Connect with us

Administratie

O veste teribilă de la Chițac

Publicat

la

Printr-o simplă propunere, primarul Chițac vrea, nici mai mult, nici mai puțin să dubleze prețul gigacaloriei în Constanța. Potrivit unui proiect de hotărâre, Chițac vrea creșterea prețului gigacaloriei de la 598 de lei la 1.034,78 de lei, cu intrare în vigoare de la 1 septembrie. Pentru a „îndulci amarul“, tot Chițac vine și propune ca prețul pentru populație să fie de „doar“ 325 de lei, dar și acest lucru înseamnă tot o creștere cu 75 de lei, de la 250 de lei cât este în prezent la 325 de lei. Diferența de preț de la 325 de lei până la 1.034,78 de lei va fi subvenționată de la bugetul local, adică tot din banii constănțenilor. Într-o postare pe Facebook, amiralul Chițac vine cu explicații halucinante. În primul rând, el spune că acesta e prețul real al gigacaloriei și că treaba asta cu majorarea gigacaloriei, chiar și cu 75 de lei pentru populație, vine să acopere cheltuielile cu pierderile din rețea. Apoi, Chițac dă vina pe Europa și că nu doar Constanța sau se confruntă cu provocarea unui val de scumpiri la energie. Între justificările sale, primarul ne explică faptul că toate astea sunt făcute pentru binele nostru și că face acum achiziții de peste 18 milioane de euro ca să schimbe țevile din pământ. Odată cu atingerea acestor investiții, automat vor scădea și prețurile pentru populație, spune Chițac, care ne cere să avem încredere.

„Dragi constănțeni, vă invit să lămurim problema termoficării din Constanța. În ședința Consiliului Local de mâine, voi cere consilierilor să accepte creșterea subvenției pentru prețul gigacaloriei. Trebuie să subliniez că ne referim la prețul real pe care îl vom plăti la gigacalorie, dat fiind că, până acum, pierderile din rețea au fost ascunse. Cu alte cuvinte, ne asumăm realitatea pe care prețurile din anii trecuți nu o exprimau și am inclus pierderile ce până în acest moment au fost mascate. Rolul nostru este de a proteja orașul și locuitorii acestuia, nu de a le periclita siguranța în vreun fel. Și vă asigur că fix asta facem și de această dată și procedăm întocmai.

Așadar, investim în viitorul orașului și în confortul dumneavoastră: creștem subvenția pentru prețul la gigacalorie la un nivel fără precedent în Constanța și, mai mult, demarăm procedurile pentru schimbarea sistemului de conducte pentru termoficare, vechi de zeci de ani. Odată cu atingerea acestor investiții, automat vor scădea și prețurile pentru populație. Să vă explic.

Nu ascund faptul că urmează o iarnă grea. Toată Europa, nu doar Constanța, nu doar România, se confruntă cu provocarea unui val de scumpiri la energie cum nu a mai fost de mult timp. Așadar, contextul internațional nu ne este favorabil, din păcate. Valul de scumpiri-record la gazele naturale a ajuns pe întreg continentul, iar România nu a fost nici ea ocolită. Din acest motiv și din cauza pierderilor din rețeaua de termoficare tot mai mari din orașul nostru, determinate de o rețea veche de 40 de ani care trebuia de mult schimbată, am ajuns în situația să găsim măsurile necesare pentru a proteja Constanța și constănțenii de cheltuieli pe care nu le pot suporta.

În acest moment, prețul gigacaloriei este dublu față de anul trecut, cele două motive exprimate mai sus determinând această evoluție nefericită. Cu toate acestea, nu vom lăsa această greutate pe umerii dumneavoastră și vom face tot posibilul să vă protejăm și să subvenționăm consistent această creștere. În medie, gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali, față de dublu, cât reprezintă creșterea în fapt. Vă asigur că toate eforturile Primăriei Constanța se îndreaptă spre găsirea soluțiilor și spre rezolvarea acestei situații.

Dragii mei, ce s-a petrecut în ultimii ani la Constanța este un atentat la siguranța noastră, a tuturor. Conductele de sub oraș au o vechime între 38 și 42 de ani, când utilizarea lor nu poate depăși sub nicio formă 25 de ani! Acestea au atins un nivel de degradare extrem de avansat, iar fiecare picătură care se pierde din rețea este plătită de noi toți. În acest sens, am demarat procedurile pentru licitația lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare din oraș. Vorbim de lucrări de amploare, care reprezintă o urgență absolută pentru Constanța. Am demarat procedura pentru două contracte ce au în vedere primele două etape din procesul de reabilitare a rețelei de termoficare. Aceste lucrări au o valoare de peste 90 de milioane de lei fără TVA.

Dragi prieteni, acesta e doar începutul unui amplu proces de regândire și reabilitare a sistemului de termoficare care zace sub oraș și care cauzează probleme din ce în ce mai greu de rezolvat. Nu este ușor pentru nimeni, sunt conștient de acest lucru. Dar vă asigur că facem toate eforturile pentru ca orașul nostru să scape de acest cancer care îl macină de peste 20 de ani. Este un proces greu și de durată, care de multe ori ne va întinde nervii și răbdarea la maximum, dar aceasta este singura cale să ieșim la lumină după atâta întuneric. Dacă vom continua la nesfârșit să fugim de responsabilitate și să nu ne asumăm rezolvarea acestor probleme capitale pentru oraș, atunci îmi este teamă că nu va mai fi nimic de făcut.

Vă rog să aveți răbdare și încredere.“, spune Chițac.

Citește și:

Regimul Chițac DUBLEZĂ gigacaloria

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Constănțeni, pregătiți-vă să rămâneți fără căldură în iarna aceasta. Chițac: „Vor fi probleme. Tot sistemul este vechi de 70 de ani“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat într-o emisiune la Digi 24 că locuitorii municipiului pe care îl conduce trebuie să se aștepte la întreruperi la căldură, pentru că rețeaua e veche și în unele locuri țevile sunt precum „foița de țigară“. El afirmă că s-au făcut cârpeli, pe ici, pe colo, la rețeaua de distribuție, dar în ceea ce privește rețeaua de transport a agentului termic care pleacă de la CET nu a putut interveni pentru că are proiecte europene în așteptare, prin care vor fi înlocuite toate conductele. Pe de altă parte, Vergil Chițac a dat vina pe prețul mare la gigacalorie, care este cel mai mare din țară, tot pe vechimea rețelei, care înregistrează pierderi uriașe.

„Avem probleme pentru că prețul cel mai mare la gigacalorie din România este la Constanța, 1.034 de lei și este un preț real. Prețul este așa mare pentru că și producția este foarte scumpă, ca și tariful de distribuție și tariful de transport. De ce? Pentru tot sistemul este vechi. Toată rețeaua este veche de 70 de ani. Noi nu am început în furnizăm energie termică pentru că nu au fost îndeplinite condițiile de lege ca trei nopți consecutiv să avem temperaturi mai jos de 10 grade. Însă, eu anticipez că vom avea probleme pentru că, atunci când va trebui să încărcăm sistemul pentru producția de căldură și temperatura agentului termic va trebui să crească, plus presiunea, conductele acestea vechi vor ceda. Probabil, așa cum a fost și iarna trecută, pentru perioade scurte când vom interveni, pe anumite porțiuni va trebui să întrerupem agentul termic.“, a afirmat Chițac.

Întrebat de moderatoare dacă Primăria a profitat de sezonul cald și a făcut lucrări de înlocuire a conductelor, primarul Constanței a spus că s-au făcut, cât s-a putut, pe partea de distribuție, însă pe partea de transport, care merg de la CET până punctele termice, autoritatea locală are două proiecte europene aflate în evaluare.

„Eu nu anticipez o îmbunătățire semnificativă (a furnizării agentului termic, n.r.) decât în iarna următoare, 2022 – 2023. Dacă mergem bine, vom reuși să schimbăm o parte din tubulatură anul viitor. Repet, mă aștept să avem probleme iarna asta pentru că am fost iarna trecută pe teren și am văzut că țevile sunt groase cât foița de țigară“, a declarat Chițac la Digi 24.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Ce propune PRO România în locul Galeriilor Soveja

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța, prin RAEDPP, intenționează să demoleze Galeriile Soveja. De aceea, RAEDPP îi întreabă pe cetățeni, prin intermediul unui chestionar online, care ar fi cea mai bună investiție în locul acestui spațiu. PRO România propune, în schimb, ca în locul acestor spații să fie amenajat un parc, locuri de joacă, spații pietonale și o parcare subterană de peste 600 de locuri. Este un proiect prezentat anul trecut, în campania electorală de fostul deputat Mircea Dobre, după ce fosta conducere a RAEDPP anunțase că vrea să ridice un supermarket sau hypermarket.

„Primăria Constanta a pus in dezbatere publica viitorul zonei Galeriilor Soveja. Noi, PRO România Constanța, rugăm pe aceasta cale autoritățile locale, să analizeze proiectul propus de peste un an de zile, un proiect care creste calitatea vieții locuitorilor din zona, în care am prevăzut:

– amenajare parc cu zone de relaxare, spațiu de joacă pentru copii, țarc pentru câini, toalete publice.

– parcări și fluidizare trafic prin lărgire strada Ștefăniță Vodă.

Pe aceasta cale, îi rugam pe constănțenii care au susținut și mai susțin acest proiect să completeze chestionarul postat pe https://raedpp-constanta.ro, Secțiunea Consultare Publica. Durează 15 secunde, eu l-am completat.“, a spus liderul PRO România, filiala Constanța, Răzvan Filipescu.

Proiect Zona Galeriilor Soveja – Ștefăniță Vodă

Pe o suprafață de teren care însumează un lot de 2.975 mp și unul de 9.407 mp, adică 12.382 mp, PRO România propune proiecte care să atingă mai multe obiective:

Obiectivul 1 – fluidizarea circulației:

  • Lărgirea străzii Ștefăniță Vodă, la câte 2 benzi pe sens: intersecție cu Stradă Soveja – proiect pentru care este necesară o suprafață de 668 mp de teren;
  • Amenajarea locului de întoarcere a autobuzului – stație cap de linie și realizarea de locuri de parcare la sol, unele necesare funcționarii Bisericii (terenul aferent Bisericii este de 1.755 mp);

Obiectivul 2️ – PARC/spațiu verde amenajat 5.396 mp;

Obiectivul 3️ – Alei pietonale și zone de relaxare și petrecere a timpului în aer liber: 2.182 mp;

Obiectivul 4️ – Circulație și alei carosabile: 1.300mp;

Obiectivul 5️ – Loc de joacă pentru copii: 400 mp;

Obiectivul 6️ – Fantana/Ochi de apă: 236 mp;

Obiectivul 7️ – Țarc amenajat pentru câini 🐕: 375 mp;

Obiectivul 8️ – locuri de parcare. Se propune o parcare publică subterană, formată din 2 corpuri, generând un total de 664 locuri de parcare, dispuse pe 2 subsoluri astfel:

C1 supraf. Constr. 2.000 mp – 90 LOCURI DE PARCARE PE NIVEL – REZULTĂ 180 LP; Scd = 4.000 mp

C2 supraf. Constr. 6.275 mp – 242 LOCURI DE PARCARE PE NIVEL – REZULTĂ 484 LP; Scd = 12.550 mp

Parcarea subterană, daca e dificil de realizat vezi țevi etc, se poate face pe o suprafață mai mică sau măcar un corp sau doar la sol, în jurul parcului, notează cei de la PRO România.

Obiectivul 9️ – Stand fructe, legume, apa – 50 mp;

Obiectivul 10 – Grup sanitar pentru public: 20mp.

Citește și:

RAEDPP face noi pași pentru desființarea Galeriilor Soveja. Oare ce va apărea în loc?

Pericol de Hypermarket la Galeriile Soveja. Deputatul Mircea Dobre vine cu o altă soluție

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PMP Năvodari: „SC Termica Distribuție are năravuri vechi“

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii PMP Năvodari acuză SC Termica Distribuție de lipsă de transparență în privința comunicării problemelor cu care se confruntă. Mai exact, societatea care se ocupă cu distribuția apei calde și a agentului termic în Năvodari nu a anunțat Consiliul Local al orașului, unicul acționar al SC Termica Distribuție, de preavizele emise de UT Midia (producătorul de agent termic) că v-a sista furnizarea apei calde.
„Este de neacceptat faptul că această societate, subordonată Consiliului Local Năvodari, nu a considerat că este importantă înștiințarea de îndată a consilierilor pentru a prezenta situația critică în care a ajuns serviciul de distribuție a agentului termic. De asemenea, precizăm că dacă în acest sezon rece nu se va furniza agent termic sau se va întrerupe furnizarea acestuia, având în vedere comunicarea defectuoasă dintre societatea de distribuție Termica și producătorul U.T. Midia (CET, n.r.), dar și lipsa de transparență față de noi și de năvodăreni, consilierii PMP Năvodari nu vor mai susține conducerea societății Termica.“, notează conducerea PMP Năvodari.

În 5 octombrie, CET Midia a sistat apa caldă către populație. După îndelungi discuții, CET Midia a reluat furnizarea apei calde. Consilierii PMP Năvodari au aflat cu surprindere, din discuțiile cu cei de la UT Midia, că SC Termica primise mai multe preavize de întrerupere a livrării de energie termică, dar niciunul din acestea nu a ajuns și la cunoștința Consiliului Local, acționarul unic al SC Termica Distribuție.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: