Conecteaza-te cu noi

Actual

O navă rusească a deschis focul. Se degradează situația geopolitică la Marea Neagră

Published

on

Profesorul universitar Dorin Popescu a ocupat trei funcții diplomatice în Federația Rusă, în Ucraina și în Bosnia Hertegovina iar la ora actuală este cadru didactic și președintele Asociației de geopolitică ”Casa Mării Negre Constanța.”

În urmă cu puțină vreme, pe pagina sa de Facebook a postat câteva rânduri despre un subiect extrem de important pentru securitatea din zonă. Iată ce a scris:

Trei nave ale Forțelor Maritime Militare ucrainene se deplasau astăzi dinspre portul Odessa (Marea Neagră) spre portul Mariupol (Marea Azov). Potrivit Serviciului Federal de Securitate / FSB al Federației Ruse, aceste nave ar fi încălcat ilegal granița de stat a Federației Ruse și ar fi intrat în spațiul naval al acestei țări. Potrivit autorităților ruse, cele trei nave ar fi încălcat articolele 19 și 21 ale Convenției ONU privind dreptul maritim. FSB a numit activitatea acestor nave ca fiind o “provocare” cu scopul creării unui conflict major în regiune. Potrivit presei ruse, navele se deplasau spre Mariupol în marja pregătirii Kievului pentru crearea primei sale baze navale la Marea Azov.

În aceste condiții, autoritățile ruse au decis închiderea temporară a acvatoriului apelor teritoriale ale Federației Ruse.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei apreciază, dimpotrivă, că activitatea Federației Ruse în acvatoriile Mării Negre și Mării Azov încalcă prevederile Convenției ONU menționate, devenind una de tip „agresiv”. Kievul solicită, în acest context, măsuri diplomatice împotriva Moscovei.

Autoritățile ucrainene au anunțat că navele militare rusești au deschis focul asupra remorcherului ucrainean “Yany Kapu” al Forțelor Militare Navale. Echipajul nu a avut de suferit, iar nava își continuă deplasarea spre Mariupol.
Gruparea navală ucraineană este formată din două vedete blindate de artilerie (“Bersiansk” și “Nikopol”) și un remorcher naval, “Yany Kapu”. Din gruparea militară navală rusească a FSB fac parte navele de grăniceri (tip vedetă) “Sobol”, „Don”, „Mangust”, „Suzdaleț”. Focul ar fi fost deschis de la bordul vedetei „Don”.
Incidentele sunt departe de a fi izolate, iar situația în regiune se va degrada accelerat.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions