Connect with us

Politica

Orașul Băneasa se vrea comună. Vezi cum ignoră prefectul Constanței legislația!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Băneasa a devenit oraș în anul 2004, la propunerea primarului de atunci, Nicolae Coman. Statutul nu a ajutat cu nimic administrația locală și nici pe locuitorii care trăiesc și astăzi într-o sărăcie pe care o poți observa la tot pasul. Paul Coliș, primarul ales de cetățeni la alegerile organizate anul trecut declară pentru “Ordinea.ro” că s-au facut demersuri și se pregătesc toate documentele pentru organizarea referendumului. “Vream neapărat să trecem la stadiul de comună, Băneasa nu îndeplinește niciun criteriu pentru a fi oraș. Nu avem spital, canalizare, nu avem nimic din ce poate recomanda o localitate să fie oraș. Băneasa are 4.700 de locuitori, iar la momentul când a devenit oraș, datele furnizate au fost eronate. Intenționat! Dacă ma întrebați pe mine, totul a fost în scop electoral, pentru a obține voturi și mai apoi finanțe pentru niște proiecte care nu s-au realizat niciodată. De asemenea, trebuie să știți că la 106 locuințe n-au ieșit la recensământ și 362 de persoane nu corespund statisticii existente la nivelul unității administrativ terirotiale. Sunt acuzații grave, este adevărat, dar asta este realitatea cu care ne confruntăm. Îmi exprim încrederea că vom repara toate aceste nedreptăți făcute de-a lungul anilor tuturor locuitorilor din Băneasa. Trecerea la comună ar aduce mai multe avantaje oamenilor care lucrează în agricultură, de exemplu, în localitate existând mulți cetățeni care efectuează lucrări agricole iar statutul de comună i-ar ajuta la obținerea fondurilor necesare”, a declarat primarul Paul Coliș pentru ziarul nostru.

Primul pas. Un proiect de hotărâre inițiat în vederea organizării unui referendum local. Consiliul Local a trimis către Instituția Prefectului județul Constanța HCL nr. 7/31.01.2017 privind organizarea referendumului local de trecere a localității de la statutul de oraș la cel de comună în vederea obținerii avizelor necesare. De precizat că aleșii locali din Băneasa au votat cu unanimitate de voturi această inițiativă. Ceea ce urmează e demn de cascadorii răsului…

Prefectul încalcă legea și nu are habar de documentul de la Băneasa

Contactat telefonic pentru a ști care este situația la nivelul Instituției Prefectului, dacă a existat vreun raport în acest sens, ori vreo informare legată de intenția administrației orașului Băneasa, dacă reprezentantul Guvernului în teritoriu și-a pus semnătura ori ba pe acest document, prefectul județului, Adrian Nicolaescu a spus că nu are informații și în grabă ne-a declarat următoarele: “Nu am informații despre ceea ce îmi spuneți dvs. Nu știu despre ce este vorba, trebuie să mă informez. Acum sunt într-o ședință cu niște oameni importanți de… afară și nu vă pot ajuta.” Chiar și așa, l-a sunat urgent pe primarul din Băneasa pentru a-i cere lămuriri, primar care a revenit cu precizări pentru “Ordinea.ro”: “Noi așteptăm aprobarea referendumului, doar ce am discutat cu domnul prefect, căruia i-am explicat tot ce era necesar despre acest proiect adoptat de consilierii locali din luna ianuarie 2017. Dumnealui m-a căutat și mi-a transmis că l-ați contactat și i-ați cerut punct de vedere legat de tema proiectului nostru… ”

Tot ce ar mai fi de spus este că termenul legal pentru ca prefectul să-și pună semnătura pentru un astfel de document este de… 30 de zile. Ce spune primarul Coliș? “Dacă ședința a avut loc pe 31 ianuarie, hotărârile Consiliului Local au ajuns la prefectură în 10 zile, adică undeva pe la jumătatea lunii februarie… ” Suntem în data de 20 aprilie, concluziile le trage fiecare!

Orașul Băneasa. Date statistice înregistrate oficial

Băneasa (în trecut Parachioi, în turcă Paraköy) este un oraș în județul Constanța, Dobrogea, România, format din localitatea componentă Băneasa (reședința), și din satele Făurei, Negureni și Tudor Vladimirescu. A fost declarat oraș prin Legea 83/2004. Fostele sate Cărpiniș (în trecut Ghiuvegea) și Valea Țapului (în turcă Teke-Deresi) sunt incluse în componența localității Băneasa din anul 1968 când satul Cărpiniș a fost unit cu satul Băneasa în urma reformei administrative, respectiv 1977 când satul Valea Țapului a fost desființat prin decret prezidențial.

Orașul Băneasa este situat în partea de sud-vest a județului Constanța în zona de podiș a platformei Dobrogei dunărene, având o suprafață de 10.970 ha. Se află la 93 km distanță de municipiul Constanța și la 50 km de Medgidia, orașul cel mai apropiat.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Băneasa se ridică la 5.384 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.353 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (65,43%). Principalele minorități sunt cele de turci (21,1%) și romi (6,24%). Pentru 7,19% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (71,53%), cu o minoritate de musulmani (21,14%). Pentru 7,19% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

sursa foto: Observator de Constanta

Comments

comments

Politica

Hârșova. Primarul reacționează la acuzațiile consilierului Dia de la PNL – drept la replică

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a transmis redacției “Ordinea.Ro” un drept la replică față de articolul Primarul din Hârșova, pus la zid de un consilier liberal: Refuză înființarea și dotare cabinetelor școlare”

Iată punctul de vedere transmis redacției:

“Încep prin a face o mențiune absolut necesară, pentru ca toți cetățenii să înțeleagă faptul că preocuparea domnului consilier Dia Ionel pentru înființarea cabinetelor medicale în unitățile de învățământ a făcut obiectul unui act normativ, încă din anul 2011, iar adoptarea unei HCL cu același obiect nu s-ar mai fi impus. Deși toți consilierii locali, inclusiv consilierii ALDE, au aprobat, prin HCL nr. 75/28.07.2016, înființarea unor cabinete medicale școlare, trebuie specificat faptul că, această hotărâre de consiliu local nu are putere legislativă superioară unui ordin de ministru, ce reglementează aceeași situație încă din anul 2011, de când există cadrul legal ce stabilește responsabilitățile tuturor instituțiilor implicate în acest proces, ocazie cu care îi recomand domnului consilier Dia Ionel, să lectureze Metodologia aprobată prin Ordinul comun nr. 5298/1668/2011 al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății. Acest ordin de ministru se aplică cu prioritate, lucru pe care domnul Dia Ionel, jurist fiind, sigur îl cunoaște.

Concret, pentru informarea domnului consilier Dia Ionel, potrivit Anexei 1:

  • VI, lit. b la Metodologie, directorul unității de învățământ este cel care ”semnalează nevoile de amenajare şi dotare a cabinetelor medicale administraţiei publice locale”.
  • XI, lit. b la Metodologie, inspectoratul școlar județean este cel care ”semnalează nevoile de amenajare şi dotare administraţiei publice locale”.
  • XII, lit. b și c la Metodologie, administrația publică locală asigură resursele financiare pentru dotarea cabinetelor și personalul medical necesar, ca urmare a semnalărilor transmise de unitatea școlară sau inspectoratul școlar județean. De menționat faptul că, potrivit Art. 3 alin. 3 din OUG nr. 162/2008, sumele necesare pentru asistența medicală sunt asigurate în baza unui contract încheiat cu direcția de sănătate publică și nu de la bugetul local.

Pe de altă parte, preocuparea primarului Viorel Ionescu pentru înființarea acestor cabinete medicale ar fi trebuit să fie cunoscută de consilierul local, domnul Dia Ionel, întrucât primarul Viorel Ionescu a accesat două programe de finanțare prin PNDL, prin care, în cadrul Liceului Teoretic ,,Ioan Cotovu”, au fost construite, deja, încă două clase și un cabinet medical, ce urmează a fi date în folosință, aspecte făcute publice pe pagina de facebook a Primăriei Orașului Hârșova și a mea, personală.

De asemenea, în cadrul aceluiași program de finanțare, se va realiza mansardarea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Hârșova, execuție ce urmează a se demara în cursul acestui an, înființându-se și un cabinet medical.

Așadar, este evident că m-am preocupat de înființarea unor noi astfel de cabinete medicale, iar pentru spațiile deja existente, nu a existat un refuz de finanțare a dotărilor cabinetelor, acestea nefiind încă semnalate administrației publice locale de personalul ce avea astfel de atribuții, conform actului normativ arătat mai sus.

Dl. Consilier Dia Ionel își arată preocuparea, într-adevăr, însă numai pe hârtie și fără o informare corespunzătoare. Putem scrie orice, dar trebuie să o facem cu responsabilitate.

Apreciez, totuși, interesul domnului consilier județean Bola Bogdan, care și-a arătat sprijinul pentru a ajuta în implementarea acestui proiect, pe lângă Inspectoratul Școlar Județean și de ce nu, poate și în obținerea de fonduri suplimentare, necesare punerii în aplicare a acestui proiect, de la Consiliul Județean. Suntem deschiși unei colaborări cu consilierul județen, în acest sens, dacă se dorește o comunicare directă și pragmatică, nu doar un schimb de articole de presă.

Nu am contestat necesitatea unor astfel de cabinete medicale în unitățile de învățământ, nu am refuzat înființarea lor, de aceea am demarat și realizat, parțial, proiecte prin care, cu ajutorul unor programe de  finanțare să realizăm aceste obiective de investiție, dar, este curios, totuși, cum a constatat domnul Dia Ionel că nu există astfel de cabinete medicale abia în anul 2016 și 2018, deși ordinul ministrului sănătății este din anul 2011, iar Dia Ionel a fost consilier și perioada 2012-2016, dar înțeleg că nu l-a interesat la fel de mult ca acum sănătatea copiilor din unitățile de învățământ.

Faptul că și Dia Ionel are pretenția de a se realiza toate nevoile cetățenilor orașului Hârșova într-un interval de numai doi ani de zile, deși alții au avut la dispoziție câte două mandate și nu au făcut aceste lucruri, denotă un alt scop, un interes electoral, propagandistic, pe care îl observ din ce în ce mai acut în rândul potențialilor candidați ce se anunță la funcția de primar, din care face parte și el, dar încă nu cred că are curajul să o spună, atâta timp cât se pare că nu corespunde criteriilor stabilite de Chiriță Ionel și partidul pe care încă îl reprezintă”.

Care au fost acuzațiile consilierului Ionel Dia, citiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Primarul din Hârșova, pus la zid de un consilier liberal: “Refuză înființarea și dotarea cabinetelor școlare”

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Claudiu Palaz (PMP): PNL jupoaie artiștii constănțeni

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Miscarea Populara, prin presedintele, Claudiu Iorga Palaz, a depus marți un proiect de hotarare, prin care solicita Consiliului Judetean Constanta sa aprobe atribuirea in folosinta gratuita din partea PNL CONSTANTA, a spatiului situat in strada Ion Lahovari, nr 2A.

“Spatiul solicitat spre folosinta gratuita este necesar pentru desfasurarea de activitati administrative (birouri) de catre Teatrul de Stat Constanta, spatiu ce a avut destinatia de sediu de partid, PNL. Consider ca este timpul ca PNL Constanta sa faca ceva pentru institutiile de cultura constantene si un prim pas ar fi ca PNL sa renunte la cei 2.200 euro/luna pe care ii primeste drept chirie pentru spatiul aminitit mai sus de la Consiliul Judetean Constanta!!! Nu cred ca este un capat de tara ca PNL sa accepte sa ajute Teatrul de Stat Constanta si sa nu-l mai jupoaie financiar de 2.200 euro lunar. Este imoral ca un partid politic ca PNL care are deja un sediu dat de catre Primaria Constanta pentru care plateste o chirie modica pentru o suprafata de aproape 300 mp, sa profite de pe urma banilor publici si sa pretinda chirie de la Consiliul Judetean Constanta pentru un alt spatiu (cel din strada Ion Lahovari, nr 2A) al carui detinator este”, transmite liderul PMP Constanța prin intermediul unui comunicat de presă remis redacției.

Astfel, prin documentul depus la sediul administrației județene, Palaz propune cedarea spațiului situat pe str. Traian înapoi Primăriei Constanța, iar liberalii să își mute sediul în spațiul pe care îl închiriază, de pe str. Lahovari. Dacă nu, să-l atribuie Teatrului de Stat din Constanța spre folosință gratuită.

“Propun ca PNL sa cedeze spatiul de pe str. Traian, inapoi primariei Constanta si sa se mute in cel pe care-l inchiriaza, de pe str. Ion Lahovari, sau sa-l atribuie pe cel din urma, Teatrului de Stat Constanta spre folosinta gratuita. Cum a avut noroc chiar PNL Constanta sa isi inchirieze sediul de partid  Consiliului Judeatean Constanta cand tot orasul este plin de spatii goale de inchiriat? La o simpla analiza a situatiei concluzia politica este urmatoarea: PSD a inchiriat un spatiu de la PNL si ii plateste acestuia 10.000 ron/luna. Domnilor de la PNL, va cer public ca pana la sedinta de consiliu de luna aceasta sa va dati acceptul notarial prin care dati in folosinta gratuita (renuntand la chiria platita din banii publici ai Consiliul Judetean Constanta pe care ati obtinut-o de la artistii constanteni, lunar) spatiul din Str. Ion Lahovari nr 2a Teatrului de Stat Constanta. Va cer public sa nu mai jupuiti artistii constanteni !!!” susține Claudiu Palaz prin intermediul aceluiași document de presă.

De altfel, președintele PMP Constanța face public și contractul de închiriere al sediului PNL din str. Lahovari către Teatrul de Stat Constanța. Iată documentul:

Download (PDF, 1.33MB)

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

UDMR rupe majoritatea PSD din Parlament. Kelemen Hunor: “Măsurile brutale în zona fiscală sunt contraproductive”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-un interviu la RFI, că Guvernul nu ar fi trebuit să adopte OUG privind măsurile fiscale cu doar câteva zile înainte de terminarea anului calendaristic şi fiscal. El precizează că Uniunea nu susţine aceste măsuri luate brusc şi fără o dezbatere.

„Nu am susţinut nici anul trecut, când au fost anunţate printr-o Ordonanţă de Urgenţă, cu câteva zile înainte de terminarea anului calendaristic şi fiscal şi nu susţin nici acum, fiindcă nu a existat o dezbatere, nu a existat un studiu, ce se va întâmpla după introducerea acestor măsuri fiscale. Nu poţi să faci cu câteva zile înainte de terminarea anului, fiindcă nici companiile, nici societatea, nimeni nu poate fi pregătit pentru o astfel de schimbare şi nu este bine să faci brusc, şase luni măcar ar trebui să laşi, aşa cum scrie şi în legislaţia noastră internă, pentru ca toată lumea să se pregătească pentru o modificare fiscală şi mă îndoiesc că această dezbatere sau mă rog, dezbaterea OUG când va ajunge în Parlament va merge foarte lin. Nu ştiu dacă s-a gândit ministrul Finanţelor şi la o respingere a Ordonanţei undeva pe la mijlocul anului, ce va pune la loc sau cum va gestiona treaba. De aceea, eu cred că măsurile aşa brutale în zona fiscală, în zona de impozite sunt extrem de contraproductive”, a declarat liderul UDMR citat de stiripesurse.ro.

OUG privind măsurile fiscale prevede, între altele, o aşa-numită taxă pe lăcomie aplicată băncilor şi impozite de 2% şi 3% pe cifra de afaceri, în domenii ca telecom şi energetic.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: