Connect with us

Actual

Parcul de la Cişmeaua Otomană – un nou început simbolic pentru Constanţa

admin

Publicat

la

Directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, şi primarul ales al Constanţei, Decebal Făgădău, au inaugurat astăzi monumentul reabilitat la „cişmelei otomane”, situat în incinta Sursei de Apă 1C a companiei de utilităţi, în partea de nord a oraşului, la intersecţia bulevardelor Tomis şi Aurel Vlaicu. Cişmeaua Otomană a fost construită în anul 1864, pe malul lacului Siutghiol, acolo unde exista un puternic izvor de apă dulce. Până în anul 1911, când s-a inaugurat Conducta Axiopolis care asigura alimentarea cu apă din Dunăre a oraşelor Constanţa, Medgidia şi Cernavodă, Cişmeaua Otomană a fost principala sursă de alimentare cu apă a Constanţei. Apa de la Cişmea era cărată de sacagii până în oraşul care abia se întindea atunci pe o parte din zona peninsulară. Ideea reabilitării monumentului a fost susţinută de doi jurnalişti de la publicaţia Info Sud-Est, în cadrul unui interviu cu Felix Stroe, publicat în anul 2015. Directorul RAJA a arătat în cadrul interviului că nu ştia de existenţa monumentului şi a promis că va face demersurile necesare pentru reabilitarea acestuia. Ulterior, RAJA a întocmit documentaţia necesară reabilitării obiectivului istoric din fonduri proprii, iar avizele Ministerului Culturii au venit după nouă luni. Reabilitarea propriu-zisă a durat trei săptămâni. Lucrările au fost executate de angajaţii RAJA SA, iar materialele folosite au costat aproximativ 3.000 de lei.

Stroe-Fagadau-Cismea

Deşi inaugurat astăzi, 17 iunie 2016, obiectivul istoric va deveni accesibil localnicilor şi turiştilor începând cu luna iulie, atunci când o parte din incinta Sursei de Apă 1C va deveni parc public. Pentru realizarea acestui obiectiv, SC RAJA SA va securiza zonele propriu-zise de exploatare a surselor de apă, lăsând restul suprafeţei (aproximativ două hectare) în folosinţă publică. Prezentând restaurarea monumentului ca pe un omagiu adus patrimoniului cultural al celui mai vechi oraş al României, Felix Stroe a vorbit de „un nou început simbolic”. În aceeaşi cheia, acesta a spus că va discuta cu primarul Făgădău oportunitatea ca plopii din Constanţa să fie înlocuiţi cu tei. „Putem aduce câteva sute de mii de tei de la Romsilva. Aşa cum Timişoara este oraşul florilor, şi Constanţa ar putea deveni oraşul teilor.”, a spus Stroe. La rândul său, primarul ales Decebal Făgădău a declarat că fântânile arteziene din oraş vor fi administrate de SC RAJA SA.

La eveniment au mai participat prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, reprezentanţii Consulatului Turc şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Crimă macabră în Onești, sub nasul polițiștilor. Doi bărbați, OMORÂȚI după ce au fost sechestrați

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O crimă înfiorătoare a avut loc în cursul acestei după amiezi în orașul Onești din județul Bacău. Doi muncitori care lucrau la renovarea unui apartament au fost omorâți de către fostul proprietar.

Potrivit ziarului Deșteptarea, se pare că bărbatul – în vârstă de 67 de ani – pierduse locuința în urma unei executări silite, iar victimele ar fi fost plătite de către noul proprietar să renoveze apartamentul.

Bărbatul a sunat pe Poliție și a anunțat că i-a sechestrat pe cei doi meseriași și că îi va ucide dacă nu se va reveni asupra sentinței de evacuare.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Bacău, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de polițiști, inclusiv un negociator. Accesul în zonă a fost blocat de oamenii legii.

Din păcate, după ore de negocieri, individul i-a înjunghiat mortal pe cei doi muncitori.

Iată comunicatul oficial al IPJ Bacău:

“Urmare a deplasării forțelor de ordine la fața locului, împreună cu negociatorul echipei operative, s-au purtat discuții și negocieri cu persoana în cauză, pentru a-l convinge să renunțe la acțiunile sale.

La un moment dat, autorul, care părea calm, a început să exercite acte de violență asupra persoanelor aflate în apartament, moment sesizat și de forțele de ordine.

În sprijinul peroanelor aflate în apartament, s-a forțat cu mijloace din dotare ușa metalică a locuinței, agresorul încercând să blocheze ușa, având în mână un cuțit.

La acel moment, forțele de ordine au folosit armamentul din dotare prin foc executat asupra membrelor inferioare ale agresorului, acesta fiind rănit și imobilizat.

În momentul pătrunderii în apartament, au fost găsite cele două persoane, care prezentau multiple plăgi înjungheate.

Cele două persoane au primit îngrijiri medicale de specialitate, însă urmare a leziunilor suferite, au decedat. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a preluat cauza, pentru efectuarea de cercetări potrivit competențelor”.

Unul dintre bărbații răniți a fost transportat la spital și resuscitat. Iată ce precizări a făcut medicul Anca Băncescu, director medical, pentru jurnaliști:

“În jurul orei 17.00 a fost adusă în UPU o persoană în jur de 36 de ani, cu multiple plăgi înjunghiate, a fost adusă în stop cardiorespirator. Inițial s-a reușit resuscitarea pacientului, care ulterior a intrat din nou în stop cardiorespirator, iar în jurul orei 18.00 a fost declarat decesul. Apoi a fost adus agresorul, în jur de 68 de ani. Destul de agresiv. Cu multiple plăgi împușcate – toracice, membrele superioare, membrele inferioare -, care după investigațiile din Urgență a fost dus pe departamentul de Chirurgie. Despre a treia victimă nu pot să vă dau mai multe detalii, a rămas la fața locului, iar din discuția cu colegii de acolo am înțeles că se afla în curs de resuscitare”, a declarat Anca Băncescu, director medical la Spitalul municipal din Onești.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mangalia. Un copil în vârstă de 4 ani a fost accidentat pe strada Ion Creangă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 18.15, pe strada Ion Creangă din municipiul Mangalia a avut loc un accident rutier, în urma căruia un copil în vârstă de 4 ani a ajuns la spital.

Pompierii ISU Constanța au fost solicitați să intervină la fața locului, alături de polițiști ai Poliției Rutiere.

Potrivit primelor informații, un autoturism condus de o femeie de 36 de ani l-a accidentat pe copilul care intenționa să traverseze strada prin loc nepermis.

Micuțul a fost rănit ușor și a ajuns la spitalul din Mangalia, conștient și cooperant.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un șofer a condus cu viteză foarte mare pe DN 39. A rămas fără permis de conducere

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii formațiunilor rutiere din cadrul I.P.J. Constanța au organizat acțiuni pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum și pentru creșterea gradului de disciplină rutieră.

În urma activităților, au fost aplicate 505 sancțiuni contravenționale, dintre care 240 pentru depășirea limitei legale de viteză.

Totodată, au fost reținute 40 de permise de conducere, dintre care 20 pentru depășirea limitei legale de viteză și 3 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit IPJ Constanța, în cursul zilei de ieri, polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 51 de ani, care a condus un autoturism pe DN 39 având viteza de 182 km/h, într-o zona cu limita de viteza de 100 km/h.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și măsura complementară a reținerii permisului de conducere pentru 90 de zile.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: