Energie&Mediu

Parcul eolian CEZ din Constanța, cel mai mare producător privat de energie din România

feb. 07, 2018 Maria Ionescu

Conform Institutului National de Statistică, productța de energie electrică realizată de centralele eoliene în România crescuse până la finalul lunii noiembrie 2017, cu 13% fața de aceeași perioadă a anului 2016. Doar parcul eolian CEZ – localizat la Constanța, a raportat la sfârșitul anului 2017 o cantitate realizată de peste 1 323 GWh, cu 14% mai mult față de 2016, beneficiind de o forță a vântului in medie de 7.25 m/s. Important de mentionat este faptul că deși parcul eolian cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW, acesta a raportat un factor de capacitate de 25,18%. Asta înseamnă că din cele 240 de turbine au generat energie verde aproximativ 61. Luna verde, luna care a înregistrat cea mai mare cantitate de energie eoliană produsă de parcul CEZ este decembrie cu peste 154 GWh. Aceasta energie este suficienta pentru alimentarea cu energie electrică timp de un an a aproximativ 46 000 de case. Se pare însă ca ziua verde nu face parte neaparat din luna decembrie, pentru ca in data de 21 aprilie, parcul eolian CEZ a atins recordul sau la capitolul energie verde, inregistrand peste 12 GWh de energie verde. De mentionat este faptul ca numai in intervalul 15:00 – 16:00, au fost produsi 567,87 MWh cand media vantului a fost de 14,67 m/s, astfel incat putem considera ca am aprins becul in aproximativ 170 de case.

De ce nu sunt puse in funcțiune toate cele 240 de turbine eoliene?

Energia electrică generată de o turbina eoliana de utilitate industriala este in mod normal „colectata” si transportata prin liniile electrice de inalta tensiune rezultand un mix de energie electrica produsa si de centralele electrice clasice, hidrocentrale si alte tipuri de centrale. O productie prea mare (toate 240 de turbine in functiune) poate conduce la o supra incarcare a echipamentelor de captare si distribuire a energiei electrice produse. In cazul in care viteza vantul este prea mare, sau conditiile meteo extreme impun acest lucru, se poate lua decizia diminuarii productiei pana la nivelul impus de catre Dispeceratul Energetic National conform procedurilor stabilite intre Dispecerat si producatori.

Important de stiut despre Parcul eolian CEZ

În 2016, Grupul CEZ in România a produs aproximativ 11% din totalul cantitatii de energie regenerabilă necesar statului roman pentru a indeplini target-ul de 20% impus de Directiva europeana 2009/28/CE; Parcul eolien CEZ au produs pana la sfarsitul anului 2011 o productie totala anuala de 620.000 MWh – CEZ devenind astfel cel mai mare producator privat de energie din Romania;

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!