Connect with us

Administratie

„Oare Felix Stroe susține nerespectarea legii în PSD?“ Mesajul USR în scandalul politic de la Agigea

Tatian Iorga

Publicat

la

Disperat că a pierdut controlul în Consiliul Local, primarul comunei Agigea, Maricel Cîrjaliu, calcă totul în picioare orice lege numai ca actuala majoritate din forul legislativ să nu își impună punctul de vedere. Un episod din circul lui Maricel a avut loc în ședința Consiliului Local din 15 ianuarie, întâlnire convocată chiar de edil pentru a-și instala propriile variante ale comisii de specialitate. Asta pentru că cele votate în 12 noiembrie 2020, atunci când a fost ales și viceprimarul localității în persoana lui Gabriel Ciobanu de la USR, nu i-au convenit lui Maricel. A fost a patra încercare a primarului de a revota aceste comisii. Și de această dată, primarul Maricel a făcut un adevărat circ, jignind în stânga și în dreapta, iar într-un final, după ce a văzut că nu îi ies ploile, a plecat din ședință împreună cu aleșii PSD și secretarul general al comunei.

În replică, USR Constanța spune că primarul PSD Maricel Cîrjaliu încalcă legea flagrant și blochează activitatea primăriei Agigea! USR-iștii se întreabă într-o postare pe Facebook care este atitudinea conducerii județene a PSD Constanța față de comportamentul abuziv al primarului susținut politic.

„Oare Felix Stroe susține nerespectarea legii în PSD și mai ales: este de acord cu blocarea activității unei primării din cauza unui om fără scrupule și onoare? Este de acord să susțină un om incompetent, rău intenționat, doar pentru că are istorie în partidul PSD? Așa se reformează PSD? Cu oameni ca Maricel Cîrjaliu? Filiala județeană USR-PLUS Constanța solicită oficial primarului Maricel Cîrjaliu să respecte legea, să deblocheze activitatea Consiliului Local și să recunoască desemnarea lui Gabriel Ciobanu pentru funcția de viceprimar. De asemenea, solicităm și conducerii județene PSD Constanța să ia măsuri suplimentare pentru ca membrul său de partid să respecte legea sau să își retragă sprijinul politic deoarece, noi considerăm, această persoană ar trebui să dispară de pe scena politică și chiar din administrația publică pentru totdeauna.“, spun cei de la USR-PLUS.

În postarea de pe Facebook, cei de la USR-PLUS amintește cum s-a ajuns la blocajul din Consiliul Local Agigea.

„Alegerile locale din 27 septembrie l-au reinstalat ca primar pe Cristian Maricel Cîrjaliu din partea PSD la o diferență de 31 de voturi față de Gabriel Ciobanu din partea USR-PLUS. Acestea au fost rezultatele și toate partidele s-au conformat. Totuși s-a creat o majoritate USRPLUS – PNL- PER – PRO România în Consiliul Local, ceea ce a dus la un vot majoritar pentru desemnarea lui Gabriel Ciobanu ca viceprimar. Primarul PSD a rămas practic fără majoritate în CL, fiindu-i foarte greu să gestioneze banii publici după bunul plac. Primarul PSD în funcție a evitat la început să convoace ședințe de Consiliu Local văzând că nu are susținere printre consilieri. Codul Administrativ permite și consilierilor locali să convoace o ședință de CL și asta au și făcut. Pe 13 noiembrie CL a anunțat prima ședință, însă primarul a respins cererea imediat, convocând consiliul cu o zi inainte, pe 12 noiembrie 2020. Atunci au fost votate comisiile de specialitate, președintele de ședintă și viceprimarul din partea USR-PLUS. Ce a urmat? Primarul PSD Maricel a ordonat secretarului general să nu redacteze două din cele trei hotărâri de Consiliu Local pentru a fi validate, astfel împiedicând 1. viceprimarul să își intre în funcție, și 2. desfășurarea activității comisiilor de specialitate care avizează proiectele pentru Agigea și Lazu.

Deși s-a ales cu un dosar penal, deși a primit notificare scrisă de la Prefectura Constanța să respecte legea și să trimită toate hotărârile votate de Consiliul Local, primarul PSD Maricel Cârjaliu în continuare sfidează legea și pe oricine i se împotrivește preferând să paralizeze activitatea primăriei ce gestionează localitățile Agigea și Lazu. De atunci, a tot supus la vot constituirea comisiilor de specialitate de trei ori, ignorând alegerea viceprimarului.

Ultimul scandal s-a petrecut vineri, 15 ianuarie, la ședința de CL convocată chiar de primar unde a dorit să reia votul pentru a patra oară pentru comisiile de specialitate. Simțindu-se încolțit de consilieri USRPLUS și doi reprezentanți al Prefecturii care i-au cerut să respecte legea, domnul primar a preferat să plece efectiv din ședință invocând faptul că programul lui de primar s-a terminat (ora 16.00). La fel au procedat și secretarul general al comunei și cei cinci consilieri PSD.

Domnule primar Cîrjaliu, nu veți scăpa de răspunderea în fața legii!“, se mai arată în postare.

Citește și:

(VIDEO) Scandal în Consiliul Local Agigea. Primarul Maricel a părăsit nervos ședința

Comments

comments

Administratie

Chițac: „Scopul mult disputatului regulament nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Disperat că proiectul său privind parcările nu este înghițit de constănțeni (nici măcar de consilierii locali din propriul partid) primarul Constanței, Vergil Chițac încearcă să ne convingă că aberația sa cu parcările este, de fapt, în folosul constănțenilor. Într-o postare pe Facebook, Chițac îi întreabă pe constănțeni (într-un ton certăreț) ce își doresc: un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent?

„Dragi constănțeni, vă rog să-mi spuneți părerea voastră. Vă doriți un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere? Sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent?

Suntem în situația în care avem 150 de mii de mașini și 30 mii de locuri de parcare. Ca sa echilibrăm balanța e nevoie să construim parcări noi, dar și să  reducem numărul de mașini. Dacă numărul de mașini va continua să crească, nu vom reuși vreodată să corectăm acest dezechilibru. Vă rog să vă gândiți cât teren, câți bani și cât timp am consuma dacă am alege să acoperim toată nevoia de locuri de parcare. Și până la urma care ar fi rezultatul? Un oraș plin de parcări, plin de mașini? Asta ne dorim?

Scopul mult disputatului regulament nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul și mai ales staționarea mașinilor în zona centrală a orașului. Constănțenii au alternativa unui transport public îmbunătățit, a bicicletelor puse la dispoziție gratuit, a soluțiilor de mobilitate urbană oferite de operatorii privați (taximetre, ride-sharing, rent-to-ride).

Gestionarea eficientă a spațiilor de parcare existente va da posibilitatea tututor să beneficieze de ele și va genera venituri din care putem amenaja parcări noi. Tarifele propuse exact asta sunt, o propunere. În regulament este stipulat că ele se aprobă de către consiliul local. Consilierii pe care i-ați ales, au dreptul și responsabilitatea să stabilească un tarif optim atât pentru buzunarul dumneavoastră cât și pentru nevoile bugetare de a finanța construcția de noi parcări.

Revin însă la ce v-am întrebat la început. Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?“, a scris Chițac.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

De ce a retras Chițac proiectul regulamentului parcărilor? Vezi explicațiile primarului

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, astăzi, la începutul ședinței Consiliului Local Constanța că retrage proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului de parcare. Câteva ore mai târziu, edilul a explicat pe Facebook motivele pentru care a luat această decizie.

„Am elaborat un regulament al parcărilor care a suscitat atâtea discuții în ultima perioadă. Acest regulament înlătură toate dispozițiile nelegale pe care instanța le-a constatat și pentru care a anulat vechiul regulament și totodată corespunde întru totul scopului nostru, al tuturor, acela de a avea un oraș curat, un oraș în care cetățenii să poată respira un aer curat, cât mai puțin poluat.

Am luat cunoștință de faptul că anexele regulamentului, inclusiv cele referitoare la tarife, nu au fost niciodată încărcate pe pagina electronică a Primăriei Constanța, deși au circulat în spațiul public. Este o defecțiune a administrației pe care mi-o asum. Una de formă, nu de fond, pentru că, pe fond, sunt de acord cu acest regulament. Vă rog să aprobați să amânăm discutarea regulamentului și a anexelor într-o ședință ulterioară.

Eu am încredere că cetățenii vor înțelege scopul acestui demers, vor colabora constructiv pentru a crește semnificativ calitatea vieții în orașul nostru

Modernizarea infrastructurii stradale și dezvoltarea transportului public sunt procese care necesită răbdare, implicare și contribuție din partea fiecărui cetățean. Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să ne aducem contribuția printr-o atitudine binevoitoare, o acceptare a schimbării pentru că singurul lucru veșnic este schimbarea și lucrul acesta trebuie să se vadă în binele comunității.”, a scris Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Mai multe planuri urbanistice, zonale și de detaliu, respinse în ședința Consiliului Local Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali municipali din Constanța au respins, în ședința de azi, două proiecte de hotărâre privind aprobarea unor planuri urbanistice zonale și un proiect privind aprobarea unui plan urbanistic de detaliu, toate având avize negative de la Comisia de Urbanism a Consiliului Local. Primul proiect respins a fost cel referitor la aprobarea Planului urbanistic de detaliu pentru ridicarea unui bloc în zona Scapino. Un alt proiect respins de consilierii locali a fost cel referitor la aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona delimitată de șos. Mangaliei, str. Sg. Nicolae Grindeanu și limite cadastrale, unde doi investitori doreau să ridice un bloc cu mai multe nivele. În fine, a fost respins și proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru teritoriul situat în Stațiunea Mamaia, zona restaurant Estival, delimitat de alei carosabile și limite cadastrale. Proiectul prevedea construirea unui bloc cu cinci nivele în stațiunea Mamaia, în zona Butoaie, pe locul unei parcări. Inițiatorul PUZ a fost Maria Pia Danielopolu Dumitru, iar beneficiar, alături de aceasta, este și societatea Dakota Construct SRL. De altfel, proiectul în cauză a creat nemulțumire în rândul investitorilor din zonă. Astfel că, pe parcursul derulării procesului de Informare şi consultare publică au fost transmise mai multe sesizări care vizează reglementările propuse.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: