Connect with us

Actual

O nouă stațiune apare pe litoral! Când se va construi Satul Pescăresc de pe plaja Corbu?

Maria Ionescu

Publicat

la

În anul 2012, Consiliul Local al comunei Corbu a aprobat, în cadrul unei ședințe ordinare desfășurată în luna aprilie, avizul prealabil de oportunitate ”Întocmire PUZ – Plan urbanistic zonal – Realizare sat vacanță cu specific pescăresc” beneficiari Orban Lucian și primăria comunei Corbu, prin SC Black Sea Transport SRL. În cadrul acestei ședințe se spunea clar că expunerea de motive și proiectul de hotărâre aparțin primarului Marian Gălbinașu. Cu această ocazie, se preciza că satul de vacanță se va realiza pe o suprafață de 208.500 mp situată în extravilanul comunei, în zona plajei. De atunci au trecut mai bine de cinci ani și, cu încetinitorul, ce-i drept, lucrurile s-au mișcat.

Cine face parte din Black Sea Transport?

În primul rând, este foarte important să precizăm că a fost efectuat un studiu aprofundat asupra posibilității construirii acestui sat pescăresc, deoarece terenul se află în raport cu siteurile Natura 2000 ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razelm-Sinoe, ROSCI 0065 Delta Dunării. Potrivit datelor oficiale, beneficiarul acestui proiect este SC Black Sea Transport SRL (Balta Corneliu, Ciocan Gabriel, Zaif Daniel, Marin, Stefan, Niculescu Marius Valentin, Marin Georgeta) și Primăria Comunei Corbu. Iată ce se menționează în descrierea tehnică a proiectului:  Luând în considerare documentele consultate: Memoriu tehnic, hărţi / schiţe de amplasament, memoriile de prezentare realizate pentru cele două planuri, alte date puse la dispoziţie de beneficiar, completate cu verificarea în teren a amplasamentului și cu studiile de teren privind biodiversitatea/obiectivele de conservare ale celor două situri, rezultă următoarele aspecte importante în raport cu potenţialul impact al planului asupra ariilor protejate – SPA şi SCI: – Scopul planului este realizarea unei dezvoltări imobiliare de tip – sat de vacanță, pentru organizarea turismului estival în zona plajei Corbu, având în vedere că aceasta este frecventată de sute de turiști în fiecare vară, care practică un turism dezorganizat și cu efecte negative pentru mediu (lăsarea peste tot a deșeurilor menajere, poluare fonică, pătrunderea în vegetația ariei etc.). – Obiectivul principal al proiectului este: construirea unui sat de vacanță turistic pentru sezonul estival, realizarea facilităților specifice, în concordanță cu regulamentul urbanistic al ARBDD. – Suprafaţa de teren afectată este de 12,88 ha. Pentru a nu apărea neînțelegeri vizavi de suprafața pe care se va construi acest sat pescăresc este important să precizăm că este vorba despre 208.500 mp în total, dintre care 12,88 ha aparțin ARBDD. Conform „Proiectului tehnic” pus la dispoziţie de beneficiar, rezultă câteva aspecte elocvente pentru potenţialul impact al planului asupra obiectivelor de conservare din cele două situri:  – Zona PUZ-ului propus face parte din extravilanul comunei Corbu, zona faleza – golf a Mării Negre.  – Terenul studiat este situat la o distanta de 8 km nord de Comuna Corbu ce are o bună legatură rutieră județeană, pe DJ 226. Acest drum pornește din zona Midia.

Ce spun oficialitățile?

Am încercat de nenumărate ori să luăm legătura cu primarul comunei Corbu, Marian Gălbinașu, pentru a obține mai multe informații referitor la acest subiect extrem de important. Nu doar pentru comună și pentru județul Constanța, ci și la nivel national. Din păcate, nu ne-a răspuns la telefon, nici în cursul zilei de ieri, nici astăzi.  L-am găsit pe viceprimarul Marin Cornel dar nu ne-a putut oferi prea multe detalii. Însă unul dintre consilieri a fost mai vorbăreț. Stelică Murariu, consilier PSD, ne-a spus că firma Black Sea Transport SRL ar fi putut începe deja lucrările la acest sat pescăresc dar, cu siguranță, au preferat să se apuce de treabă după finalizarea sezonului estival. ” Sunt convins că nu au dorit să strice vacanța turiștilor. Nu au vrut să deranjeze oamenii care vin la plajă. Dar de-acum se pot apuca de lucrări. Va fi, cu siguranță un sat pescăresc extrem de frumos. Știu că vor face locuințe din țiglă, cărămidă și stuf. Va fi un proiect îndrăzneț, de bun augur pentru toți localnicii și cei care vin vara la malul mării la Corbu.”, ne-a spus Stelică Murariu, consilier local al comunei Corbu. L-am sunat și pe prefectul județului Constanța, Ioan Albu, dar nu știa nimic despre acest proiect. A promis că se va interesa și ne va da un răspuns în cursul zilei de azi (n.r. – până la ora publicării textului, nu a sosit nici un răspuns!). Nici președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu nu știa nimic despre o construcție a unui sat pescăresc. Ieri a încercat să ia legătura cu primarul Gălbinașu pentru a afla mai multe detalii însă nici lui nu i-a răspuns la telefon. În aceste condiții, a luat legătura cu angajații săi și i-a rugat să se intereseze despre acest proiect. ”Până luni sper că vom avea un răspuns oficial”, ne-a spus președintele CJC, Horia Țuțuianu.

Proprietarii sunt mai puțin optimiști

Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanți ai firmei Black Sea Transport SRL pentru a le afla punctul de vedere și, eventual, un moment în care vor fi demarcate lucrările. Prin intermediul secretarei firmei, administratorul Daniel Zaif ne-a transmis că ei estimează că vor începe lucrările cam în 24 de luni, adică peste 2 ani! Și asta deoarece accesul spre proprietate este limitat, se face pe un drum care aparține MApN, plus avizările necesare demarării acestui proiect sunt de durată.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Accident rutier între un autobuz și un autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu puțină vreme în urmă, pe b-dul Ferdinand din  municipiul Constanța a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o persoană a fost rănită.

Potrivit ISU Constanța, în accident  au fost implicate un autoturism și un autobuz. O persoană, care era pasager în autobuz, a fost rănită.

Update: O femeie conștientă a fost transportată la spital de către echipajul SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ministerul Economiei anunță că România are stocuri de gaze și energie electrică pentru iarnă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță că Romania are pregătite stocurile pentru a asigura consumul de gaze naturale și energie electrică pentru perioada sezonului rece şi-a pregătit stocuri suficiente de gaze naturale și de combustibili pentru producția de energie electrică, astfel că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului la iarnă.

„A avut loc, ieri, prima întâlnire a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cadrul acesteia, s-au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă și măsurile întreprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligații în acest sens. Astfel, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători:

În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi;

Stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820 mii tone;

În ceea ce privește stocurile de combustibili, fata de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât și volumul de gaze înmagazinat au valori superioare;

Gradul de umplere al acumulărilor hidroenergetice este în valoare medie de aprox. 80%, iar debitul Dunării este de cca. 7000 mc/s (în secțiunea Porțile de Fier);

La grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparații/remediere;

Operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate.

Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece. Funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Energetic Național dar și a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021.“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbați reținuți pentru tâlhărie. Au agresat un paznic și au furat dintr-un grajd

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul  zilei de ieri, doi bărbați au fost reținuți de către polițiștii din Medgidia sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.  Este vorba despre doi tineri, în vârstă de 27, respectiv 29 de ani.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în cursul nopții de 18/19 octombrie, în jurul orei 2.00, cei doi au ajuns în extravilanul comunei Peștera, la un grajd în care erau ținute vite și obiecte de harnașament.

Aceștia l-au agresat pe paznic, un bărbat în vârstă de 56 de ani, i-au luat telefonul mobil și au pătruns în grajd. De acolo au furat mai multe obiecte pentru harnașament, două ciocane, o seceră, precum și de două bovine.

Prejudiciul a fost recuperat integral și înapoiat persoanei vătămate.

În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii i-au reținut pe bărbații în cauză pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: