Conecteaza-te cu noi

Administratie

O biserică veche de 100 de ani din Mangalia, reabilitată cu bani europeni

Published

on

Primăria Mangalia a organizat, joi 14 martie, evenimentul de lansare a proiectului de reabilitare cu foduri UE a Bisericii Sf. Gheorghe, monument istoric având o vechime de peste 100 de ani.

Prezentarea proiectului a fost susținută de către primarul Municipiului Mangalia, Radu Cristian, alături de preotul paroh al bisericii, Octavian Corniencu, managerul de proiect, Lucian Nichita și șeful Serviciului Management Proiecte, Ciprian Popa.

Cei prezenți la eveniment au fost informați cu privire la proiectul tehnic și importanța reabilitării celui mai vechi lăcaș de cult din oraș, declarat monument istoric și arhitectural. Reprezentanții autorității publice locale și cei ai bisericii au adus în discuție însemnătatea lăcașului de cult pentru comunitatea locală, dar și necesitatea reabilitării din punct de vedere tehnic și arhitectural. Printre obiectivele din cadrul proiectului se numără și creșterea numărului de turiști, prin promovarea obiectivului încadrat ca monument istoric de interes local.

“Imediat ce problemele bisericii au fost semnalate de către conducerea parohiei, am elaborat și depus documentațiile necesare pentru obținerea finanțării. După etapa de licitație, vom demara lucrările de restaurare pentru a pune în valoare acest monument istoric. Clădirea bisericii va fi reabilitată din punct de vedere arhitectural și va fi dotată cu toate echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității specifice, dar și pentru enoriași. Vor fi refăcute fațadele, pictura murală exterioară și interioară și va fi consolidată structura de rezistență”, a explicat primarul Mangaliei, Cristian Radu.

Alte intervenții presupun sistematizarea curții bisericii și refacerea perimetrului clădirii, precum și reabilitarea tuturor instalațiilor și a unui lumânărar. Valoarea totală a proiectul este de peste 11 milioane lei, iar perioada de implementare este de 53 de luni, cu finalizare în toamna anului 2021.

Advertisement

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Prioritatea de investiții 5.1 SUERD – ”Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions