Conecteaza-te cu noi

Actual

Parcul de la Cişmeaua Otomană – un nou început simbolic pentru Constanţa

Published

on

Directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, şi primarul ales al Constanţei, Decebal Făgădău, au inaugurat astăzi monumentul reabilitat la „cişmelei otomane”, situat în incinta Sursei de Apă 1C a companiei de utilităţi, în partea de nord a oraşului, la intersecţia bulevardelor Tomis şi Aurel Vlaicu. Cişmeaua Otomană a fost construită în anul 1864, pe malul lacului Siutghiol, acolo unde exista un puternic izvor de apă dulce. Până în anul 1911, când s-a inaugurat Conducta Axiopolis care asigura alimentarea cu apă din Dunăre a oraşelor Constanţa, Medgidia şi Cernavodă, Cişmeaua Otomană a fost principala sursă de alimentare cu apă a Constanţei. Apa de la Cişmea era cărată de sacagii până în oraşul care abia se întindea atunci pe o parte din zona peninsulară. Ideea reabilitării monumentului a fost susţinută de doi jurnalişti de la publicaţia Info Sud-Est, în cadrul unui interviu cu Felix Stroe, publicat în anul 2015. Directorul RAJA a arătat în cadrul interviului că nu ştia de existenţa monumentului şi a promis că va face demersurile necesare pentru reabilitarea acestuia. Ulterior, RAJA a întocmit documentaţia necesară reabilitării obiectivului istoric din fonduri proprii, iar avizele Ministerului Culturii au venit după nouă luni. Reabilitarea propriu-zisă a durat trei săptămâni. Lucrările au fost executate de angajaţii RAJA SA, iar materialele folosite au costat aproximativ 3.000 de lei.

Stroe-Fagadau-Cismea

Deşi inaugurat astăzi, 17 iunie 2016, obiectivul istoric va deveni accesibil localnicilor şi turiştilor începând cu luna iulie, atunci când o parte din incinta Sursei de Apă 1C va deveni parc public. Pentru realizarea acestui obiectiv, SC RAJA SA va securiza zonele propriu-zise de exploatare a surselor de apă, lăsând restul suprafeţei (aproximativ două hectare) în folosinţă publică. Prezentând restaurarea monumentului ca pe un omagiu adus patrimoniului cultural al celui mai vechi oraş al României, Felix Stroe a vorbit de „un nou început simbolic”. În aceeaşi cheia, acesta a spus că va discuta cu primarul Făgădău oportunitatea ca plopii din Constanţa să fie înlocuiţi cu tei. „Putem aduce câteva sute de mii de tei de la Romsilva. Aşa cum Timişoara este oraşul florilor, şi Constanţa ar putea deveni oraşul teilor.”, a spus Stroe. La rândul său, primarul ales Decebal Făgădău a declarat că fântânile arteziene din oraş vor fi administrate de SC RAJA SA.

La eveniment au mai participat prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, reprezentanţii Consulatului Turc şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions