Conecteaza-te cu noi

Societate

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor dă în judecată statul: “Guvernul trebuie să despăgubească cu 500 de milioane de euro industria”

Published

on

Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi liderul grupului de lucru pentru turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că au fost făcuţi deja primii paşi pentru a da în judecată statul privind despăgubirea antreprenorilor din industrie cu 500 de milioane de euro pentru restricţiile impuse în contextul pandemiei şi că Guvernul trebuie să livreze „imediat” această sumă.

Reprezentanţi ai Grupului de lucru pentru turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) şi ai Alianţei pentru Turism (APT) au discutat luni despre starea în care se găseşte turismul românesc în prezent şi au expus câteva idei care ar putea scoate din impas acest sector.

Dialogul cu autorităţile este unul bun, însă problemele apar la implementare, au spus ei. Într-un mesaj comun, a fost specificat:

„Dialogul cu autorităţile a fost foarte intens. Au fost făcute propuneri, dar sunt probleme cu implementarea. Această industrie încă trăieşte, chiar dacă e decimată. Zilnic sunt antreprenori care abandonează. Aşadar, fiecare zi contează. Trebuie să ne mobilizăm pentru ce se întâmplă după pandemie. Mulţi antreprenori nu pot merge mai departe”.

Lipsa resursei financiare şi lipsa de predictibilitate sunt motivele care fac ca o bună parte dintre unităţi să nu fie redeschise, a spus Mischie. „Părerea noastră este că autorităţile nu vor putea face, în perioada următoare, un recensământ corect, drept urmare propunerea noastră e ca HORECA să fie desprinsă de principiul 3 la mie, să poată funcţiona la 30% din capacitate indiferent de procent şi în moment în care e un lockdown total pentru întreaga economie să fie şi pentru HORECA”.

Advertisement

Mischie a subliniat că „un sfert dintre antreprenori nu mai pot deschide afacerile acum”.

„Unităţile din turism nu au nevoie de ajutor, de fonduri alocate în acest sens, au nevoie să fie despăgubite. Guvernul trebuie să despăgubească această industrie pentru restricţiile impuse. Am reuşit la sfârşitul anului trecut ca operatorii să fie despăgubiţi cu 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2020  – 2019. Acum, legea e publicată în Monitorul Oficial. Se fac completări şi va fi revotată miercuri. Reprezentăm 5% din PIB-ul României… Aşteptăm ca despăgubirile să vină în cel mai scurt timp. Facem apel ca pentru cele trei pătrimi dintre operatorii care au mai rămas pe piaţă să nu fie pandemia capăt de linie. Credem că 500 de milioane de euro trebuie să ajungă imediat, în cel mai scurt timp, la antreprenori. Dacă nu, vom fi practic la o treime dintre antreprenori care nu vor mai putea deschide vreodată. Pe lângă despăgubirile pentru anul 2020, suntem foarte atenţi la programul propus de noua guvernare pentru despăgubirile aferente anului 2021. Credem în principiul de parteneriat cu autorităţile”.

El a precizat că, în medie, un antreprenor a pierdut aproximativ 120.000 de euro din cauza restricţiilor impuse în pandemie şi că pierderea totală a industriei pe ultimul an a fost de 5 miliarde de euro.

Întrebat dacă, în caz contrar, va fi deschis un proces pe numele statului, Mischie a răspuns:

„HORA, antreprenorii care s-au unit sub acest nume, au început procesul şi s-au făcut primii paşi prin care noi o să dăm în judecată statul. Primii paşi au fost că am contestat hotărârile de restricţionare a activităţii restaurantelor, în general la autorităţile locale care le-au impus. Pasul următor este să ne îndreptăm împotriva anumitor ministere, urmând ca pasul final să fie împotriva Ministerului de Finanţe pentru despăgubiri. Deci, procesul este început”.

Dragoş Anastasiu, preşedintele CDR, a menţionat:

„Există colegi din industrie care nu iau în seamă ceea ce este reglementat. Mi s-a spus că este vorba despre o minoritate. Sigur, toate cazurile sunt interesante spre a fi mediatizate. Noi ne-am delimitat de cei care nu respectă regulile. A fost dovedit că restaurantele care respectă regulile nu au generat focare de contaminare”.

El a mai spus că „dacă se schimbă modul de calcul al incidenţei, la finalul săptămânii restaurantele din Bucureşti închid din nou. Dacă se schimbă sistemul de calcul, e moarte. Moarte clară. Ideea e să decuplăm HORECA 30% de aceste cifre care, oricum, au multe semne de întrebare”.

Advertisement

„Nu trebuie luate alte măsuri înainte să fim consultaţi”, a completat el. (sursa: news.ro)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions