Connect with us

Energie&Mediu

Nuclearelectrica, la ceas aniversar: “Centrala de la Cernavodă, printre cele mai performante 5 centrale nucleare din lume”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Nuclearelectrica a produs şi livrat în sistemul energetic naţional, pe durata totală de operare, o cantitate totală de energie de 168,65 milioane MWh, potrivit datelor transmise luni de compania de stat prin intermediul unui comunicat remis redacției.

De asemenea, prin intermediul aceluiași document de presă, conducerea SNNR transmite că, în conformitate cu normele şi standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internaţional, CNE Cernavodă este printre cele mai performante cinci centrale nucleare la nivel internaţional.

Iată documentul:

Astazi, SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) sarbatoreste 20 de ani de la infiintarea ca societate nationala, ca urmare a reorganizarii  fostei societi de stat  RENEL, la data de 02 iulie 1998. SNN detine doua sucursale CNE Cernavoda, operatorul centralei nuclearoelectrice, FCN Pitesti, fabrica de combustibil nuclear, si din anul 2014, si filiala Energonuclear, compania de proiect pentru proiectul reactoarelor 3 si 4.

Unitatea 1 a CNE Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar Unitatea 2 in anul 2007.

De la punerea in functiune a celor doua unitati, deci pe durata totala de operare, SNN a produs si livrat in sistemul energetic national o cantitate totala de energie de 168 649 752 MWh, din care Unitatea 1 a livrat 111 163 005 MWh in SEN, iar Unitatea 2,  57 486 747 MWh.

De asemenea, pana in prezent, la o productie medie anuala de 10 TWh a ambelor unitati, s-a evitat eliberarea in atmosfera a 150 milioane tone de CO2, comparatia realizandu-se prin raportare la tehnologii de productie a energiei electrice cu emisii semnificative de CO2.

In conformitate cu normele si standardele aplicabile industriei nucleare la nivel international, ca rezultat al misiunilor de evaluare internationale independente, CNE Cernavoda este printre cele mai performante 5 centrale nucleare la nivel international. Factorii care stau la baza acestor performante sunt investitiile curente in securitate nucleara, programele exhaustive de mentenanta pro-activa si inalta specializare a personalului, SNN avand unii dintre cei mai buni experti in industria nucleara la nivel global.

Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizata in anul 1994 de AECL (detinatorul licentei CANDU) si Zircatec Precision Industries Inc. (Canada) ca producator de combustibil nuclear de tip CANDU 6. De la momentul autorizarii si pana in prezent FCN Pitesti a dezvoltat o serie de procedee tehnologice noi care au fost preluate si de alti producatori de fascicule de combustibil CANDU.

De la infiintarea SNN, din anul 1998, FCN Pitesti a produs o cantitate de 169 800 fascicule de combustibil. Pe durata de viata a unui fascicul de combustibil in reactor, in medie un an de zile, acesta produce o energie de 1115 MWh. Aceeasi energie se poate obtine arzand combustibili conventionali astfel: 470 000 kg de combustibil conventional cu o putere calorica de 7000 kcal/kg sau 573 971 kg huila cu o putere calorica de 5732 kcal/kg sau 405 172 Nm3 (metri cubi normali) de gaz natural cu o putere calorica de 8120 kcal/Nm3.

In total, energia produsa prin utilizarea in reactor a 169 800 fascicule de combustibil este echivalenta cu arderea a 79806 kt (kilotona) de combustibil conventional cu o putere calorica de 7000 de kcal/kg sau 97460,28 kt de huila cu o putere calorica de 5732 kcal/kg sau 68798,21 x 106 Nm3 de gaz natural cu o putere calorica de  8120 kcal/Nm3.

SNN este in prezent cel mai mare dezvoltator national de proiecte energetice: retehnologizarea Unitatii 1 care va conduce la inca 30 de ani de operare in conditii de securitate nucleara a acesteia la un cost al investitiei la  jumatate din cel pentru un reactor nuclear nou, precum si proiectul Unitatilor 3 si 4 a carui productie dincolo de orizontul anilor 2025, pe fondul politicilor energetice europene de decarbonizare si disponibilitatii viitoare a capacitatilor interne, este parte a solutiei de asigurare a stabilitatii sistemului energetic national, securitatii in aprovizionare si indeplinirii tintelor de mediu simultan.

Rezultatele SNN si in masura egala, planificarea si realizarea proiectelor viitoare, se datoreaza personalului companiei, profesionalismului, angajamentului acestuia pentru performanta si robustetii tehnologiei utilizate.

“ La 20 de ani de la infiintare, SNN este una dintre companiile romanesti cu rezultate remarcabile la nivel international, fiind in prezent un reper de profesionalism si nivel de securitate nucleara la nivel global. Sunt foarte multii factorii tehnici, de operare si de management care conduc la obtinerea unui astfel de rezultat, iar eforturile zilnice direct proportionale,  dar la baza, indiferent de aria de specializare si zona evaluata, ramane expertul. Specialistii sunt resursa esentiala a SNN, si cand spun specialistii ma gandesc simultan atat la partea tehnica, cat si la domeniile suport, interdependenta celor doua fiind majora, iar rezultatul tinand de coerenta integrarii acestor componente”. –Cosmin Ghita, Director General

SNN multumeste angajatilor si colaboratorilor sai, autoritatilor, furnizorilor de echipamente si servicii, industriei nucleare orizontale din Romania si partenerilor externi care au contribuit la rezultatele companiei, actionarilor si investitorilor, participantilor la piata de capital, reprezentantilor mass-media pentru profesionalism in colaborare in toata aceasta perioada!

Comments

comments

Energie&Mediu

Ministrul Energiei, ultimatum pentru chinezii de la CGN: “Nu vin să încheie contractul anul acesta, s-a terminat”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Energiei, Anton Anton, le-a dat ultimatum chinezilor de la CGN. El a comunicat parlamentarilor că le-a cerut investitorilor chinezi de la CGN să ia o decizie și anul acesta să se încheie contractul pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Timpul discuțiilor s-a terminat (negocierilor – n.r.), este mesajul ministrului pentru chinezii de la CGN.

„Săptămâna trecută sau acum două săptămâni am avut discuţii cu partenerul chinez care a fost selectat prin procedură transparentă de selecţie. Le-am pus în vedere un singur lucru: timpul discuţiilor s-a terminat, am tot vorbit, am tot povestit, iar anul acesta ei trebuie să vină şi să încheie contractul. Nu vin să încheie contractul, s-a terminat, nu mai avem ce să discutăm”, a precizat ministrul Anton Anton, citat de Agerpres, în Comisiile reunite de specialitate, cu ocazia avizării bugetului pentru 2019 al ministerului.

Anul trecut, tot în februarie, ministrul Energiei spunea că i-a întâlnit pe investitorii chinezi…în lift. El a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că s-a întâlnit ”în lift” cu investitorii chinezi cu care statul negociază de 4 ani realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, un proiect de 6,5 miliarde de euro. Atunci, Anton a precizat și că discuțiile sunt avansate, că nu sunt restanțe!

“Ordinea.ro” a prezentat declarațiile ministrului de la momentul respectiv. Vi le reamintim:

Halal energie nucleară în România lui 2018. Discuțiile pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se poartă în… lift!

Iată cu după un an, discuțiile trenează și Dl Ministru ia atitudine în fața parlamentarilor! Dle ministru, dacă ne permiteți, nu este tocmai vina chinezilor că s-au tot schimbat guvernele și discuțiile nu au avansat. Dar, da, ar fi tare bine să se semneze contractul anul asta, în caz contrar proiectul reactoarelor rămâne doar un obiectiv prioritar în agenda Guvernului! Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă a fost semnat de către reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) în noiembrie 2015. De asemenea, și în vara anului trecut a fost semnat un Memorandum pe aceeași temă.

Iată declarațiile:

Memorandum pentru accelerarea lucrărilor la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Și pentru a vă crea un punct de vedere despre toată activitatea de la centrala nucleară de la Cernavodă, vă invităm să citiți și:

Ciclul de viață al Reactorului 1 de la Cernavodă se apropie de final. Cum va funcționa România cu un singur reactor nuclear?!

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Finanțarea retehnologizării reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă, ÎN PERICOL

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a propus ca și producătorii de energie din resurse regenerabile dispecerizabili, care au costurile cele mai reduse din sistem și beneficiază și de subvenții pe bază de certificate verzi incluse în facturile consumatorilor, să fie obligați să livreze energie electrică destinată consumului clienților casnici ai furnizorilor de ultimă instanță, la prețuri reglementate plafonate stabilite de ANRE. Autoritatea s-a opus, conducerea acesteia și-a argumentat poziția prin a explica un aspect important, respectiv faptul că Legea energiei nu prevede o astfel de obligație pentru deținătorii de centrale eoliene și solare.

“Având în vedere faptul că numeroși producători regenerabili dispecerizabili s-au contractat pe piețele la termen utilizând produse standard, precum și costurile reduse ale energiei regenerabile și schemele de sprijin plătite de consumatori, considerăm oportun ca și aceștia să poată furniza energie pentru contractele reglementate, cu recunoașterea costurilor de achiziție a energiei pentru intervalele în care nu exista resursă (când nu bate vântul, când e înnorat și pe timp de noapte – n.r.)”, au susținut reprezentanții Nuclearelectrica la o dezbatere organizată de ANRE cu privire la proiectul de metodologie de stabilire a prețurilor reglementate pentru asigurarea consumului populației, prin care Nuclearelectrica, Hidroelectrica și producătorii în cogenerare sunt obligați să livreze energie în contracte reglementate, cu marjă de profit fixă, de 5%.

Potrivit jurnaliștilor de la profit.ro, conducerea Nuclearelectrica a anunțat că introducerea producătorilor de energie regenerabilă în rândul operatorilor cu obligații  de vânzare de cantități ferme de energie pe bază de contracte reglementate are în vedere faptul că, în 2017, peste 14% din producția națională de energie a reprezentat energie din sure regenerabile și o parte importantă din aceasta a fost vândută prin contracte cu produse standard.

“Nu se acceptă. Din analiza prevederilor legale incidente (art. 79 alin. (7) din Legea nr. 123/2012 și art.14 alin. (1) și alin. (8) din Legea nr. 220/2008) a rezultat faptul că acestea nu impun obligații pentru vânzarea de către acești producători a unor cantități de energie electrică pe bază de contracte reglementate”, a fost răspunsul ANRE conform aceleiași surse.

La dezbatere, cei de la Nuclearelectrica au informat că obligația de vânzare la prețuri reglementate le afectează capacitatea de a obține finanțare pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă.

“Scăderea de peste 6 ori a indicatorilor de profitabilitate ai SNN prin vânzarea energiei electrice la prețuri reglementate afectează major capacitatea entității de a finanța proiectele majore de investiții aflate în derulare (retehnologizarea Unității 1, investiție de 1,5 miliarde euro, și CTRF, investiție de aproximativ 200 milioane euro). În aceste condiții, Nuclearelectrica este în pericol de a trebui să-și asigure finanțarea proiectului de retehnologizare al Unității 1 în proporție de 100% din fonduri proprii. Modelul nostru inițial prevedea pentru retehnologizare o finanțare cu structură 43% fonduri proprii și 57% imprumuturi. Pentru realizarea surselor de finanțare proprii necesare proiectului de retehnologizare a Unității 1 la nivel de 100% din valoarea proiectului, SNN are nevoie de o majorare cu 43 lei/MWh a prețului reglementat conform metodologiei actuale, considerând că întreaga energie electrică disponibilă la vânzare (81,6 TWh) din următorii 8 ani ar fi vândută la prețul reglementat impus prin propunerea de ordin ANRE”, au susținut cei de la Nuclearelectrica.

Studiu tehnic de evaluare a stării centralei nucleare

Amintim că, luna trecută, conducerea Nuclearelectrica a anunțat că a demarat procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei de la Cernavodă. Scopul acestui proces privește operării pe termen lung a acesteia, studiul fiind necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026.

Investiția se ridică la 1,5 miliarde euro, potrivit specialiștilor de la Nuclearelectrica.

Citiți și:

Ciclul de viață al Reactorului 1 de la Cernavodă se apropie de final. Cum va funcționa România cu un singur reactor nuclear?!

De asemenea, recent, americanii și coreenii au semnat un document prin care au anunțat asocierea în vederea efectuării lucrărilor de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă.

Detalii complete despre acest acord găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Americanii și coreenii, asociere pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă

Între timp, Cosmin Ghiță a primit mandat pe 4 ani la conducerea Nuclearelectrica, după ce din august 2017 a fost numit provizoriu pe această funcție.

Cosmin Ghiță primește mandat pe patru ani la șefia Nuclearelectrica

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Cosmin Ghiță primește mandat pe patru ani la șefia Nuclearelectrica

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Cosmin Ghiţă, care din august 2017 asigura interimatul Nuclearelectrica (SNN), companie cu 2,5 miliarde de lei capitalizare, a fost numit luni director general pe următorii patru ani de câtre consiliul de administraţie al singurului producător de energie nucleară din România, potrivit companiei.

“SN Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că în şedinţa din data de 04.02.2019, Consiliul de Administraţie al SNN a aprobat numirea Directorului General, Directorului General Adjunct şi a Directorului Financiar ai SN Nuclearelectrica SA pentru un mandat de 4 ani ca urmare a finalizării procedurii de selecţie a conducerii executive aprobată prin Decizia Consiliului de Administraţie nr. 186/29.10.2018” se arată la bursă.

“Cosmin Ghiţă, în funcţia de Director General pentru un mandat de 4 ani începând cu data de 11.02.2019”, potrivit documentului.

Nuclearelectrica (SNN) a livrat investitorilor de la bursă un randament de 48% în 2018, ajustat cu dividende, ceea ce înseamnă că singurul producător de energie nucleară din România este pentru al doilea an consecutiv cea mai performantă acţiune din structura indicelui BET. Spre comparaţie, în 2017 acţiunile SNN au adus un câştig de 64%.

sursa: Ziarul Financiar

Cine este Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica încă din anul 2017, citiți într-un articol “Ordinea.ro”.

Directorul SNN, Cosmin Ghiță, sărac lipit și cu datorie în bancă până în 2034

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: