Connect with us

Politica

Orașul Constanța, LABORATORUL primarului Decebal Făgădău

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a lansat, astăzi, o aplicație online prin intermediul căreia constănțenii pot face sesizări și reclamații pe șase domenii de activitate: dotări urbane, drumuri publice, igienă publică, spații verzi, câini fără stăpân și iluminat public. Despre aplicație, edilul susține că toți cei care vor avea ceva de sesizat își vor putea urmări și solicitarea și îi roagă să aibă răbdare pentru orice mică întârziere.

“Îi încurajez pe constănțeni să folosească aplicația pentru orice neregulă descoperită în teren și îi rog să aibă răbdare pentru orice situație de întârziere. Aplicația este în construcție și lucrăm să o facem performantă”, a explicat primarul Decebal Făgădău, despre aplicația gratuită care poate fi descărcată din App Store și Google Play. Este important să precizăm faptul că aplicația, în forma actuală, permite atașarea de fotografii și logarea prin contul de Facebook sau datele înscrise la Serviciul Public de Taxe și Impozite. Făgădău a explicat că această aplicație se înscrie în proiectul Smart City, proiect pe care primarul Constanței l-a lansat anul trecut.

Anticipând multe dintre reclamațiile pe care administrația locală le va primi, Decebal Făgădău a declarat că mizeria din Constanța “aparține mediului privat” și că Poliția Locală a început o campanie de conștientizare.

 

„99% din mizeria pe care o vedem în oraș aparține mediului privat! Poliția Locală a început cu conștientizări în parcuri, în spații publice, pe lângă asociațiile de proprietari, de data aceasta a aplicat și sancțiuni. Pe măsură ce vom crește numărul polițiștilor locali, vom deveni din ce în ce mai fermi, spunându-le proprietarilor care nu sunt de bună credință că creează o imagine generală a orașului nostru, cu care nu ne mândrim! Tocmai pentru că de la campanie la campanie am adus instrumente noi la îndemâna constănțenilor, astăzi anunț că lansăm o aplicație gratuită, se numește „Sesizări Constanța”! Aplicația este la îndemâna constănțenilor, să ne reclama probleme cu care se confruntă în fiecare cartier! Discutăm de mult timp despre această aplicație, a trebuit să ne reformăm organigrama și să ne asigurăm că nu doar primirea reclamației reprezintă ceea ce are de făcut municipalitatea, ci rezolvarea reclamației! Altfel, construim un instrument pe care nu îl va mai utiliza nimeni, discredităm instrumentul! Nu este singura aplicație și nu este singura linie în care dorim să modernizăm orașul nostru. Conceptului de smart city se circumscriu mai multe direcții și proiecte. Anul acesta este un an laborator, în care testăm tot felul de soluții, tehnologii, produse. Până în momentul de față, am testat aplicații legate de catalogul electronic, o apropiere a relației părinte-elev-profesor; apoi parcare inteligentă, iluminat inteligent, supraveghere video, anunțuri publice, stație de încărcare electrică, înseamnă un proiect integrat! Avem în teste în momentul de față o semaforizare inteligentă, pe relația Constanța – Ovidiu, la intersecția Tomis cu Aurel Vlaicu”, a declarat primarul Făgădău și a completat prin a spune că sistemul de plată a parcărilor prin SMS face parte din același proiect pe care l-a propus de anul trecut.

“Vrem aceeași aplicație, prin care semnalizăm toată parcarea de-a lungul bd. Tomis, unde odată ce ai parcat nu este nevoie să cauți cu privirea sau să aștepți să vină operatorul uman, ci poți transmite un SMS sau, totodată, poți descărca aplicația TPARK. Prin aceasta, aducem Constanța în rândul orașelor românești. Suntem puțin în urma altor centre urbane mai dezvoltate din acest punct de vedere, dar încercăm să accelerăm procesul de actualizare din punct de vedere tehnologic, a Constanței. (…) Avem șase domenii pe care le pot alege constănțenii în momentul în care doresc să reclame, a spus Decebal Făgădău.

La evenimentul de lansare al acestei aplicații a participat și reprezentantul companiei I-Tom, care a realizat aplicația, Adrian Drăgan.

„Împreună cu Primăria Constanța am lansat o aplicație care apropie foarte mult Primăria față de cetățean, care va ști tot timpul ce se va întâmpla cu sesizarea pe care a trimis-o. Va fi notificat întreg procesul către cetățean. Acesta este un lucru nou, cetățeanul va fi anunțat până când se va rezolva problema. Cetățeanul se poate conecta la aplicație prin contul de Facebook sau cel de la SPIT. Aplicația este perfectibilă, se lucrează la ea în continuare, vin lucruri noi din feedbackul cetățeanului și le vom rezolva. Aplicația este în teste de două săptămâni, de peste trei luni s-a lucrat la ea”, a spus Drăgan.

Comments

comments

Politica

Guvernul vrea să acorde bilete de tratament balnear pentru pensionari. Vezi ce prevede proiectul

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Un proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea numărului de bilete de tratament balnear pentru pensionari în anul 2021 a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

Astfel, Guvernul vrea să acorde pentru anul 2021 un număr de maximum 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. La acest număr de bilete se poate adauga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alți operatori economici, număr care se va stabili prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru atribuite în anul 2020.

În anul 2021, pensionarii pot beneficia de un singur bilet de tratament balnear.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ministrul Economiei: “Românii fac salariul jumi-juma cu statul”. Ce promite Năsui pentru anul fiscal 2022

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul, de aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui.

“Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim. Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite. Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că “suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.

“Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui citat de agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dezvăluirile lui Dăncilă: „Printre cei care m-au trădat au fost Marcel Ciolacu și Paul Stănescu“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul președinte PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, în această seară, la Antena 3, că unul din cei care au trădat partidul în perioada în care ea a fost premier a fost actualul lider al formațiunii, Marcel Ciolacu.

Întrebată de ce cuvântul „trădare” este des folosit în cartea de dezvăluiri pe care o publica, Viorica Dăncilă a răspuns:

„Pentru ca eu cred ca este cheia acestei cărți. Trădarea nu a fost fata de Viorica Dancilă, ci fata de toți cei care au crezut în noi, față de proiectele noastre și față de toți cei care au fost alături de PSD în decursul anului. M-am referit la cei care au jucat un rol determinant în ce s-a întâmplat. Mulți oameni vor crede că acest demers este unul de răzbunare. Nu, nu este răzbunare. Dacă doream răzbunare veneam cu aceste dezvăluiri înainte de alegerile locale sau parlamentare. Este un demers pentru adevăr, eu cred ca PSD se poate reclădi doar prin adevăr. Am folosit aceste cuvinte pentru actualul președinte PSD Marcel Ciolacu și când am vorbit de trădare m-am referit la moțiunea de cenzura împotriva Guvernului pe care l-am condus, dar și la învestirea noului Guvern unde Marcel Ciolacu a avut iar un loc foarte important”, a declarat Dăncilă.

Fostul premier a spus că secretarul general PSD, Paul Stănescu, a „trădat din prima clipă” după condamnarea lui Liviu Dragnea și i-a cerut demisia din funcția de premier.

Ea a taxat și faptul că Marcel Ciolacu a propus ca ea să fie candidatul PSD la prezidențiale și pe urmă a criticat candidatura ei. Viorica Dăncilă a făcut dezvăluiri și despre cum a trecut moțiunea împotriva sa, în octombrie 2019, când voturi din PSD au înclinat balanța în favoarea documentului depus, la acea vreme, de PNL, USR și PMP. Dăncilă a explicat cum Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, alături de Paul Stănescu, au pus umărul pentru succesul moțiunii de cenzură, convingând mai mulți parlamentari PSD să voteze împotriva propriului guvern.

„Am pierdut guvernarea, au dat jos un guvern și tot ei l-au acuzat pe Liviu Dragnea că a dat jos două guverne. Păi, ei ce au făcut? Au făcut la fel. După ce a trecut moțiunea de cenzură mi-a dat un mesaj că îi pare rău că a trecut moțiunea de cenzură. Ei au avut un plan al lor pentru a prelua partidul și nu a contat nici guvernarea, nici ce au lăsat în urmă. A venit Ionel Arsene și mi-a spus că toți sunt strânși și că mă așteaptă să îmi dau demisia din poziția de președinte al PSD.”, a precizat Viorica Dăncilă, joi seara, la Antena 3.

Fostul premier a spus că nu avut nicio înțelegere cu președintele Klaus Iohannis.

„Am avut cu Klaus Iohannis o relație doar instituțională. Nu am avut discuții cu președintele despre partid. Am fost premierul care a fost cel mai criticat de Klaus Iohannis. Am avut un guvern înjumătățit. Nu am avut discuții decât de politică externă.“, a spus Dăncilă.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: