Conecteaza-te cu noi

Actual

Noi reguli pentru darea în plată. Schimbări majore în Parlament!

Published

on

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care introduce o serie de noutăți în Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, notează stiripesurse.ro.

Se consideră întotdeauna că există impreviziune (se aprobă automat darea în plată):

  • în cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depăşit cu cel puțin 20% nivelul cursului din data contractării creditului
  • în cazul în care gradul de îndatorare al debitorului a depăşit cu cel puţin 20% nivelul maxim al gradului de îndatorare stabilit de BNR
  • în cazul în care debitorul a fost executat silit prin vânzarea imobilului cu destinația de locuință.

Alte prevederi:

  • Revine creditorului obligația de a dovedi în fața instanțelor de judecată faptul că debitorul care a făcut o notificare de dare în plată nu îndeplineşte condițiile de admisibilitate, inclusiv condiția privind impreviziunea.
  • Impreviziunea este prezumată în favoarea consumatorului
  • Pe perioada notificării, precum şi pe perioada soluționării cererilor prevăzute la art.7 şi 8 din prezenta lege, este interzisă înscrierea în Biroul de credit sau în alte baze de date negative cu privire la debitorii riscanți sau rău‐platnici, a debitorului care a efectuat notificarea prevăzută la art.5 alin.(1), indiferent dacă înscrierea ar fi efectuată din inițiativa creditorului sau a unei autorități centrale sau locale. Dispozițiile
  • Pe perioada cât notificarea de dare în plată a fost efectivă, atât ratele cât și dobânzile și penalităţile, vor putea fi pretinse de la debitor doar dacă creditorul probează că acesta a fost de rea credinţă.
  • Dreptul de a cere instanței să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparține şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanței, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.
  • În cazul debitorului împotriva căruia s‐a derulat şi finalizat o procedură de executare silită, prin vânzarea imobilului cu destinație de locuință şi împotriva căruia se continuă executarea, se instituie o prezumție absolută și irefragabilă de impreviziune.

Mingea e în curtea Opoziției

Într-o postare pe Facebook, senatorul Daniel Zamfir spune că este UN PAS IMPORTANT ÎN FAVOAREA ROMÂNILOR CU CREDITE.

„Astăzi s-au adoptat în Camera Deputaților modificarile la Legea Darii in plată prin care stabilim în lege trei situații certe de impreviziune:
1. Devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naționale în raport cu moneda in care a fost contractat creditul;
2. Creșterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare in raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului;
3. Situația în care bunul ipotecat a fost executat.
Sigur, judecătorul poate identifica și alte cazuri de impreviziune.
De asemenea, se interzice introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar reaua credință a debitorului trebuie probata de banca, nu invocată.
Așa cum era de așteptat, PNL și USR au fost din nou împotriva debitorilor și în mod sigur vor ataca la CCR…“, notează Zamfir.

Advertisement

Sursa: stiripesurse.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions