Ministerul Finanțelor a transmis, recent, că 1.3 milioane de români au datorii la stat. Potrivit documentului oferit de instituție, suma totală a obligațiilor restante este de peste 750 de milioane de lei. Pentru că are nevoie de bani ANAF face popriri.
Un proiect al Ministerului de Finanțe dezvăluie că 1,3 milioane de români au datorii restante la ANAF în valoare de aproximativ 751 milioane de lei. De aceea, Ministerul Finanțelor sugerează majorarea plafonului de obligații fiscale pentru care nu se acordă eșalonare la plată.
Noile plafoane stabilite sunt:
- 50.000 lei pentru debitorii care sunt mari contribuabili
- 25.000 lei pentru debitorii care sunt contribuabili mijlocii
- 10.000 lei pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care practică o profesie liberală sau desfășoară o activitate economică în mod independent
- 2.500 lei pentru debitorii persoane fizice
„Rațiunea creșterii plafoanelor sub care nu se acordă eșalonare la plată, este aceea că pentru sume nesemnificative, ca cele deja reglementate în prezent, există situații în care ratele de eșalonare sunt extrem de mici, fapt pentru care prevederile actuale sunt fără obiect, în cele mai multe cazuri, întrucât, din analiza efectuată de către organele fiscale se constată că nu se justifică acordarea unei eșalonări la plată pe maxim 5 ani, pentru sume mici, întrucât debitorii ar avea capacitatea de plată imediată sau, cel mult, în 12 luni prin eșalonare la plată în formă simplificată pentru obligațiile fiscale care respectă condiția de vechime”, se menționează în Nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală, citată de Capital.ro.
Un calcul simplu arată că după aplicarea noilor reguli și schimbarea plafoanelor, dacă o persoană fizică ar avea o datorie de 2.400 lei și ar opta pentru eșalonarea clasică pe 24 de luni, rata lunară ar fi de 100 lei. Dacă perioada de eșalonare este extinsă la 5 ani, rata lunară ar scădea la 40 lei.
În schimb, dacă o persoană fizică ar avea o datorie de 2.400 lei, aceasta ar putea opta pentru eșalonarea simplificată pe 12 luni. În acest caz, rata lunară ar fi de 200 lei.
Ministerul Finanțelor propune modificarea articolului 236, alineatul (12) din Codul de procedură fiscală pentru a stipula că sumele obținute de debitorii persoane fizice, inclusiv veniturile salariale, pensiile de orice tip, precum și ajutoarele sau indemnizațiile cu destinație specială, sunt exceptate de la popririle asupra conturilor bancare.