Connect with us

Actual

O pălărie mult prea mare! Sau …despre Polaris!

Maria Ionescu

Publicat

la

Compania Polaris, care se prezintă drept ”una dintre cele mai mari companii de prestare servicii de salubrizare existenta pe piata de profil din Romania” și-a început activitatea de salubrizare în anul 1998, pentru început în municipiul Constanța. Era pe vremea când Primăria era condusă de Radu Mazăre. Mă rog, fusese organizată o licitație deschisă, pe care Polaris a câștigat-o. De-a lungul anilor, compania și-a extins activitatea în alte 8 orașe din județ și din țară: Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alba Iulia,Bumbesti Jiu, Slobozia, precum și în județele Teleorman și Timiș. Probabil în restul țării se descurcă cu mult mai bine decât o face în municipiul Constanța. Ori poate nu! De fapt, la Constanța știm cum anume se deszăpezesc străzile și la cât timp se adună gunoaiele. Am vrut să știm, de asemenea, cum arată restul orașelor în care compania asigură servicii de salubritate. Motiv pentru care nu am contactat cunoștințe din vestul țării, nici din sud, unde nu au fost ninosori și viscole precum la Constanța. Dar am luat legătura cu persoane din județul Ialomița, pentru a vedea cum stau lucrurile la Slobozia. Se știe că și acolo iarna este grea. Așa cum ne așteptam, surse demne de încredere ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, că drumurile din oraș sunt ”relativ practicabile” și că se circulă ”greu, în condiții de iarnă”. Adică, precum la Constanța – greu, în condiții de iarnă. Nu cred că mai este cazul să-mi expun punctul de vedere vizavi de modul în care s-a făcut deszăpezirea la Constanța. Da, ei au lucrat non-stop, nu pot contesta acest lucru. Numai că personalul angajat și vehiculele cu care s-a lucrat au fost total insuficiente. Este adevărat că nimeni nu se aștepta la o asemenea vreme, mai ales că în ultimii ani astfel de episoade au fost mult mai rare și mult mai mici. Dar, iarna e iarnă și trebuie să o luăm ca atare.

Comunicate venite cu întârziere

Nu știu cum se face dar la Polaris nici măcar comunicatele de presă nu pot ajunge la timp în posesia jurnaliștilor. Astăzi, 18 ianuarie, compania a publicat pe site o informare. Dar citind-o, am realizat că aceasta fusese scrisă cu o zi în urmă. De ce nu fusese publicată tot atunci este greu de precizat. Iată ce spune: ”In urma ninsorilor din noaptea trecuta, 16.01.2017, Polaris M Holding a continuat operatiunea de pluguit zapada de pe arterele unde acest lucru a fost necesar. De asemenea, compania de salubrizare a procedat la imprastierea a 350 tone material antiderapant pentru combaterea poleiului si prevenirea formarii podurilor de gheata. Pe parcursul zilei de astazi, 17.01.2017, Polaris a intervenit cu 29 de incarcatoare frontale, in vederea degajarii zapezii de pe arterele principale, si 28 de autobasculante pentru indepartarea depozitelor de zapada. Astfel, incepand cu data de 12.01.2017, de cand a inceput operatiunea de incarcare si transport zapada au fost adunati si transportati aproximativ 17.000 metri cubi de zapada de pe domeniul public. Compania Polaris se afla in continuare in comandament de iarna, si asigura toti cetatenii ca este pregatita sa intervina cu forta umana si utilaje in cazul in care ninsoarea va continua in urmatoarele zile in municipiul Constanta.” Mai puteți comenta ceva?

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Peste 7.000 de ordine de protecţie provizorii, emise de poliţişti anul acesta

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au emis peste 7.000 de ordine de protecție provizorii, aproape jumătate dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. Faptele de violență în familie se mențin aproximativ la același nivel ca în anul 2019.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În perioada ianuarie – octombrie 2020, la nivel național, au fost emise 7.112 ordine de protecție provizorii, cu 8,2%  mai multe față de primele 10 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 7.016 au fost emise la solicitarea victimelor, 60 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor și 31 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

De asemenea, au fost sesizate 402 infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu, în scădere cu 18,2%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, în primele 10 luni ale acestui an, au fost emise, de instanțele judecătorești, 6.957 de ordine de protecție, cu 5,5% mai multe decât în perioada similară din anul 2019, 3.312 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii emise de polițiști.

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor de violență în familie, în primele 10 luni ale anului, o au cele de „lovirea sau alte violențe” – 61,6% , urmate de „abandonul de familie” – 13,8% și „amenințarea” – 9,2%.

Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infracțiuni de violență în familie (aproximativ 80% din total) au fost comise la domiciliul subiecților.

În această perioadă, se constată o reducere a implicării minorilor în fapte de violență domestică, atât în calitate de victime (-18%), dar mai ales în calitate de autori (-30%).

La nivel național, numărul faptelor penale de violență domestică sesizate în primele 10 luni ale acestui an se menține aproximativ la același nivel cu numărul infracțiunilor sesizate în perioada ianuarie – octombrie 2019.

Informații de background:

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.

Astfel, la sfârșitul anului 2018, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervențiile polițiștilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă în familie, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă sau de către alte persoane.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanţa, ziua a cincea de carantină. S-au dat amenzi de peste 50.000 de lei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În contextul instituirii măsurii carantinei zonale în municipiul Constanţa, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii constănțeni sunt mobilizați în misiuni de verificare a măsurilor dispuse.

În ultimele 24 de ore,  oamenii legii au verificat 1.625 de persoane și 1.261 de autovehicule şi au aplicat 145 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 50.750 de lei.

Forțele de ordine acționează în sistem integrat, prin reorientarea dispozitivelor fixe în dispozitive mobile, dinamice, flexibile, menite să supravegheze în mod activ o suprafaţă cât mai mare, într-un interval de timp determinat.

Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus și, cu sprijinul cetățenilor, sperăm ca la sfârșitul perioadei de două săptămâni acesta să fie îndeplinit.

“Reamintim că pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu / adeverinţa eliberată de angajator.”, precizează  Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Judeţul Tulcea. S-a răsturnat cu maşina după ce a izbit un copac

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineţi, 25 noiembrie a.c., pe DJ 222 din judeţul Tulcea a avut loc un accident rutier.

Potrivit primelor informaţii furnizate de către Biroul de presă al IPJ Tulcea, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 222 (Tulcea-Agighiol), un bărbat de 30 de ani, din Tulcea, a părăsit partea carosabilă, a intrat în coliziune cu un copac de pe marginea drumului și apoi s-a răsturnat pe câmp.

“În urma accidentului a rezultat rănirea conducătorului auto, care posedă permis de conducere și nu se afla sub influența băuturilor alcoolice. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.”, precizează Biroul de presă al IPJ Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: