Connect with us

Energie&Mediu

Nuclearelectrica, la ceas aniversar: “Centrala de la Cernavodă, printre cele mai performante 5 centrale nucleare din lume”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Nuclearelectrica a produs şi livrat în sistemul energetic naţional, pe durata totală de operare, o cantitate totală de energie de 168,65 milioane MWh, potrivit datelor transmise luni de compania de stat prin intermediul unui comunicat remis redacției.

De asemenea, prin intermediul aceluiași document de presă, conducerea SNNR transmite că, în conformitate cu normele şi standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internaţional, CNE Cernavodă este printre cele mai performante cinci centrale nucleare la nivel internaţional.

Iată documentul:

Astazi, SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) sarbatoreste 20 de ani de la infiintarea ca societate nationala, ca urmare a reorganizarii  fostei societi de stat  RENEL, la data de 02 iulie 1998. SNN detine doua sucursale CNE Cernavoda, operatorul centralei nuclearoelectrice, FCN Pitesti, fabrica de combustibil nuclear, si din anul 2014, si filiala Energonuclear, compania de proiect pentru proiectul reactoarelor 3 si 4.

Unitatea 1 a CNE Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar Unitatea 2 in anul 2007.

De la punerea in functiune a celor doua unitati, deci pe durata totala de operare, SNN a produs si livrat in sistemul energetic national o cantitate totala de energie de 168 649 752 MWh, din care Unitatea 1 a livrat 111 163 005 MWh in SEN, iar Unitatea 2,  57 486 747 MWh.

De asemenea, pana in prezent, la o productie medie anuala de 10 TWh a ambelor unitati, s-a evitat eliberarea in atmosfera a 150 milioane tone de CO2, comparatia realizandu-se prin raportare la tehnologii de productie a energiei electrice cu emisii semnificative de CO2.

In conformitate cu normele si standardele aplicabile industriei nucleare la nivel international, ca rezultat al misiunilor de evaluare internationale independente, CNE Cernavoda este printre cele mai performante 5 centrale nucleare la nivel international. Factorii care stau la baza acestor performante sunt investitiile curente in securitate nucleara, programele exhaustive de mentenanta pro-activa si inalta specializare a personalului, SNN avand unii dintre cei mai buni experti in industria nucleara la nivel global.

Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizata in anul 1994 de AECL (detinatorul licentei CANDU) si Zircatec Precision Industries Inc. (Canada) ca producator de combustibil nuclear de tip CANDU 6. De la momentul autorizarii si pana in prezent FCN Pitesti a dezvoltat o serie de procedee tehnologice noi care au fost preluate si de alti producatori de fascicule de combustibil CANDU.

De la infiintarea SNN, din anul 1998, FCN Pitesti a produs o cantitate de 169 800 fascicule de combustibil. Pe durata de viata a unui fascicul de combustibil in reactor, in medie un an de zile, acesta produce o energie de 1115 MWh. Aceeasi energie se poate obtine arzand combustibili conventionali astfel: 470 000 kg de combustibil conventional cu o putere calorica de 7000 kcal/kg sau 573 971 kg huila cu o putere calorica de 5732 kcal/kg sau 405 172 Nm3 (metri cubi normali) de gaz natural cu o putere calorica de 8120 kcal/Nm3.

In total, energia produsa prin utilizarea in reactor a 169 800 fascicule de combustibil este echivalenta cu arderea a 79806 kt (kilotona) de combustibil conventional cu o putere calorica de 7000 de kcal/kg sau 97460,28 kt de huila cu o putere calorica de 5732 kcal/kg sau 68798,21 x 106 Nm3 de gaz natural cu o putere calorica de  8120 kcal/Nm3.

SNN este in prezent cel mai mare dezvoltator national de proiecte energetice: retehnologizarea Unitatii 1 care va conduce la inca 30 de ani de operare in conditii de securitate nucleara a acesteia la un cost al investitiei la  jumatate din cel pentru un reactor nuclear nou, precum si proiectul Unitatilor 3 si 4 a carui productie dincolo de orizontul anilor 2025, pe fondul politicilor energetice europene de decarbonizare si disponibilitatii viitoare a capacitatilor interne, este parte a solutiei de asigurare a stabilitatii sistemului energetic national, securitatii in aprovizionare si indeplinirii tintelor de mediu simultan.

Rezultatele SNN si in masura egala, planificarea si realizarea proiectelor viitoare, se datoreaza personalului companiei, profesionalismului, angajamentului acestuia pentru performanta si robustetii tehnologiei utilizate.

“ La 20 de ani de la infiintare, SNN este una dintre companiile romanesti cu rezultate remarcabile la nivel international, fiind in prezent un reper de profesionalism si nivel de securitate nucleara la nivel global. Sunt foarte multii factorii tehnici, de operare si de management care conduc la obtinerea unui astfel de rezultat, iar eforturile zilnice direct proportionale,  dar la baza, indiferent de aria de specializare si zona evaluata, ramane expertul. Specialistii sunt resursa esentiala a SNN, si cand spun specialistii ma gandesc simultan atat la partea tehnica, cat si la domeniile suport, interdependenta celor doua fiind majora, iar rezultatul tinand de coerenta integrarii acestor componente”. –Cosmin Ghita, Director General

SNN multumeste angajatilor si colaboratorilor sai, autoritatilor, furnizorilor de echipamente si servicii, industriei nucleare orizontale din Romania si partenerilor externi care au contribuit la rezultatele companiei, actionarilor si investitorilor, participantilor la piata de capital, reprezentantilor mass-media pentru profesionalism in colaborare in toata aceasta perioada!

Comments

comments

Energie&Mediu

Statul ia de la Nuclearelectrica alte 238 de milioane de lei. Ministerul Energiei a cerut dividende suplimentare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

După Romgaz, statul, prin Ministerul Energiei, cere dividende suplimentare și de la Nuclearelectrica.

Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţională Nuclearelectrica S.A. (SNN) a avizat solicitarea acţionarului majoritar al companiei, Statul Român prin Ministerul Energiei, plata suplimentară a unor dividende brute în valoare de 238.000.000 lei, se arată într-un comunicat al SNN.

Concret, Consiliul de Administrație al companiei a convocat Adunarea Generala Ordinara a Acționarilor pentru data de 10.12.2018, pentru “aprobarea propunerii privind repartizarea de dividende în conformitate cu prevederile art. II și III din OUG nr. 29/2017, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 238.000.000 lei, a valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 0,78935014 lei, a datei plații dividendelor, respectiv data de 28 decembrie 2018 și a modalităților de plată”, după cum se arată în informarea transmisă de SNN Bursei de Valori București.

Decizia de convocare a AGOA vine ca urmare a solicitării Ministerului Energiei, acţionarul majoritar al companiei, cu o participaţie de 82,49%, transmisă în data de 6 noiembrie, privind elaborarea si prezentarea de către conducerea executivă, respectiv administrativă a societății, a unui Raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acționari. Mai exact, solicitarea are la bază Memorandumul emis de Ministerul Finanțelor Publice cu tema „Măsuri ce trebuie întreprinse de către instituțiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” și „alte rezerve” de către societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome”, aprobat în ședinta Guvernului României din data de 31.10.2018, se precizează în informarea companiei.

Pentru detalii, consultați documentul transmis de SNN către Bursa de Valori București:

SNN 20181108162602 Raport Curent Convocare AGA 10 12 2018

Anul trecut, în ședința AGOA din data de 11 iulie, notează investenergy.ro, acționarii au aprobat propunerea Consiliului de Administrație de a nu distribui dividende suplimentare din rezerve și rezultatul reportat, sumele respective fiind necesare SNN pentru realizarea investițiilor majore, cu precădere programul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă.

Săptămâna acesta, Ministerul Energiei a cerut şi de la Romgaz dividende suplimentare în sumă de 501 milioane de lei.

Nuclearelectrica a plătit dividende în acest an, în sumă de 271 milioane de lei. În primele şase luni ale acestui an, amintesc tot jurnaliștii de la investenergy.ro, SNN a obţinut un profit net de 182,3 milioane de lei, cu 15,93% mai mare faţă de profitul net înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

CNE Cernavodă, dezbatere publică pentru obținerea unui acord de mediu. Vezi la ce este necesar

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA – Sucursala CNE Cernavodă, cu sediul în localitatea Cernavodă, strada Medgidiei, nr. 2, județul Constanța, tel. 0241239340, fax. 0241239679, anunță publicul interesat asupra organizării dezbaterii publice în scopul emiterii Autorizației de mediu pentru desfășurarea activităţii de „Producţie de energie electrică” – CAEN 3511, amplasament orașul Cernavodă, str. Medgidiei nr. 2, jud. Constanța.

Sedința de dezbatere publică va avea loc în data de 26 noiembrie 2018, ora 15.00, la sediul Primăriei Cernavodă.

SNN SA – Sucursala CNE Cernavodă produce energie electrică prin intermediul a  două unități nucleare, U1 si U2, în baza autorizaţiei de mediu emisă prin HG nr.1515/2008.

Cele două unităţi ale CNE Cernavodă asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate a României precum şi agentul termic pentru mai mult de 75 % din populaţia oraşului Cernavodă.

CNE Cernavodă deține un program de monitorizare a factorilor de mediu compus din:

– Programe de monitorizare a efluenților radioactivi la CNE Cernavodă;

– Programe de monitorizare fizico-chimică a efluenților neradioactivi la CNE Cernavodă;

– Programe de gospodarire deseuri radioactive si neradioactive la CNE Cernavodă;

Până în prezent nu au fost detectate modificări ale radioactivităţii mediului în zona oraşului Cernavodă faţă de perioada anterioară punerii în funcţiune a unităţilor nucleare.

Documenția depusă de către titularul de activitate în vederea obţinerii autorizației de mediu pentru activitatea mai sus menţionată,  poate fi consultată la sediul Ministerului Mediului din Bd. Libertății nr. 12, sector 5, București, de luni până joi între orele 08.30-17.00 și vineri între orele 08.30-14.30 sau la adresele web http://www.mmediu.ro/articol/snn-sa-sucursala-cne-cernavoda-solicitare-autorizatie-de-mediu-pentru-functionarea-unitatilor-1-si-2/2182

(comunicat de presă Nuclearelectrica)

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Unitatea 1 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, SN Nuclearelectrica SA (”SNN”) a anunțat că Unitatea 1 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală, lucrările de reparație la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasică a centralei) fiind finalizate.

Reamintim că lucrările de reparație se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unității 1. Reducerea de putere controlată și realizarea lucrărilor s-au efectuat în deplină siguranță și în conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: