Connect with us

Actual

Parcul de la Cişmeaua Otomană – un nou început simbolic pentru Constanţa

admin

Publicat

la

Directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, şi primarul ales al Constanţei, Decebal Făgădău, au inaugurat astăzi monumentul reabilitat la „cişmelei otomane”, situat în incinta Sursei de Apă 1C a companiei de utilităţi, în partea de nord a oraşului, la intersecţia bulevardelor Tomis şi Aurel Vlaicu. Cişmeaua Otomană a fost construită în anul 1864, pe malul lacului Siutghiol, acolo unde exista un puternic izvor de apă dulce. Până în anul 1911, când s-a inaugurat Conducta Axiopolis care asigura alimentarea cu apă din Dunăre a oraşelor Constanţa, Medgidia şi Cernavodă, Cişmeaua Otomană a fost principala sursă de alimentare cu apă a Constanţei. Apa de la Cişmea era cărată de sacagii până în oraşul care abia se întindea atunci pe o parte din zona peninsulară. Ideea reabilitării monumentului a fost susţinută de doi jurnalişti de la publicaţia Info Sud-Est, în cadrul unui interviu cu Felix Stroe, publicat în anul 2015. Directorul RAJA a arătat în cadrul interviului că nu ştia de existenţa monumentului şi a promis că va face demersurile necesare pentru reabilitarea acestuia. Ulterior, RAJA a întocmit documentaţia necesară reabilitării obiectivului istoric din fonduri proprii, iar avizele Ministerului Culturii au venit după nouă luni. Reabilitarea propriu-zisă a durat trei săptămâni. Lucrările au fost executate de angajaţii RAJA SA, iar materialele folosite au costat aproximativ 3.000 de lei.

Stroe-Fagadau-Cismea

Deşi inaugurat astăzi, 17 iunie 2016, obiectivul istoric va deveni accesibil localnicilor şi turiştilor începând cu luna iulie, atunci când o parte din incinta Sursei de Apă 1C va deveni parc public. Pentru realizarea acestui obiectiv, SC RAJA SA va securiza zonele propriu-zise de exploatare a surselor de apă, lăsând restul suprafeţei (aproximativ două hectare) în folosinţă publică. Prezentând restaurarea monumentului ca pe un omagiu adus patrimoniului cultural al celui mai vechi oraş al României, Felix Stroe a vorbit de „un nou început simbolic”. În aceeaşi cheia, acesta a spus că va discuta cu primarul Făgădău oportunitatea ca plopii din Constanţa să fie înlocuiţi cu tei. „Putem aduce câteva sute de mii de tei de la Romsilva. Aşa cum Timişoara este oraşul florilor, şi Constanţa ar putea deveni oraşul teilor.”, a spus Stroe. La rândul său, primarul ales Decebal Făgădău a declarat că fântânile arteziene din oraş vor fi administrate de SC RAJA SA.

La eveniment au mai participat prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, reprezentanţii Consulatului Turc şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

În aceste zile, mii de polițiști de frontieră sunt la datorie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că ne aflăm în perioada zilelor libere cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, precum şi într-o situaţie specială în contextul prevenirii răspândirii infecţiei cu Sars-Cov-2, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

În acest sens, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, au fost dispuse următoarele măsuri:

– asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;

– peste 3.800 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

– suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct;

În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Română menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor masuri comune.

Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional, care sunt operaţionale şi funcţionează în regim permanent, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cum va fi vremea în acest sfârșit de săptămână

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Iată cum va fi vremea în acest sfârșit de săptămână, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie:

Astăzi, în vestul, nordul şi centrul ţării vremea va fi în general închisă, cu valori termice diurne mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros, iar aria precipitaţiilor se va extinde treptat. Acestea vor fi sub formă de ploaie, trecător lapoviţă, iar mai ales la munte vor predomina ninsorile. Izolat vor fi condiţii de polei. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea va fi nebulozitate de plafon jos şi ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 1 şi 11 grade, iar cele minime între -5 şi 4 grade.

Duminică, 29 noiembrie, cerul va avea înnorări în cea mai mare parte a ţării, mai persistente ziua în sud-vestul, centrul şi nord-estul teritoriului, unde precipitaţiile se vor semnala local; la munte va ninge, iar în zonele mai joase de relief vor fi ploi, lapoviţă şi ninsori. În regiunile sudice şi sud-estice, dimineaţa pe alocuri se va semnala ceaţă, iar aria de nebulozitate şi precipitaţii – mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă – va fi în extindere în cursul nopţii. Pe spaţii mici se pot cumula cantitãţi de apă însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate pe crestele montane şi în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 9 grade, mai ridicate în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -5 şi 5 grade.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ceață densă și temperaturi scăzute în județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La această oră este ceață densă în Constanța și în mai multe județe ale țării. Potrivit ANM, aceasta nu se va ridica cel puțin până la ora 10.00.

În județele Constanta și Tulcea se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m.

Temperaturile sunt foarte scăzute. Iată câte grade se înregistrau la ora 8.00 la principalele stații meteorologice din județul Constanța:

  • Adamclisi – -3,7 grade Celsius, ceață.
  • Cernavodă – -3,7 grade Celsius, chiciură.
  • Constanța – -2,8 grade Celsius, ceață.
  • Constanța Dig – -1,3 grade Celsius, ceață.
  • Hârșova – -2,1 grade Celsius.
  • Mangalia – 1,2 grade Celsius, aer cețos.
  • Medgidia – -3,1 grade Celsius, chiciură.

După cum puteți remarca, mercurul din termometre a urcat la temperaturi pozitive doar la Mangalia, unde se înregistrează 1,2 grade Celsius.

Și reprezentanții Poliției au postat următorul anunț:

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, este semnalată ceață densă pe majoritatea arterelor rutiere din județele aflate în partea de sud și est a țării, precum și pe tot tronsonul autostrăzilor A1 București – Pitești, A2 București-Constanța, A4 Ovidiu-Agigea, A3 București – Ploiești, A3 Turda – Gilău.

Tot din cauza ceții au fost oprite manevrele în porturile Constanța Sud, Constanța Nord și Midia.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să reducă viteza, să folosească luminile de ceață din dotarea autovehiculelor, să mărească distanța de siguranță între vehicule și să evite manevrele riscante, cum sunt depășirile în condiții de vizibilitatea mult diminuată.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: