Conecteaza-te cu noi

Actual

Nu mai avem nici o navă comercială sub pavilion românesc

Published

on

Mulți dintre cititorii ziarului nostru își amintesc că, pe vremuri, am avut o flotă comercială prosperă, care se afla pe poziția a 4-a în lume. Nu credem că este cazul să facem o revenire spectaculoasă a pierderii celor 301 nave pe care le aveam și nici asupra faptului că au fost zeci de persoane anchetate, unele chiar arestate. Totuși, este de reamintit că dosarul Flota a fost instrumentat pentru prima oară în anul 1999, iar paguba produsă statului român a fost estimată de către anchetatori la peste 11.000 de miliarde de lei. Este dificil să facem orice fel de comentarii deoarece nu ar mai folosi nimănui. S-a scris extrem de mult pe marginea acestui subiect și tot degeaba. Este, însă, important să precizăm că avem mii de navigatori extrem de apreciați în lume.

Ce spun autoritățile despre navele pe care le mai avem?

Noi știam că ar mai fi ceva nave care se află sub pavilion românesc, și aici era vorba despre ferry-boat-urile Eforie și Mangalia, despre Histria Topaz, Sammarina A și Sammarina M.  Dar cum lucrurile se schimbă peste noapte în toate domeniile de activitate din România, am vrut să ne asigurăm că nu deținem date eronate. Din acest motiv am contactat purtătorul de cuvânt al Autorității Navale Române, Mona Paraschiv. Ea ne-a declarat că statul român mai deține două nave, respectiv ferry-boat-urile Eforie și Mangalia, care aparțin societății CFR Marfă. De asemenea, în scriptele ANR mai figurează 184 de remorchere și nave tehnice. Dacă ne referim la ferry-boat-uri, acestea nu sunt funcționale. Nicidecum!  Cele două nave nu au mai fost de multă vreme urcate pe doc și sunt într-o stare jalnică, în conservare. Ce se va întâmpla în viitor cu ele rămâne de văzut. Tot din același motiv am luat legătura și cu Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor. El ne-a declarat scurt și cuprinzător: ”Nu mai avem nici o navă sub pavilion românesc!”. (Foto: Cuget Liber)

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions