ce au ca obiect achiziționarea de nave de căutare și salvare specializate. ”Sper să fie achiziționate la sfârșitul acestui an. Dar acest lucru depinde de foarte multe considerente. Ar putea exista contestații care să amâne momentul achiziționării. Oricum, noi am făcut foarte multe verificări. Sunt multe șantiere care ar putea să le producă, dar depinde și de sumele pe care le vor percepe. Există șantiere în Finlanda, Estonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Suedia. Știu că în Marea Britanie și în Suedia se construiesc nave de foarte bună calitate dar sunt și foarte scumpe. Nemții, de asemenea, construiesc foarte bine. Noi vom merge pe baza anumitor recomandări din partea unor instituții similare, care să mai fi livrat nave de salvare. Iar prețurile sunt făcute pe baza unor estimări. Oricum, după ce se va organiza licitația pentru desemnarea constructorului va mai dura o perioadă de 12-15 luni până când ele vor fi gata! Noi sperăm ca anul viitor pe această vreme să le avem!”, a declarat directorul general al ARSVOM, Daniel Manole.

Valoarea ambarcațiunilor e mare

În interval de numai câteva zile, ARSVOM a publicat pe SEAP două anunțuri potrivit cărora a lansat procedurile de achiziție pentru două nave de căutare și salvare pe mare, dar și pentru una de depoluare. În cazul primului anunț publicat, agenția a lansat o procedură de achiziţie ce are ca obiect achiziționarea a două nave de căutare şi salvare specializate, a căror valoare este estimată la 9.166.666 euro fără TVA. Ulterior, a postat un nou anunț potrivit căruia caută un furnizor care să îi vândă o navă de depoluare specializată. Valoarea estimată a ambarcaţiunii este de 7.741.905 euro fără TVA. Cum vorbim despre niște licitații cu o valoare foarte mare, au fost impuse mai multe condiții ofertanților, printre care o garanție de participare în valoare de 154.800 de euro. În același stimp, ofertanții trebuie să facă dovada unei cifre de afaceri medii anuale pe ultimii trei ani de cel puţin 15.483.810 euro, dar şi să prezinte o listă cu principalele produse livrate în ultimii trei ani, care să demonstreze contracte de minim 7.741.905 euro fără TVA. Modalitatea de achiziţie este licitaţia deschisă, ofertele putând fi depuse până cel târziu la data de 5 decembrie.

Agenția este relativ mică, dar va mai face angajări

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare este instituţia care intervine atunci când pe mare se produce un eveniment în care sunt implicate persoane. Iar pentru asta are nevoie, pe lângă ambaracațiuni rapide și specializate, și de angajați care să facă față volumului uneori foarte mare de muncă. Directorul general Daniel Manole ne-a spus că la ora actuală agenția are 145 de angajați dar, cu siguranță, numărul acestora va crește. ”Lucrăm în câte patru ture pe zi, cu un număr limitat de angajați. În momentul în care aceste nave vor fi date în exploatare, vom solicita suplimentarea de personal. Sperăm să mai putem angaja oameni. La momentul acesta mergem la multe intervenții pe barba noastră.”, a declarat directorul general Daniel Manole. Tot el ne-a spus că nava Hercules este în proces de remotorizare, la fel ca și cea de la Galați. ”Este un moment în care se dă o mai mare importanță acestui aspect. E un moment foarte bun și sperăm ca aceste achiziții să fie făcute în cele mai bune condiții. La achiziționarea ultimei nave, cea cumpărată în anul 2003, am avut parte și de o finanțare externă. Acum nu știu dacă vom mai reuși acest lucru, dat fiind faptul că se cere eligibilitate, se cer niște parametri economici, iar noi nu suntem productivi!”, a declarat directorul general Daniel Manole. La ora actuală, ARSVOM deține remorcherul Hercules, cinci șalupe de servitute, trei șalupe de căutare și salvare pe mare și trei șalupe de intervenție.  Așadar, va mai trece cel puțin un an până când vom putea spune că s-a înnoit și ARSVOM. Dar măcar în acest mod să putem realiza că se schimbă câte ceva în țară. Și pentru noi dar și pentru turiștii străini care navigă pe Marea Neagră.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier mortal pe varianta orașului Ovidiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în orașul Ovidiu a avut loc un grav accident rutier soldat cu decesul unui pieton.  Potrivit primelor informații, evenimentul a avut loc pe strada Izvorului, la intersecția cu autostrada A4. Un autoturism a lovit un pieton.

La fața locului au ajuns de urgență echipaje ale Serviciului de Ambulanță, Poliției și SMURD.

Din păcate, cadrele medicale nu au putut decât să constate decesul victimei.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN3C (dinspre Constanța către A4), la intersecție cu strada Izvorului – varianta Ovidiu.

”În urma verificărilor s-a stabilit faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat de 35 de ani, și un pieton, fiind vorba despre o femeie de 72 de ani. În urma impactului a rezultat decesul pietonului.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În 2020, peste 5.000 de străini au depus cereri de azil în țara noastră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Numărul cererilor de azil a înregistrat o creștere semnificativă chiar și în această perioadă de pandemie generată de coronavirus. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, peste 5.000 de cetățeni străini au solicitat acordarea unei forme de protecției internațională din partea statului român. Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, precum și asigurarea asistenţei pe durata procedurii de azil şi în procesul de integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul celor 6 Centre Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş.

Astfel, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, la nivelul centrelor, au fost depuse 5.082 de cereri de azil, cu 155% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Numărul cererilor de azil înregistrate este cel mai mare, depășind totalul de 4820 de solicitări din anul 2017 când a fost înregistrat recordul în materie.

Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Afganistan, Siria și Irak, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.

”În cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecție, a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie. De asemenea, în funcție de nevoile specifice, aceștia au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări și au participat la sesiuni de informare și consiliere.”, precizează Biroul Informare și relații publice.

Totodată, pe linia activităților desfășurate în operațiuni de relocare intra UE și extra UE au fost puse în aplicare angajamentele asumate de către statul român, fiind realizat transferul pentru 39 de persoane, aflate în nevoie de protecție internațională, din Malta și Turcia.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil și procesarea în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, precum și integrarea persoanelor beneficiare a unei forme de protecție sunt acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Document OFICIAL! Se prelungește CARANTINA în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Este oficial, municipiul Constanța rămâne în carantină pentru încă 14 zile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis pentru municipiul Constanța prelungirea carantinei începând cu data de 04.12.2020, ora 20:00. Măsura va fi valabilă pentru următoarele 14 zile.

Iată restricțiile:

Download (DOC, 104KB)

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: